Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dobra i loša PVC stolarija

U čemu je razlika između dobre i loše PVC stolarije? Ako ste do sad mislili da su prozori i vrata koji su napravljeni od PVC-a svi isti, onda ste u zabludi. Iako na prvi pogled kupcima sve može izgledati isto, ipak to nije baš tako.

Možda ste ipak do sad imali prilike da čujete da neko priča o tome kako postoji kvalitetna PVC stolarija i ona koja to baš nije, odnosno ona kojoj je stavljen epitet loša. Istina je da zaista postoje razlike u kvalitetu koje potiču od nekoliko uzročnika. Laicima i običnim kupcima koji se ne razumeju u materiju može da deluje na privi pogled da se element i stolarije razlikuju samo po boji i dimenzijama, a da je sve ostalo isto. Čak su skloni da misle da su neki prozori ili vrata od PVC-a skuplji od drugih samo zato što prodavci hoće više da zarade, a da je sve ostalo zanemarljivo. To Vam je kao kada jedan isti proizvod tražite u više prodavnica kako biste uporedili cene i kako biste pronašli onu prodavnicu gde je taj proizvod najjeftiniji, trenutno na akciji ili je u toku neki sezonski ili vansezonski popust. Znate da ćete za različit novac dobiti potpuno istu stvari i stoga se isplati tragati za mestom gde je cena najpovoljnija. Međutim, kada upoređujete cene PVC prozora i vrata zapitajte se zašto, ne primer dva prozora potpuno istih dimenzija imaju dosta različite cene. Nije isključeno da je reč o tome da su prodavci za isti prozor negde dali višu, a negde nižu cenu, ali ipak logično je da ako je kvalitet jednog i drugog identičan, ili čak ako potiču iz istog izvora, onda će ove razlike u ceni biti, manje ili više neznatne. Nasuprot tome, kada primetite neku veću razliku u ceni, a karakteristike kao što su visina i širina prozora ostaju iste, onda svakako treba proveriti o čemu je reč.

Blog ilustracija: Dobra i loša PVC stolarija


Foto: Mirandre
Može biti da je u pitanju poreklo PVC stolarije, tj. da li dolazi iz uvoza i odakle. Proizvodi sa raznih tržišta imaju i različite cene. S druge strane, ako to imamo u vidu, treba i da znamo da ako je nešto skuplje ne znači da je nužno i bolje. Iako to nije toliko čest slučaj, ipak moguće je da cena nije srazmerna kvalitetu u tolikoj meri koliko smo očekivali. Kada sve to znamo, kako onda da odredimo šta je kvalitetno a šta ne. Koja su to merila i pravila, ili bolje rečeno standardi koje neki element PVC stolarije treba da ispunjava kako bi zadovoljio željni kvalitet? Da li postoji regulativa koja ih propisuje i šta ona tačno nalaže?

Naime, u kupovinu i biranje treba da krenete spremni. Naravno prvo pogledate iz fotelje koji su naši najbolji prodavci PVC stolarije koji inače imaju veliki izbor dimenzija i modela vrata i prozora, kako biste znali gde treba da birate. Možete baciti pogled i na neke cene ili nešto dodatno pitati putem kontakt forme, ako Vam imate pitanje, potrebno Vam je objašnjenje ili niste sigurni koji je proizvod najbolji za Vaše potrebe. Možete ih jednostavno pozvati telefonom i saznati sve što Vas interesuje. Ali, kako još treba da se pripremite? Jednostavno, treba da poznajete neke standarde kako biste znali šta treba da pitate i kako biste, jednostavno sami umeli da razgraničite kvalitet od škart robe.

Najbolje je da se vodite standardima koje Evropska unija propisuje, a koji se odnose na svojstva PVC stolarije koje svo proizvodi treba da ispunjavaju kao minimum kvaliteta. Oni se odnose na nekoliko karakteristika. Pre svega, treba znati da PVC profili od kojih je napravljena stolarija nisu svi iste debljine. Zato postoji minimalno propisana standardna debljina PVC profila. Ona iznosi 3 mm. Tako je to prema pravilima tj. prema evropskim standardima. Razlog tome je što je to neophodna minimalna debljina kako bi profil bio dovoljno čvrsta. Tačnije, prozori i vrata od PVC koji su napravljeni od PVC profila manje debljine od propisane lako se iskrive i pod uticaje sredine, atmosferskih prilika i upotrebe, lako mogu da se deformišu. Isto tako, nisu dovoljno robusni i čvrsti. Faktički, nedovoljna debljina je element koji loše utiče na statiku. Kada se prozor ili vrata izvitopere, nema im spasa. PVC nije materijal koji je ustvari vrsta plastike, a svi znamo da se deformisana plastika ne može vratiti u prvobitno stanje.

Sledeći faktor koji utiče na kvalitet odnosi se isto tkao na debljinu, ali ovog puta, na debljinu čelika. Odakle sad tu čelik. Ako niste do sad primetili, elementi PVC stolarije imaju čelične delove i ojačanja. Oni su veoma važni i poput skeleta daju čvrstinu stolariji. Dakle, propisani minimum debljine čeličnog lima mora da bude 1,5 mm što se, već pomenutih, evropskih standarda tiče. Tako da, kada krenete u kupovinu vrata ili prozora od PVC-a znate šta treba da pitate. Ako dobijete odgovor koji glasi da je debljina čelika manja od 1 i po milimetar, onda znajte da je reč o lošijem kvalitetu i da je proizvod ispod standarda. Inače, na ovo se direktno nadovezuje i okovi koji se prave od čelika i koji moraju biti kvalitetni, a mehanizam funkcionalan. Naravno, ništa ne vredi da prozor ili vrata od PVC-a imaju zadovoljavajuću debljinu profila i čeličnih ojačanja, ako je mehanizam loš i zapinje. Isto je sa šarkama. Kako biste bili sigurni da je nešto dobro, probajte sami da ocenite kako se ponaša kada pokušavate da rukujete s tim. Ako odmah primetite da ne ide sve baš tako glatko, kako će tek kasnije biti. Najbolje je da odete dalje i potražite kvalitetniju stolariju ili kod istog prodavca ili kod nekog drugog. Ne treba smetnuti s um a ni dihtovanje. Elementi od specijalne gume koji se koriste kao zaptivni sloj koji obezbeđuje savršeno prijanjanje površina nazivaju se dihtunzi. Ako su oni napravljeni od loše gume ili ako nisu dovoljno debeli, onda će se brzo izlizati, odlepiti ili pocepati, a prozori i vrata će prestati da dihtuju. Kako se ovo ne bi desilo, kad birate, budite malo detektiv, zagledajte se u detalje. Ako su drugi elementi dobri i ako Vam se čini da su i gumeni delovi dovoljno masivni, pod konac zalepljeni, onda je to ono što Vam treba. Pitajte prodavca da li su dihtunzi dobri. Videće da se razumete i da ne može da Vam podvali bilo šta.

I na kraju, kakav je Vaš kompletan utisak o nekim PVC vratima ili prozoru? Osećaj koji imate često Vas ne vara. Ono što možete da proverite što se standarda tiče, to uradite, a za ostalo sami ocenite vizuelno dali Vam nešto deluje kao kvalitetan proizvod ili ne. Oslonite se na naše najbolje prodavce koji su na tržištu godinama, a tu ih je samo kvalitet održao.

Pročitajte još:

- Prednosti koje pruža PVC stolarija

M. K.
Back to Top