Mirandre

Registruj se
Prijavi se

DERMATOLOZI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD SUNCA

SUNCE JE IZUZETNO OPASNO – ZAŠTITIE SVOJU PORODICU

Došlo je leto, vreme kada treba da razmišljamo o tome kako da našu kožu pravilno zaštitimo od sunca. Zašto sunčevi zraci mogu biti opasni i kako se od njih zaštiti, a da pri tom ne umanjujemo uživanje u letnjim mesecima, saznajte u nastavku.

Blog - DERMATOLOZI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD SUNCA


Kada se pomene sunce i sučevi zraci, prva asocijacija većini je štetnost UV zraka i adekvatna zaštita. Međutim, bez sunca ne bi ni postojao život, i izlaganje suncu nam je neophodno da bismo bili zdravi. Ali, ako to ne činimo umereno i u skladu sa pravilima , kao što je dobro poznato, ono može da bude veoma opasno.

ŠTA SU UV ZRACI I ZAŠTO SU ŠTETNI

Sunčevi zraci su korisni za naše zdravlje jer utiču na stvaranje vitamina D. zato je neophodno svakog dana provesti bar 5 minuta na suncu. Ovo je veoma važno, naročito za mlade organizme koji rasti i razvijaju se.

Zraci koji mogu da budu veoma štetni su UV zraci. Postoje UVA, UVB i UVC zraci. Od ove tri vrste UV zraka, verovatno ste o prve dve najviše slušali. Razlog tome je činjenica da su UVA zraci najzastupljeniji, dok su UVB opasniji, ali manje zastupljeni. Najopasnija vrsta ovih, za golo oko nevidljivih zraka su UVC zraci, koji na svu sreću ne dopiru do nas jer ih sprečava ozonski omotač planete. U ovom segmentu se dotičemo priče o važnosti zaštite životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu, kako bi se očuvao prirodni zaštitni omotač planete zemlje.

KAKO UV ZRACI UTIČU NA KOŽU

UV je skraćeno od ultravioletni ili ultraljubičasti – i kako im sam prefiks ultra govori, oni su van opsega vidnog polja, što znači da su nevidljivi. Bez obzira na to oni mogu da prodru kroz kožu. Gornji, površinski sloj kože epidermis a unutrašnji dermis. Spoljašnji sloj je zaštitni i on sadrži pigment koji se naziva melanin. U unutrašnjim slojevima kože smešteni su krvni sudovi i nervni završeci. Ljudi svetlije puti imaju manje melanina u zaštitnom sloju kože i stoga oni lakše izgore na suncu.
Blog - DERMATOLOZI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD SUNCA


Izlaganje suncu bez adekvatne zaštite, naročito u letnjim mesecima, kada je index UV zraka visok može izazvati: promene na koži u vidu raznih oblika pigmentacija, stvaranje novih mladeža, dehidrataciju, pad imuniteta, povreda očiju usled, rak kože. Naročit rizik za pojavu melanoma (malignog tumora kože) nose osobe koje imaju izuzetno svetlu put, veliki broj mladeža i nasledni faktor. Bez obzira na ove faktore, svako nosi rizik za razvoj ovog veoma opasnog oboljenja. Stoga je veoma važno da se svako ko je duže izložen suncu i ko se bavi zanimanjima koja zahtevaju duži boravak na suncu, da se primeni pravilna zaštita u vidu adekvatne garderobe, obuće, korišćenje šešira, kapa i krema sa visokim zaštitnim faktorom na delovima tela koji su direktno izloženi suncu. Treba naglasiti da postoji više vrsta tumora kože, a da maligni rak kože melanom, nije toliko čest, ali to ne znači da ne postoji i da treba zanemariti upozorenja i pridržavati se pravila.

KAKO SE ZAŠTITI

Zaštita kože veoma je važna za celu porodicu. Bez obzira da li idete na odmor ili ne, o zaštiti kože treba da mislite svakodnevno. Kada se nalazite u blizini vode, na snegu, ili okruženi betonom zračenje se povećava zato što ove površine dodatno reflektuju sunčeve zrake. Postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih treba da se pridržavate kada izlazite na sunce (bilo da ste na moru, jezeru, planini ili u gradu):

1. Namažite kožu zaštitnim faktorom 15 ili višim, pola sata pre izlaska na sunce i pustite da koža dobro upije kremu ili sprej.
2. Na svaka dva sata ponovo nanosite zaštitni faktor (u vidu spreja, mleka ili kreme).
3. Koliko god da se mažete, nije preporučljivo dugo boraviti na suncu između 10 i 16 h. Ako ste ceo dan na plaži, u tom periodu boravite u hladu ili pod suncobranom.
4. Ako idete u šetnju, obucite laganu (na primer lanenu) odeću, svetle boje, takvu da što više pokriva telo.
5. Nosite šešire i kačkete.
6. Nosite kvalitetne naočare za sunce koje provereno imaju UV zaštitu.
7. Pijte dosta vode i rashlađujte se umivanjem, tuširanjem ili kupanjem ako ste na plaži.

Blog - DERMATOLOZI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD SUNCA


KADA TREBA OTIĆI KOD DERMATOLOGA

Prevencija je veoma važna i ako do sad niste bili kod doktora na pregledu kože, trebalo bi to da uradite. Dermoskopija je pregled koji dermatoloske ordinacije nude, a cilj je utvrđivanje da li na koži postoje neke promene koje zahtevaju posebnu pažnju i dalje lečenje. Takođe, cilj ovog pregleda je rano otkrivanje tumora kože kako bi se što pre pristupilo adekvatnom lečenju. Ako imate neku promenu na koži koja Vas boli ili svrbi, ako imate mladež koji je nepravilnog oblika, ima više od jedne boje i prečnik mu je veći od 5 mm, obavezno se javite svom dermatologu u izabranoj dermatološkoj ordinaciji. Čak iako nemate nikakve sumnjive promene na koži, to treba da potvrdi stručnjak, zato je veoma preporučljivo da zakažete kontrolni pregled. Tako ćete biti sigurni i da Vaši mladeži nisu potencijalno opasni. Ujedno možete postaviti pitanja Vašem doktoru u vezi sa svim merama zaštite i adekvatne nege kože pre i posle sunčanja u odnosu na Vaše zdravstveno stanje i na Vaš tip kože. Postoje generalna pravila zaštite od sunca koje Svetska zdravstvena organizacija preporučuje, a kojih svi treba da se pridržavaju, ali postoji i nešto što je individualno i što se odnosi na Vas.

KAKO ZDRAVO POCRNETI

Na suncu treba dobijati boju postepeno. Ako Vam se žuri, može da se desi samo da izgorite. Kad izgorite koža Vam je topla, pojavljuje se crvenilo, bol, moguća groznica, mučnina, plikovi, svrab, perutanje kože … Narednih dana nećete smeti da izlazite na sunce i može da se desi da Vam nestrpljenje pokvari letovanje. Pored prirodnog sunca, može se pocrneti i na veštački način. Dermatolozi apeluju da se ne ide u solarijum zbog dokazane štetnosti, jer lampe emituju veliku količinu UV zraka. U nekim zemljama je solarijum zakonom zabranjen. Bezbedna varijanta veštačkog i brzog potamnjivanja kože je uz pomoć krema i sprejeva za sampotamnjivanje ili airbrush metoda prskanjem u salonima. Ovo nije ni malo štetno i deluje na kožu kao što se oljuštena jabuka oboji od oksidacije. Ovako dobijena boja nije „priprema za more“ jer Vaša koža nije zaštićena pigmentom, tako da iako izgledate crno, možete itekako izgoreti na suncu.

M. K.
Back to Top