Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Metropoliten Muzej Umetnosti u Njujorku

Metropoliten Muzej Umetnosti, ili skraćeno „Met“, predstavlja pravi dragulj Njujorka. Nezaobilazna je stanica turista, a za to postoji milion valjanih razloga. Metropoliten je najveći umetnički muzej u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još malo činjenica. Metropoliten Muzej Umetnosti je u 2019. godini, prema zvaničnim podacima, posetilo skoro 6 i po miliona ljudi, što ga čini jednim od najposećenijih muzeja u svetu. Stalna postavka sadrži preko dva miliona eksponata koji su podeljeni u 17 zasebnih odseka. Ovako veliki muzej nije smešten samo na jednoj lokaciji. Glavna zgrada nalazi se u 5. aveniji broj 1000. Druga lokacija je znatno manja. To je muzej Klojsters koji se nalazi u Fort Trajon parku na Gornjem Menhetnu. Muzej moderne i savremen umetnosti Met Brojer, predstavljao je 3. lokaciju, ali njeno stalno zatvaranje najavljeno je u junu 2020.

Blog ilustracija: Metropolitan Museum of Art


Foto: Mirandre

Inače, 2020. godina je jubilej Metropoliten muzeja jer u ovoj godini od slavi svoj 150. rođendan. Osnovan je 13. aprila 1870. godine. Cilj pokretanja muzeja je da se umetnost približi američkom narodu devetnaestog veka i da se podstakne obrazovanje kao iproučavanje umetnosti. Ova ideja vodilja održava se do današnjih dana i njome vođen muzej nastavlja svoj put u budućnost. Osnovna ideja je potvrđena je i upotpunjena 2015. godine izjavom o misiji muzeja koja glasi: „Metropoliten Muzej Umetnosti sakuplja, proučava, čuva i izlaže značajna umetnička dela koja pripadaju svim razdobljima i kulturama sa ciljem da ljudima približi kreativnost, znanje i ideje.“

Muzej Metropoliten s ponosom predstavlja umetnička dela koja obuhvataju period od preko 5000 godina. Još od praistorije i kamenog doba ljudska vrsta izražavala se putem umetnosti. Bogata zbirka sačinjena je od eksponata koji dolaze sa svih meridijana. Stalna postavka ima svoja odeljenja, a pored nje postoje i privremene postavke koje su okarakterisane nekom epohom, umetnikom ili delom sveta iz kog dolaze.

Svako ko planira da poseti Njujork obavezno mora na spisak stvari koje treba videti da stavi i Metropoliten Muzej Umetnosti. Kako je reč o veoma velikom broju eksponata i prostranstvu koje oni zauzimaju, svaka poseta muzeju trebalo bi da bude pažljivo unapred osmišljena. U tu svrhu postoji i pomoć na samom veb-sajtu muzeja u vidu stranice na kojoj se nalaze sve informacije potrebne da se isplanira obilazak muzeja. Tu se može videti radno vreme i mogu se kupiti ulaznice. Pored toga, planiranje posete podrazumeva da svaki posetilac ima mapu koja se takođe tu može preuzeti. Mapa i ulaznice samo su početak. Odakle krenuti i kojim redosledom obilaziti postavke? Pre svega, treba imati na umu da je reč o ogromnom muzeju i da bi bilo potrebno nedelju dana da se sve obiđe i detaljno razgleda. Ako planirate posetu, a nemate na raspolaganju toliko vremena, onda svakako morate unapred razraditi plan kako da što kvalitetnije iskoristite dan u muzeju.

Lični afiniteti i interesovanja diktiraju Vaš izbor, ali ako nemate određenih preferencija, onda Vas sigurno zanima šta je to što nikako ne smete propustiti. Na koju god stranu da krenete, nećete pogrešiti. Ako imate ograničeno vreme preporuka je da prvo pogledate egipatski Hram Dendur koji potiče iz prvog veka pre nove ere. Tokom izgradnje brane u Asuanu voda je sve više nadolazila, te je egipatska vlada 1965. godine poklonila hram SAD-u kako bi ga sačuvala. Ovaj prelepi hram, napravljen od krečnjaka, sagradio je rimski namesnik Petronijus. Nakon toga, svako ko nema mnogo vremena za obilazak trebalo bi da se uputi na drugi sprat gde se nalaze slike najčuvenijih evropskih majstora, kao što su: Van Gog, Mone, Dega, Pikaso i Sezan. Nakon toga treba obići deo gde su izložene rimske i grčke skulpture među kojima su i čuvene Tri gracije.

Na već pomenutoj stranici na veb-sajtu muzeja nalaze se i audio vodiči. To je odlično pomagalo u obilasku muzeja. Postoje i oni koji su posebno napravljeni za decu. Kako biste mogli u potpunosti da uživate u izloženim eksponatima i kako biste znali šta gledate i usput dosta toga naučili, obavezno koristite mnogobrojne audio vodiče koji su u ponudi. Lako ćete se snaći jer su podeljeni po oblastima. Pripremite se unapred tako što ćete kod kuće preslušati neke i onda na licu mesta znati gde se šta nalazi.

Stalne postavke su podeljene geografski, ali postoje i one koje su formirane na osnovu vrste eksponata koji su izloženi. Tako na primer imamo zasebno krilo posvećeno američkoj umetnosti koje se prostire na 2800 m2 i prezentuje nam istoriju američke umetnosti od 18. do 20. veka. Rokfelerovo krilo donosi dela afričke umetnosti, među kojima je skulptura nazvana Vilijam nilski konj koji predstavlja maskota muzeja. Postavke koje nemaju geografsku konotaciju, između ostalog, čine kolekcije štitova i oklopa (jedna od najpopularnijih postavki u „Metu“), institut za kostim, crteži i grafike, kao i kolekcija Roberta Lehmana, koja je smeštena u krilu koje nosi njegovo ime jer je preko 2600 eksponata njegova fondacija donirala muzeju.

Planiranje posete veoma se isplati jer na taj način pravite raspored šta sve želite da vidite i šta nikako ne biste hteli da propustite. Isto tako, unapred se pripremite i informišite o tome koje delove muzeja ćete obići i saznajte ponešto o eksponatima izloženim u njima. Audio vodiči pružaju Vam kompletan ugođaj jer na licu mesta upoznajete istoriju, ali i saznajete neke priče koje se kriju u pozadini događaja ili nastanka nekog čuvenog umetničkog dela.

U odeljku gde se iznose preporuke šta ne treba da propustite ove nedelje, Njujork Tajms veoma često uvrsti obilazak neke postavke u Metropoliten Muzeju Umetnosti. Pored stalnih, privremene postavke privlače veoma veliku pažnju. Posetiocima koji su više zainteresovani za razgledanje stalnih eksponata preporučuje se da posetu planiraju kada nema privremenih postavki jer je tada broj posetilaca u muzeju manji. Takođe, ko je u mogućnosti trebalo bi da bira da u muzej dođe u jutarnjim i prepodnevnim časovima jer je tad manja gužva.

Metropoliten Muzej Umetnosti predstavlja mesto koje obavezno morate posetiti kad otputujete u Njujork. Razloga je dva miliona i o svima njima brinu se vrhunski kustosi koji svojim radom i znanjem doprinose da se kultura i umetnost sačuvaju i za generacije koje tek dolaze.

M. K.
Back to Top