Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Idealnu zaštitu od sunca pružaju tende

Kako da u potpunosti uživate u letu? Malo šta je lepše i prijatnije od sedenja u hladu, na terasi, verandi ili u bašti. Najbolju zaštitu od direktnih sunčevih zraka pružiće Vam tende.

Prirodni hlad je sjajan, ali nije uvek dostupan na mestima gde bismo da postavimo baštensku garnituru. U kućama ili vikendicama uglavnom imamo deo prostora koji smo namenili za sedenje, ispijanje kafe ili obedovanje na otvorenom, tokom letnjih meseci i uvek kada vremenske prilike to dozvoljavaju. Napravili smo sto i stolice ili smo kupili neku lepu baštensku garnituru. Jedino što nedostaje je hladovina. Kako je najlakše stvoriti? Najbolji zaklon od sunca pružaju tende jer nas štite tokom čitavog dana. Bez obzira da li je prepodne, podne ili veče, odnosno pod kojim uglom sunce pada, ako imate tendu, onda ne morate o tome da razmišljate. Pruža Vam zaštitu sa svih strana. Nekada je potrebno samo malo pa da se prostor, ne samo ulepša već da se mnogo bolje iskoristi. Zašto biste, na primer, tokom leta obroke servirali unutra, ako već imate terasu ili dvorište? Ako Vam neko dođe u posetu zapti ne biste popili kafu napolju? Moguće da Vas sprečava jako sunce koje u nekom delu dana direktno bije baš na prostor gde je Vaša terasa ili balkon. Čak i kad sunce ne udara direktno, nekad je svetlo suviše jako i više bi Vam prijala senka. U tom pogledu tende su najbolje i najpraktičnije rešenje.

Blog ilustracija: Idealnu zaštitu od sunca pružaju tende

Foto: Pixabay

Postoji više vrsta tendi. Kod nas na tržištu nekoliko proizvođača i prodavaca se izdvojilo, nudeći kvalitetne tende i nadstrešnice svojim kupcima. Obezbeđen je i servis ako neki od mehanizma zakaže. Kada govorimo o vrstama tendi, tu su one koje se sklapaju kao harmonika. One su zbog svog retro šika mnogima prva asocijacija kad pomisle na tende. Prave se od raznih materijala. Mogu biti od posebnog jakog platna, plastificirane i gumirane. Sve zavisi koja im je dimenzija, mesto gde će se postaviti i namena. Bašte restorana, kafića, prodavnica i drugih lokala gotovo neizostavno imaju tende. Pošto su veoma praktične, sve više ljudi ih ugrađuje i u svoje privatne prostore. Nije važno da li imate manju ili veću terasu ili živite u kući sa verandom i baštom. Tende će u svakom slučaju butu veoma praktične. Kada je reč o istim tim balkonima, terasama i verandama tende su praktičnije od suncobrana. Njih ne morate pomerati i u svako doba dana štite sa svih strana. Ipak, svetlosti je sasvim dovoljno. Vi sedite u hladovini i gledate u zelenilo koje Vas okružuje, ne razmišljajući o tome da li je prepodne ili popodne i s koje strane sveta dopiru sunčevi zraci.

Savremena tehnologija izrade materijala od kojih se prave tende doprinela jed a oni budu veoma izdržljivi. Ne mogu se lako pokidati niti probušiti. Ako počne da pada kiša, tendu možete sklopiti, ali joj se ništa neće desiti i ako ostane otklopljena. Materijali od kojih se prave su praktični i za održavanje i čišćenje. To je veoma važno, jer poenta je da Vaša tenda što duže bude lepa i da izgleda kao nova. S tim u vezi, ne morate nužno birati neke boje koje sakrivaju da li je tenda savršeno čista ili ne. Neko pri kupovini misli da treba da izbegne belu i druge svetle boje, ali to sa modernim tendama nije slučaj. Jednostavno, lako se održavaju i čiste uz pomoć običnih blagih deterdženata i vode. Neke tende se van sezone mogu rasklopiti i detaljno očistiti.

Što se tiče mehanizama koje smo već pomenuli, ima nekoliko vrste. Sve zavisi od toga koliko prostor treba da natkriju, da li su za balkon, terasu ili za neku veću verandu. Ali, kada je reč o terasama, to je širok pojam. One mogu biti male, od svega par kvadrata, ali mogu biti veoma prostrane. Bitno je samo da se definiše koja je površina koju treba natkriti. U nekim većim stanovim koji se nalaze na vrhovima stambenih zgrada, postoje veoma prostrane terase. Njih vlasnici ne prekrivaju u potpunosti tendama, već se odlučuju za jedan deo koji će biti natkriven, dok se ostatak ostavlja da bude izložen suncu. Osunčani deo može da se koristi da se tu postave ležaljke ili bazeni za decu. Ispod tende je uvek hlad, bilo da su tu isto ležaljke ili baštenska garnitura za sedenje. Neko ispod tende voli da postavi pravi trpezarijski sto sa stolicama. Ovo nije slučaj samo u stanovima sa većim terasama već i u kućama, a naročito u vikendicama. Kako je to prostor koji je namenjen da na njemu porodica provodi veći deo vremena leti, samim tim treba da bude prijatno mesto okupljanja. Svako ko ima vikendicu, trudi se da lepo vreme ili bar deo leta provede baš tu, u prirodi. Mnogo je prijatnije napraviti roštilji sedeti napolju sa porodicom i prijateljima, nego zavlačiti se unutra. Zimsko vreme je doba kada smo u trpezarijama i dnevnim sobama. Leto treba da iskoristimo da bude što više na svežem vazduhu i napolju. To povoljno utiče nanaše raspoloženje. Dokazano je da boravak napolju i u prirodi jača imuni sistem. Energija sunca je važna, ali nije dobro direktno biti izložen duže vreme. Isto tako, kada je toplo, nije ni prijatno sedeti duže van hlada. Zato su tende, praktično neophodne.

Inače, reč tena je italijanskog porekla i znači šator. Znamo dobro da ono što mi zovemo tendama nisu šatori, niti im nalikuju. Prednost tendi u odnosu na druge vrste nadstrešnica od sunca je velika. Ako na primer razmišljate da napravite nadstrešnicu od nekog jačeg materijala, kao što je pleksiglas i postavite je na Vašu verandu, nećete imati komfor koji Vam tenda pruža. Zašto? Zato što tendu možete po želji sklopiti i rasklopiti. Možda Vam više prija da predveče, kada sunce zalazi, direktno upijate njegove zrake. Noću biste voleli da posmatrate zvezde dok meditirate na Vašoj dragoj verandi. Uz čvrstu nadstrešnicu to nije moguće. Isto tako, čvrste nadstrešnice mogu da se usijaju i pregreju, a tende su prozračne. Kada se krov „upali“ od toplote, nije prijatno sedeti ispod. Nasuprot tome, tenda „diše“, a boraveći ispod nje osećate pirkanje letnjeg povetarca.

Napravite sebi prostor za uživanje u letu. Bilo da živite u kući ili stanu, ugradite tendu na terasu ili verandu i kreirajte mesto na kom će se porodica okupljati i družiti.

M. K.
Back to Top