Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Izaberite PVC prozore i stolariju

Kako izabrati prozore i stolariju uopšte? Zar nisu svi prozori bele boje? Ovo su najčešće zablude kupaca. Otkrivamo Vam da je izbor mnogo veći, ali da ne treba bežati od bele boje.

Najbolja PVC stolarija pravi se od sirovine koja se zove neplastificirani PVC jer nema posebne primese koje PVC čine elastičnim. PVC od kog se prave vrata i prozori koje ugrađujemo u kuće i stanove ne treba da bude suviše elastičan. Plastika koja je elastična koristi se za pravljenje nekih elemenata koji se koriste u domaćinstvu, kao i nekih vrsta nameštaja. Naravno, ovo je samo jedan mali primer, a upotreba PVC-a kao materijala, bilo da on ima primese ili ne, mnogo je šira od svega što smo do sad naveli. Inače, PVC prozori veoma su tražena roba poslednjih godina. O njima se preneo dobar glas. Odličan su izolator, lako se peru i održavaju, ne moraju se farbati niti lakirati s vremena vreme zaštitnim sredstvima, kao što je to slučaj sa drvenom stolarijom. Na PVC ne ide ni rđa, a ni štetočine. Jeftin je. Lako se kroji i ukraja i lako se menjaju zadate dimenzije kada se rade prozori i vrata po meri. Beli PVC prozori izgledaju uredno, lepo, vedro i primamljivo. Kada stavite nove prozore, još ako oni zasijaju u svojoj belini, niko neće ostati ravnodušan. Svakom će se svideti. Stan ili kuća odmah izgledaju lepše, sređenije i luksuznije. Dok ne vidite svojim očima, niste ni svesni koliku promenu nova stolarija može da unese. Da ste to ranije znali, ugradili biste je odavno. PVC stolarija kao da nema mana. Kao što je već pomenuto, izuzetno je jeftina. Ovde jeftinoća ne utiče na kvalitet. Jednostavno, tako su se kockice složile. Neko pametan je nekad smislio materijal koji je izdržljiv, postojan, fleksibilan, otporan na razne uslove, a pored svega toga veoma jeftin. I to je moguće, zato plastike, tj. PVC imaju toliku popularnost.

Blog ilustracija: Najlepše verande od PVC stolarije


Foto: Mirandre

Postoji zabluda da je PVC zbog cene ustvari jeftina varijanta drvene stolarije ili aluminijumske. To nije tačno, zato što su posredi drugačiji tipovi stolarije. Drvena je oduvek bila veoma tražena i cenjena. Ali ona je mnogo zahtevnija od PVC stolarije. Ne samo da je treba redovno održavati, već kad dotraje, teško može da se popravi. Jednostavno mora da se zameni novom. Vlasnici i svi oni koji o tome odlučuju, uvek rado biraju PVC kao zamenu. Čuli su o njemu dosta toga pozitivnog. Čitali komentare i iskustva drugih ljudi koje imaju puna usta hvale. Žele da provere da li je to tako. Ovakva provera ne košta ih mnogo. I niko se nije pokajao posle ove investicije. Ona nekad treba da se planira unapred, ali ne toliko zbog novca, već više zbog vremena koje treba utrošiti. Isto tako, nije pitanje vremena koje treba izdvojiti jedino koje treba da se reši. Tu je i godišnje doba. Naime, nije zgodno raditi prozore i vrata zimi ili tokom grejne sezone, osim ako je to izgradnje novog objekta u kom niko još ne stanuje. U svim drugim slučajevima logično je da se vlasnici odluče da prozore menjaju kad je napolju visoka temperatura jer kuća ili stan neko vreme zvrje otvoreni.

Ako Vas zanima kakve sve prozore od PVC-a možete pronaći u prodaji osim belih, treba da znate da je izbor boja raznolik. Osim bele, postoji potražnja i za braon bojom. Ona može imati na sebi imitaciju drveta ili godova. To se nekome dopada, a nekome ne. Mišljenja i ukusi su podeljeni. Neko ne voli da ima nešto što podseća na drvo, a da se onda izbliza vidi da to ustvari to nije, a nekome se baš to specijalno dopada. Ima osoba koje imaju bojazni da se bela lakše prlja i da će brzo da požuti od sunca. Međutim, to nije tačno. Bela boja PVC stolarije ne prlja se ništa brže od drugih boje, a veoma lako se čisti i briše. Prozori tj. okviri od PVC-a lakše se peru i brišu od drvenih, jer na drvetu ima nekad izbočina i oštrih komada koji štrče i mogu se poput trna zabosti tokom čišćenja. Kod stare stolarije nakupljaju se na magičnim krpama. Kod PVC-a nema bojazni da će se neko poseći ili povrediti tokom čišćenja jer je svaka površina savršeno glatka. Bela PVC stolarija ne žuti. To je mit, odnosno zabluda. Kvalitetna stolarija od PVC-a uvek zadržava svoju boju, samo je treba brisati od prašine i čestica čađi koje na nju padaju iz vazduha. U seoskim sredinama gde je vazduh čistiji i gde ima mnogo manje saobraćaja nego u velikim gradovima, prozori se, generalno mnogo sporije prljaju te se zato mogu ređe prati. PVC prozori se lako peru jer imaju dva vakum stakla koja se prebrišu sa obe strane sredstvom za stakla. Obični drveni prozori ne peru se tako lako jer često imaju dupla okna između kojih se zavlači prljavština i paučina, te se moraju razdvojiti i poseto prati. Ako ne volite da perete prozore, ovo je prva gnjavaža, jer isti posao radite duplo. Još jedan poen za PVC koji u ovoj trci nosi ubedljivu pobedu.

Ne treba zaboraviti da se uz PVC štedi novac na duge staze. Mudra investicije, nema šta. Ako je godišnja ušteda na energentima od 15 do 30%, onda je to stvarno impozantna cifra. Uz PVC stolariju hladnoća zimi teže prodire unutra, a toplota se bolje čuva. Temperatura sporije pada te se radijatori ređe uključuju kod onih sistema koji rade na termostat. Kod daljinskog grejanja štedi se na dogrevanju ili leti na hlađenju. Sve ostale vrste grejanja isto se tretiraju, tj. ušteda je evidentna. Tako da, kad nastupi topao period kupite nove prozore od PVC-a i nećete zažaliti.

Pročitajte još:

- Uštedite uz PVC stolariju

M. K.
Back to Top