Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako je Bilo jednom u Holivudu

Najnovije ostvarenje Kventina Tarantina dovoljno je reći kako bi se probudilo interesovanje publike. Još kada se uz to doda da su u glavnim ulogama najveće holivudske zvezde današnjice – Leonardo DiKaprio i Bred Pit, retko ko može ostati ravnodušan.

Radnja filma smeštena je u 1969. godinu, a odvija se u Los Anđelesu. Glavni akteri su Rik Dalton, bivša zvezda vesterna, koga tumači Leonardo DiKaprio i njegov dugogodišnji dubler Klif But, koga igra Bred Pit. To je doba u kom je hipi pokret na svom vrhuncu. Glavni likovi pokušavaju da se snađu i uspeju u Holivudu, koji se u velikoj meri promenio u odnosu na neko prošlo vreme. Priča nenametljivo i lagano kreće da se razvija od trenutka kada se u Rikov neposredan komšiluk, u vilu Romana Polanskog, doseli glumica Šeron Tejt.

Blog ilustracija: Kako je Bilo jednom u Holivudu
Foto: YouTube

Film Once Upon a Time... in Hollywood pojavio se u leto 2019. godine. Ovo je deveto po redu Tarantinovo ostvarenje. Publika od njega uvek očekuje konstantu koju čine grafičke scene s mnogo krvi i nasilja koje se sprovodi u nekom bizarnom obrtu, a često sa sobom nosi neku čudnu satisfakciju koja odiše odmazdom. Da li je i u ovom slučaju bilo tako? Ako ste počeli da gledate film očarani dvema holivudskim super zvezdama, možda čak i ne preimećujući ko je režiser, sigurno od samog starta ne biste pogodili da je re č o Tarantinu. Kakve je to promene koje su njemu manje svojstvene uveo u svoj najnoviji film, čuveni režiser? Pamtimo ga po petparačkim pričama i legendarnim delima sedme umetnosti, kao što su oba nastavka filma „Kill Bill“. Za sve ljubitelje ovih filmova, sjajna vest je da je najavljen i treći deo. Ali, da se vratimo na to šta je to što nije toliko tarantinovsko u filmu „Bilo jednom u Holivudu“. Naime, radnja i scene odvijaju se nekim svojim tokom, skoro bez uzroka i posledice. Iako film traje 159 minuta, a tokom većeg dela gledalac ima utisak de se u filmu „ni o čemu ne radi“, daleko od toga da ne drži pažnju. Veština da se kreira tako nešto, što nema naglih uspona i padova, obrta, eskalacije, gradacije, a da pri tom publici ne bude dosadno, svojstvena je samo velikim majstorima, kakav Tarantino jeste. Film nosi posebna verno oslikana atmosfera starog Holivuda, koju može da oseti i iskusi i mlađa publika koja nikad nije ni imala priliku da je doživi. Stalno je prisutna znatiželja sa dozom blage napetosti. Gledalac je zaintrigiran. Pita se kako će se radnja dalje razvijati i kada će se nešto konkretno dogoditi.

Nije nam cilj da ovde pokvarimo užitak svima onima koji još uvek film nisu odgledali i da otkrijemo sve detalje. Samo bi trebalo napomenuti da je ipak Tarantino ostavio svoj lični pečat i ono po čemu je prepoznatljiv. Kada dođe do njegovog čuvenog preteranog, ali smislenog, prolivanja veštačke filmske krvi i kada se na kraju pojavi ime režisera na ekranu, svima koji nisu ko je kreator ovog blok bastera, biće savršeno logično i jasno da je to on. Samo možete da kažete – „Aha, Tarantino, logično.“ Čuven po ovakvim scenama koje se graniče sa parodijom, ovoga puta uspeo je veoma vešto da ih uplete u priču i da im savršen smisao.

Da li biste mogli da poverujete da je Kventin Tarantino snimio film po istinitom događaju? Verovatno ne. Ali, ovoga puta jeste. Događaj, koji je uzet da bude osnova dela priče, jeste istinit, ali potpuno izvrnut. Bilo jednom u Holivudu je verzija „šta bi bilo kad bi bilo“ jednog od najkrvavijih događaja u istoriji samog Holivuda.

Bred Pit

Fascinantan u ulozi DiKaprijevog dublera, vernog prijatelja i senke koja ga godinama prati. Bred prkosi vremenu i dalje je opravdano jedan od najprivačnijih holivudskih glumaca. Iako je ovaj holivudski lepotan već u šestoj deceniji života, ipak zamrznu se u vremenu. Nije da se na njemu ne vide godine, ali samo su mu dale poseban šarm. Vidi se da itekako brine o sebi jer izgleda sjajno.
Što se glume i uloge tiče, od njega nismo ni očekivali ništa manje od odlične izvedbe. Lik koji tumači veoma je interesantan. Oseti se da nema neke skrivene motive, da u sebi nosi dobrotu i pravednost. Sve vreme je oslonac Riku, zvezdi vesterna, koga igra Leonardo DiKaprio. On je, faktički, glavni junak i heroj u filmu.

Leonardo DiKaprio

Leo se odlično snašao u nekim dugim i veoma zahtevnim scenama koje su snimljene u jednom kadru. Dokazao je zašto već godinama, tj. decenijama pripada prvom ešalonu glumaca. Kao da nam nedostaju neke mlađe snage. Ekipa koja je bila na vrhu pre dvadeset godina i dalje caruje. Šta reći, nego Rambo 6, Terminator (koji beše po redu?) itd. A Brad i Leo jači nego ikad.
Što se Leonarda tiče, za njega je dobro poznato da je veći deo svoje glumačke karijere izgledao kao da je popio eliksir mladosti i da je sa trideset i nešto izgledao kao da ima šesnaest. Sada, kao četrdesetpetogodišnjak i dalje izgleda kao da je bar deceniju mlađi. Od kad je dobio Oskara koji mu je nepravedno, ali sticajem raznih okolnosti, toliko puta pre toga izmakao, sad može da odahne i da nastavi da bude i dalje odličan dogod njegovo doba u Holivudu traje.

Margot Robi

Ova lepa Australijanka poznata je publici po ulozi Tonje Harding, američke umetničke klizačice i glumice, u filmu, „Ja Tonja“. Sada opet glumi pravu osobu, a ne neki izmišljeni lik. Šeron Tejt, prelepa holivudska glumica, supruga reditelja Romana Polanskog, tragično je nastradala u avgustu 1969. godine. Tada je imala samo 26 godina i iza sebe dvanaest filmova. Sledbenici sekte koju je predvodio zločinac Čarls Menson te noći ubili su nju i još četvoro ljudi. Film „Bilo jednom u Holivudu“ svojevrsna je odmazda za ovaj užasni događaj.

Luk Peri, poslednji put

Ovo je poslednji film prerano preminulog Luka Perija. On igra glumca Vejna Maundera koji je igrao u tri američke TV serije u periodu od 1967 do 1974. godine.

A tu je su i Al Paćino i Kurt Rasel

U ekipi je i Al Paćino. Njegova uloga nije velika, ali je upečatljiva. Samo da se zna da je i on tu. Ali, lista čuvenih imena nije konačna, tu si i Kurt Rasel i Dakota Fening.

M. K.

Back to Top