Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li uskoro svi prelaze na kartonsku ambalažu

Kartonska ambalaža poslednjih godina postaje sve popularnija. Razlozi ne leže isključivo u njenoj praktičnosti, već i u ekološkoj prihvatljivosti u vremenu u kome zagađenje planete ide ka svom vrhuncu.

Blog ilustracija: Da li uskoro svi prelaze na kartonsku ambalažu


Foto: Pixabay
Zakoni mnogih zemalja usklađuju se na taj način da se zadovolji globalna težnja da se umanji zagađenje koje proizvodi prekomerna upotreba plastika. Gde god je to moguće trebalo bi da je kartonska ambalaza zameni. Kartonske kese, kartonske kutije i čaše samo su deo ambalaže koja je u upotrebi. Svi proizvođači koji su dosad baratali sa jednokratnom plastikom, traže alternativu u kartonskoj i papirnoj ambalaži.

Postoji jedan, više nego alarmantan podatak koji glasi da do 2050. godine u svetskom moru će biti više plastike nego ribe. Dosta ovog otpada zagađuju vodu i menja njenu struktura, ali deluje i kao smrtonosna prepreka mnogim životinjama, među kojima su i neke ugrožene životinjske vrste. Čovek se bori da spase neku životinjsku vrstu koja je pred izumiranjem, ali ako pored drugih faktora i zagađenje umeša prste, onda je bitka sve teža, a nekad nemoguća.

Nije moguće u svim situacijama zameniti jednokratnu plastiku kartonom ili papirom iz evidentnih razloga. Razmislite malo, da li sve što se oko vas nalazi u nekoj ambalaži koja nije kartonska, moglo da se u nju pakuje. Odgovor je ne. Ali, s druge strane, mnogo proizvoda bi moglo da se zapakuje u kartonske kutije, gajbice ili neku drugu vrstu kartonske ambalaže. Ambalaža od kartona, ne samo što je dobra iz aspekta zaštite životne sredine, već je ona zbog svojih osobina veoma praktična. Njena praktičnost ogleda se u više stavki.

Pre svega, kartonska ambalaža je laka i njenom upotrebom masa bruto proizvoda nije znatno veća od neto mase. Zahvaljujući ovoj činjenici transport proizvoda je lakši (u oba smisla te reči), pa je samim tim i jeftiniji. Ukoliko se transport neke robe naplaćuje po kilogramu, što je veoma često slučaj, onda je jasno zašto je kartonska ambalaža višestruko isplativa

Kartonska ambalaža se reciklira

Reciklaža je jedan od veoma važnih pojmova koji su u vezi sa kartonskom ambalažom. Sva kartonska ambalaža može se nakon upotrebe odložiti na otpad koji je namenjen reciklaži. Značaj je višestruk. Ne samo što se priroda lišava nepotrebnog otpada koji se nagomilava zahvaljujući svim mogućim sirovinama koje u njoj završavaju, već se na ovaj način odbačeni karton prerađuje i ponovo koristi u razne svrhe. Prerada papira i kartona u postrojenjima za reciklažu, nije skupa i znatno više je isplativa finansijski od prerade plastike. Od recikliranog kartona može se dobiti nov karton ili papiri raznih namena.

Koristi se za pakovanje hrane, u prehrambenoj industriji i u ugostiteljstvu

Kartonska ambalaža ima svoju široku primenu u prehrambenoj industriji i u ugostiteljstvu. Proizvođači onih prehrambenih proizvoda koji se mogu pakovati u karton, sve više se odlučuju za ovu vrstu ambalaže, ukoliko su dosad koristili pakovanja od nekog drugog materijala. Kartonske kutije su u upotrebi i u konditorskoj industriji, koja je sastavni deo prehrambene industrije. Pakovanje voća i povrća u kartonske gajbe i kutije postalo je uobičajeno i sve više se praktikuje u odnosu na drvene gajbe, jer su kartonske dovoljno čvrste i jake, a znatno lakše od drvenih .
Što se ugostiteljstva tiče, restorani brze hrane odavno su uvideli prednost korišćenja kartonske ambalaže. Kutije za picu ili kutije koje restorani koriste za pakovanje dostave, ili hrane za poneti, nešto su na šta se tržište naviklo. Ako razmišljate o tome da pokrenete biznis koji se tiče brze hrane, ili biste možda da otvorite restoran koji ujedno vrši i kućnu dostavu, trebalo bi da dobro razmislite o svim prednostima kartonske ambalaže i da je odaberete u svim situacijama kad god je to moguće.

Kartonske čaše

Kartonske čaše veoma su praktične za pakovanje i toplih i hladnih napitaka u restoranima u kojima se piće služi na točenje, ili za pakovanje kafe za poneti. Takođe, automati za kafu i tople napitke trebalo da koriste isključivo kartonske čaše, a ne plastične, jer plastika je kancerogena na visokim temperaturama. Čaše od kartona pružaju odličnu toplotnu izolaciju i za hladne i tople napitke. Zato se u restoranima brze hrane gazirani sokovi na točenje služe u ovakvim čašama. Oni bi trebalo što duže da ostanu hladni, a s druge strane, ako se u kartonskim čašama služi topa kafa ili čaj, ove čaše dugo čuvaju toplotu. To je zato što se one prave i u varijantama duplog kartona između koga je vazduh. Vazduh je najbolji toplotni izolator, bolji čak i od drveta. Ista priča važi i za kutije u kojima se dostavlja hrana koja bi trebalo što duže da bude topla. Ona se tokom transporta pakuje u posebne termo vreće i torbe, ali svakako da je važno i da karton u kom se drži bude kvalitetan i debeo kako bi se što duže zadržala toplota. Od kolikog je ovo značaja dovoljno govori činjenica da na primer, ako se desi da u nekom fast food restoranu naručite picu na kućnu dostavu, a ona nekoliko puta stigne hladna, vi ćete na kraju verovatno odlutati od tog restorana kada je dostava u pitanju. Bez obzira da li vam se ta ista pica neodoljivo dopada dok je na licu mesta jedete vruću, ovakvi propusti u pakovanju dostave mogu skupo da koštaju proizvođača tj. ugostitelja.

Euro palete od kartona

Postoje čak i euro palete napravljene od kartona. One se koriste u situacijama kada nije potrebna čvrstoća i izdržljivost drvenih euro paleta. Na njima se pakuju i skladište neki proizvodi znatno manje mase. Postojanje ove alternative paleta veoma je važno, jer se upotrebom kartona štedi mnogo. Takođe, one se nakon upotrebe recikliraju.

Pakovanje voća

Već je bilo reči o pakovanju voća u kartonsku ambalažu. Ako prođete pijacom, primetićete da su banane i ostalo južno voće uvek zapakovane u veće kartonske kutije koje imaju praktične rupe sa strane koje služe kao rukohvati. One u ovakvom obliku stižu iz dalekih krajeva. Kartonske kutije „dišu“ i zato su one idealno pakovanje za voće, koje se u njima neće ubuđati kao da ste ga spakovali u plastične kese ili kutije. Na ovaj način produžava mu se i rok trajanja. Ako kartonske kutije i gajbice uporedimo sa drvenim, onda ne možemo a da ne primetimo i napomenemo koliko je tek ušteda u transportu iz udaljenih tropskih zemalja odakle ovo voće dolazi. Zamislite samo koliko tona se uštedi kada se voće natovari na teretni brod na svom putu do naši h pijaca i trgovina.

Pakovanje rinfuzne robe

Za pakovanje rinfuzne robe kartonska ambalaža je najbolji izbor, kad god je moguće. njena velika prednost je što se može napraviti u bezbroj dimenzija koje nose razne gramaže nekog proizvoda.

M. K.

Back to Top