Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najtraženiji zahvati u estetskoj hirurgiji kod nas

Tokom poslednjih decenija estetska hirurgija je napredovala. Cilj da se koriguju nepravilnosti lakše je dostižan jer su u upotrebi mnoge nove metode. Međutim neke od najtraženijih korekcija i dalje se sprovode hirurškim putem, jer je to najbrži i najefikasniji način.
Koji su to operativni zahvati koje nudi estetska hirurgija najviše u žiži interesovanja pacijenata. Neke operacije aktuelne su i tražene već decenijama, a neke druge dolaze u fokus u odnosu na to kako se s vremenom menjaju ideali i standardi lepote. U tu svrhu smišljaju se i sprovode u delo čak i neki novi operativni zahvati koji su postali interesantni od kada je postalo in izgledati na neki određeni način. U razmaku od samo nekoliko godina ili malo više od jedne decenije, moda što se tiče izgleda tela promenila se. Nekada su se trendovi brzo menjali samo kada je u pitanju garderoba, šminka ili aksesoar, ali danas je deo trenda postalo izgledati na određen način. U prošlosti su ideali lepote bili decenijama i vekovima nepromenjeni, ali što se više približavamo modernom dobu, ideali lepote se brže smenjuju.

Blog ilustracija: Sve što treba da znate o skf ležajevima


Foto: Pixabay

Međutim, da počnemo od onih operacija iz oblasti estetske hirurgije koje isključivo imaju veze sa nepravilnostima i manama koje su uvek aktuelne i nemaju veze sa vizijom idealnog izgleda. One su ujedno i najtraženije u bolnicama za estetsku hirurgiju. Interesovanje za rinoplastiku – estetsku operaciju nosa nikad nije jenjavalo. Neki pacijenti podvrgavaju se operaciji nosa isključivo iz estetskih pobuda, dok drugi imaju dolaze kako bi rešili problem devijacije nosa (septuma). Kako je ova operacija po svom toku slična estetskoj operciji nosa – rinoplastici, u dogovoru sa hirurgom pacijentu se radi i estetska korekcija izgleda nosa. Devijacija nosne šupljine predstavlja značajan problem koji kao posledicu ima otežano disanje kroz nos, a kao indirektnu posledicu može imati razna stanja i poteškoće koja su prouzrokovana nepravilnim disanjem. Može se odraziti na vaskularni sistem organa, uticati nepovoljno na iznošenje trudnoće ili imati neke druge loše posledice. Rinoplastika kao estetska operacija podrazumeva da se koriguje izgled nosa. Često je u pitanju ispravljanje grbe na nosu, prevelik nos koji se skraćuje i sužava hirurškim putem, ili potpuno preoblikovanje nosa koje podrazumeva i sužavanje nozdrva. Često osobe koje dođu na pregled i konsultacije u bolnicu za estetsku hirurgiju, svom hirurgu pokazuju slike nosa kakav bi želele da imaju. Pokazuju se fotografije poznatih ličnosti i slično. Hirurg uzima svaku želju u razmatranje i predočava pacijentu da li će željeni izgled pristajati lepo njegovom ili njenom licu i daje sugestije i predloge. Negde se koriste i napredni softveri koji kreiraju sliku rezultata, tako da se željni izgled ne mora zamišljati, već se može videti na kompjuteru. Rinoplastici se podvrgavaju i žene i muškarci. Ženama je dugo godina jedan od omiljenih modela bio nos glumice Nikol Kidman. Obično su im smetale grbe na nosu, ili suviše širok i velik nos, a tek ponekoj smeta i previše prćast nos. Ako neka osoba nema savršen nos i ima neku manu, to ne znači da obavezno treba da uradi rinoplastiku. Lepota je stvar celokupne slike. Neki nosevi sa malom grbom izgledaju veoma privlačno i atraktivno na nekim licima. Ako bi te osobe odlučile da potpuno promene izgled nosa, možda bi pogrešile, jer bi izgubile deo svoje lepote. Kod nekog se možda razvio kompleks koji ke toliko jak, ali koji je psihološke prirode. Lekar treba da proceni da li je pacijent spreman za operaciju i sa psihološke tačke gledano i da li možda neke druge probleme projektuje u estetske.

Pored operacije nosa, jedna od najtraženijih operacija je operacija grudi. U pitanju je povećanje ili umanjenje grudi, ili samo njihovo podizanje i preoblikovanje. Operacije grudi su nešto što potpada pod kategoriju trenutnog ideala lepote. Do pre par decenija gotovo da je bilo sramota imati izrazito velike prirodne grudi. Čak su i u prodaji postojali umeci koji su služili da vizuelno daju utisak da su gru di manji. Oni su ličili na nešto poput rendgen filma po strukturi materijala i umetali su se ispod majice ili bluze kako bi žena sa velikim grudima napravila optičku varku da su joj grudi ravnije. Danas bi plasiranje ovakvog proizvoda doživelo fijasko. Danas bi osoba sa veliki grudima otišla kod estetskog hirurga s ciljem da se one podignu, a da moraju da budu manje zbog sramote. Operacija povećavanja grudi naziva se augmentacija dojki. Neke žene sklone su preterivanju i oglušuju se o preporuke svojih hirurga. Bilo kako bilo, u svemu uvek treba imati mere i poslušati i savete drugih. veličina i oblik grudi treba da prate i telesnu konstituciju i građu. Ugradnja silikona u grudi postaje sve popularnija među generacijama žena od 20 do 50 godina.

Operacija zatezanja stomaka naziva se abdominoplastika. Ona je veoma tražena na klinikama za estetsku hirurgiju i predstavlja rutinsku operaciju kakvih bude sve do tri nedeljno u svakoj od naših većih renomiranih klinika. Abdominoplastika se sprovodi kod osoba koje imaju višak kože na stomaku, kao posledica velikog gubitka kilograma ili nakon trudnoće i porođaja. Višak kože se zajedno sa viškom masnog tkiva ako ga ima – odstranjuje hirurškim putem. Jedina mana ovog zahvata je veoma veliki rez koji mora biti urađen veoma precizno i vešto kako bi kasnije ožiljak bio što manj vidljiv. Zato se rez pravi nisko u zoni koju pokriva veš ili kupaći kostim. Pravi se i rez oko pupka jer se on ovom operacijom izmešta. Postoji i varijanta mini abdominolastike kod koje se znatno manja površina kože odstranjuje, a pupak se ne premešta.

Korekcija klempavih ušiju tražena je od strane oba pola. Ovo je jednostavna operacija koja daje dobre rezultate. Klempave uši predstavljaju veliku smetnju i ženama i muškarcima. Pacijenti se posle ove operacije osećaju veoma zadovoljno jer su otklonili nedostatak koji im je godina zadavao teškoće.

Operacije povećanja i podizanja zadnjice, kao i transfer masti – predstavljaju operacije novije generacije. Njihova popularnost počela je od vremena kada su velike zadnjice postale moderne. Ako pogledamo filmove iz osamdesetih videćemo da se nijedna glumica tu ne trudi da joj zadnjica izgleda veće i da mršave devojke često imaju manju zadnjicu. Međutim, danas se nekako uz vitkost mora doći do cilja da i zadnjica bude zaobljena i podignuta. Popularnost vežbi za zadnjicu u teretanama veoma je porasla. Što se hirurgije tiče, povećavanje zadnjice postiže se ili transferom masti iz neke druge regije ili ugradnjom silikona.

Ako razmišljate o nekoj estetskoj operaciji, savet je da se unapred raspitate detaljno i postoperativnom toku, kako biste na vreme mogli sve da isplanirate. Budite umereni jer lepota je negde na zlatnoj sredini.

M. K.

Back to Top