Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Jedna od tajni mudrih roditelja – dečija igraonica

Za roditeljstvo je potrebna mudrost i snalažljivost. Ne uči se u školi, a jedna je od najvažnijih životnih uloga, ako ne i najvažnija. Uz pomoć malih trikova bolje organizujemo vreme koje kvalitetno provodimo sa decom. Kakvu dečije igraonice ulogu igraju u tome?

Mame i tate nastoje da izađu na kraj sa svim svojim obavezama. Borba se nastavlja i nekad zahteva posebne organizacione veštine. Kako stići sve, uvek nešto trpi. Najteže je perfekcionistama i onima koji uvek hoće da drže sve pod kontrolom. Ali, ako nešto treba da bude prioritet svim roditeljima to je onda vreme provedeno sa decom. Neka to uvek bude tako. Mesto na kom se provodi to vreme isto tako je važno jer ono može biti inspiracija za igru. Na otvorenom prostoru ili unutra decije igraonice predstavljaju jedno od idealnih mesta za druženje. Ako ste se nekad divili nekome kako sve uspeva da postigne, naročito nekoj mami koja stigne da ode na posao, sredi kuću, igra se i druži sa svojom decom i porodicom, a pored svega toga uvek je doterana i nasmejana onda treba da znate da se svako bori sa vremenom, njegovim planiranjem i organizacijom. Naročito radnim danima kada slobodnog vremena jako malo ostaje, a umor preti da potpuno osujeti nameru da se ono provede po želji. Neka druženje sa decom i porodicom ne bude obaveza već potreba koja je odraz zahvalnosti. Život je sastavljen od sitnica i mnoštva trenutaka. Da bismo bili srećni i da bismo odgajali zdravu decu i dobre ljude, moramo se sa njima družiti. Usput ih učimo životu i onim pravim vrednostima. Ona nas slušaju i upijaju to što govorimo. Posvećujemo im pažnju i slušamo šta imaju da nam kažu, ma koliko to bilo nešto banalno. Ako ih pažljivo slušamo dok su mala i ako pokažemo interesovanje za bilo šta što ona imaju da nam kažu tada, onda će u nama videti iskrenog i pravog sagovornika i kad budu starija i kada nas njihove priče itekako budu zanimale.

Blog ilustracija: Jedna od tajni mudrih roditelja – dečija igraonica


Foto: Pixabay

Sa svojim mališanima možemo se družiti i igrati bilo gde, pa i kod kuće. Ali, šta ima u tome kada negde odemo? Jednostavno, promenimo okruženje, a time i energiju. Koliko god da volite da budete kod kuće, ipak prija vam da izađete. A da ne pričamo o tome koliko to tek prija vašoj deci. Njima treba prostora za igru, novih slika pred očima, novih igračaka koje nisu njihove … boravak napolju, na vazduhu neophodan je za zdravlje, a to i vrapci na grani znaju. U dečijim igraonicama ima svega toga. Prostora za igru, i to ne samo za igru već i za jurcanje, skakanje, penjanje i trošenje te energije koja se nekad čini beskonačnom. Pravljen je eksperiment u kom je maratonac pokušao d oponaša trogodišnjaka. Šta god da klinac uradi, radio je i on. Ako bi dete selo da se igra, uradio bi isto, ako bi počelo da trči i skače, pratio bi ga takođe. Šta mislite, koliko je izdržao tako? Ceo dan? Nije. Posle par sati, nije mogao više da izdrži, taj isti atletičar koji tri maraton! Tako da, ako kažete da vam je date neumorno i da ne možete ni kafu da popijete, potpuno ste u pravu. Zato su za trogodišnjake dečije igraonice dušu dale. Osim priče sa vama, statične igre na podu sa igračkama, detetu je neophodno da utroši sav taj višak energije. Skakanje i penjanje po toboganima toliko je zabavno da retko šta može s tim da se poredi. Trčanje po parku ume da bude veoma naporno, ali ne detetu, već roditeljima. Dečija igraonica zato ima sve uslove da roditelji ne moraju bezglavo da trče za mališanom da bi ga zaštitili od raznih zala. Jer u dečijoj igraonici: ne može tako lako da se povredi kao u parku (nema betona, metalnih šipki na klackalicama i ljuljaškama). Tu je ustvari sve idealno. Mekani podovi, mekani stubovi tako da klinci zaista mogu da trče i da se prevrću i valjaju koliko god im duša želi. Još važnije, nemaju gde da pobegnu i ne mogu da se izgube.

Setite se kada ste bili mali, ako vam se desilo da se negde izgubite, na primer u robnoj kući ili na pijaci, koliko su ti trenuci bili strašni za vas, a tek za vaše roditelje. Sada vam je malo jasnije kako je njima bilo, ali nije kako je današnjim roditeljima jer ipak sad je vreme mnogo gore. Jasno je da je bezbedno mesto za dečiju igru preko potrebno. To je mesto gde roditelji ne moraju da budu deci za petama non-stop i gde je igra mnogo opuštenija. Dečija igraonica ima sve to, ali i mnogo više od toga. Naime, poenta odlaska ima dva smisla. Mudri roditelji traže i neko vreme za sebe, ali i vreme u kome se aktivno druže sa decom. U dečijoj igraonici mogu da ostvare i jedno i drugo. Sasvim je u redu da se aktivno uključe u igru sa svojim detetom. Tu su nove igračke koje nisu one koje dete ima kod kuće, tako da je trenutak otkrivanja i istraživanja prisutan. Ako, na primer, devojčica hoće da napravi čajanku, zašto joj ne biste bili gost? U igraonici ima svega što vam je potrebno, tu su plastični stolići i stolice, čajnik i šoljice. Sedite sa njom, ćaskajte, pijuckajte njen najbolji čaj i družite se. Ovakvi momenti su čarobni i pamte se. Ne morate da idete ne znam gde daleko i na neka posebna mesta kako biste se lepo proveli. U dečijoj igraonici možete da pomognete vašem dečaku da parkira sve autiće na parking ili da organizujete trku.

Drugi adut mudrog roditelja je korišćenje dečije igraonice kada je umoran i kada mu treba malo mira. Sedi u kafiću, pije kafu ili čaj, čita novine, knjigu ili gleda kako se njegovo dete igra i uživa. Ne mora da skače i pridržava ga da ne padne sa klackalice. Jednostavno, zen soba, ako treba.

Mudar roditelj vodi dete napolje i koristi sve opisane benefite dečije igraonice. Jeste, to je dečija igraonica na otvorenom, odnosno ona koja ima sopstveno dvorište prilagođeno za igru bezbedniju nego u bilo kom parku. Budite i vi mudri roditelji i uživajte u svakom trenutku!

Pročitajte još:

- Odlično mesto za bake i deke sa unucima je dečija igraonica

M. K.
Back to Top