Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Nema toga ko ne voli cveće - cvećare

Cveće, mnogo se o njemu zna. I mnogo se o njemu može reći. Nije preterana tvrdnja da svi mi volimo cveće i uživamo u njemu. Cveće je, tradicionalno lep poklon svakome od nas. Buket svežeg cveća na stolu popravlja atmosferu prostora u kome se nalazi i samim tim i naše raspoloženje. Ukusno raspoređene saksije sa cvećem „otvaraju“ i najmanju prostoriju dajući joj onaj jedinstveni utisak elegancije. Ipak, potrebno je poznavati cveće da bismo mu mogli pružiti i obezbediti najbolje uslove za njegov pravilan rast i time mu dozvolili da se maksimalno razvija i da nam upravo ono to od njega očekujemo, svu raskoš koje nam samo cveće može pružiti u svojoj neponovljivoj lepoti. Naše cvećare nude vam veličanstven izbor rezanog i saksijskog cveća koje vam može pružiti željeno zadovoljstvo. Da li ste znali da svaki cvet ima svoje značenje? Ovaj pomalo zaboravljeni , tajni jezik cveća nekada davno služio je kao sredstvo komunikacije među ljudima, uglavnom zaljubljenima da na taj način pokažu svoja prava osećanja kada drugog načina nije bilo. Mnoge mlade dame su trčale kući sa upravo poklonjenim buketom cveća ne bi li što pre dešifrovale poruku koja im je na ovaj način dostavljena. Svi znamo da crvene ruže označavaju strasnu ljubav a žute ruže – neveru.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: Tony Tony Ferrari, Pixabay
Da se podsetimo još nekih značenja cveća. Akacija označava tajnu ljubav. Bugenvilija nosi poruku strasti. Jednostavni cvet drena govori o ljubavi kojoj ništa ne može naškoditi. Kada je ljubav stidljiva i skromna onda je tu fuksija. Gipsofilom se zaklinje na večnu ljubav. Bezrezervnoj, posvećenoj ljubavi svedoči heliotrop. Kada smo upravo postali svesni svoje ljubavi, prvi njen nagoveštaj iskazuje jorgovan. Svaka prava ljubav najbolje se može potvrditi poklanjanjem tulipana. Dovoljan je jedan cvet amarilisa da donese poruku gordosti. Usputno dobačen buketić begonije upozorava da treba biti veoma obazriv. Postoji li nada, i najmanji njen nagoveštaj, pružaju je ciklame. Dalije, nežne i delikatne znače dostojanstvo pre svega. Na rastanku, poklonjen cvet biljke dan i noć šalje poruku – misli na mene. Neobična, harizmatična divizma kao da glasno poručuje – skupi hrabrost! Dracena upozorava na klopku, postojeću opasnost. Forzicija ukazuje na predosećaj. Eukaliptus štiti. Gladiole probadaju svako srce. I najranjenijem srcu ipak ima leka – hajdučka trava.

Hortenzijama saopštavamo nekom da je u najmanju ruku bezosećajan. Bela ruža, uzvišena, nedodirljiva, samodopadna. Judino drvo znači – šta bi drugo nego izdaju. Nemamo poverenja? Lavanda… Sa mimozama nema greške, daćemo na znanje nekome na znanje da smo osetljivi i prefinjeni. Muškatle su možda obične i svakodnevne ali označavaju pravo i trajno prijateljstvo. Narcisi, još jedan od onih čije značenje se uvrežilo a ono je čisto samoljublje. Izborom cveća možemo i zapretiti – oleander ili lijander nosi poruku „čuvaj me se“! Izborom božura poručujemo da smo vrlo ljuti!

Naša tradicija nalaže da posebne prilike zahtevaju i posebno cveće ali i njihov broj. Tako, kod nas je običaj da se na groblje ponese paran broj cvetova a sve ostale prilike traže neparan. Aloja je biljka tuge. Saosećanje pokazujemo armeriom. Čempres je biljka žalosti. Helenium kao izbor označava suze. Crveni karanfili svedoče o slomljenom srcu. Ružičasti šalju poruku da neko nikada neće biti zaboravljen. Zumbulima najčešće molimo za oproštaj. Zvončićima izražavamo zahvalnost. Kada nekom poklonimo biljku zvezdan, rekli smo mu zbogom. Visibabe nose utehu i nadu. Veronikom se zaklinjemo na vernost. Ruzmarin pomalo setno budi uspomene. Paprat je svedok iskrenih namera. Đurđevak čeka povratak sreće. Jasminom se želi mir, sreća i uspeh, blagostanje i privrženost.

Mnogo je cvetnih vrsta i još više njihovih značenja i tumačenja. Predrasuda i zabluda je da se muškom delu populacije ne poklanja cveće. Bilo da dragom muškarcu čestitate diplomu, sportski ili poslovni poduhvat koji je prošao van svakih očekivanja, rođendan, veridbu ili sličan značajan događaj, nema tog muškarca koji se neće oduševiti bocom omiljenog pića ili parfema, kvalitetno napravljenog novčanika, bluetooth slušalica ili nekog drugog poklona majstorski upakovanom u cvetni buket birane vrste cveća koje šalje poruku da je jedinstven u našem životu.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: Julita, Pixabay
Još jedna od predrasuda je koje cveće se ne poklanja jer u sebi nosi negativnu konotaciju. Vrlo je lični momenat koje cveće ćete poneti na groblje, da li ćete se držati ustaljene tradicije pa odabrati na primer gerbere, krinove ili karanfile ili će vaš izbor biti neko drugo cveće.

Kada idete u posetu prijateljima prvi put, ponesite buket. Svaki sledeći put dovoljan je jedan cvet. Ukoliko idete u službenu posetu, koktel party ili večeru, domaćici pošaljite cveće neposredno pre skupa. Kada idete u posetu bolesnoj osobi, nikada joj nemojte odneti cveće intenzivnog mirisa – može joj zasmetati. Kada mladić ide u posetu devojčinim roditeljima, cveće je obavezno i za majku i za ćerku s tim što se uruči prvo majci.

Cveće se uvek nosi u levoj ruci i uspravno. Desna vam treba za pozdravljanje. Saksijsko cveće zaslužuje da mu se posveti i vreme i pažnja ali i obilje ljubavi. Iskusni poznavaoci cveća tvrde da cveće oseti ako je u njegovoj blizini neko ko ga ne voli pa počinje da propada i vene. Zaista, saksijsko cveće je prelep i vredan poklon, bilo da ga poklanjamo ili smo ga na poklon dobili. Idealno bi bilo da saksijsko cveće poklanjamo samo onim osobama koje zaista dobro poznajemo i znamo da će biti u stanju da mu posvete obilje ljubavi i pažnje.

Nije svejedno koju vrstu saksijskog cveća ćete uneti u svoj dom. Potrebno je da prvo odredite mesto ili više njih, gde želite da cveće stoji. Zatim je potrebno da znate da li je to mesto izloženo neposrednom suncu, jer ne vole sve vrste veća ovaj, često jak uticaj. Da li se vaš dom greje? Na koji način? Da li je mesto u hladovini? Na hladnoj, severnoj strani? Bez obzira na mesto koje ste namenili da na njemu gajite svoje saksijsko cveće. Listove je uvek potrebno okretati prema izvoru svetlosti. Žbunaste biljke je periodično potrebno okretati – rotirati da bi sa svake strane ravnomerno dobijale jednaku količinu svetlosti i prema tome ravnomerno rasle i razvijale se. Želite da vaše saksijsko cveće stoji na prozru‘ odaberite samo ono kome ne smeta izloženost direktnom svetlu i sunčevim zracima. Želite cveće u kupatilu? Opet, dobrim izborom cveća koje voli vlažan prostor i ne previše svetla od kupatila može napraviti zelenu oazu mira i opuštanja. Terase i balkoni su pravi mali raj za uzgoj cveća ali i tu je u pitanju dobar izbor cveća koje sezonski ostaje napolju i naprosto buja tokom toplih i sunčanih dana. Zimi vaše cveće zahteva dodatnu negu. U zavisnosti od vrste grejanja često je cveće potrebno orošavati. S obzirom da većina saksijskog cveća potiče iz tropskih krajeva, potrebno mu je pružiti vlažniji vazduh i više temperature. Ovaj problem možete rešiti orošavanjem i tako što ćete tokom dana saksije približiti prozoru a tokom noći ih odmaknuti da biljke ne bi promrzle. Sve saksijsko cveće voli odstajalu vodu u kojoj nema kamenca i koja je stalne, sobne temperature. Neophodno je da sa listova biljaka redovno vlažnim ubrusom uklanjate nakupljenu prašinu. Prašina pravi velike probleme zdravlju biljaka, blokiravši apsorpciju svetlosti, guši pore listova i time onemogućava isparavanje, disanje same biljke.

Naše tržište raspolaže velikim brojem odlično snabdevenih cvećara koje će vam ponuditi mnogo više od samog cveća. Prvo, zaposleni u cvećarama su uglavnom stručno osposobljeni da mogu da vam preporuče u skladu sa vašim potrebama i željama sve što ste zamislili. Želite li rezano cveće, buket, venac ili neku drugu vrstu dekorativnog cvetnog aranžmana kao što su bidermajeri ili suze, saveti zaposlenih biće vam od velike koristi. Za izradu cvetnog aranžmana bilo koje namene, od onih koji služe dekoraciji restorana, konferencijskih dvorana ili drugih javnih prostora pa do intimnih, koji se poklanjaju u specijalnim prilikama potrebno je veliko znanje, veština, dobar ukus i poznavanje savremenih trendova u svom poslu.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: PublicDomainPictures, Pixabay
Svadbeno veselje je mnogo lepše i svečanije uz obilje cvetne dekoracije. Venci koji se postavljaju na kapije, na vrata, na haube automobila, stoni aranžmani, specijalni aranžmani koji se postavljaju ispred mladenaca, aranžmani sa ukrasnim svećama, balonima, stonim vatrometom i prskalicama, sve je tu. Želite li neki neobičan aranžman sa cvetnom osnovom ali ukrašen bocom dobrog vina, čokoladnim ukrasima, saten mašnama, plišanim igračkama, sve u zavisnosti od prigode kojoj je aranžman namenjen, slobodno pustite svojoj mašti na volju. Naše cvećare su izvanredno opremljene a naši cvećari su majstori svog zanata.

Saksijsko cveće je kategorija za sebe što će vam potvrditi zaposleni u svi cvećarama. Pružiće vam dragocenu pomoć pri izboru cveća, još dragocenije savete o tome kako da negujete svoje cveće a na vama je samo da svoje cveće zaista volite.

Nevestama svaki detalj mnogo znači kada dođe najznačajniji dan u njihovom životu. Bidermajer je jedan od važnih detalja bilo da mlada ima svoju vlastitu ideju kako treba da izgleda njen idealni buketić da bi i sve ostalo bilo idealno ili će taj deo posla prepustiti stručno osposobljenim zaposlenicima cvećare.

Naša mašta zaista nema ni kraja ni konca i cvećare to iz dana u dan dokazuju. Buketi rezanog cveća se dekorišu najrazličitijim vrstama podloga i traka, najkvalitetnijim dekorativnim papirom u toliko dezena i boja da nema te želje koja vam ne može biti ispunjena. Cvetni aranžmani mogu biti smešteni u najrazličitije posude, korpe i podloge od gline, keramike, slame, stakla, kartona i mnogih drugih materijala. Cveće može završiti priču koja može početi voćem, bocom kvalitetnog pića, kozmetikom, slatkišima, plišanim igračkama, svim onim što biste želeli da poklonite u znak prijateljstva, ozdravljenja, čestitki za rođendan, useljenje, početak novog života ili onako, iz čista mira kao znak da mislite na nekog. Sve cvećare nude vam uslugu dostave izabranog na kućnu adresu i ova usluga je često besplatna. Većina cvećara nudi vam veliki izbor potrepština i sitnica koje će vas oraspoložiti – vaze, ukrasne sveće, dekoracije za bukete i aranžmane, ukrasni materijal svih vrsta, oblika i dezena.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: Victoria_Watercolor, Pixabay
Da li ste iskreni zaljubljenik u cveće? Želite li nešto malo drugačije, što ispada iz uobičajenih okvira? Možda je poljsko cveće pravi izbor za vas. Neke cvećare u svojoj ponudi imaju veliki asortiman poljskog cveća koje svojom jednostavnošću u diskretnom buketu mogu dati onu srdačnu toplinu samim svojim prisustvom.

Bonsai je drevna tehnika uzgoja mini stabala i mini bašti koja je osvojila i naše tržište. Nemate baštu a volite da se njome bavite i posvetite se radu u istoj? Veliki izbor bonsai bilja možete pronaći u našim cvećarama ali je preporuka da pre kupovine naučite dovoljno o načinu nege i pravilnog uzgoja, osim ako već nemate iskustva sa ovim izuzetnim delovima prirode udobno smeštenim u vašem domu.

Mirandre.com tu je da vas uputi na renomirane cvećare koje se oglašavaju na našem tržištu. Čak i ako ne znate šta želite, pretragom sajta Mirandre.com lakše ćete se opredeliti i odabrati svoju cvećaru iz snova. Svi potrebni podaci bez kojih ne možete su tu. Pregledajte obilje fotografija sa uzorkovanim ponudama ali imajte na umu da se svaka ponuda može preoblikovati u skladu sa vašim željama. Baš sve je ostvarivo. Unesite bokore cveća u svoj život i time mu dodajte novu dimenziju življenja.
J. S.
Back to Top