Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da bi kuća bila dom – hidroizolacija

Da bi kuća bila dom – hidroizolacija Proces hidroizolacije sa svim svojim postupcima, metodama koje se koriste, materijalom i opremom u ovom tekstu biće u kontekstu kuća ili objekata koji nisu novi ni noviji. Da bi vlaga prodrla u temelje ili zidove potrebno je vreme izloženosti istoj. Ne živimo svi u stanovima. Još uvek je mnogo divnih starih kuća nama na raspolaganju ali su neminovno, vremenom „povukle“ vlagu. Okruženi smo starinskim građevinama različitih namena, spratnosti i bez obzira koliko dobro su održavani ili su odoleli zubu vremena, potrebno ih je hidroizolovati. Poseban akcenat stavlja se na porodične kuće. Svi koji žive u nekoj od njih žele da je njihova kuća porodično gnezdo, toplo, suvo i ušuškano. Bez obzira kako smo u svojim kućama rešili problem grejanja, vlažne kuće su hladnije. Često se na zidovima pojavljuju buđ i plesan koje su pogubne po naše zdravlje. Ma koliko se trudili da provetrimo prostorije, neprijatni miris vlage i truleži je prisutan. Ako vlje vlaga zahvatila podove, nije dovoljno promeniti potklobučene podne površine, trule i okrunjene, oštećene vlagom i hodanjem. Često se mogu videti ispupčenja na donjim delovima zidova a to je pokazatelj vlage koja je u temeljima kuće. Fasade takvih kuća neprestano je potrebno popravljati i menjati a to je mnogo veći trošak nego što bi bio kada je kuća suva. Da bi smo pomogli svojoj kući da što duže ostane zdrava i čitava, pre svega je potrebno da je dobro i primereno hidroizolujemo.

Pa da počnemo od temelja. Prvo, nemaju sve kuće temelje. One koje su građene četrdesetih godina prošlog veka često su građene bez podruma. Građene su uglavnom od čvrste cigle ali na nekih pola metra iznad tla koje je uglavnom peščano ili šljunkovito pa samim tim vodopropusno. Ipak i takve kuće opstaju sve ove decenije bez vlage pa ih nije potrebno dodatno hidroizolovati.
Ako smo ustanovili da su zidovi podruma naše kuće vlažni, treba da znamo da se vlaga tu neće zaustaviti. Neminovno će se širiti kapilarno naviše. Veoma je važno da se utvrdi odakle vlaga dopire. Veoma je važno utvrditi da li je vlaga sezonska, odnosno podrum tokom leta može biti potpuno suv a dolaskom kiša ili sa dolaskom viših temperatura u proleće, topljenjem snega dojučerašnji suvi podrum biva natopljen vodom.
Dalje, potrebno je poznavati osobine područja gde se kuća nalazi. Možda postoji tok podzemnih voda koji se periodično podiže. Ako u blizini protiče reka ili kanal potrebno je imati na umu da porastom vodostaja može doći do izlivanja, nadzemnog ili podzemnog u podrume okolnih kuća.

Pre svega, proverite oluke i odvodne kanale koji sprovode kišnicu i otopljeni sneg sa krova vaše kuće. Ako postoje prelivni bunari za odvod, i njih je potrebno sanirati ako su se začepili. Kanalizacija je vrlo često uzrok pomenutih problema. Pretresite sistem centralnog grejanja da biste bili sigurni da sve dobro funkcioniše. Obratite pažnju i na odvod kondenzata iz kotla i dimnjaka, često se dešava da neki ne tako očigledni kvarovi koji ne zahtevaju mnogo popravaka izazovu mnogo štete. Temperaturne razlike dovode do kondenzovanja vodene pare po zidovima podruma. Ventilacioni sistemi umnogome pomažu da se eliminiše neželjena vlaga ali ni slučajno nisu dovoljni. Najbolje rešenje je hidroizolacija kuće. Ipak, i procenu uzroka vlage ali i sam postupak kojim ćete istu eliminisati jer ih ima više, je najbolje da vam preporuči stručnjak, po mogućnosti iskusan građevinski inženjer.
Tek tada kada saznate koji vid hidroizolacije je adekvatan građevini koju želite da zaštitite, obratite se specijalizovanim servisima koji će vam preporučiti sve - od načina rada do potrebnog materijala.
Jedan od načina, veoma često potrebnih u postupku hidroizolacije je vertikalna izolacija temelja. Uglavnom se sprovodi tako što se temelji opkopaju, očiste, izravnaju i osuše. Za samu izolaciju koriste se posebni premazi odnosno pokrivači na bazi bitumena ili premazi koji imaju osobinu da su fleksibilni. Takođe su veoma često u upotrebi materijali dvokomponentnog sadržaja ili već gotove disperzione mase. Kada se oni postave potrebno je dobro toplotno izolovati prostor koji smo hidroizolovali, ali taj deo posla obavezno prepustite stručnjacima koji najbolje mogu da vam preporuče ali i istu stručno postave da biste dobili najkvalitetniju izolaciju za svoju kuću.
Blog ilustracija: Da bi kuća bila dom – hidroizolacija Foto: PublicDomainPictures, Pixabay
Drugi, takođe uobičajen postupak pri hidroizolaciji kuća je horizontalna hidroizolacija temelja. To je način horizontalnog sečenja zidova mašinskim putem i provlačenje odnosno postavka hidroizolacionog materijala. Takođe se horizontalna hidroizolacija može vršiti injektionom metodom. Prvi način podrazumeva nekoliko koraka u postupku:

-potrebno je pvo ogoliti zidove i skinuti sa njih slojeve postojećeg maltera
-električnim testerama urezuju se žlebovi
- u urezane žlebove ubrizgava se hidroizolacioni materijal sa malterom
- nakon ovog postupka zidovi se podupiru da bi ostali stabilni uz pomoć drvenih ili plastičnih klinova

Injektiranje se vrši isključivo na građevinama koje su izgrađene od pune opeke i to jedino ako su povezane malterom. Postupak injektiranja ne radi se ako je građevina izgrađena od naboja ili bilo koje vrste blokova niti ako je vezivni materijal blato. Ovaj postupak takođe se sprovodi u nekoliko koraka:

- potrebno je skinuti sav malter do prve fugne koja je vidljiva a koja je iznad nivoa tla ili poda
-nakon toga obeležavaju se rupe za bušenje
- pristupa se bušenju rupa koje se nalaze na jednakom razmaku jedna od druge a koji iznosi 12 – 15 cm i imaju prečnik od 12mm
- izbušene rupe čiste se kompresorskim putem
- tada se injektira hidroizolacioni materijal

Ova dva postupka su najčešći u hidroizolacionom postupku i ne odnose se samo na hidroizolaciju temelja ili podruma. Na ovaj način sprovodi se hidroizolacija zidova celog objekta sa spoljne strane zidova.

Ne treba posebno naglašavati da je dobra organizacija polovina obavljenog posla pa to pravilo važi i u slučaju kada počinjete da organizujete hidroizolaciju svoje kuće. Neophodno je da prvo dobro pripremite podlogu na koju se izolacioni materijal postavlja. Dobro pripremljena podloga znači da treba da bude čista, nosiva, da nije smrznuta ili čak zaleđena. Nečistoća ne sme biti na podlozi jer postoji mogućnost da hidroizolacioni materijal ne prione dobro i vremenom otpadne sa podloge. Voda pod visokim pritiskom i/ili uobičajene metode mehaničkog čišćenja daju najbolje rezultate. Tehnički uslovi, materijal od kog je objekat građen, kvalitet zidova i naravno izbor koji je na svakom od nas ponaosob opredeljuju dalji tok procesa hidroizolacije. Naše tržište nudi zaista veliki broj različitih materijala za sve vrste hidroizolacionog postupka i svaki servis može vam preporučiti ono najbolje sa našeg tržišta koje ne mora neminovno biti i najskuplje.

Posebno je destruktivna takozvana kapilarna vlaga. Ona se širi prema gore bilo da je objekat sa starom, već dotrajalom hidroizolacijom ili je uopšte i nema. Zona isparavanja odnosno vlažna površina zida je ta koja isparava i tom prilikom pore koje postoje u površinskom sloju maltera zadržavaju sve više nakupljene i sve gušće tečnosti, Tom prilikom dolazi do stvaranja mikrokristalizacije soli koje razorno deluju na materijal od kog je objekat građen, bubrenjem i širenjem ga uništavaju i erodiraju. Postoje brojne tehnike ali i čitav niz savremenih sredstava kojima se ovaj veliki problem može uspešno sanirati na duže staze.

Neka od sredstava koja se koriste pri sanaciji problema kapilarne vlage su vrlo uobičajeni vodonepropusni malter. Postoje različiti penetrati ali i paropropusni tj. parodifuzni malteri koje vam svaki akreditovani servis može najbolje savetovati i/ili postaviti.

Neophodno je što kvalitetnije isplanirati, odabrati vrstu usluge i materijal ali i osposobljene specijaliste u svom domenu jer nije bezazleno ako se hidroizolacija ne uradi kako treba ili nije urađena adekvatno materijalu ili ne zadovolji neki od nabrojanih kriterijuma o kojima moramo voditi računa.

Bilo da želite da sprovedete hidroizolacioni postupak na kući, nekom njenom delu od podruma preko kuhinje, kupatila do terase, bunaru, bazenu, sportskom objektu, nekom drugom objektu kao što su to bolnice, škole, poslovni objekti, fabrike ili radionice i mnogi drugi, možete pronaći zaista mnogo raznovrsnh proizvoda koje naše tržište nudi a koji su savršeno prilagođeni svim vašim potrebama.

Bitumen i proizvodi od bitumena kao što su bitumenske trake su najčešće korišćeni materijali u svrhu hidroizolacije. Od davnina je poznat i priznat svojim vodonepropusnim i fleksibilnim osobinama. Oksidirani bitumen ili industrijski bitumen je vrsta bitumena koji se koristi pri hidroizolaciji mesta koja nisu izložena visokim temperaturama ili skokovima temperature. Proizvodi se i bitumen koji se modifikuje plastomernim dodacima, elastomernim dodacima koji im povećavaju kvalitet u skladu sa mestom gde ih je potrebno postaviti i samim osobinama datog objekta. Tu je i poliazbitol, koji se prodaje u vidu paste a ne traka i nanosi se tvrdom četkom ili lopaticom – špahtlom.
Blog ilustracija: Da bi kuća bila dom – hidroizolacija Foto: Skitterphoto, Pixabay
Već je pomenut hidroizolacioni penetracioni jednokomponentni premaz odnosno polimerizovan hidroizolacioni cement koji štiti kamen, čvrstu ciglu, beton ali i cementni malter. Paropropusan je i kao takav ne kondenzuje i dozvoljava malterisanje.

Dvokomponentni hidroizolacioni elastični ili fleksibilni premazi koriste se kada imamo potrebu da hidroizolujemo veće ravne površine kao što su terase i krovovi jer odlično podnose visoke letnje temperature i Sunce ali isto tako nisu osetljivi na velike razlike u temperaturi jer podnose i relativno niske temperature pa su dugotrajni. Takođe su svoju primenu našli kada je potrebno hidroizolovati podloge od opeke, cementnih košuljica ili betona. Njima se izoluju takođe i bazeni, sanitarni čvorovi, podrumske prostorije, različiti rezervoari i sva ostala mesta koja traže fleksibilnu, nosivu hidroizolaciju a ovakva sredstva omogućavaju pride i visok kvalitet koji garantuje dugotrajnu hidroizolaciju.

Jedno od sve češće korištenih sredstava u hidroizolaciji, vrlo moćno su PVC membrane. Imaju sve potrebne osobine koje odlikuju kvalitetan materijal koji se u hidroizolaciji koristi: otporne su na propadanje bilo fizičko bilo hemijsko, homogene su i veoma elastične, lako se postavljaju i naročito, otporne su na sve vremenske promene, temperaturne ili one izazvane udarima kiše ili vetra.

U ponudi proizvođača materijala koji se koristi pri hidroizolaciji je i više vrsta gelova koji su specijalni po svojoj nameni i kada se ubrizgaju u pukotine, popune i najsitnije pukotine i otvore stvarajući tako vodonepropusnu barijeru.

Osim usluga hidroizolacije starih ili već postojećih objekata, mnoge specijalizovane radionice ili servisi nude i usluge koje se predviđaju u toku projektovanja i planiranja izgradnje novog/novih građevina različitih po mestu ili nameni. Tokom gradnje često se dešavaju greške ili kvarovi pa su usluge popravaka, korekcija oštećenja dragoceni vlasnicima budućih objekata.

Ako vam je potrebna usluga iz bilo kog dela hidroizolacionih usluga, i nije važno da li je u pitanju dijagnostička analiza stanja objekta, analiza stanja i procentualna analiza oštećenja, uvođenje bilo kog vida hidroizolacije u novi ili postojeći objekat ili neka druga usluga, većina ustanova kojima je hidroizolacija primarni vid delatnosti zapošljava iskusne inženjere koji će vam savetom olakšati ceo postupak, obično nedovoljno poznat onima koji se tim poslom ne bave. Radnici koji neposredno rade na poslovima uvođenja hidroizolacije su uglavnom visokokvalifikovani i stručni pa ustanova može da sa pravom opravda ukazano poverenje. Ipak, prvo dobro isplanirajte ceo postupak sa savetodavnim inženjerom, sastavite predračun i tek tada počnite da dajete svojoj kući ono što ona ali i vi zaista zaslužujete.
J. S.
Back to Top