Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Čisto čistije najčistije - sanitarije

Sam naziv sanitarije potekao je iz latinskog naziva sanitas što u prevodu znači zdravlje. Ovo nam govori da su ljudi veoma, veoma davno shvatili da je osnova zdravlja u čistoći, ponajpre u održavanju lične higijene. Sanitarije su grupni naziv za svu onu opremu i uređaje koje koristimo pri održavanju lične higijene.

Od svojih prapočetaka čovek je imao potrebu da bude čist. O tome svedoče mnogobrojni arheološki lokaliteti na kojima se nalaze manje ili više dobro sačuvana kupatila, toaleti, parna kupatila, termalni bazeni, vodovodi, akvadukti, javna i privatna kupališta, neka veoma raskošno uređena a koja se mogu naći i obići širom sveta. Sanitarije podrazumevaju nekoliko osnovnih elemenata a to su kada za kupanje, umivaonik, wc šolja ili školjka, bide, pisoar , tuš kabina sa pripadajućom opremom i sav onaj potrebni pribor koji nam služi u cilju što boljeg održavanja higijene pa time i zdravlja. Sanitarije se ugrađuju svuda oko nas – u kuće ili stanove u kojima živimo, radne prostore, kafane i restorane, sportske hale, hotele, objekte svih vrsta i namena i naravno u javne toalete namenjene korišćenju svakome od nas. U današnje vreme svaka kuća ili stan ima kupatilo. To je prostorija koju svakodnevno koristimo, više puta i veoma nam je važna. Bilo da imate toalet u sklopu kupatila ili su to dve odvojene prostorije, namena se nije time promenila.
Blog ilustracija: Sanitarije Foto: tonlonkhu, Pixabay
Umivaonici su kao i većina sanitarija već dugo u ljudskoj upotrebi. U njima peremo ruke, zube, kosu, lice, čak i bebe ako nisu dovoljno strpljive da sačekaju na svoju kadicu sa toplom vodom. Nije tako retka pojava videti ni veš, potopljen u umivaoniku. Ipak, šta god da peremo u svom umivaoniku, potrebno ga je redovno dobro očistiti. Umivaonici mogu biti zidni, stojeći ili ugradni, montirani u kupatilski element, ormarić. Visina umivaonika je lako podesiva. U zavisnosti od kog materijala je vaš umivaonik izrađen zavisi i sredstvo koje ćete koristiti za njegovo čišćenje i održavanje. Na primer, kamene ili mermerne umivaonike je dovoljno prebrisati vlažnom krpom i treba izbegavati njihov dodir sa bilo kojim agresivnim sredstvom za pranje. Inoks, sa druge strane da bi bio u svojoj funkciji treba nakon upotrebe osušiti suvom krpom ili papirnim ručnikom.

Većina sanitarija izrađuje se od fine keramike, ojačane plastike sa dodacima polimera, inoksa, stakla, mermera ili nekog drugog kamena, i još se ponegde mogu naći oni elementi izrađeni od livenog gvožđa sa emajliranom glazurom. Porcelan je kao materijal još uvek najkorišćeniji u izradi sanitarija jer ga odlikuje pre svega velika izdržljivost. Staklo je sve više u upotrebi jer daje nenadmašan izgled prostoru u kome se nalazi. Kaljeno staklo je najčešće jer je otpornije na pucanje. Obojene i ukrašene staklene sanitarije su pravo osveženje za svako kupatilo. Drvo, posebno bambus je takođe jedan od materijala vrlo popularan poslednjih decenija. Beton je još uvek moguće pronaći iako se sve manje koristi u izradi sanitarija. U upotrebi su i neke druge vrste materijala, jer tehnološki rast i razvoj i na ovom polju ima prostora da svakodnevno osmišljava nove i kvalitetne materijale za proizvodnju ali i sve savremenije dizajne kojima prosto ne možemo odoleti.

Toalet sačinjavaju šolja ili školjka i vodokotlić u kome se nalazi voda koja posle upotrebe ispira šolju. Wc školjke se uglavnom izrađuju od keramike, raznih boja, dimenzija i dizajna. Vodokotlići su ranije bili uglavnom metalni ali savremeno dizajnirani vodokotlići proizvode se u više modela i tipova, od različitih materijala da bi se dimenzijama uklopili i u najzahtevniji prostor a dizajnom zadovoljili i najzahtevnije od nas.
Blog ilustracija: Sanitarije Foto: Tony Zhu, Pixabay
Bide možda nema tako dugu istoriju kao neki drugi elementi koji se vode kao sanitarije ali je potreba za njim stara koliko i čovečanstvo. Praktična „posuda“ na koju jednostavno sednete i mlaznice vam operu one delove tela koje u ovom tekstu nećemo imenovati a svi znamo koliko je intimna higijena neophodna za celokupno čovekovo zdravlje. Bilo da su podni ili zidni, ovi praktični delovi sanitarija sve su zastupljeniji u savremenim kupatilima i neophodno ih je svakodnevno dezinfikovati pre i posle upotrebe. Izbor sredstava za čišćenje bidea takođe zavisi da li je napravljen od plastike, porcelana, keramike ili nekog drugog materijala

Pisoari nisu neophodan element kupatila ili toaleta u svakom domu. Namenjeni su upotrebi isključivo muškog dela populacije pa se zato najčešće mogu videti u javnim toaletima. Kao i bide i pisoar može biti stojeći ili zidni, podesive visine i od različitih materijala mada je keramika i tu najčešće korišćeni materijal jer ju je lako očistiti od kamenca i svih ostalih nečistoća, dezinfikovati i održavati.

Od najstarijih vremena čovek uživa u opuštanju celog svog tela u toploj vodi. Čuvena rimska kupatila na čijem dizajnu se zasnivaju najsavremenije dizajnirana kupatila, orijentalna kupatila sa svojim prepoznatljivim šarmom, primera je zaista mnogo. Čak i kada su obična metalna ili drvena burad koja su se koristila u pitanju, i tada je sama pomisao na onaj jedinstveni osećaj koji samo topla voda može pružiti sveprisutan i blizak svakome od nas. Samostojeća kada, ona staklena, providna, puna mirišljave pene koja se preliva preko rubova...ovo je samo jedna od ideja a njih zaista ima koliko i nas koji o njima razmišljamo. Savremene kade izrađuju se u zaista neprebrojivoj količini varijeteta boja, oblika, modela, materijala…. Još ako se u sklopu kade nalaze mlaznice koje ugodno masiraju naše telo, to je prava stvar! Ni hidromasažne kade više nisu novina na našem tržištu. Ako ste ljubitelj istih, nije ih više teško pronaći.
Blog ilustracija: Sanitarije Foto: ErikaWittlieb, Pixabay
Imate mali stan. I malo kupatilo. I kada jednostavno ne može da stane u vaše kupatilce. Ili preferirate tuširanje, ono dugo, relaksirajuće ili brzinsko, osvežavajuće. Kako god bilo, tuš kabine su spas za vas. I tek tu zaista možete da se „razmašete“! Obične tuš kabine, sa staklenim ili plastičnim zaštitnim zidovima, kade različitih oblika, dubine i dimenzija, napravljene u različitim bojama, od različitih materijala, one neklizajuće ili najjednostavnije, izbor je na vama. Tuš kabine novijih generacija vam pružaju mnogo više zadovoljstva. Neke imaju integrisane senzore koji regulišu temperaturu, jačinu i vrstu mlaza. Neke druge izgledaju kao kabine svemirskih brodova, sa zvučnicima iz kojih, tokom vašeg tuširanja dopire vaša omiljena muzika. Neke imaju sedišta ako ste preumorni da stojite. Male ili velike, dobro osvetljene ili sa ogledalima, jednostavne ili opremljene savremenim uređajima, naći će se poneka za svačiji ukus ili afinitete.

Neka istraživanja pokazuju da prosečan čovek prosečno u kupatilu provede oko deset posto svog budnog vremena. Ako je ovom podatku verovati, vreme je da se zamislimo. Kakvo je naše kupatilo? Odgovara li našim potrebama? Kakve su i koliko kvalitetne sanitarije kojima se služimo? Da li su dotrajale pa je vreme da ih menjamo? Da li ih je lako ili teško svakodnevno održavati? Kako se osećamo u svom kupatilu, jer ono je zaista najintimniji prostor u domu kada ostajemo sami sa sobom, sa svojim telom i mislima. Pa ako je tako, potrebno je da proanaliziramo šta se tu može poboljšati da bismo se bolje osećali.

Jedan od predloga može biti da svoje bele sanitarije zamenite onima u boji. Davno je prevaziđeno pravilo da sanitarije moraju biti bele i samo bele. Dajte svojoj mašti na volju i iskreirajte svoje kupatilo iz snova. Naše tržište nudi veliki izbor pločica koje se mogu iskombinovati sa obojenim komponentama sanitarija bez obzira za koji stil ste se opredelili. Kupatilski enterijer je zaista vrlo važan. I ne treba misliti da je obojene sanitarije zbog boje teško održavati jer se na njima „sve vidi“. Savremeni tehnološki pravci u proizvodnji dodaju glazuru na sanitarije u boji koja sprečava zadržavanje i lepljenje nečistoća i samim tim omogućuje lako i efikasno dezinfikovanje i svakodnevno čišćenje i održavanje istih.

Prateći elementi sanitarija su svakako daske za WC školjke, kupatilski nameštaj i sav onaj pribor kao što su držači, police ili dozeri. Mora li kupatilo biti dosadno i tmurno mesto? Zašto ga ne osvežiti nekom daskom „dobrog raspoloženja“? Nekim nesvakidašnjim komadima kupatilskog enterijera koji se proizvode u mnogo boja, oblika i veličina i naravno od raznih materijala možete razbiti monotoniju i svoje kupatilo pretvoriti u mesto uživanja. Čak ni u ovom slučaju ne treba da sebe ograničavate uniformnošću – odaberite ultra moderni stil, retro ili apsolutni luksuz ako je to ono o čemu ste dugo maštali.

Kupatilska galanterija je kao sastavni deo sanitarija veoma efektna, osim što je njena upotrebna vrednost vidno prisutna. Svi oni držači za peškire, toalet papir, posude u kojima stoje četkice za zube, dozeri i posude za sapun, sve te sitnice svojim kvalitetom, usklađenošću sa enterijerom i primarnom svojom ulogom podižu egzistencijalni nivo svakog kupatila. Kao što je davno rečeno, sve je u detaljima. Pa i u ovom slučaju, detalji su ti koji će dati završnicu svakom kupatilskom rešenju.
Blog ilustracija: Sanitarije Foto: Karolina Grabowska, Pixabay
Imate li potrebu ili makar želju da u svoje kupatilo unesete promene, manje ili veće, potrebno je da dobro razmislite, najbolje bi bilo i da zapište sledeće. Oblik i veličina prostora koji želite da obnovite diktira sve ono što u njega želite da stavite. Da li živite sami? Ukoliko imate članove svog domaćinstva, koliko su stari? Koliko su visoki i teški? Postoje li neke specifične potrebe koje vi ili neki od članova domaćinstva poseduje a na koje treba obratiti posebnu pažnju? Da li kadu koristite samo vi? Da li se sami tuširate? Imate li malu decu? Odgovori na ova osnovna pitanja daće vam približnu sliku vaših potreba. Sad papir i olovku u ruke. Nacrtajte plan da biste videli koja se od vaših želja kada je kupatilo u pitanju može ispuniti. Verovatno ćete se nečega morati odreći. Sa dobrim i detaljnim planom, za početak, bolje ćete moći organizovati prostor i jasno videti da li vaše željene sanitarije mogu da upotpune prostor u koji treba da se postave. Sledeća faza je izbor samih sanitarija. Potrebno je da se opredelite za stil koji će dominirati i koji podržava suštinu vaših želja i potreba. Svaki detalj je važan pa pokušajte što detaljnije da isplanirate sve – od veličina, boja, oblika, materijala, do galanterije i pola posla je urađeno. Za drugu polovinu postarao se Mirandre.com. Mirandre.com je sajt sa najsveobuhvatnijom mrežom ponuda na našem tržištu kada su sanitarije u pitanju. Pretragom sajta uverićete se da su informacije do kojih možete doći pouzdane i proverene. Distributivni centri i prodavnice sanitarija i sve potrebne opreme, ekskluzivni uvoznici poznatih brendova, prodajni saloni koji se ovde oglašavaju nude vam prvo da se sa njima upoznate. Adrese, „kako do nas“ mape radi lakšeg snalaženja, brojevi kontakt telefona, e-mail adrese, kontakti službi za korisnike, sve je na jednom mestu i to je tek početak. Detaljne ponude svakog oglašivača, specifikacije proizvoda pojedinačno, galerije sa mnoštvom fotografija kojima je zaista potrebno posvetiti naročitu pažnju, obavezni cenovnici i naravno načini isporuke, nema nejasnoća. Veoma je važno da pogledate i uporedite uslove i načine plaćanja. Reference i preporuke nemojte zanemariti jer kao što naš narod kaže, dobar glas daleko se čuje. Mirandre.com vam je pravi prijatelj – uvek je tu za vas, uvek ima pravu informaciju i pomaže vam u bilo koje doba. Sada opušteno možete krenuti u potragu za svojim željenim sanitarijama i omogućiti sebi kupatilo iz svojih snova!
J. S.
Back to Top