Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Iščekujući najradosniji dan - bebi oprema

Da li postoji radosniji trenutak u životu od onog kada shvatimo da ćemo postati roditelji? Kada prvo uzbuđenje malo mine, kreću ona pomešana osećanja koja kulminiraju željom da svom detetu i/ili deci obezbedimo samo najbolje od najboljeg. I to je prirodna roditeljska želja. Na žalost, ne donosimo svoju decu na svet sa uputstvom za upotrebu, pa je potrebno da učimo. Nismo svi te sreće da uz sebe imamo neku mamu, baku, sestru, blisku prijateljicu koja će nam pomoći, bilo iskustvom ili savetom, bilo praktično. Pa ipak, nismo sasvim bespomoćni. U svim bolje opremljenim prodavnicama bebi opreme pronaći ćemo asortiman potrepština za svoju decu i na taj način im omogućiti zdravo i radosno odrastanje.
Blog ilustracija: Bebi oprema Foto: ErikaWittlieb, Pixabay
O bebama treba voditi računa od momenta začeća ili bar od onog momenta kada smo saznali da nam beba uskoro stiže. Trudnoća se ne zove „drugo stanje“ bez razloga. Buduće mame u trudničkim prodavnicama mogu da odaberu mnogo stvarčica koje će im olakšati trudnoću. U trudnoći se telo žene menja. U skladu sa promenama, potrebno ga je i negovati ali i prikladno obući. Od sredstava za negu mamice će odabrati ona koja odgovaraju njihovom tipu kože ili kose, sredstva za negu noktiju, zuba, i naravno intimnu higijenu. Garderoba je posebna priča. Pantalone koje imaju umetak za stomak koji raste su pravo rešenje za one mame čije bebe su smeštene nisko u njihovim stomacima. Taj položaj ne prija ni mama ni bebi pa je pravo olakšanje smestiti bebicu u elastični držač pantalona. Grudnjaci prilagođeni trudnoći i naročito, dojenju su još jedan od delova opreme koji su neophodni budućim mamama. Pravilno držanje grudi i njihova dobra nega pre porođaja olakšaće dojenje. Poslednjih godina i na našem tržištu pojavili su se specijalni jastuci za trudnice koji omogućuju kvalitetan san jer pomažu mami da se udobno smesti i podupre onaj deo tela koji trpi pod pritiskom. Treba li da se posebno napomene da u ovim specijalizovanim prodavnicama budući roditelji mogu pronaći celu jednu malu biblioteku knjiga koje se odnose na trudnoću i porođaj?

Svaka stavka na spisku potrepština i opreme za našu bebu je bitna, važna, značajna. Kada beba i mama treba da se vrate kući iz porodilišta, sve već treba da bude spremno. Krenimo od nameštaja koji je potreban da bi beba bila zbrinuta na najbolji moguć način. Krevetac za bebe je prvi na koji treba obratiti naročitu pažnju. Oni su uglavnom standardnih dimenzija ali kvalitet madraca se razlikuje, sastavom, debljinom, sposobnošću upijanja odnosno ventilacije...nije zanemarivo koji madrac ćete postaviti u krevetac. Možda više volite kolevke? I one su deo ponude svake bolje prodavnice bebi opreme. Prenosivi krevetići za bebe su još jedno od vrlo praktičnih rešenja ukoliko imamo potrebu za njima. Male, malecke bebice koje još nisu počele ni da sede uglavnom vole da provode svoje budno vreme u njihalicama, ležaljkama i ljuljaškama, suve, site i okružene ljubavlju. Podloge za presvlačenje su vrlo praktične i proizvode se u velikom broju varijeteta, od boja i uzoraka do debljine, materijala od kojih se izrađuju itd. Ormari, komode, sve ovo možemo pronaći i vrlo ukusno ali i praktično ukomponovati i u najmanje dečije sobe. Deca vole igračke u krevetićima pa i tu imamo u najmanju ruku ogroman izbor. Vrteške koje se postavljaju iznad krevetića, u vidno polje deteta, sa ili bez muzičke pratnje, lako ćemo odabrati. Čitav niz opreme za krevetiće nam je na raspolaganju.

Higijena naše bebe nam je neosporno veoma važna. Kadice za kupanje, podloške za kadice, termometri i sav ostali pribor je tu kako bi naše bebe uživale u kupanju. Termofori i termo jastučići povremeno su spas u pravi čas da ugrejemo i umirimo uznemirenu bebu. Aspiratori, vage za merenje i ostali prateći pribor takođe je sadržan u ponudi prodavnica bebi opreme. Bebe vole dodir i svaka mama treba da iskoristi ovu činjenicu naročito kada je nega bebe na redu. Kreme i kremice za telo, zaštitne kreme protiv ojeda i pelenskog dermatitisa, losioni, ulja i šamponi za negu kosice i temena, noktića, ušiju, tečnosti za olakšavanje nicanja prvih zubića i cela jedna galerija proizvoda koji su prilagođeni potrebama osetljivih malih bića.
Blog ilustracija: Bebi oprema Foto: sharkolot, Pixabay
Mame će se opredeliti za tetra pelene, švedske pelene ili neke od jednokratnih, koje se međusobno ne razlikuju dizajnom i funkcijom ali itekako ima razlike u kvalitetu, pa mame, pitajte za savet i iskustva one malo iskusnije od vas!

U našem narodu postoji izreka da zdravlje na usta ulazi. Ovo se naročito odnosi na bebe. Mame koje doje svoje bebe znaju šta je potrebno uneti u organizam a šta nije preporučljivo. Ručne i električne pumpice za izmlazanje mleka olakšale su život mnogim mamicama. Ubrzo dođemo i do bočica za bebe. Cucle za flašice se brzo istroše pa je neophodno uvek imati bar jednu rezervnu. Pribor za čišćenje i održavanje bočica i cucli i grejači istih kao i termos boce su neophodna pomagala kada imamo bebu. Blenderi i sterilizatori spadaju u istu, neophodnu kategoriju potrepština. Bebi rastu zubići. Često je ovaj prirodni proces praćen nervozom, povišenom temperaturom, pojačanim lučenjem pljuvačke i bolovima. Postoje mnogobrojni i raznovrsni proizvodi koji će našoj bebi olakšati izbijanje prvih zubića a to su različite plastične, gumene ili silikonske glodalice – žvakalice koje se ne osipaju i nisu toksične. Interesantne su one koje su šuplje a ispunjene vodom pa se mogu ohladiti u frižideru i time olakšati bebi muke izbijanja prvih zuba.

Posle nekoliko meseci naša beba počinje samostalno da sedi. U isto vreme želi da samostalno jede. Pa što da ne? Hranilice za bebe su savršeno rešenje. Dok se mališan igra hranom, mi ga nahranimo a da nije ni primetio. U početku. Zatim se sve više osamostaljuje do potpuno samostalnog rukovanja priborom za jelo, onim koji podseća na igračke i pri tom je ergonomski prilagođen dečijim ručicama i ustima. Tanjiri, lončići, pribor, sve od kvalitetnih materijala, izrađeni tako da se ne lome, ne krzaju i ne pucaju, bar ne tako lako, nisu toksični i teško se njima povrediti – sve su ovo osobine pribora za jelo koji je prilagođen svojim osobinama dečijoj upotrebi a može se naći u svakoj prodavnici bebi opreme.

Niko nas ne pripremi na to koliko naša deca brzo rastu. Prerasli su pelene i treba im noša. Dizajneri su se kod noša zaista potrudili da ih deca prihvate i zavole pa možemo videti jednobojne, šarene, one sa veselim pesmicama koje počinju da se čuju kada dno noše dobije adekvatan sadržaj i mnoge druge. Tu su još i adapteri za toaletnu šolju i stepenice za malene.

Prve šetnje mnoge roditelje stavljaju u nedoumicu. Kolica za bebe su idealan način da provedemo vreme napolju i svojoj bebi omogućimo boravak u prirodi i na svežem vazduhu, toliko neophodan svakome od nas, kolko god godina, meseci ili dana imao. Kolica za bebe su kategorija za sebe koja bi zaslužila celu tematsku celinu samo za sebe. Ipak, moraćemo se odlučiti da ih kupimo. Poslušajmo savete iskusnijih roditelja ili stručno obučenih prodavaca ili savetnika u svakoj specijalizovanoj prodavnici opreme za bebe. Uvek možemo da dokupimo i maramu za nošenje ili nosiljku – kengura ukoliko želimo da sačuvamo onu dragocenu taktilnu vezu između sebe i svog malenog potomka.
Blog ilustracija: Bebi oprema Foto: oknesanofa, Pixabay
Ukoliko smo odlučili da našoj bebi omogućimo pre svega mir, svoju sobu ili sobicu, pa kad već težimo miru onda nije baš praktično a ni poželjno „upadati“ u sobu i proveravati da li je sve u redu. Pomoći će nam bebi alarmi sa monitorima koji uz pomoć kamera iz više uglova emituju sliku u svakom momentu. Jer, ne zaboravimo, klinci brzo rastu. Pa su nam neophodne i zaštitne ogradice, i to pre nego što smo to očekivali. Sigurnosna ogradica, zaštitni elementi za utičnice, štitnici za oštre uglove, zaštitna oprema za vrata, fioke i ostala zaštitna oprema pokazaće nam koliko opasnosti postoji u našem domu tek kada naša beba počne da istražuje prostor oko sebe. Ogradice za mališane koje se napune omiljenim igračkama mogu biti pravo rešenje ali treba da budemo svesni, kratkoročno.

U pustolovine bebe brzo kreću. Onog momenta kada počinju da puze, potrebno je da menjamo, ako to već nismo do tada učinili, podne obloge specijalne namene. Onda sledi još veći izazov – prvi koraci. Koji vode trčanju...Dubak za hodanje, hodalica ili kaiševi za prohodavanje nam mogu pomoći da nas ne zabole leđa u pokušaju da stignemo svoju razdraganu bebu.

Krpa i krpica nikada dovoljno kada imamo bebu. Posteljina – jedan kompletić ni slučajno nije dovoljan jer je posteljinicu potrebno često menjati a i po potrebi – znači veoma često. Možda smo svoju bebu navikli da spava u vreći za spavanje. I tada nam je izbor veoma veliki. Sa dugim ili kratkim rukavima, možda bez rukava, sa patent zatvaračem, vunene ili flisane, pamučne ili štepane... Peškiri i peškirići za svaki pojedini deo tela su poželjni ako ne i neophodni – u šta se većina novopečenih roditelja uverila. Garderoba za bebu je nešto posebno. Mada svako od nas uglavnom dobije neku – manju ili veću količinu krpica, benkica, trenerkica, majičica za baš malog bepca, nađemo se u problemu kada nam dete sve to preraste u roku od šest meseci. Srećom, prodavnice opreme za bebe su napunjene prelepom garderobom za devojčice i dečake svih uzrasta pa nećemo morati oskudevati ni u donjem vešu, zoknicama, hula hop čarapama, trenerkama i svemu ostalom što volimo da obučemo svom detetu, do onog momenta kada samo počne da bira svoju garderobu. A do tada, pomozimo sebi dobrim izborom portikli. Platnene, presvučene vodootpornim slojem, plastične...sve one mogu pomoći da nam dete bude čisto i što je još važnije, suvo.
Blog ilustracija: Bebi oprema Foto: Terri Cnudde, Pixabay
Obuća za decu je prava mala nauka. Prve malene cipelice mogu biti ukrašene, jer prvenstveno za ukras i služe. One prve prave cipelice, kada dete počinje da se oslanja na nožice su već nešto drugo. Moraju biti dovoljno čvrste da drže zglob nožice stabilnim. Poželjno je da su izrađene od prirodnih materijala – kože. Uložak u unutrašnjem delu koji pomaže pravilnom razvoju stopala, sitne muskulature i pravilnom rastu i rasporedu kostiju stopala pomažu daljem pravilnom držanju tela i samim tim i zdravom rastu, sa pravilno postavljenim kičmenim pršljenovima i celokupnim skeletom. I paradne cipelice za neke svečane prilike treba da budu kvalitetne, dobro odabrane. Nije svako stopalo jednako, pa ni dečije. Zbog toga treba dobro da pazimo koju obuću kupujemo svojoj deci dok su u fazi razvoja. Patike, koje svi nosimo, i stari i mladi, su odlične. Ako su kvalitetne. Nije dovoljno da budu brendirane ili moderne, u trendu. Zbog toga je potrebno da obiđemo prodavnice bebi opreme i lako ćemo pronaći kvalitetnu obuću za svoje malene.

Obilazak samo jedne prodavnice koja se bavi opremom za bebe već sada se čini kao težak zadatak koji zahteva mnogo vremena. Ova tvrdnja nije daleko od istine pa je potrebno da verujemo onoj narodnoj da ništa nije daleko ako na vreme krenemo. Mirandre.com je polazna tačka, od koje treba početi. Samo renomirane, provereno dobre prodavnice bebi opreme se mogu pronaći, sa pratećim informacijama koje su nam neophodne. Ne treba preskočiti ni galerije fotografija proizvoda jer slika govori više od reči.
J. S.
Back to Top