Granit i mermer Borča

Granit i mermer Borča
kamenorezacka-radnja-despot-granit-i-mermer

Kamenorezačka radnja Despot

Beograd, Borča, Rastka Nemanjića 42 060 4128888 |
062 702970 |
GRANIT i MEREMR.
Popločavanje stepeništa granitom i mermerom, Popločavanje podova granitom i mermerom, Oblaganje fasada i stubova granitnim i mermernim pločama, Izrada stolova i kuhinjskih radnih ploča od granita itd.
Granit je jedan od najtvrđih materijala, čvrst i otporan.
Može se uglačati do visokog sjaja pa obrađeni komadi ovog kamena izgledaju jako lepo.
Granit se danas često koristi kao podni kamen u javnim i komercijalnim zgradama, a sve češće i u privatnim kućama – pored podova i stubova, od granita se izrađuju lepe i praktične radne ploče za kuhinje.
Granit je danas u širokoj upotrebi zbog svog svojstva da je jako trajan materijal koji pri tom svojim izgledom privlači poglede.
Mermer ili mramor je metamorfna stena nastala ponovnom kristalizacijom krečnjaka i dolomita.
Mermer je u građevinarstvu cenjen kao ukrasni kamen, a značajna je i njegova primena u vajarstvu.
Najpoznatije i najveće nalazište kvalitetnog mermera je u Karari u Italiji.
Iz njega su nastala najpoznatija vajarska dela renesanse iz ruke Mikelanđela.
Najveće nalazište mermera u Srbiji je na Venčacu kod Aranđelovca.
Granit i mermer-2
Lepota kamena je zapisana u raznim vremenima, opisana u mnogim ljudskim civilizacijama, zastupljena u svim istorijskim periodima jer prirodni kamen je materijal koji traje večno. Upotreba prirodnih materijala u građevinarstvu je sve rasprosranjenija, a posebno granita i mermera. Granit će svakoj građevini dati neodoljivu prefinjenost, dok mermer pruža neopisivu lepotu. Izbor između mermera i granita zavisi od estetskih efekata koje želite da postignete i koliko će kamen biti podvrgnut upotrebi. Iako su oboje prirodni lomljen kamen iz zemlje, granit i mermer su veoma različiti jedan od drugog. Najveća razlika između granita i mermera leži u njihovoj poroznosti, mekoći i trajnosti. Mermer je najluksuzniji kamen među kamenjem. Njegova lepota traje generacijama i dovoljna je za upotrebu na mestima poput ognjišta, ukrasnog namještaja, zidova, podova i kupatila. Može se primeniti na gotovo svakoj površini, uključujući zidove tuš kade i poda. Granit je nastao od istopljene magme i mnogo je trajniji i funkcionalniji kamen nego mermer. Kristalna struktura granita je daleko otpornija na ogrebotine, mrlje i promene boje. Gušći i jači od svih prirodnih kamenja, granit je odličan izbor za tranzitne površine gde se traži klasa i stil.
Back to Top