Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada nema struje zbog oluje - akumulatori

Upravo smo se spremili da krenemo na put, sve smo popakovali, prebrojali članove porodice i udobno ih smestili u automobil. Sedamo za volan, i startujemo motor. Prvi put. Drugi put. Treći put. I ništa se ne dešava. Naš motor ne daje znake života. Poznato? Treba li nabrajati situacije u kojima se možemo prepoznati i celu skalu osećanja koje takve situacije izazivaju u nama? Dešava se … ali to i nije neka uteha, ako postoji rešenje da takve situacije predupredimo, da jednostavno ne dozvolimo da do njh dođe. Najjednostavnije je redovno kontrolisati akumulator na svom vozilu.
Kao vrsta baterije, akumulatori spadaju u one elektrohemijske uređaje koji vrše dvostruku konverziju – pretvaranje energije. Električna energija se pri punjenju akumulatora pretvara u hemijsku i na ovaj način potencijalna energija samog akumulatora se povećava. Kada se akumulirana hemijska energija pretvara u električnu, tako što se na akumulator priključuje električni potrošač – jedan ili više njih, akumulator proizvodi električnu energiju koja omogućuje nesmetan rad potrošača.
Blog ilustracija: Akumulatori Foto: Davgood Kirshot, Pixabay
Sam akumulator je sastavljen od kućišta u kome se nalaze jedna ili više ćelija koje u svom sklopu sadrže dve elektrode – anodu i katodu – a koje se uranjaju u tečnost koja se zove elektrolit. U svakodnevnoj upotrebi najčešći su alkalni i olovni akumulatori. Primera radi, jedna ćelija koja je sastavni deo olovnog akumulatora ostvaruje napon od otprilike 2 volta. Kada se nekoliko ćelija serijski povežu, na taj način se stvara akumulatorska baterija koja obezbeđuje onoliko napona koji odgovara broju ćelija koji se pomnoži sa ćelijskim naponom jedne ćelijske jedinice. Svaki akumulator je sekundarna elektro hemijska vrsta izvora električne energije, kao galvanski element i to ona reverzibilna što u praksi znači da se može više puta koristiti, više puta puniti i prazniti, više puta pretvarati jedan oblik energije u drugi i na taj način koristiti.

Kada se radi o olovnim akumulatorima negativan pol u njima je olovo a pozitivan olovni dioksid. Obe ove elektrode zaranjaju se u 30 postotnu sumpornu kiselinu koja je veoma snažan elektrolit. Reakcija se proizvodi na osnovu razlike u potencijalu i tako nastaje električni napon. Kada se suprotni polovi spajaju preko nekog potrošača električne energije dolazi do uspostavljanja toka iste, odnosno elektroni se kreću od negativnog ka pozitivnom polu u samom akumulatoru. Kada se elektroni oslobode, negativno naelektrisani pol odnosno anoda je izložena trošenjui preko potrošača elektroni prelaze na pozitivno naelektrisan pol – katodu gde postoji manjak elektrona. Kada se broj slobodnih elektrona na oba pola izjednači, akumulator se ispraznio. Tada je potrebno akumulator ponovo napuniti. Akumulatori se pune tao što se priključuju na posebne uređaje koji omogućuju da se tok elektrona preusmeri na suprotnu stranu i na taj način dolazi do ponovne razlike u broju slobodnih elektrona koji se ponovo mogu slobodno kretati.

Uzimajući u obzir sve do sada rečeno o akumulatorima, možemo da zaključimo da nisu bezezleni za nestručno rukovanje njima i da je potrebno obratiti posebnu pažnju na određene momente. Pvo, akumulatori sadrže veoma agresivna hemijska jedinjenja koja su izuzetno opasna po naše zdravlje i mogu imati razorno delovanje na naš organizam. Treba se striktno pridržavati svih uputstava za rukovanje navedenih od strane proizvođača. Nije na odmet poslušati i savete stručnjaka koji se bave punjenjem, zamenom i reparacijom akumulatora.

Posebnu pažnju treba posvetiti da tečnosti kojima su ispunjeni akumulatori nikome od nas ne kapnu na kožu, da ih ne unesemo u organizam ni na koji način, bilo da su u pitanju oči, organi za disanje ili varenje. Opekotine, gušenje, trovanje su samo početak pogubnog delovanja tih ekstremno opasnih hemikalija. Zato, preporučuje se krajnji oprez!

Kada dođemo u posed neispravnog akumulatora koji se više ne može puniti ili na neki drugi način iskoristiti, ne bacajmo ga na smetlište ili, još gore u prirodu. Potrebno je da ih prikupimo i damo u postrojenja za reciklažu. Na ovaj način nećemo ni na koji način ugroziti svoju životnu sredinu.

Pri korišćenju akumulatora, javljaju se neki vrlo tipični problemi i ne bi bilo na odmet nešto više o njima saznati.

Kratki spoj se lako nepažnjom može proizvesti na polovima akumulatora. Tada dolazi do vrlo snažnog strujnog izboja koji dovodi do eksplozije ili požara. Opet, pridržavajmo se uputstava za rukovanje ili, ako nismo sigurni u svoje sposobnosti, najbolje bi bilo prepustiti stručnjacima sve poslove vezane za pravilan rad akumulatora.

Takozvani efekat pamćenja izaziva u radu svakog akumulatora nepotrebno punjenje kada još uvek ima dovoljno kapaciteta za njegov neometan rad. Na taj način smanjuje se kapacitet samog akumulatora i njegov radni vek je iz dana u dan sve kraći.

Ne možemo potpuno sigurno, odnosno apsolutno precizno ustanoviti koliko je akumulator pun – ili prazan… Merenje napona u akumulatoru ne daje precizne podatke jer napon naglo opada tek onog momenta kada je akumulator sasvim ispražnjen. Šta tada uraditi? Najbolje je voditi tačnu evidenciju kada je akumulator punjen, i koliko dugo je korišćen. Na taj način okvirno možemo znati da li je vreme da ga napunimo i nećemo se naći u stresnoj situaciji da ne možemo da se pomerimo sa mesta baš onda kada moramo. Potrebno je da znamo i to da kada se akumulator, napunjen, neko duže vreme ne koristi, on gubi određeni deo svog potencijala. Oko 10 do 30 procenata punog kapaciteta mesečno može da se na ovaj način izgubi, i to nepovratno. Onog momenta kada se aktivna supstanca obe elektrode sasvim pretvori u olovni sulfat, akumulator je poptrpuno prazan i više ne služi svojoj svrsi, ne proizvodi i ne odaje elektrišnu struju. Upotrebom akumulatora, vremenom se na elektrodama, na njihovim površinama unutar ćelija počinje da se stvara korica olovnog sulfata koja sprečava svako ponovno punjenje akumulatora i on postaje neupotrebljiv jer ga više nije moguće napuniti.
Blog ilustracija: Akumulatori Foto: StockSnap, Pixabay
Osnovna uloga akumulatora je pokretanje motora motornih vozila. Alternator je taj koji snabdeva motor električnom energijom određene snage, koji je regulisan regulatorom napona da bi bila između 13,5 i 14,5 Volti. Akumulatori su specijalno dizajnirani na taj način da oslobađaju veliku količinu struje koja se meri u Amperima. Potrebno je znati da akumulatori nisu namenjeni dubokom pražnjenju, jer se njihov radni vek potpunim pražnjenjem znatno smanjuje.

Bilo da spadamo u kategoriju iskusnih ili onih malo manje iskusnih vozača, potrebno je da znamo još jednu činjenicu kada su akumulatori u pitanju. Oni rade na principu neprestanog punjenja i pražnjenja. Kada je na akumulator priključen neki od uređaja koji koristir struju, poput motora u vozilu na primer, tada akumulator odašilje struju, i naravno, prazni se. Prilikom vožnje bez korišćenja dodatne opreme – radio aparata na primer - alternator vraća struju u akumulator, ponovo se stvara razlika u hemijskom sastavu anoda i katoda i akumulator se puni.

Na osnovu svega rečenog možemo utvrditi da su akumulatori osnovni izvori električne energije u vozilima i da predstavljaju osnovni elemenat dobrog funkcionisanja pri pokretanju motora, signalizaciji i celokupnom radu vozila. Pre nego što krenemo da kupujemo nove akumulatore, bilo bi dobro da budemo sigurni da je stari zaista istrošen, da ga je nemoguće napuniti i da je spreman za zamenu i da uzrok nije potencijalni kvar na vozilu, koji je neophodno sanirati da ne bi došlo do trošenja i onog novog akumulatora.

Ne koriste sva vozila iste akumulatore, naravno. Potrebno je da znamo koji tip akumulatora, koje snage je potreban našem vozilu. Nezaobilazno je znati da li akumulator poseduje i onu neophodnu rezervu snage u sebi. Dalje, uslovi vožnje, oni najčešći, svakodnevni su ti koji su jedan od odlučujućih faktora kada treba da se odlučimo koji kakav akumulator je potreban našem vozilu. Kada smo kupili akumulator, preporuka je da dobro proučimo garantni list izdat od strane proizvođača, jer ćemo tako izbeći probleme sa potencijalnom reklamacijom proizvoda.

Prosečni radni vek jednog akumulatora je od 3 do 5 godina. Ipak, ukoliko pravilno odaberemo i na odgovarajuć način održavamo akumulator u svom vozilu, možemo mu produžiti vek i na 6 ili 7 godina.

Veoma je važno pravilno održavati akumulator svog vozila u ispravnom stanju. Jedno u mese dana bilo bi poželjno proveriti nivo tečnosti u akumulatoru. S obzirom da je ova tečnost mešavina sumporne kiseline i destilovane vode, savetuje se krajnji oprez! Nivo ove tečnosti potrebno jeda bude tek nešto iznad akumulatorskih ploča koje se mogu dobro videti kroz otvore za punjenje koji se nalaze na vrhu akumulatora.
Blog ilustracija: Akumulatori Foto: Michael Bußmann, Pixabay
Takođe je potrebno periodično proveravati spojeve akumulatora, spojne površine konektora i klema koje treba da budu čiste, da nisu korodirale i naravno, čvrsto zategnute.

Ima još nekoliko „trikova“ kojima se služe iskusniji vozači ali ako nismo sigurni u sebe i svoje znanje, nije preporučljivo eksperimentisati sa osetljivim i delikatnim delovima vozila jer na taj način možemo ugroziti i sebe ali i sve ostale učesnike u saobraćaju. Zato, prepustimo stvari stručnjacima.

Šta je ono što može naštetiti akumulatoru? Ne treba ga držati poluispražnjenog. Ukoliko se ne koristi, akumulator je bolje držati u hladnom nego u toplom prostoru. Serviseri koji se bave servisiranjem akumulatora će najbolje održavati postrojenje, nego da uzimamo stvari u svoje ruke. Što je sigurno, sigurno je! Što je brzo, nije pouzdano pa ni akumulatore ne treba dopunjavati ni puniti na brzinu. Tako ćemo ih oštetiti i skratiti im radni vek. Takozvani „booster“ punjači su praktični ali ih treba koristiti sa krajnjom rezervom, samo onda kada je to zaista neophodno i kao krajnje ili jedino moguće rešenje. Oni oštećuju akumulatorske ćelije pa mu nakon nekoliko punjenja na takav način drastično opada kapacitet.

Ukoliko je akumulator van upotrebe ili se nalazi u vozilu koje se ne koristi, bar ne često, posle nekog vremena dolazi do hemijskih promena, konkretno do sulfatizacije, formiranja kristalnih struktura koje negativno utiču na rad akumulatora jer je nemoguće vratiti ih u tečno stanje i zbog toga otežavaju a i na kraju onemogućavaju njegovu primarnu ulogu, stvaranje električne energije. Redovna kontrola i eventualna zamena elektroinstalacija na vozilima kao i elektropotrošača na istima od strane auto električara kao i obaveznu proveru i dopunu punjenja alternatora i anlasera smanjuje se rizik da se usled kvara ili nedostatka na nekom od tih delova akumulator izloži slabijem punjenju ili pražnjenju jer će se na taj način ne samo pokvariti, već uništiti.

Ni ovom problemu zamene akumulatora ne treba pristupati površno. Najbolje je uputiti se direktno u neki od distributivnih centara, specijalizovanih prodavnica akumulatora ili auto opreme ili u neki od auto servisa gde će vam osposobljeni stručnjaci najbolje preporučiti šta je potrebno kupiti, popraviti, zameniti…

Na našem tržištu postoji veliki broj mesta gde po različitim cenama možemo nabaviti različite tipove i modele akumulatora koji će savršeno odgovarati našem vozilu. Da bi nam bilo lakše da pronađemo upravo onaj pravi akumulator kojim ćemo biti zadovoljni i koji će nam biti veran saputnik neko duže vreme, Mirandre.com nam je obezbedio sve potrebne informacije koje se tiču akumulatora. Vrste, tipovi, modeli, kapacitet, sve što znamo i ne znamo o akumulatorima, prodajna mesta, adrese i kontakt telefoni distributivnih centara, prodavnica, onih specijalizovanih ili auto opreme, servisnih centara, sve sada imamo na jednom mestu. I da se ne zaboravi, specifikacije svakog proizvoda, cene, uslovi i načini kupovine proizvoda su takođe naznačeni. Mirandre.com nam je pouzdan vodič i prijatelj pri kupovini akumulatora.  
J. S.
Back to Top