Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Korak dalje od higijene - auto perionice

Posedovati automobil već odavno nije stvar luksuza. Automobil je postao svakodnevna potreba, često najbolji način da organizujemo svoje vreme na najbolji moguć način. . Činjenica je da svi mi koji ga imamo mnogo vremena provodimo u vožnji, bilo da je potrebno da njime stignemo do posla i kući, razvozimo decu po školama ili nekim drugim aktivnostima, bilo da smo poslovno vezani za svakodnevni obilazak odredišta koja ne moraju neminovno biti blizu, čak ni u našem mestu boravka. O posetama, proslavama, godišnjim odmorima da se i ne govori… Naravno da nam je svima važno da je naš automobil ispravan. Redovno ga servisiramo da bismo bili sigurni da naša bezbednost nije ugrožena. Pretpostavka je da isto tako želimo da je naš automobil čist i održavan pa ga redovno peremo. Gde perete svoj automobil?

Nismo svi te sreće da imamo svoje dvorište sa svom pratećom opremom u kome možemo oprati svoj automobil kada nam padne na pamet ili kada se za tim ukaže potreba. Šta da radimo mi ostali? Ukoliko nemate mogućnosti da budete „sam svoj majstor“ ili prosto ne želite da sami perete svoj automobil iz nekog samo vama poznatog razloga, za vas su uvek tu auto perionice. Kada su auto perionice u pitanju, imate dve mogućnosti. Možete da birate između standardnih auto perionica, gde je dovoljno da svoj automobil prepustite zaposlenom osoblju, popijete kaficu u obližnjem kafiću i vratite se po svoj automobil, čist i ispoliran do visokog sjaja.
Blog ilustracija: Auto perionice Foto: Janis Liepa, Pixabay
Druga mogućnost je da sami operete svoj automobil u nekoj od brojnih samouslužnih auto perionica. U ovim perionicama automobili se peru brzo. Cena pranja je znatno niža u odnosu na standardene perionice automobila. Ali, kao što to u životu uglavnom biva, kvaka je u sledećem – znate li kako treba da operete svoj auto u samouslužnoj perionici? Kako stvar funkcioniše? U redu, žetoni, kartice...ali koliko njih za jedno pranje? Ovo i još mnoga pitanja i nejasnoće vam prolaze kroz glavu i – odustajete. Ako niste od onih koji tako lako odustaju, sledi mala pomoć za upotrebu samouslužnih auto praonica. Nisu sve ove perionice jednake. Važno je da dobro pročitate uputstva, ona se nalaze na označenim mestima i uglavnom su vrlo jasna i precizna. Ukoliko i dalje niste sigurni, upitajte zaposlene radnike ili nekog od vozača koji očigledno sa istima imaju više iskustva od vas. I ne, ne treba da vam je neprijatno.

Preporuka je da kupite više od jednog žetona, bar za prvi put, dok se ne snađete i ne steknete malo rutine.

Sledite uputstva i parkirajte svoj automobil na sredinu prostora za pranje. Ubacite žeton ili više njih. Ukoliko vam istekne vreme koje ste kupili, uvek možete ubaciti novi žeton i nastaviti sa pranjem tamo gde ste stali. Displej automata vam stalno pokazuje koliko novca i vremena vam je preostalo tokom pranja.

Uzmite alat, takozvanu „pušku“ za pranje i odaberite program - topla voda i šampon, ispiranje hladnom vodom, voskiranje, završno ispiranje su osnovni programi, neke perionice u svom sklopu nude još programa.

„Predpranje“ treba da uradite tako što ćete pušku držati na odstojanju od 30-40 cm od automobila i isprskati ga sa svih strana. Topla voda i deterdžent omekšaće prljavštinu koja će se u sledećoj etapi pranja lakše odstraniti. Sledeća etapa pranja vrši se na udaljenosti od oko 10 cm.

Mišljenja su podeljena da li ove dve etape treba početi od krova prema dole ili odozdo prema gore. Svakako je važno da ih pošteno odradite.

Ukoliko želite da odradite na svom automobilu postupak voskiranja, pritisnite odgovarajući taster i držeći „pušku“ na udaljenosti od oko 30 cm od automobila pređite iznad cele površine.
Blog ilustracija: Auto perionice Foto: Dariusz Sankowski, Pixabay
Na istoj udaljenosti potrebno je da isperete svoj automobil s tim što je preporuka da sada zaista pomerate „pušku“ tj. mlaz od krova, znači od gore prema dole. Zaista je veoma važno da svoj automobil što bolje isperete. Većina ako ne i sve samouslužne perionice automobila imaju program za ispiranje demineralizovanom vodom, onom koja u sebi sadrži malo ili nimalo kamenca i raznih drugih minerala u sebi i time vam omogućuje da svoj automobil po završenom postupku ne morate brisati, fleka jednostavno neće biti.

Voda iz mlaznice u perionicama izlazi pod vrlo visokim pritiskom i ukoliko niste oprezni možete prouzrokovati štetu veću nego što na prvi pogled može da se vidi. Ne približavajte mlaz vode suviše blizu površinama automobila da ne biste „ispeskirali“ svoj automobil česticama blata, peska ili gline koji su možda zaostali u nakupljenim naslagama. Nikada, ali nikada ne usmeravajte mlaz vode kroz masku koja se nalazi na prednjem delu automobila jer se tu nalazi saće hladnjaka koje je vrlo osetljiv sistem na svakom automobilu. Ukoliko je zaštitni sloj laka na vašem automobilu veš oštećen, pazite da ta oštećenja ne dovedete u još gore stanje. Još jedno „nikada“ NIKADA sami ne perite motor svog automobila usmerenim mlazom vode pod pritiskom. Objašnjenje nije potrebno, zar ne?

Odlučili ste da ipak potražite usluge standardne auto perionice. Koje su to usluge koje su vam potrebne? Svaka auto perionica koja iole drži do svog ugleda ima celu lepezu usluga koje u vam stavlja na raspolaganje. Profesionalne mašine koje koriste toplu i hladnu vodu pod pritiskom sa velikim brojem mlaznica sa svih strana peru vaš automobil i ne može im promaći ni najsitnija trunčica prljavštine. U kombinaciji sa najsavremenijim deterdžentima, posao je vrhunski odrađen. Cilindrične četke sa mlazevima toplog i hladnog vazduha suše i poliraju vašeg ljubimca, sa ili bez sredstava za poliranje do visokog sjaja, kako vi želite. Poliranje automobila je mehanički proces, trajnog je karaktera i na taj način otklanjaju se sitne brazde i ogrebotine sa sloja zaštitnog laka vašeg automobila. Ma isti način otklanjaju se i nastale mrlje i vraća se fabrički sjaj automobilu koji će nakon ovog tretmana zasijati „kao nov“. Sav ovaj ne baš mali posao obavlja se na pokretnim trakama unutar prostora perionica ali i u tunelima – perionicama najnovije generacije. I ovo je tek početak održavanja intimne higijene vašeg automobila. Imajte na umu da redovno pranje automobila usporava proces propadanja istog i na taj način mu produžujete radni vek.
Blog ilustracija: Auto perionice Foto: Paul Brennan, Pixabay
Automobil odnosno njegova kabina, unutrašnji prostor je deo automobila u kome provodimo mnogo vremena i neophodno po naše zdravlje je da taj prostor bude negovan i pre svega – čist. Zaista čist, znači dubinski očišćen. Potrebno je očistiti svaki deo enterijere – nebo, vrata, dihtung gume, patosnice, komandnu tablu, upravljač, prtljažni prostor, sedišta, navlake, jednom rečju svaki detalj je važan i mora biti temeljno očišćen. Sva prljavština mora biti otklonjena. Neprijatni mirisi mogu izazvati razne neugodnosti i vozaču i putnicima u automobilu. Moraju se otkloniti i preduprediti njihovo ponovno stvaranje. Ukoliko imate elemente od drveta u svom automobilu, volan ili pragove, oni se čiste i poliraju specijalnim sredstvima. Kožni delovi, sedišta na primer takođe zahtevaju specijalan tretman i potrebno je znati kojim sredstvima ali i alatima ih je potrebno očistiti i zaštiti da bi se vratili u prvobitno stanje i mogli kao takvi da potraju neko duže vreme.

Prostor u kome je smešten motor automobila nije manje važan ali ni manje čist pa je i njega potrebno dobro očistiti. Ovu uslugu prepustite isključivo stručno obučenim radnicima jer greške u radu mogu vas dodatno mnogo koštati – i vremena i novca i živaca. Potrebno je sa minimalnim korišćenjem vode otkloniti svu nakupljenu prljavštinu, naslage nastale nakupljanjem masnoće od ulja i plastiku vratiti u fabričko stanje. Teško? Ali nije nemoguće...

Svi mi koji volimo svoje automobile uživamo da ih vidimo što lepše, čistije ali i sa nekim detaljima koji ponekad mogu da promaknu i najpažljivijem posmatraču. Felne...Potrebno ih je zaista dobro očistiti ali ii njihovo poliranje je pipav posao koji zahteva stručnost i veštinu. Poznavanje sredstava za čišćenje, sjaj i zaštitu daće vašem automobilu onu elegantnu „našminkanu“ notu kada se felne zavrte i zablistaju u svom punom sjaju! Ne može se reći ni za jedan deo ili sistem na automobilu da je više ili manje važan u odnosu na ostale. Sinergija u radu je osnov funkcionisanja svakog automobila. U skladu sa ovom tvrdnjom osvetljenje na automobilima nije potrebno posebno predstavljati. Ali je potrebno posebnu pažnju posvetiti farovima, njihovom čišćenju i poliranju. Većina auto perionica nudi vam ovu uslugu kao redovan segment usluga u svom radu i na taj način farove vraćaju u punu funkciju i pripravnost osim što im vraćaju onaj prirodno lep izgled.

Povremeno imamo potrebu za nekom posebnom vrstom usluge. Na našem automobilu vremenom se nakupilo svašta što je potrebno očistiti a sami se ne usuđujemo iz straha od potencijalnih oštećenja koja možemo izazvati- nalepnice, jedna ali uglavnom više njih, naslage katrana koji se teško skida sa bilo koje podloge, fleke poznatog ili nepoznatog porekla, kamenac, mrlje od soli kojim ase zasipaju drumovi tokom zime, mrlje od farbe od ko zna čijeg automobila koji nas je slučajno „očešao“ prolazeći pored našeg automobila i šta sve ne...Auto perionice su idealna mesta na kojima će sa vašeg automobila sav ovaj „balast“ biti odstranjen.

Većina auto praonica ima nekoliko traka za pranje vozila svojih klijenata. Automatske, poluautomatske, ručne, beskontaktne, hemijsko pranje, dubinsko pranje i čišćenje, zavisi na kojoj vrsti usluge insistirate. Uglavnom raspolažu sa velikim parking prostorima koji mogu primiti dovoljno automobila i očistiti ih u dogovoreno vreme tako da ne morate čekati da posao bude završen. Ukoliko to ipak nije slučaj, neretko je da auto perionice imaju u svom sklopu i kafe restorane u kojima se možete odmoriti i osvežiti dok čekate da vaš četvorotočkaš bude uređen.
Blog ilustracija: Auto perionice Foto: Paul Brennan, Pixabay
Svakodnevno prolazite pored mnogih auto perionica, samoposlužujućih ili klasičnih. Za koju se opredeliti? Mirandre.com će vam pomoći u izboru. Pretragom sajta uverićete se da su preporučene auto perionice provereno stručne i da mogu zadovoljiti i najzahtevnije od nas. Opremljene savremenim mašinama, koriste samo najkvalitetnija sredstva za pranje i poliranje dostupna na našem tržištu tako da ih se može preporučiti kao auto perionice na visokom nivou uslužnosti.

Sve auto perionice istakle su svoje adrese, mape „kako nas pronaći“ u cilju lakšeg snalaženja, brojeve kontakt telefona, e-mail adrese. Naravno da to nije sve. Posvetite malo svog vremena da biste mogli da uporedite ponude usluga različiti auto perionica. Prirodno je da nisu sve ponude potpuno jednake ali vi ionako znate šta želite i šta vam je potrebno, zar ne? Specifikacija usluga će vam pomoći da se odlučite za onu auto praonicu koja najbolje može udovoljiti vaši potrebama.

Reference i preporuke zadovoljnih klijenata je potrebno pomno pročitati jer ko vam može bolje posvedočiti o kvalitetu usluge od onog ko ih je već koristio i njima bio i ostao zadovoljan?

Interesantno je pogledati fotografije sa „lica mesta“ . Pogledajte kako izgleda savremena tehnologija, mašine i alati koji se u ovom poslu koriste. Proverite koje su to marke i brendovi koji se koriste u ovom poslu.

Cene usluga su nezaobilazan deo oglašavanja pa tako i sve auto perionice koje se oglašavaju na Mirandre.com istakle su svoje cenovnike usluga da biste mogli da ih uporedite i odaberete svoju idealnu auto perionicu čijim uslugama ali i cenama ćete biti zadovoljni i redovno ih koristiti. Mirandre.com je sajt koji vam pruža najpouzdanije informacije jer samo proverene informacije ovde dolaze u obzir.
J. S.
Back to Top