Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Nemoguće je ne voleti je - Kia

Kia Motors Corporation je puno ime kompanije sa sedištem u Seulu, Južna Koreja. Poznatiji i popularniji naziv je ipak samo Kia Motors. Ovaj gigant svetske auto industrije je drugi najveći južno korejski proizvođač automobila, odmah iza kompanije Hjundai sa kojom blisko sarađuje. Od kraja 2015. godine konglomerat Kia Motor Corporation Hyundai ja manjinski vlasnik dojučerašnje Kia Motors kompanije koja u svom vlasništvu ima oko 35% deonica u vrednosti više milijardi američkih dolara. Kia Motors je manjinski vlasnik više od 20 ispostava Hyundai kompanije i sastavni je deo Hyundai Motor Grupe, punim imenom Hyundai Kia Automative Group.

Kao što je većina sadašnjih giganata u automobilskoj industriji imala sasvim skromne početke, tako se ni Kia mnogo ne razlikuje od ostalih. Danas je to prestižna kompanija, čija prodaja konstantno raste, te su stoga i auto delovi Kia poslednjih godina beležili sve veću potražnju na globalnom tržištu. Kako je do toga došlo i šta krije njena bogata istorija? Na samom svom početku mala i skromna fabrika osnovana 1944. godine u Seulu bavila se proizvodnjom čeličnih cevi i delova za bicikle. Polako je vremenom širila proizvodne kapacitete pa samim tim i svoju proizvodnju. Osnivač fabrike Shul Ho Kim je nakon nekoliko godina od osnivanja svoje prvobitne fabrike prepoznao potrebe svojih sugrađana i potrošača i počeo da proizvodi skutere i motocikle. Prošlo je skoro dvadeset godina skupljanja resursa i naravno, iskustva da bi se proizvodnja preusmerila u drugom pravcu. Ogromna količina novca se uložila da bi se izgradila prve fabrike u vlasništvu Kie a koja je proizvodila automobile. U gradu Sohari plant izgrađena je i 1973. godine pokrenuta fabrika koja je samostalno proizvodila automobile. Ubrzo ova fabrika postaje baza u kojoj se proizvode benzinski motori sa unutrašnjim sagorevanjem.
Blog ilustracija: Auto delovi Kia Foto: Michał, Pixabay
Samo godinu dana kasnije, znači 1974. godine proizvedena je Kia Brisa, zvanično prvi model kia automobila. Kasnih sedamdesetih godina postignut je sporazum između Kia Motors, Pežoa i Fiata koji se odnosio na zajedničku proizvodnju modela kao što su to bili Fiat 132 i Pežo 604.

Kia je kao proizvođač automobila veoma brzo rasla i razvijala se. Osamdesetih godina prošlog veka je veličinom dostigla ali ne i prestigla svog najjačeg konkurenta, kompaniju Hjundai koja je zadržala svoj visokopozicionirani primat na južnokorejskom tržištu. Bilo je tih godina uspešnih pokušaja prodaje Kijinih modela i na svetskom tržištu. Model Kia Pride prodavao se mnogo i van domaćeg tržišta. Na nekim drugim tržištima ovaj model prodavao se pod imenom Fiat Festiva. Ford se samo nekoliko godina nakon Festive zainteresovao za još jedan Kijin model koji se zvao Avelia i koji je odmah preimenovan i prodavan poznatiji kao Ford Aspire i koji je bio namenjen uglavnom tržištu Severne Amerike.

Kia Motors je početkom devedesetih godina prošlog veka, tačnije 1992. godine pokušala proboj na američko tržište. Pa ipak, sarađivala je sa samo četiri distributera svojih vozila. Prvi automobil se prodao tek 1994. godine. Osnovni vid strategije prodaje bazirao se na niskoj tržišnoj ceni. 1995. godine predstavljen je Kia Sportage, prvo SUV vozilo koje je Kia samostalno proizvela i koje je sadržavalo u svojoj ponudi ekspanziju i nekih drugih tržišnih segmenata.

U isto vreme ali i na sličan način Kia je doživela finansijski neuspeh kao i Hjundai. Krajem prošlog veka kompanija Kia našla se na ivici bankrota. Stagnacija u prodaji, nemogućnost dizajniranja i puštanja u prodaju novih, savremenih modela dovela je kompaniju Kia do ivice propasti. Nakon nekoliko godina agonije, Hjundai rešava da preuzme Kia Motors i tim potezom rešava mnogobrojne nastale probleme. Na osnovu sličnih iskustava i sličnih problema koje su obe kompanije imale, udruživanje se pokazalo kao pravi poslovni korak za obe strane. Reorganizovana, Kia počinje sa osmišljavanjem novih modela koji su počeli da se prodaju u skladu sa vizijom kompanije a koja je bazirana na kvalitetu, pouzdanosti i niskim cenama koja bi ova vozila učinila dostupnim široj populaciji. Tih godina Kia počinje da osvaja i evropsko tržište plasirajući svoje modele Sid, Sorento, Rio i Soul. Korak po korak, Kia je postala peti najveći proizvođač automobila, sportskih vozila , terenskih vozila i luksuznih vozila na svetu.
Blog ilustracija: Auto delovi Kia Foto: Davina (Vena/Veeney) Schaetz, Pixabay
U prilog tvrdnji ide činjenica ka Kia danas proizvodi više od 1500 000 vozila na godišnjem nivou. Vozila se proizvode u 14 montažnih i proizvodnih jedinica u osam zemalja na svetu. Kijina vozila se prodaju i servisiraju uz pomoć razgranate mreže od preko 3000 distributera i akreditovanih salona automobila i servisa koji pokrivaju 172 svetske zemlje. Korporacija Kia zapošljava preko 40 000 zaposlenih. Godišnji prihod kompanije je preko 17 milijardi američkih dolara.

Kia Motors deluje iz svoje matične zemlje – Južne Koreje. U svojoj zemlji Kia ima tri vodeće fabrike za sklapanje vozila. Takođe se oslanja na rad centra za istraživanje i razvoj koji je visoko rangiran na svetskom nivou i koji zapošljava preko 8000 stručnjaka. Takođe je u vlasništvu Kie i istraživački Institut za razvoj ekoloških tehnologija. Ovaj značajni centar bavi se istraživanjima i osmišljavanjem goriva koja bi se mogla koristiti u budućnosti kao što su vodonične gorivne ćelije. Takođe se bavi najsavremenijim tehnologijama i procesima recikliranja vozila koja su došla do poslednjih kilometara na svom životnom putu. Skoro 10% ukupnih godišnjih prihoda Kia Motors troši na istraživački rad, razvoj i nije se zadržala samo u Južnoj Koreji. Osnovala je istraživačke centre u Americi, Japanu i Nemačkoj.

Kia Motors nije se zadovoljila samo prodajnim probojem evropskog tržišta. Prepoznavši potrebe evropskih kupaca i u pokušaju da im obezbedi što bolju uslugu, Kia ima svoj ogranak prodaje, marketinga i usluga namenjen samo evropskom tržištu. Kijin dizajnerski centar je tu da ponudi Evropi ne samo kvalitetan i ne preterano skup automobil. I estetski momenat je bitno zastupljen pa Kia zauzima vrlo visoko mesto među najtraženijim evropskim vozilima sa svojim vrlo prepoznatljivim dizajnerskim potpisom. Nalazi se u Frankfurtu, nemačka.

U srcu Evrope, u Slovačkoj u gradu Žilina Kia je ložila skoro 2 milijarde dolara dabi izgradila jedan od najmodernijih i najsavremenijih, tehnološki vrhunski opremljenih proizvodnih pogona u tom delu sveta. Ovaj pogon zadovoljava više od 50% evropske potražnje za Kijinim ogromnim asortimanom različitih proizvoda. I ne mislimo ovaj put samo na najprodavanije modele kao što je Sportage crossover SUV. Tu su i Venga compact MPV i cela porodica ceed modela koji mnogo obećavaju naprednom tehnologijom i performansama.

Zajednička ideja vodilja zaposlenih u Kia Motors svodi se na tri smernice koje upravljaju kompanijom kroz delovanje njenih zaposlenika – puna odgovornost, ostvarivanje potencijala i praktikovanje humanosti. Ove ključne vrednosti očituju se u sloganu koji u sebi nosi izgradnju budućnosti, ostvarenje snova čovečanstva kroz kreativno poimanje i suočavanje sa izazovima. S tim u vezi kompanija kia od svojih zaposlenih očekuje visoko etičko normiranje života i rada. Klijent sa svojim potrebama je uvek na prvom mestu i klijentima se pruža vrhunski kvalitet i besprekorna usluga pre svega. Kia Motors u svom radu stremi novim izazovima, na svim poljima koja pokrivaju proizvodnju vozila. Multikulturalnost je jedna od vrlo važnih odrednica Kia Motors kompanije. Pošto se proširila praktično po čitavom svetu, zaposleni su tu da u skladu sa poslovnom politikom kompanije uvek obraćaju pažnju na socijalne i kulturne zastupljenosti sredine u kojoj se nalazi poslovnica i prilagode svoju ponudu ali ponašanje i jezik normama sredine.
Blog ilustracija: Auto delovi Kia Foto: Dominic Alberts, Pixabay
Kia Motors je vrlo brzo prepoznala da njena poslovna budućnost leži u održivoj mobilnosti. Kompanija Kia Motors planira da do 2026. godine stavi tržištu na raspolaganje 11 modela isključivo električnih vozila. Cilj Kia Motors kompanije je da postane globalni lider u održivoj mobilnosti. Planovi kompanije kreću se u smeru potpune elektrifikacije svojih vozila a do 2035. godine u Evropi i osvajanje svih ostalih velikih svetskih tržišta do 2040. godine na isti način. Predviđa se da će do 2045. godine celo svetsko tržište vozila biti elektrifikovano. Planovi kompanije se tu ne završavaju. Planirano je da se u prodaju puste vozila koja su pokretana od strane vodoničnih gorivnih ćelija i to počevši 2028. godine.

Kia Motors se sve više zalaže za očuvanje prirode i njenih resursa, koji, znamo nisu neograničeni. Očuvanje prirode, odsustvo zagađivača, i veoma interesantan i hvale vredan koncept upotrebe recikliranih materijala u proizvodnji su vrlo prepoznatljivi momenti u Kijinom radu i proizvodnji. Smeće koje se skuplja u morima i okeanima je velika pretnja po život, i ne samo onaj morski. Upotreba smeća i njegovo recikliranje u svrsishodne materijale koji se mogu više puta upotrebiti je osnova ovog izvrsnog poslovnog plana. Nije samo jednostavna reciklaža u pitanju, već mnogo više od toga. Recikliran materijal se pretvara u taktilne tkanine. Na primer, za podove se koriste reciklirane ribarske mreže. Sedišta i sve tkanine koje oblažu unutrašnjost vozila su napravljena od recikliranih plastičnih boca i vunenih vlakana. Ako već treba da se koristi koža, onda je to veganska koža i maksimalno se izbegava životinjska i radi se na tome da se upotreba životinjske kože izbaci iz svih programa proizvodnje.
Blog ilustracija: Auto delovi Kia Foto: Romuald Gałęcki, Pixabay
Kia se pokazala, naročito poslednjih nekoliko decenija kao veoma pouzdan partner ne samo kompanijama sa kojima blisko sarađuje nego i mnogo šire, na individualnom planu. Svaki kupac nekog od Kia modela može biti siguran da je uz vozilo dobio garanciju kvaliteta i pouzdanosti.

Ova tvrdnja se neposredno odnosi i na nabavku delova onog momenta kada vam zatrebaju. U poslednje dve decenije prodaja Kijinih modela vozila je vidno porasla u našoj zemlji tako da danas možemo videti ne baš mali broj različitih Kia modela na našim ulicama i drumovima. I svakom od nas kad – tad zatrebaju delovi. Kia Motors se postarala da proširi mrežu distributera ali i auto servisa koji vam u svakom momentu mogu pronaći deo / delove koji su vam potrebni. Ukoliko se odlučite da sami nabavite delove koji su vam potrebni, uvek možete pokrenuti jedan od brojnih „pametnih“ programa za traženje delova na osnovu modela vašeg vozila i broja šasije. Ukojiko ste negde zapeli, call centri sa svojim zaposlenicima koji su stručno osposobljeni u svakom trenutku će vam rado izaći u susret informacijama koje su vam potrebne u vezi sa nabavkom delova koje tražite. Navodino nekoliko modela kia vozila za čijim delovima je potraga najveća – Sportage, Sorento, Rio, Sephia, Ceed, Pride, Carens, Pro Ceed, Picanto, Clarus, Elan Joice, Leo, Magnetis, Mentor, Mohave, Opirus, Pregio, Retina, Roadster, Shuma, Soul, Optima, Credos, Borrego, Venga.... Ovim su navedeni samo neki od najtraženijih i najzastupljenijih modela Kia vozila kod nas. Spisak niukoliko nije konačan.

Za svoje Kia vozilo pokušajte da nabavite samo ono najbolje a najbolji su originalni rezervni delovi. Nikada ne postavljajte polovne delove u svoje vozilo! Kada promenite deo koji je istrošen ili neispravan, time svom vozilu dajete veću upravljivost, sigurniji ste prilikom vožnje i vi ali i ostali učesnici u saobraćaju a ni finansijski momenat nije zanemariv jer ste smanjili potrošnju goriva. Bilo da radite mali ili veliki servis ili prosto treba da se deo / delovi zamene, obezbedite svom Kia vozilu ono najbolje što tržište može da ponudi. Nije teško nabaviti kvalitetne delove, koji će u vaše ruke stići sa računom, garancijom kvaliteta izdatom od strane proizvođača i sertifikatom o karakteristikama, datog dela / delova. Tada možete biti mirni. Vaše Kia vozilo dobiće ono što zaslužuje – samo najbolje!
J. S.
Back to Top