Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Gde se kupuje sve za građevinu – stovarišta

Nabavka građevinskog materijala nije uvek jednostavan zadatak. Spisak stvari koje treba pribaviti često nije kratak. Nekada se desi da nešto zaboravimo da zapišemo, pa onda moramo da se vraćamo po to. Svakom ko se bar jednom bavio građevinskim radovim, ovaj scenario mu je, najverovatnije, veoma poznat. Ali, kako da se lako podsetimo svega i da ništa ne zaboravimo?

Odgovor je veoma jednostavan. Treba obilaziti građevinska stovarista jer su to mesta gde ima apsolutno svega što nam treba kada se bavimo svim vrstama građevinskih radova. Ne samo da nećemo ništa zaboraviti da kupimo, već ćemo se i podsetiti nečega što nam na početku nije ni padalo na pamet. Kada gradimo kuću, radimo kupatilo, renoviramo stan, postavljamo krov, uvodimo instalacije – sve su to ozbiljni projekti. I obično nam zafali neka sitnica. Ali, ne samo to, treba i glavne stvari kupiti. Ako zidamo kuću nećemo zaboraviti malter, cigle, kompletan građevinski materijal, eksere, alat i slično. Mada, može da se desi da zaboravimo neku sitnicu kada sastavljamo spisak za kupovinu. Zato je odlazak na stovarište pravi potez, jer tu ima baš svega. Setićemo se onda i zaštitne opreme, raznih šrafova i drugih pratećih elemenata. Prve faze gradnje podrazumevaju da nabavimo ciglu, kamen, pesak, daske, eksere … Ali, kako gradnja odmiče, treba nam sve više i više materijala i stoga je prva prednost odlaska na stovarište građevinskog materijala veoma praktičan potez jer nam je sve što tamo ima odličan podsetnik da nešto ne zaboravimo.

Blog ilustracija: Stovarišta


Foto: Pixabay

Druga prednost građevinskih stovarišta je u najboljim cenama. Proizvodi se prodaju na malo i veliko, ima ih dosta na lageru, tako da u stovarišta obično ta koja nude najpovoljnije cene. One su takve, da se odatle često snabdevaju trgovine koje prodaju na malo robu koja je tamo u ponudi. Stovarišta su locirana dalje od centralnih gradskih zona, te je stoga i najam magacinskog i ostalog prostora jeftiniji. Prodavnice koje su na udarnijim lokacijama i koje svoju robu nude u manjim lokalima, imaju tu prednost da po povoljnoj ceni nabave sve na veliku u stovarištu, te da to isto po višoj ceni prodaju. Ako se pojedinci upute do stovarišta, od toga mogu dosta da profitiraju. Na primer, na stovarištima se nešto što traže može naći dosta jeftinije jer se dešava da im ostane stara roba u magacinu, koje hoće da se reše, te je daju po, maltene, nabavnoj ceni. Dobra primer su keramičke pločice domaćih proizvođača. Može da se desi da neki model, koji se više ne proizvodi, bude u ponudi i da je ostala manja količina. Ne može se naručiti više jer to su ostaci, tj. restlovi, kojih se treba rešiti. Isto tako, može da se desi da su vam baš tad potrebne nove pločice jer zidate neki objekat ili renovirate kupatilo ili kuhinju. Pločice po bagatelnoj ceni mogu da budu baš te koje će se savršeno uklopiti. I vi ste na velikom, neočekivanom dobitku. Slađe je nabasati na nešto tako povoljno i kvalitetno, nego da vam je neko poklonio najskuplje pločice stranih proizvođača. Ovakve situacije nisu retke na građevinskim stovarištima i treba ih iskoristiti. Svaki put kad nešto gradite ili renovirate, potražite stovarišta najbliža vama i uputite se tamo. Put će vam se svakako isplatiti. Zbog povoljnih cena, građevinski preduzimači se stalno tamo snabdevaju, a majstori znaju gde da nađu kvalitetan, a jeftin materijal.

Sledeći razlog zašto sve u građevinarstvu treba da se kupuje u stovarištima je veoma veliki izbor artikala. Asortiman je takav, da šta god da ste zamislili, tamo ćete to i naći. U građevinarstvu nije uvek lako naći ciglu po želji, odgovarajuću nijansu kamena i slično. Zato se prvo ide od stovarišta. To su prostrani placevi i magacini koji su osmišljeni tako da imaju veoma velik izbor. Pored dobrih cena, još jedan od aduta je ogroman izbor. Kada birate nešto, a pogotovo ako niste sigurni šta tačno hoćete, najbolje je da odete na mesto gde je izbor velik. Zato je i u hipermarketima uvek veća gužva nego u manjim radnjama. Nekog privuče cena, ali mnoge privlači veliki izbor. Sami znamo da se dešava da u manjoj prodavnici nema svega što želimo da kupimo, pa moramo da idemo na više mesta. Ovo se odnosi na bilo koju vrstu robe, a na samo na građevinski materijal. Ali, kada je građevinski materijal u pitanju, još veća prednost biranja leži u tome što nam ono omogućava da nađemo nešto što ne znamo unapred kako izgleda, ali kad to vidimo izloženo, znamo da je to to.

Sve faze gradnje mogu se izvesti uz pomoć robe kupljene na građevinskim stovarištima. Kada dođemo do instalacija i sanitarija, to je sve dostupno u ponudi. Krenuvši od temelja i samog početka, dolazak do sive faze gradnje omogućen je upravo zahvaljujući materijalima koji su nabavljeni na građevinskom stovarištu.

Renoviranje kuća, zamena i popravka crepa, dogradnja i nadgradnja objekata, sve zahteva dobar materijal i vešte ruke majstora. Inače, najbolji majstori sarađuju sa stovarištima građevinskog materijala, kako bi u svakom trenutku mogli da nabave robu koja im je potrebna i materijal. To je važno jer ih ništa ne sputava u radu, ako treba da čekaju da nešto nabave, posao se može odužiti, te usled toga moraju da druge angažmane stave na čekanje. Tako se gubi i vreme i novac. Još ako se u priču ubace nestrpljive mušterije, onda je pritisak još veći, a posao se ne može privesti kraju bez adekvatnog materijala. U stovarištima ima svega i zalihe nisu male, tako da svaki dobar majstor zna gde da ide po ono što mu treba. Nema potrebe da se čeka nešto što je na drugom mestu već dostupno. U nekim prodavnicama treba naručivati robu i čekati da ona stigne. U stovarištima, roba je već tu.

Neko ima otpor prema odlasku na stovarište ako je na udaljenoj lokaciji. Međutim, svako ko je otišao nije se pokajao. Štaviše, notirao je da i sledeći put ka mu bude potreban građevinski materijal, dođe upravo tu.

M. K.

Back to Top