Mirandre

Registruj se
Prijavi se

GLOBAL CITIZEN FESTIVAL – Njujork 2019

Kako je protekao jedan od najvećih globalnih festivala koji iz godine u godinu raste i koji će uskoro postati planetarni događaj.

U Central Parku u Njujorku se 28. septemba okupilo više od 60.000 ljudi. Razlog je Global Citizen Festival, planetarni događaj od velikog značaja. Cilj ovog skupa je nalaženje rešenja za goruće probleme na našoj planeti i buđenje opšte sveti o njima. Centralne teme bile su: klimatske promene, glad i siromaštvo u Africi, zagađenje voda i vazduha, katastrofalne posledice globalnih klimatskih promena, ljudska prava, pravo na obrazovanje, iskorenjivanje opakih bolesti poput AIDS-a, tuberkuloze i malarije do 2030. godine.

Blog ilustracija GLOBAL CITIZEN FESTIVAL 2019 – Njujork 2019


Izvor: YouTube/MSNBC

Na festivalu su govorile mnoge značajne ličnosti među kojima se ističu aktivisti iz redova mladih osoba, ali su svoj veliki uticaj iskoristile i slavne holivudske zvezde poput Leonarda Di Kaprija, Natali Portman, Forest Vitaker i mnogi drugih. Pored slavnih ličnosti, mogla se čuti i reč lidera nekoliko svetskih zemalja koji su govorili o tome šta njihova zemlja poduzima po pitanjima koja su postavljena. Svi su dali svoj glas i položili svojevrsnu zakletvu koju je oročena na narednih deset godina, a čiji je krajnji cilj da se skupe sredstva i nađu načini da se čovečanstvo izbori sa gorepomenutim problemima i da se očuva naš jedini dom – planeta Zemlja.

Udeo su uzele i velike svetske kompanije kao što su Cisco, Johnson&Jonhson, P&G i mnogi drugi. Festival su uveličali nastupi najvećih svetskih muzičkih zvezda: Queen + Adam Lambert, Pharrell Williams, Alicia Keys, NTC 127, OneRepublic, H.E.R. i Carole King. Na neki način podsetili smo se Live Aid-a.

Blog ilustracija GLOBAL CITIZEN FESTIVAL 2019 – Njujork 2019


Izvor: YouTube/MSNBC

Videlo se da publika okupljena na velikom travnjaku Central Parka u Njujorku koja je tokom čitavog festivala nazdravljala flašicama vode koje su napravljene od posebne plastike za više upotreba, najželjnije iščekuje nastup najvećih zvezda večeri, jedne od najboljih grupa svih vremena – Kvin. Udruženi sa sjajnim Adamom Lambertom već osam godina zajedno nastupaju i idu na turneje Armija fanova Kvina širom sveta još više se uvećala nakon fantastičnog filma „Boemska Rapsodija“ iz 2018. godine, koji je osvojio 4 Oskara. Nakon završene američke turneje i odavno najavljenih turneja po Aziji i Australiji, skoro su najavljeni i koncerti u Evropi – krajem proleća i početkom leta 2020. godine. Karte su bukvalno planule, a Global Citizen Festival je uvertira za ono što željno iščekujemo da vidimo i na našem kontinentu za nekih osam meseci.

Ko bi drugi bolje najavio Kvin od Ramija Maleka! Obratio se publici pitanjem: „Da li ste spremni za rokenrol? Pozdravimo sjajnog pevača Adama Lamberta i jedan od najboljih bendova svih vremena, njeno Veličanstvo Queeen!!!“ Usledio je fantastičan mini koncert. Više od 60.000 ljudi dočekalo ih je i ispratilo sa ovacijama, uglas pevajući reči dobro poznatih pesama. Kao nekad, 1985. na Live Aid-u, Kvin je ukrao šou!

Za narednu godinu je najavljeno da će se festival održavati u 5 velikih gradova, na 5 različitih kontinenata istovremeno. Ovaj je bio za pamćenje, sa moćnim porukama upućenim svetu! Radujemo se i narednom i sa nestrpljenjem ga iščekujemo.

M. K.

Back to Top