Mirandre

Registruj se
Prijavi se

EROS RAMAZZOTTI – Utisci sa beogradskog koncerta u Štark Areni 24.09.2019.

Kako je bilo na koncertu? Pitaju me svi. Odgovaram sjajno. Mišljenje dele i moje drugarice koje kažu da nastavljaju da pevuše dobro poznate hitove. Eros je dokazao i pokazao da je šoumen i objasnio je zašto tolike godine i decenije stoji u vrhu svetske muzičke scene.

EROS RAMAZZOTTI – Utisci sa beogradskog koncerta u Štark Areni 24.09.2019.


Kada je 2010. godine održao koncert, iznenadio se reakcijom publike koja ga je željno iščekivala. Možda do tad i nije bio toliko svestan koliko fanova ima u Srbiji i na ovim prostorima. Kako to da se pesme znaju napamet i da ih pevaju i oni koji znaju dve tri reči italijanskog. Možda nije bio svestan tada, a možda ni sad nije da je svojom muzikom inspirisao neke, pa i mene, da završimo Filološki fakultet, katedru za italijanski jezik i književnost. Lepota i melodičnost jezika spojena sa muzikom nosi u sebi jak naboj pozitivne energija koja izaziva emocije koje retko koga mogu ostaviti ravnodušnim. Pesme koje žive već više od tri decenije osvojile su mnoge na prvo slušanje. To su neki od razloga zašto ga publika toliko dugo voli i želi da ga vidi i čuje širom čitave planete. Pravi umetnici ne vole i ne žele da etiketiraju i klasifikuju svoje stvaralaštvo u neki muzički žanr. Ako bismo to ipak hteli da uradimo, Erosova muzika je pop rok. Gitara je magičan instrument koji sve podiže na jedan poseban novi nivo. Eros je vrlo brzo nakon početka koncerta upravo uzeo gitaru u ruke i nastavio kao kompletan muzičar koji sve ima pod kontrolom. Kada je neko dobar u onome što radi, onda je slobodan i da improvizuje. On to radi s takvom lakoćom i samouverenošću, kako samo može neko kome je scena i bina prirodno okruženje i ko je više puta obišao Zemljinu kuglu vladajući raznim scenama.

EROS RAMAZZOTTI – Utisci sa beogradskog koncerta u Štark Areni 24.09.2019.


Kako sebe mogu slobodno da svrstam u grupu onih fanova koji Erosa znaju skoro od San Rema znajući još od detinjstva da ću jednog dana i ja ići na njegov koncert, i kako sam bukvalno odrasla slušajući njegovu muziku – prirodno je bilo da kupim karte za fan pit. To je ograđeni prostor tik uz binu. Još je jedino back stage pass jači od toga, ali toga naravno nema u prodaji. Međutim, kako zvezde izvedu svoju magiju na kratko sam se našla čak i u bek stejdžu. Bilo je to ovako. Piše na karti ulaz sever ili jug (svejedno) i uđem ja na južni ulaz. Vrlo brzo shvatim da ja odatle ne mogu da dođem do mesta gde treba – uz binu. Sam me put nanese do nekih vrata gde je bio jedan redar. Pitam ga kako da stignem do fan pita, a on mi pokaza na ta ista otvorena vrata koja vode nekim čudnim hodnikom na dole, a kojim su već krenule dve simpatične devojke. Kaže redar da idem za njima. Odmah sam shvatila da taj hodnik vodi u neko tajno potpalublje, da to nije put za publiku i da je moguće da izađemo negde gde je samo ekipa što nosi one specijalne propusnice oko vrata. Tako je i bilo. Začas smo se ja i moje uskoro nove drugarice našle u bek stejdžu. Pored nas protutnji poneko sa legitimacijom oko vrata. Nit nas iko gleda, nit nas iko išta pita. Posle par koraka našla sam se pred trpezarijom u kojoj odzvanja italijanski na sve strane, a vesela ekipa se poslužuje klopom pred koncert. To su verovatno bili muzičari, prateći vokali i svi ostali članovi koji ga prate na turneji. Mogla sam ladno da se napravim blesava i da uđem među njih, niko ne bi ni primetio da nemam pas oko vrata. Zavirila sam da proverim da nije i glavna zvezda kojim slučajem tu, al nije bio. Vidim da su se devojke uznemirile što smo zabazale negde gde ne treba i koliko god bilo zanimljivo naći se tu i posmatrati dešavanja pred tako veliki događaj, ipak sam rešila da sve to prekinem i nađem put do bine. Prva osoba koju sam videla na hodniku se naravno malo iščuđavala kako smo mi uopšte tu dospele i ko nas je tu pustio, al’ pošto je to bilo očekivano, nikom ništa, par levo do kraja hodnika pa desno i eto nas tri tik uz binu. Prve redove su zauzeli verovatno najokoreliji fanovi koji su tu sigurno stigli još u šest, a imali su i majice. I to ne bilo kakve, već najnovije, na kojima piše „Eros Ramazzotti 2019 World tour Vita ce n’è“.



Koncert je počeo ne mnogo posle zakazanih 20h. Odmah je bilo jasno da će to biti ne samo muzički već i vizuelni spektakl. U Beogradskoj Areni nastupalo je već više svetskih zvezda. Nisam kompetentna da upoređujem vizuelne scenske efekte na njohovim koncertima, ali sigurna sam da je ovo što je viđeno na Erosovom koncertu sam vrh. Italijani su poznati po tome da genetski imaju stila. Tako je i dizajner scene opravdao svoje poreklo (ako je uopšte Italijan ili Italijanka). Bina je tokom uvodne numere bila zaogrnuta providnom crnom zavesom na kojoj su se reflektovali posebni efekti. Sa strane dva ogromna video bima (baš ogromna), a iza bim ovalnog oblika kao neki obrnuti tobogan. Sve uigrano, sve u minut. Koncert je otvorila naslovna pesma sa novog albuma Vita ce n’è, a potom još par novih pesama Stella Gemella, Favola, Ho Bisogno Di Te. Neko je iz prvih redova dobacio Terra Promessa i želja je uskoro ispunjna.

Eros je pokazao kakav je šoumen, sjajan muzičar i koliko mu je stalo da svoju dobru energiju podeli sa publikom. Uspeo je da razdrma sve i da izvodeći numere bez pauze, napravi sjajnu atmosferu. Znam koliko je Italijanima teško da izgovaraju neke naše reči, naročito one koje imaju više uzastopnih (pa čak i samo dva) suglasnika, ali Eros je bio beskrajno simpatičan trudeći se da kaže „Hvala“ što je ponavljao više puta tokom koncerta. Naučio je da kaže i „Dobro veče, kako ste, dobro … “

EROS RAMAZZOTTI – Utisci sa beogradskog koncerta u Štark Areni 24.09.2019.


Kada je atmosfera bila na vrhuncu prvi put je sišao u publiku. Kasnije je to ponovio prolazeći s jednog kraja na drugi i čak se i bacajući blago leđima među fanove. Koliko ga publika voli i koliko ga je željno iščekivala vidi se i iz toga koliko ljudi zna tekstove pesama i tečno ih peva. Nemoguće da su svi Italijani, studenti ili profesori italijanskog. Pošto je pesama i hitova toliko da ne bi mogao mnoge od njih da izvede u celosti napravio je miks nekoliko pesama koje su se prelivale jedna u drugu bez prestanka. Tu su pesme Dove C'e Musica, L'ombra Del Gigante, Un Attimo Di Pace, Un Emozione Per Sempre, Quanto Amore Sei, Buonamore. Potom je izveo I Belong To You ( u originalu duet sa Anastasiom) ali ovog puta sa devojkom koja se zove Đorđa i koja je prateći vokal. Zajedno su oduševili sve. Đorđa je sjajna i zvuči identično kao Anastasia.



Kasnije je ostao sam na sceni i na klaviru i gitari izveo nekoliko pesama Adesso Tu, L'Aurora, Una Storia Importante, a potom Un Angelo Disteso Al Sole. Naravno, dalje tokom koncerta nisu izostali ni njegovi veliki hitovi Cose della vita, Un’altra te, Fuoco nel fuoco…

Duet sa Luisom Fonsijem koji je pravi letnji latino hit izveo je kao duet, Fonsi u scenama iz spota bio je na ogromnom video bimu. To je i zvučalo i izgledalo sjajno. Kada se Eros sa bendom povukao sa scene publika ga je glasno i energično zvala na bis. Pred kraj koncerta je predstavio članove benda na veoma simpatičan način. na samom kraju je izveo Cosa più bella.



Sve u svemu spektakl za pamćenje. Nešto više od dva sata je proletelo brzo u sjajnoj atmosferi. Kada neko radi ono što voli i u čemu istinski uživa onda lepotu stvaralaštva deli sa svetom i stvara nešto što je rečima teško opisati. Bilo mi je veoma zanimljivo da uživo slušam dobro poznati glas. Fascinantno je kako je sve vreme nepogrešivo sjajno zvučao i svaka odsvirana nota bila je na svom mestu. Na koncertu nije bilo ni gostiju ni nekih većih pauza. Eros je svetska zvezda sa neverovatnom količinom energije.

Još jedan detalj koji me je oduševio je da je tokom kratkih pauza na video bimovima emitovani kratki filmovi sa snažnim ekološkim porukama i upozorenjima u vezi sa plastikom koja zagađuje planetu i sa povećanjem zagađenja vazduha. Kako je podizanje ekološke svesti nešto za šta i lično osećam veliku strast, samo sam pomislila – Eros, moj čovek!

EROS RAMAZZOTTI – Utisci sa beogradskog koncerta u Štark Areni 24.09.2019.


Dragi Erose, moj omiljeni pevaču još od detinjstva, hvala ti za energiju koju si podelio sa nama i za nezaboravan koncert. Nadam se da je i tebi prijalo gostovanje Beogradu i da ćeš nam doći opet!

M. K.

Back to Top