Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dečije igraonice kao mesto okupljanja porodice

Kada su roditelji današnjih klinaca i klinceza sami bili deca, dosta toga bilo je drugačije, a omiljena mesta kao decije igraonice tada nisu ni postojale. Njihovim roditeljima, sada bakama i dekama, nedostajalo je takvo neko mesto gde će moći da organizuju proslave rođendana i pozovu sve goste ili gde će popiti kafu dok se njihova deca bezbrižno igraju na mestu koje je bezbedno.

Od momenta kada su počele da se pojavljuju jedna po jedna dečija igraonica, interesovanje roditelja za njih sve je više raslo. S početka je ono najviše bilo vezano za proslavu dečijeg rođendana uz animaciju, a kasnije se prenelo i na dnevno igranje i posete mimo rođendanskih žurki.

Neke igraonice su od samog početka praktikovale način rada pri kom su rođendani zatvorenog tipa. To mnogim roditeljima odgovara jer nema mešanja sa drugom decom, koja nisu gosti slavljenika. Za male dečije igraonice ovakva zamisao je logičnija u odnosu na koncept rođendana otvorenog tipa, gde je igraonica otvorena za sve posetioce dok traje rođendan. Ovaj drugi način svojstveniji je velikim gradskim dečijim igraonicama koje posećuju deca i roditelji iz svih krajeva grada.

Blog ilustracija: SIGURNOSNA


Foto: Mirandre

Neke dečije igraonice imaju tematske sadržaje koje su skrojili u skladu sa nazivom. Shodno tome, igraonice koje u svom nazivu imaju reči koje asociraju na primer, na svemir - opremljene su u tom fazonu. Boje, slike galaksije, zvezdano nebo, crteži i modeli raketa i svemirskih brodova, kao i velike penjalice, lavirinti, tobogani i mreže sa motivima u stilu zvezda i vasione – ono su što se u njima može očekivati. Za stariju decu obično je odvojen i kutak sa video igricama na popularnim konzolama.

Popularne teme među igraonicama su okean, more, brodovi, gusari, crtani junaci, džungla i divlje životinje … Ono što je svima njima zajedničko je da su veoma bogatog kolorita i da su kreirane tako da deca u njima provedu par sati, a da za to vreme ima dovoljno sadržaja i igračaka koje će okupirati njihovu pažnju i ni u jednom trenutku im neće biti dosadno.

Blog ilustracija: SIGURNOSNA


Foto: Mirandre

Deca se igrajući se u igraonicama dosta fizički umore. Kako mnogi roditelji kažu, to im je prilika da se dobro izjure kad je napolju loše vreme, pa posle lepo spavaju. Konstrukcije poput lavirinata sa mrežama koji su sa svih strana obloženi mekanim sunđerima kako bi bili potpuno bezbedni, služe da se deca po njima penju, sakrivaju, provlače. Deci uzrasta do 6 ili 7 godina, ovakve igre u kojima oni sami otkrivaju puteve, provlače se, spuštaju niz tobogane, beskrajno je zanimljiv. U stanju su da po dva sata ne silaze sa ovakvih penjalica. Kako je već napomenuto, sve je obloženo mekanim sunđerastim zaštitama, po kojima je veoma prijatno i hodati i penjati se i puzati. Najvažnije je da je sve savršeno bezbedno. Nema opasnosti od padova, udaraca i povreda. Faktički, u dečijoj igraonici dete nema na šta da se udari, osim da se sudari sa drugim detetom, ali o tome da se ne stvaraju gužve i da svako ima svoj prostor vode računa ljubazne hostese koje brinu o deci dok se ona igraju. Pravilo kod svih je da se deca do 4 godine starosti ne ostavljaju bez stalnog nadzora roditelja. Roditelj ili odrasli pratilac moraju stalno biti pored deteta dok se ono igra, bilo da se spušta na toboganima, skače na trambolini ili naduvanom zamku. Svaka mama koja je imala priliku da se sa detetom pentra po trambolini ili spušta niz tobogan kaže da se odlično zabavila.

A kada dete napuni 4 godine, mame i tate mogu malo da odahnu. Tada je dozvoljeno da ostave dete u prostoru za igranje sa hostesama, dok oni uživaju u kafiću koji je sastavni deo dečije igraonice. Obično su ova dva prostora odvojena staklom ili providnom gumenom pregradom. U slučaju da zid ili neka druga netransparentna prepreka blokira pogled ka deci, tu su kamere koje pokrivaju svaki ugao, tako da roditelji vide na velikim televizorima u kafiću šta dete trenutno radi. Vrednim mamama i tatama, igraonice su pravo otkriće. Ti dragoceni momenti kada potpuno bezbrižno mogu da posvete vreme sebi i prijatnom razgovoru uz kafu postali su važni i posebni. Drugarice sa klincima koje na miru mogu da se ispričaju i prevrnu sve moguće teme dok se njihovi mališani igraju. Svaka mama (a i tata) dobro zna šta znači svaki trenutak mira i vreme koje je njeno vreme, pored svih poslovnih i privatnih obaveza.

Povrh svega, ima tu još jedan detalj, koji nam je jedna mama otkrila. Naime, ona je primetila da kad sama ode sa drugaricom na kafu stalno gleda u telefon proveravajući da li će uslediti poziv od kuće gde je dete sa tatom ili ga čuvaju baka i deka. Koliko god je željna da sedne na miru sa drugaricom u kafić, ima utisak da joj nedostaje i razmišlja šta li sad radi. Ali, kada je sa detetom u igraonici, ono je tu, pored nje, dok nije uskraćena za kafenisanje sa drugaricom. Zato je ova mama, kao mnoge druge, veliki fan dnevnog igranja u dečijoj igraonici.

Proslava rođendana u dečijoj igraonici velikom broju roditelja dala je rešenje da do tada nerešivu situaciju. Dok igraonice nisu postojale, rođendani su se slavili kod kuće. Mnoge porodice žive u malim stanovima i nemaju prostora da ugoste sve zvanice. Deca žele rođendan u kome uživaju u zabavnim igrama sa svojim vršnjacima, ali pozvati i drugare i njihove roditelje, zatim svoje prijatelje, možda kumove i rođake, naravno ko je srećan da ima bake i deke oni su tu glavni. Trebalo bi da imate veoma prostran stan ili veliku kuću ako želite sve ovo da sprovedete u delo.

Čak i da uspete sve nekako da organizujete, ili podelite slavlje u sva dana, posle vam ostaje spremanje nereda koji su deca ostavila i pranje gomile sudova. Iako ih možda pere mašina, posla svakako ima preko glave. Svaki roditelj želi da proslavi rođendan svom malom blagu, ali tako ono u tome uživa i sa njim cela porodica. Eto zašto su dečije igraonice otkrovenje savremenog doba. Prostora je na pretek. Unapred se dogovarate oko menija. Možete uzeti rođendanske all inclusive pakete koje većina dečijih igraonica nudi. Ako sami volite da kuvate i spremate razne poslastice i posluženja, i to može. Tortu možete naručiti u igraonici, u poslastičarnici ili je sami napraviti. Neke igraonice imaju pravilo da ne primaju domaće torte već samo one koje imaju deklaraciju, što znači da moraju doći od profesionalnog poslastičara. Pošto deca u tom uzrastu uvek žele posebni dekorisane torte kakve samo profesionalci umeju da naprave, ovakva pravila u vezi sa tortom neće Vam škoditi jer bi svakako trebalo da je naručite (osim ako niste vlasnik poslastičarnice, tad možete sami da je napravite).

Dečije igraonice postale su mesto okupljanja porodice, druženja najmlađe i starije generacije, mesto predaha za umorne roditelje i centar najlepših rođendanskih žurki koje deca pamte.

M. K.

Back to Top