Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako uživati u kancelarijskom nameštaju

U nameštaju se uživa. Uživamo da razgledamo nameštaj po salonima nameštaja, da isprobavamo fotelje i naslonjače ili koliko je krevet mekan, ako smo baš odlučni. Uživamo u planiranju prostora koji nas okružuje. Uživamo u kreiranju i oplemenjivanju istog bilo da za tim zaista postoji potreba ili jednostavno želimo da nešto promenimo. Uživamo u osmišljavanju rasporeda postojećeg ili dodavanju novog nameštaja. Uživamo čak i kada znamo da će se sve zadržati na tome da o tome maštamo. Idealno bi bilo da istinski uživamo u svom okruženju i nije važno da li je to intimni kutak ili radni prostor. Često je radni prostor, u nedostatku boljeg izraza bezličan. Nema onih prisnih detalja kojima se najčešće okružujemo u svom domu. Odvajamo lični i profesionalni deo života i nismo uvek svesni da tako ne mora biti. Zašto radni prostor mora biti jednoličan, standardizovan ako to priroda delatnosti ne zahteva? Kancelarije mogu biti sasvim prijatna mesta za rad, ako im posvetimo malo više pažnje i ličnog odabira na primer boje zidova, slika na zidu, sobnog bilja ili izborom kancelarijskog nameštaja.

U zavisnosti od vrste delatnosti zavisiće kako izgleda kancelarijski namestaj i sama kancelarija kao središta svake male ili velike firme, ustanove ili institucije. Kao radna mesta, kancelarije zauzimaju vodeće mesto po broju i učestalosti. Postoji mnogo vrsta kancelarija srodnih po načinu obavljanja posla ili radnih zadataka a opet različitih po ulozi koju igraju kao deo šire radne celine. Neke kancelarije rade sa strankama, neke ne. One koje u svoj prostor primaju stranke prilagođavaju ga veličinom, izborom boja, dezena i izborom nameštaja i pokušavaju da ga učine što prijatnijim. Prijemna kancelarija ne mora biti posebna prostorija, fizički odvojena ili pregrađena. Kao primer mogu poslužiti recepcije koje se mogu nalaziti u bolničkom holu, atrijumu hotela ili na ulazu u konferencijske sale. Prvo što klijent vidi kada dođe je recepcijski pult. Pultovi su dizajnirani tako da recepcioner ima pri ruci sve što mu je potrebno za neometan rad što znači da je potrebno voditi računa o dimenzijama, visini, širini i dužini istog ali i o dubini koja predstavlja određen psihološki momenat distance i nije zanemariv. Dobro su osvetljeni i jedan od akcenata je baš taj prvi utisak koji ostavljaju na klijente. Što su funkcionalniji ali i kvalitetno izrađeni i privlačno dizajnirani time se postiže dobar prvi korak u budućoj saradnji,
Blog ilustracija: Kako uživati u kancelarijskom nameštaju Foto: Arek Socha, Pixabay
Mnoge institucije i ustanove podrazumevaju neki oblik prijavne ili prijemne kancelarije u svom ustrojstvu u radu. Potrebno je da se klijenti, koji čekaju prijem ili svoj red u proceduri što prijatnije osećaju. Zaista nije svejedno ako vas u prijemnoj kancelariji dočeka nekoliko rasparenih, neudobnih stolica sa ili bez naslona ili dobro osmišljen kutak sa udobnom sofom ili garniturom za sedenje kvalitetne izrade i prijatnih boja i dizajna. Ako je tu još i odgovarajući sto, polica sa dobrim izborom literature koja pruža dodatne informacije o poslovanju ustanove čije usluge su vam potrebne, tim bolje. Svaki obučeni dekorater poslovnih prostora zna i primenjuje obilje malih ili malo većih trikova koji omogućuju da prvi momenti poslovne saradnje što bolje počnu ili se nastave na obostrano zadovoljstvo. Efektnim i sofisticiranim izborom kancelarijskog nameštaja zaista može da se postigne mnogo i više ne morate da se osećate u najmanju ruku neprijatno boraveći u prijemnim kancelarijama. Po kriterijumima poslovne psihologije prvi utisak je često onaj opredeljujući i svest o tome zahteva da se on dovede do najvišeg stepena ako ne želimo da poslovni uspeh izostane.

Potrebno je da sve kancelarije koje rade sa strankama budu opremljene tako da se i zaposleni i stranke što prijatnije osećaju. Pravilan izbor oblika i veličine stola neće dozvoliti preteranu distanciranost ali ni neposredan upliv u sadržaj kontakta. Dobro osmišljeni kancelarijski stolovi daju prostora zaposlenom da radi svoj posao na najbolji moguć način, transparentno i profesionalno. Time omogućuje klijentu da se uključi u radni postupak onoliko koliko je to potrebno, a da ne mora da stoji jer je sto zatrpan dokumentima ili mu nije moguće prići. Kancelarijski stolovi imaju duboke klaser ladice za pohranu tekućih dokumenata, ladice namenjene priboru koji se u radu koristi i često ugrađeno osvetljenje neophodno u radu. Naše tržište kancelarijskih stolova nudi i prateći pribor koji olakšava rad a to mogu biti ugradne ili samostojeće utičnice, ekstentori, sistemi za ugradnju i sprovođenje kabela i mnogi drugi. Ergonomski standardi važe i poštuju se pri proizvodnji i upotrebi svih kancelarijskih stolova pa i onih kompjuterskih, ako kompjuter nema svoje mesto na pisaćem stolu. Izrađuju se specijalno i namenski da nam rad na kompjuteru koji je često zamoran bude iole olakšan.

Kancelarijske stolice zahtevaju da se o njima nešto detaljnije prodiskutuje. Koliko vremena kancelarijski službenik sedi tokom svog radnog vremena od osam sati? Šta ako radi prekovremeno? I stolice ili naslonjači namenjeni klijentima zahtevaju vrhunski kvalitet i udobnost. Unekoliko se kancelarijske stolice zaposlenih razlikuju od onih koje su predviđene za posetioce ili klijente, mada ne obavezno. Najvažnije je da stolica pruža toliko potreban komfor. Potrebno je da svojim oblikom podržava vrat i kičmu, koji moraju biti u prirodnom položaju da ne bi došlo do njihovog oštećenja i oboljevanja usled dugotrajnog sedenja. Sedalni deo ne bi trebalo da je potpuno ravan već anatomski oblikovan. Rukohvati treba da su na određenoj visini kao uporište za laktove. Naročito su funkcionalne one kancelarijske stolice kojima pored visine sedišta možete regulisati i visinu i nagib rukohvata ali i nagib naslona. Nije zanemarivo od kog materijala se stolice izrađuju niti kojim materijalom se oblažu ili presvlače. Drvene ili metalne u svojoj osnovi, presvlače se materijalima otpornim na habanje dugotrajnim trenjem. Posebno oblikovane stolice koje pružaju lumbalnom delu leđa vrlo sofisticiranu podršku su kancelarijske stolice novije generacije takozvane ergonomske stolice. One prate ergonomske standarde u proizvodnji a u cilju očuvanja i zaštite zdravlja lokomotornog sistema pre svega. Kancelarijske stolice mogu biti rotirajuće, klizne ili fiksne. Oblažu se tekstilom ili skajem pa je time i estetski standard zadovoljen. Ni najprostije drvene stolice više nisu neudobne jer zahvaljujući svom anatomski oblikovanom sedištu i naslonu pružaju komfor onima koji preferiraju ovaj tip stolica. Najzahtevnijim korisnicima proizvođači sve više obezbeđuju stolice sa ugrađenim grejačima čija temperatura se može podešavati. Nisu svi kancelarijski prostori svoje grejanje doveli do savršenstva pa je ovo praktično rešenje itekako dobro došlo tokom hladnih zimskih dana.

Kancelarijski posao zahteva mnogo rada sa dokumentima. Treba mnogobrojne fascikle, dosijee ili registratore negde odložiti, sortirati, arhivirati da bi se izbegle barikade po celoj kancelariji. Da li vam je poznat ovaj prizor? Svi koji rade sa dokumentima znaju koliko je važan ormar ili plakar za dokumenta. Znamo da konkretan posao izrade ili čuvanja dokumenata sve više omogućuju kompjuteri. Ipak, napisan, odštampan i svojeručno potpisan dokument još uvek je obavezni krajnji dokaz obavljenog posla. Manji ili veći plakari, sačinjeni od materijala koji dokumenta čuvaju od razornog uticaja vlage, svetla i temperature. Neizostavni su u svakoj kancelariji ormari odnosno plakari, čvrsti, ukusno dizajnirani, najčešće sa sistemom kliznog otvaranja čime se štedi na prostoru a ne menja zapremina plakara, koji se dezenom i bojom slažu sa ostalim nameštajem, i čine estetsku kompoziciju kancelarije potpunom. Dobrom organizacijom unutrašnjeg prostora istog, dodatnim manjim ili većim policama ili ladicama ne gubi se vreme tražeći „sad je bilo tu…“ bez obzira šta je to što vam je potrebno. Neće doći do gubljenja svakome od nas tako bitnih dokumenata jer baš bez njega ne možemo nastaviti dalji postupak. Dobra organizacija radnog mesta u ovom slučaju kancelarijskog prostora omogućuje nesmetan rad, veću efikasnost u radu kada svoje radno vreme provedemo oslanjajući se na funkcionalan, estetski prijatan i zdravstveno zadovoljavajuć kancelarijski nameštaj.
Blog ilustracija: Kako uživati u kancelarijskom nameštaju Foto: Pexels, Pixabay
Ne treba zaboraviti važnost i ulogu konferencijskog nameštaja u kancelarijskom načinu poslovanja. Skupovi, samiti, prezentacije, sastanci, konferencije u svakom smislu okupljaju mnoštvo ljudi, od zaposlenih koji se bave reklamom, pozivanjem, sadržajnim plasmanom, prihvatom i informisanjem učesnika, do onog dela da se svim učesnicima omogući što kvalitetniji i prijatniji boravak. Prijemni pult je, kao što je već rečeno prvo mesto koje potencijalni ili već postojeći klijent vidi. Ako znamo da je često baš taj prvi utisak jedan od najvažnijih, čak i ako raspolažemo sklopivim pultom bez mnogo tehničkih inovacija, i takav pult dozvoljava svojim dekorativnim rešenjima, kvalitetom izrade ili adekvatnim dimenzijama visokoprofesionalni učinak.

U zavisnosti od veličine prostorije ili sale za sastanke ili konferencije zavisi kapacitet osoba koji kancelarijski nameštaj ovog tipa dozvoljava. Naše tržište nudi konferencijske stolove koji svojim oblikom smeštaju mnogo više ljudi od klasičnih, ravnih ili ovalnih stolova. Često se na takve stolove montiraju produžeci koji omogućuju rad većem ili manjem broju ljudi, u zavisnosti od momenta i potrebe. Takođe je veliki izbor boja i dezena i vrlo često ih možete odabrati. Širok asortiman podrazumeva i veliki raspon cena tako da skromnija cena ne treba da vas navede da pomislite da je u pitanju odsustvo kvaliteta, naprotiv.

Konferencijske stolice same po sebi nisu specijalne, Sve navedene karakteristike kancelarijskih stolica važe i u slučaju konferencijske stolice, Izbor je na dekorateru kancelarijskog nameštaja, bio on stručno obučen ili prosto dobro edukovan entuzijasta.
Blog ilustracija: Kako uživati u kancelarijskom nameštaju Foto: ErikaWittlieb, Pixabay
Da bi kancelarija bila što ugodniji, funkcionalniji i zdraviji prostor treba obratiti pažnju na više nezaobilaznih elemenata Osvetljenje je jedan od njih. Dobro osmišljen kancelarijski ormar ili plakar koji svojim pravilnim pozicioniranjem ne zauzima prostor i omogućuje prodor neophodne dnevne svetlosti i takođe prostorno dozvoljava da se ostatak kancelarijskog nameštaja postavi sa zdravstveno usaglašenim normama. Nije ni prikladno ni opravdano da nam je prozor u kancelariji iza leđa, bez obzira da li radimo sa strankama ili smo opredeljeni nekom drugom tipu kancelarijskog poslovanja. Svaki proizvođač kancelarijskog nameštaja koji vodi računa o zdravstvenim normama u svojoj proizvodnoj delatnosti ima u svojoj ponudi kancelarijski nameštaj sa već instaliranim kvalitetnim osvetljenjem. Nekada su to ugrađene lampe ili sijalična mesta a nekada višenamenski paneli koji zaslužuju malo mesta u ovom tekstu. Proizvode se najčešće pregradni paneli koji fizički dele prostor. Oni mogu biti dimenzionirani u skladu sa potrebama kancelarijskog prostora, Maštoviti ali pre svega praktični dizajneri na ove panele će dodati potrebne delove opreme kao kanale za kablove, rasvetu ili dodatne ugrađene utičnice, kojih, kao što znamo nikad nije previše. Razvojem svesti o potrebama očuvanja našeg zdravlja dizajniraju se sve kvalitetniji paneli koji svojim svojstvima smanjuju količinu buke u prostoriji. Mada ne spadaju u klasičan kancelarijski nameštaj, kao njihov sastavni deo umnogome smanjuju nivo stresa usled nastale buke u okruženju. Predstavljaju tehnološki usavršen zdrav način apsorpcije buke i time olakšavaju višesatni boravak na jednom mestu, naročito ako se pozadinska buka ne može svesti na podnošljivi minimum ni na jedan drugi način. Naš senzibilitet varira od osobe do osobe, ali postoje norme i standardi koji pomažu i time pospešuju produktivnost u radu a to je primarni cilj svake ljudske delatnosti, ma u kojoj pojavnoj formi se ona manifestovala.

Sada sa sigurnošću možemo odgovoriti na pitanje koje je postavljeno u naslovu ovog teksta. Neke kancelarije ne zahtevaju, po prirodi delatnosti kojom se bave preterano veliki prostor. Neke druge opet nemaju mnogo izbora. Kako bilo, veliki izbor kancelarijskog nameštaja sa ogromnim rasponom cena, koje nisu ni malo zanemariv faktor u izboru dopušta i standardizovan oblik uređenja kancelarija ali i vrlo dobro prostorno improvizovanje uklanjanjem starog ili nefunkcionalnog kancelarijskog nameštaja, zamenom ili potpunom redekoracijom postojećeg prostora. Tako se uživa u kancelarijskom nameštaju!
J. S.
Back to Top