Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Druženje u dečijim igraonicama na otvorenom

Dečije igraonice sa baštom veoma su tražene. Ne samo da su sjajno mesto za predah u toku dana, već su i prvi izbor mnogi kada je proslava rođendana u pitanju. Kako maksimalno iskoristiti sve prednosti koje one pružaju?

Najlepše i najbolje opremljene decije igraonice sa bastom traženije su nego ikad. Lepo vreme nagnalo je mnoge da izađu napolje. Kako naći mesto gde i roditelji i deca mogu da uživaju. Izletišta i parkova ima mnogo, ali dečije igraonice koje imaju sopstvena dvorišta i bašte pružaju nešto više. Pre svega, tu ste, kao roditelj, opušteniji jer znate da je vaše dete na sigurnom, okruženo svojim vršnjacima, hostesama i animatorima. Prostor je ograđen, tako da ne može da se desi da dete negde odluta. Isto tako, ne može ni bilo ko tu da se ušeta. Za početak, više nego dovoljno. Dečiji rođendani koji padaju u doba godine kada je vreme mahom toplo i sunčano idealna su prilika za druženje i zabavu na otvorenom prostoru. Zdravo je provoditi vreme na suncu i svežem vazduhu, a ako uz to ide i zabava, onda je to pun pogodak. Ako se bliže datumi dečijih rođendana, a vi niste sigurni šta da radite, evo nekoliko prednosti koje nosi proslava rođendana na otvorenom u najboljim dečijim igraonicama.

Blog ilustracija: Druženje u dečijim igraonicama na otvorenom

Foto: Pixabay
Živite u stanu i zavidite onima koji imaju sopstvena dvorišta i mogu u njima da prave dečije rođendanske žurke? Da li treba da im zavidite i šta oni ustvari imaju? Jednino prostor i dobru volju, za sve ostalo treba se itekako potruditi. Ali, tu su dečije igraonice na otvorenom koje nude sve u jednom i zahvaljujući kojima su u sitom položaju svi, bilo da žive u stanu ili kući. Naime, da bi se pripremila kvalitetna dečija žurka, treba dosta toga. Prostor je samo početak. Dvorište, samo po sebi nije dovoljno, ako nije uređeno tako da bude i bezbedno i interesantno za dečije igre. U dečijim igraonicama, dvorišta imaju pregršt igračaka i rekvizita za razne aktivnosti. Tu su prava igrališta sa manje ili više elemenata. Što je najvažnije, sve je bezbedno za upotrebu i igru. Tobogani, lavirinti i penjalice dolaze od proverenih proizvođača i izrađeni su po najvišim standardima bezbednosti. Podloga je mekani tartan, tako da čak iako se neko dete saplete i padne, neće biti ogrebotina i povreda. Starije generacije ne pamte ovakva detinjstva. Stalno je bar jedno koleno bilo u krastama i oguljeno, to je bilo normalno stanje stvari. Međutim, naši mališani nisu na to navikli, štitimo ih mnogo više. Da li preterujemo ili ne, to je već druga priča, ali svakako činjenica je da su igrališta, a naročito ona u dečijim igraonicama, danas mnogo bezbednija. Međutim, ako uzmemo u obzir da je mnogim zaposlenim roditeljima, odlazak na dečiji rođendan ili u igraonicu jedina prilika da se malo opuste i druže, onda je opravdano da deca u dvorištu budu što više zaštićena od povreda. Kada ne bi bilo tako, trebalo bi stajati pored njih i bdeti. Ali, bez obzira na bezbedne igračke, opet deca nisu prepuštena sama sebi, bilo da je reč o običnom svakodnevnom igranju u dvorištu dečije igraonice, ili o rođendanskom slavlju. Animatori organizuju dečije vreme, koje je u toku proslave ispunjeno zabavnim igricama. Proslave na otvorenom otvaraju mogućnost raznih varijanti igara bez granica u kojima dečica uživaju. Kada nema rođendana, onda su tu hostese koje budno motre na decu. Svakako, mame i tate mogu bar malo da predahnu.

Svako ko je imao priliku da organizuje dečiji rođendan u dvorištu sopstvene kuće, zna da sama priprema prostora iziskuje dodatni napor. Mora se eliminisati svaki, potencijalno, opasan element, kao što je na primer baštenski alat i slično. Čak i neke vrste nameštaja su opasne, ako je reč o stolicama, stolovima ili klupama sa oštrim ivicama. Travnjak mora biti redovno košen kako bi se sprečila pojava krpelja. Verovatno imate cveće u dvorištu. Nesmotrena dečija igra može o čas posla uništiti sav vaš trud. Ako ne želite da se to desi, morate ga nekako ograditi i sami izigravati policajca tokom proslave, da se slučajno ne desi da drugari vašeg deteta pogaze ili počupaju sveže sadnice ili ukrasno cveće. U dečijoj igraonici sa baštom, toga nema. Sav nameštaj je bezbedan, dok je zelenilo izdvojeno, a ono svakako nije vaša briga.

Priprema prostora je samo prvi korak. Drugi se odnosi na to šta poslužiti svojim dragim gostima. U dečijim igraonicama imaju sopstvenu ponudu u saradnji sa restoranima i ketering kućama, ili vam ostavljaju mogućnost da sami sve donesete. Bilo kako bilo, ako niste vični u kuvanju ili nemate za to vremena, uvek se možete osloniti na druge. To možete i kod svoje kuće, ali u igraonici će neko drugi biti zadužen za aranžiranje, serviranje i posluživanje. Dečiji meni je nešto posebno, on ne trpi neka jela, a naročito ona zdrava, zelene boje. Deci omiljene pice, ćevapi, sendviči, pomfrit i slično – naći će se na posebnom mestu gde je servirano posluženje za njih. Sve može biti i zajedno, dok mališani sami biraju čime će se poslužiti.

Odrasli gosti imaju svoj deo prostora, stolovi pod suncobranima, sa udobnim baštenskim foteljama ili stolicama, pravo su mesto za uživanje, ćaskanje i opuštanje. Najbolje dečije igraonice sa baštama imaju dovoljno kapaciteta da ugoste sve vaše zvanice. Prema tome koliko odraslih gostiju planirate da pozovete, odaberite i prostor. Kućne varijante često su komplikovane jer nema dovoljno prostora da se svi smeste. Bilo kako bilo, proslava rođendana u dečijoj igraonici sa baštom daleko je praktičnija i bolja varijanta od kućne atmosfere. Uložićete mnogo manje napora, a dobiti bolji rezultat. Na to treba dodati i činjenicu da ste i vi kao domaćin ne morate da služite goste i brinete o svemu jer to radi neko drugi umesto vas. Vreme rođendana je ograničeno, tako da se ne može desiti da gosti zasednu. Kada imate decu, a vaši gosti nemaju, dogodi se da izgube osećaj kada je vreme za spavanja. Zaborave možda i da vi ustajete rano jer sutra radite. Čak i je početak vikenda i da nemate obaveza sutradan, možda se vaši mališani rano bude, tako da ste i vi navikli na režim ranijeg leganja. Bilo kako bilo, proslava u dečijoj igraonici ima ograničeno vreme, taman onoliko koliko je to po meri dece.

Kada se sve uzme u obzir, a pored svega navedenog i činjenica da u kući nemate animaciju i da bi trebalo dodatno da je platite, ipak se proslava rođendana u igraonici na otvorenom i novčano više isplati.

Za sve druge dane koji nisu rođendan, odlazak na sat-dva u dečiju igraonicu na otvorenom odličan je potez. Popijte kafu sa prijateljima, dok se deca igraju, zabavljena novim igračkama i aktivnostima. Mnogo ćete se više opustiti nego da odete u običan park, ili neki pretrpani kafić sa sopstvenim igralištem. Na ovim mestima nemate mira, jer morate stalno motriti na dete. Kada je vikend i lepo vreme, na ovakvim mestima ume da bude i prevelika gužva, tako da jedva dođete do slobodnog stola. Na igralištu su i deca sa roditeljima koji nemaju slobodan sto i čekaju da se ukaže. Priznajte da niste ovako zamišljali opuštanje tokom vikenda. S druge strane, u dečijim igraonicama nikad neće biti pretrpano jer ako su svi stolovi puni, jednostavno nećete moći da uđete. Kapacitet i broj mesta se poštuje, prostor je ograđen i niko ne ulazi sa strane. Svaki put kad poželite trenutak mira i odmora, koji se mnogim roditeljima mlađe dece čini nedostižno, setite se da svratite u dečiju igraonicu sa baštom. Popijte kafu, makar i sami i pročitajte par strana knjige. Ili, malo meditirajte zagledani u okolno zelenilo, prijaće vam.
M. K.
Back to Top