Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dodela Oskara 2020

Ovogodišnja dodela Oskara donela je veče puno iznenađenja i neočekivanih obrta, počevši od modnih egzibicija na crvenom tepihu, preko emocionalnih govora pobednika, pa sve do nastupa iznenađenja koje su priredile neke zaboravljene zvezde.

Blog ilustracija: Dodela Oskara 2020


Foto: YouTube

Najveće iznenađenje večeri bio je južnokorejski film „Parazit“, koji ne samo što je osvojio Oskara Oscar awards za najbolji film, već je ušao u istoriju kao prvi strani film (van engleskog govornog područja) koji je ikada dobio najprestižniju filmsku nagradu u ovoj kategoriji. Ali tu nije kraj. Tri najvažnija Oskara su iz kategorija za najbolji film, najbolju režiju i najbolji originalni scenario – i sva tri je odneo film „Parazit“. Kada se na ovo doda i nagrada za najbolji film, ukupno 4 Oskara otišlo je u Južnu Koreju. Ipak, reditelj i scenarista Bong Džun Ho sve vreme ostao je skroman. U sjsjnom govoru koji je održao zahvalio se svim kolegama rediteljima koji su uz njega nominovani, naglasivši da njegov omiljeni citat: „ono što je najličnije, rađa kreativnost“ – pripada upravo sjajnom Martinu Skorsezeu. To je publiku u čitavoj dvorani podiglo na noge i izazvalo gromoglasni aplauz.

Govor korejskog reditelja nije bio jedini odličan govor tokom ove veličanstvene večeri. Dobitnik nagrade za najboljeg glavnog glumca Hoakin Finiks takođe je održao veoma emotivan govor u kome se na kraju podsetio svog pokojnog brata i citirao njegove reči pomoću kojih je zaokružio poruku jedinstva, tolerancije i borbe protiv nepravde - koju šalje svetu, sa mesta na kome mu je dat glas, a koji želi da upotrebi umesto onih koji taj glas nemaju. Njegova nagrada je očekivana i nikog nije iznenadila.

Što se tiče Oskara za sporednu mušku ulogu, na listi nominovanih bila su takva imena, da niko nije mogao da izdvoji posebnog favorita. Po mišljenju nekih, činjenica da je Bred Pit pobedio predstavlja iznenađenje. Međutim, koga izdvojiti kada su nominovani: Tom Henks, Ser Entoni Hopkins, Al Paćino i Džo Peši? U obraćanju publici bio je znatno ozbiljniji nego prilikom dodele SAG nagrada kada se šalio na račun Tarantina, kome su, navodno stopala fetiš. Započeo je sa političkom opaskom. Nastavak je imao nostalgičnu notu u vezi sa njegovom karijerom i porodicom. Konačno, nagradu je posvetio svojoj deci.

Netfliks je sa dodele oskara otišao praznih ruku. Međutim, oni na to ne gledaju kao na poraz već ističu da su bili nominovani čak 24 puta i da to smatraju velikim uspehom.
Pored filmova, noć Oskara obeležili su neki odlični muzički nastupi, ali i neki koje možemo svrstati u kategoriju malo uvrnutih i čudnih. Bili Ajliš izvela je pesmu „Yesterday“, grupe Bitls, u čast i sećanje svih koji su nas napustili u protekloj godini, a koji su svoj život i rad posvetili sedmoj umetnosti, ali i drugim slavnim ličnostima. Na početku je odata čast tragično nastradalom Kobiju Brajantu. Režiser Spajk Li je svoje poštovanje košarkaškom velikanu odao na poseban način, tako što se pojavio u odelu boje Lejkersa (ljubičsto sa žutim trakama) na kome je i sa prednje i sa zadnje strane izvezen broj 24. Što se muzike još tiče, niotkuda se pojavio Eminem i izveo svoj 18 godina stari hit „lose yourself“. U pitanju je produžena verzija sa eksplicitnim detaljima koja se nekim zvezdama dopala, ali videlo se da slavni Skorseze nimalo nije uživao. Što se nagrade Oskara tiče, ovogodišnji za najbolju originalnu pesmu otišao je u ruke Ser Eltonu Džonu, koji je izveo pesmu „I’m gonna love me again“. Dovoljno je reći - sjajan nastup.

Blog ilustracija: Dodela Oskara 2020


Foto: YouTube

Što se mode i crvenog tepiha tiče, ekstravagantni glumac i pevač Bili Porter nadmašio je samog sebe u neobičnoj kreaciji dizajnera Džajlsa Dikona (koji je partner zvezde „Igre prestola“ – Gvendolin Krisiti). U pitanju je zlatna haljina koja je nadmašila sve njegove pređašnje modne izbore, kao na primer hibrid smokinga i svečane haljine sa perijem koji je nosio prošle godine.
Nešto svedenije i sofisticiranije nosila je Šarliz Teron koja je nominovana u kategoriji za najbolju ženski glavnu ulogu u filmu „Bombshell“. Njena crna Dior haljina sa dubokim šlicem koji otkriva nogu, veoma je elegantna, a prošla je veoma zapaženo.
Nažalost divna srebrna haljina koju je dizajnirano Oskar Dela Renta, a nosila je Skarlet Johanson nije viđena na sceni jer glumica nije ove godine osvojila nagradu za najbolju ženski ulogu. Ova titula pripala je Rene Zelveger za ulogu Džudi Garland u filmu pod nazivom „Džudi“. Nagradu joj je uručio fantastični Rami Malek, koji je prošle godine dobio Oskara za ulogu Fredija Merkjurija u Boemskoj Rapsodiji. Rene je nosila sjajnu belu dugu haljinu sa jednim rukavom, koja joj, moramo priznati, odlično stoji.
Natali Portman je osoba koja uvek ima šta da kaže. ove godine odlučila je da podrži žene režisere na poseban način. Nosila je zlatno-crnu Diorovu haljinu, ali preko nje imala je crni ogrtač na čijim rubovima su zlatnim slovima izvezena imena ženskih reditelja za koje je ona smatrala da treba da budu nominovane.

Neki fanovi su se nadali da će Skarlet Johanson dobiti još jednog Oskara. Ona je igrala čak u dva filma koji su ove godine u konkurenciji. Joj o zeka je jedan od njih, a režirao ga je Taika Vajtiti. On je iskoristio priliku i tokom govora u bekstejdžu iskritikovao Eplovu tastaturu, rekavši da će se vratiti na PC ako oni nešto ne promene.

Ne možemo a da ne spomenemo još jedan važan događaj, a to je da se Leonardo DiKaprio pojavio na dodeli oskara (kao jedan od nominovanih za gavnu mušku ulogu, naravno) sa svojom novom devojkom Kamilom Maron (model i glumica). Iako postoji velika razlika u godinama (Kamila ima 22 godine), zahvaljujući Leonardovoj mladolikosti, to nikako ne dolazi do izražaja.

Ovo je bila 92. po redu dodela Oskara i možemo reći da je to bila noć za pamćenje. Sa scene su se najviše čule poruke zahvalnosti, pravednosti, tolerancije i ravnopravnosti. Neko je iznenađen izborom Američke filmse Akademije, neko razočaran, a neko oduševljen – uvek je tako bilo i biće. Preporučujemo Vam da, svakako, pohitate u bioskope i pogledate filmove koji su bili u nominaciji, a trenutno se prikazuju.

M. K.
Back to Top