Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Od A do Štampača

Pretpostavka je da smo se svi bar jednom uhvatili za glavu – hitno nam je potrebno nekoliko odštampanih strana a naš štampač ne daje znake aktivnosti. Proverimo onoliko koliko znamo i sami – papir je na mestu, boje ima dovoljno, priključen na strujno kolo, na wi-fi mrežu, sve je tu. A naš printer – ni makac. Kao u svim hitnim slučajevima, štampač u ruke, put pod noge i što pre do najbližeg servisa štampača.

Koji su najčešći razlozi kada vaš štampač prestaje sa radom, pogledajmo ovde:
- papir u štampaču se zaglavljuje ili štampač kida papir
- sama štampa nije dovoljno tonirana, svetla je
- pojavljuju se tačke, fleke ili linije prilikom štampanja
- prilikom štampanja papir se raslojava, pravi se lepeza
- usled slabe ili onemogućene komunikacije štampača i kompjutera, na displeju očitavate grešku/greške uz najčešće treperenje crvene lampice
- neobični uglavnom neugodni zvuci koje štampač proizvodi prilikom štampanja

Blog ilustracija: Od A do štampača


Foto: Mirandre

Pri uvlačenju papira u štampač događa se da povlakač papira dislocira pa ne može ravnomerno uvlačiti papir ili ga ne usmerava kako je predviđeno. Senzor papira može se oštetiti ili zaprljati. U kancelarijskom poslovanju neophodan je sitni materijal kojim se služimo – spajalice, punjenje za heftalice, olovke...i sve to može omaškom upasti u štampač i mehanički stvoriti barijeru koja ne dozvoljava rad štampača. Ako svoj štampač neko vreme nismo koristili, premeštali smo ga sa mesta na mesto, desi se da teflonska folija štampača ošteti ili pokida. Ni silikonski valjak nije otporan na habanje. Vlaga ili razlike u temperaturi direktno napadaju toner, koji više ne može otpustiti dovoljno boje ili je preterano otpušta.

Ukoliko ste ustanovili da je vaš štampani materijal presvetao, da se na njemu pojavljuju fleke, tačke ili linije, uzroci mogu biti različiti. Svi prvo pomislimo na kasetu tonera a čitav niz uzroka može je oštetiti. Kao i svi optički delovi i optički delovi svih štampača su veoma osetljivi, pre svega na nečistoće kao što su otpad papira, otpadni materijal u prahu koji se taloži tokom štampanja iz toner kaseta, prašina i ostala mehanička nečistoća. Još jedan osetljiv mehanizam je optička struktura skenera koja mora biti besprekorno čista ukoliko želimo štampanje visokog kvaliteta. Lampa skenera je deo na koji moramo obratiti naročitu pažnju jer ako je zaprljana na primer korektorom ili papirnim opiljcima neće postići svoj potpuni efekat pri štampanju. Ne manje važan deo svakog štampača je fuser jedinica sa svojim grejačem a koji mora biti u funkciji da bi sam štampač mogao da radi.

Pod pretpostavkom da postoji nesklad između štampača i kompjutera uglavnom su greške nastale usled grešaka na samom kabelu koji povezuje ov dva uređaja. Zatim je tu neadekvatan pa time i neispravan kompjuterski port za štampač. Takođe treba obratiti pažnju na ispravnost formatera samog štampača. Da bismo uopšte mogli da štampamo bilo šta sa svog kompjutera, slike, tekstove, dokumenta… potreban nam je adekvatan drajver za naš tip štampača. Ko zna, možda je naš štampač „skupio“ virus svojom čestom upotrebom...Zadaci koje zadajemo svom štampaču skladište se u spooler, koji može da primi u sebe određenu količinu podataka. Ako je pun, e tada…

Svaki štampač je veoma osetljiv elektronski uređaj i ovu činjenicu prvo treba imati na umu ako vam padne na pamet da svoj štampaš koji je otkazao poslušnost, popravljate sami. Znajte da svaki štampač zahteva servisiranje nakon određenog broja kopija koje je odštampao. Broj kopija razlikuje se od tipa štampača i njegovih performansi, svrhe i namene odnosno kancelarijske ili kućne upotrebe. Svom štampaču produžićete život, odnosno vek trajanja i upotrebe tako što ćete ga redovno servisirati i onda kada dobro radi i nema očitih znakova bilo koje disfunkcije. Svi mi želimo da naš štampač daje kvalitetne otiske i dobro funkcioniše i preporuka je da ga, nakon određenog broja odštampanog materijala odnesete na pregled u akreditovani servis stampaca gde će vam pored usluga čišćenja istog, dijagnostičkog tretmana štampača, eventualne popravke ili zamene istrošenih ili oštećenih delova visoko osposobljeni serviseri rado dati savete kako da svoj printer najbolje koristite i održavate u „voznom stanju“ još dugi naredni radni period. Savetodavne usluge ne odnose se samo na rad vašeg uređaja. Radno okruženje je veoma važno za rad štampača. Takođe, ako je vaš štampač pokvaren malo više nego što ste mislili, serviseri će vam ponuditi da odaberete opcije – kada kupiti novi štampač jer je stari nemoguće ili preskupo popravljati. Mnogi servisi rade usluge iznajmljivanja štampača na duži ili kraći vremenski period. Takođe, otkupljuju stare uređaje ili njihove komponente i staraju se da iste recikliraju i time sprečevaju ili bar doprinose smanjenju zagađenje i ekološki utiču na razvoj svesti o potrebama zaštite prirode oko nas.

Većina akreditovanih servisa koji se bave tehničkom ispravnošću bilo štampača, skenera, multifunkcionalnih uređaja, fotokopir uređaja ili plotera osim usluga koje se vrše u radionicama u okviru samog servisa često izlaze na teren, odnosno dolaze na kućnu adresu klijenta. Ako su u pitanju teški i kabasti uređaji kao što su fotokopir uređaji to je ogromna olakšica. Ali, ako servis pozovete zbog svog, bilo kog uređaja i ne možete iz bilo kog razloga svoj uređaj otpremiti u servis, terenske ekipe ljubazno vam nude da dođu na vašu adresu. Pojedini servisi štampača čak vam tu uslugu neće ni naplatiti. Ipak, kroz razgovor koji obavljate pre nego što angažujete servis, informišite se o cenama koštanja materijala, usluga pa i ove usluge. Možete na taj način mnogostruko uštedeti. Pravovremeno informisanje klijenta o stanju uređaja, potrebnim delovima ili postupcima koje je neophodno preduzeti i naravno, cene koštanja navedenog obaveza je svakog boljeg servisa. Imajući na umu da svi žurimo tako i servisi pokušavaju da vam osposobe vaš uređaj u što kraćem vremenskom roku, bilo u vašem domu ako je to moguće, bilo u radionici servisa.

Blog ilustracija: Od A do štampača


Foto: Mirandre

Većina servisa kao važan deo u svom poslovanju ima i uslugu iznajmljivanja zamenskog štampača dok je vaš na popravci. Time svojim klijentima omogućuju neometan rad i zadovoljenje potreba, pogotovo ako se radi o kancelarijskom poslovanju, gde je upotreba štampača jedna od elementarnih potreba. Dešava se da je u kvaru neki krucijalni deo štampača pokvaren i nije ga moguće popraviti na drugi način nego zamenom dela/delova. Kupovina i transport delova ponekad može da potraje ali, servisi vam, time što vam nude korišćenje zamenskog štampača olakšavaju poslovanje do maksimuma.

Jedan od vrlo značajnih i efikasnih načina u poslovanju servisa štampača je individualni pristup svakom klijentu i uspostavljanje dugoročne poslovne saradnje. Sada vam se kao klijentu otvara personalni dosije u koji se unose svi potrebni podaci neophodni u vašoj međusobnoj saradnji, od ličnih ili podataka vezanih za firmu kojoj su usluge potrebne, tehničkih podataka uređaja, jednog ili više njih, koji imaju potrebu za uslugama servisa, vrstama usluge, specifikacijama delova koji se popravljaju ili zamenjuju, datuma servisa, broja odštampanih kopija, evaluacije u datom vremenskom okviru. Detaljnim vođenjem evidencije o potrebama klijenta postiže se brzina i efikasnost u radu na izuzetno visokom profesionalnom nivou.

Osim popravaka, čišćenja uređaja, servisiranja i održavanja istih, veoma je važna tehnička podrška koju imate od strane svog izabranog servisa. Servisi, bar oni koji se trude pruže što kvalitetnije usluge svoji postojećim ali i budućim klijentima, imaju u svojim redovima profesionalno obučene stručnjake, inženjere i tehničare, servisere i integratore sistema koji vam pomažu da neke kvarove otklonite i sami. Mnogo manje košta a sistem organizovane podrške od strane profesionalaca koji prepoznaju problem kao rešiv a koji možete sami otkloniti uz profesionalnu asistenciju i instrukcije sačuvaće u vašem džepu nimalo zanemarivu količinu novca.

S obzirom da živimo u vremenu ubrzanog tehnološkog napretka, i ovo područje zahteva od zaposlenih u servisima štampača da „idu u korak“ sa najnovijim tehnološkim dostignućima u svom domenu. Neophodna je u svakom informatičkom i komunikacionom sistemu jaka softverska podrška i podrška sistem integratora. Uz obuku zaposlenih , koju neki servisi vrše kao sastavni deo svoje poslovne prakse održavaće ovaj segment vaše poslovne delatnosti bilo daljinskim putem, bilo lično odnosno neposredno. Na taj način se vaše radno IT okruženje prilagođava novim i savremenim zahtevima i/ili metodama obrade i štampanja podataka.

Interesantno je zapaziti da se štampači, fotokopiri, multifunkcionalni štampači i ploteri ne izbacuju iz upotrebe, kao što se pretpostavljalo ranijih godina. Naprotiv, sve bolja i savremenija softverska rešenja omogućuju ovom uređajima visok stepen efikasnosti. Kao vrlo bitan faktor napretka navešćemo mogućnost implementiranja sistema koji upravljaju uređajima. Sada možete proaktivno ili daljinskim upravljanjem navoditi svoje štampače ili multifunkcionalne uređaje. Više nije potreban pasivan nadzor štampača u pogonu. I ne morate više trčati iz prostorije u prostoriju, iz kancelarije u kancelariju. Imate potpuni nadzor nad svojim uređajima sa više različitih lokacija čime štedite vreme. I novac, na kraju krajeva.

Blog ilustracija: Od A do štampača


Foto: Mirandre

Ovaj savremeni sistem nadzora podrazumeva, između ostalog predviđanje i predupređivanje zastoja svih povezanih uređaja, alarmiranje da greška postoji i dijagnoza kvara ili greške. I opet, sistem tehničke podrške je tu da ili dođe i otkloni kvar ili da vas instuira kako to možete sami uraditi, imajući uvid u rad uređaja.

Savremeni softveri omogućuju i vama ali i vašim ovlaštenim serviserima nadzor nad uređajima, praćenje i očitavanje njihovog rada i statusa koji ukazuje ne samo na potencijalne greške u radu već vam daje uvid u stanje delova i njihove potrošnje, naročito kada se radi o potrošnji odnosno količini potrošenih boja ili stanje tonera. Kada znate koliko vremena imate na raspolaganju da kupite novi toner, bolje raspoređujete i vreme ali i novac. Novi delovi koje treba kupiti, sačekati da stignu na naše odredište, zamena istih...ne možemo sebi priuštiti toliki gubitak vremena koji će se vrlo evidentno odraziti na novčanom planu.

Ovi novi i vrlo efikasni sistemi podrške i praćenja svakako omogućuju i malim i velikim preduzećima ali i fizičkim licima koja imaju potrebu za štampačima različitih vrsta da jednostavno rečeno, uštede novac. Time što se problem može predvideti ili pravovremeno preduprediti nastanak bilo koje vrste zastoja u neometanom radu izbegavaju se nepotrebni troškovi ili se svode na najmanju moguću meru.

Zaista treba da prihvatimo inovinativnost u svim segmentima života i poslovanja i, koristeći prednosti savremenih sredstava i mogućnosti, uzmemo i praktično primenimo najviše što one mogu da nam ponude, a toga zaista nije malo. Bez obzira koji i kakav, koliko stari ili noviji tip uređaja imamo ili planiramo da nabavimo, zadatak nam je isti. Redovno servisiranje, čišćenje, zamena delova kao osnov dobro upotrebe i kvalitetnog rada omogućuje nam zadovoljstvo u radu sa svojim štampačima. I što više i bolje budemo sarađivali sa svojim odabranim servisom, serviserima koji će upoznati vaš štampač bolje od nas samih, efikasniji i kvalitetniji biće naš rad, i time ćemo sebi pružiti zadovoljstvo u radu i, kao posledicu, mnogo bolju zaradu što je osnovni cilj svakog poslovanja. Servisa je na tržištu zaista mnogo. I ne dozvolite da vas privuče samo niska cena usluge. Dobro proverite kvalitet iste, jer je često pametnije platiti više za vrhunski kvalitet usluge nego malo za loš, pa tako u više navrata. Dobra informisanost pre svega, pa i kada je rad servisa štampača u pitanju!
J. S.
Back to Top