Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Od podruma do tavana - liftovi

Nije preterana tvrdnja da je izum liftova jedan od najučinkovitijih koji postoji. Bilo da razmišljamo o teretnim ili putničkim liftovima, njihova uloga je neprocenjiva. Da su u antička vremena graditelji nekim slučajem imali na raspolaganju liftove, izgradnja svih onih monumentalnih građevina sigurno ne bi trajala toliko dugo. Zamislite da želite da posetite neku velebnu građevinu koja se diže nebu pod oblake i da na njen vrh odnosno vidikovac treba da se popnete stepenicama. Živite na nekom n-tom spratu nebodera i kupili ste masivni nameštaj od punog drveta.. Mnogo je primera iz svakodnevnog života gde su liftovi nezamenjivi. Liftovi nam služe za vertikalni ili strmi transport materijala ili ljudi. Mogu imati zatvorene ili otvorene kabine koje se mogu zaustavljati na potrebnom punktu ili više njih. Liftovi se ugrađuju mnogostruko, od poslovnih i stambenih objekata, hotela, turističkih objekata, mostova, do industrijskih postrojenja, rudnika, brodova, gradilišta i mnogih drugih mesta gde njihova iskoristivost dovedena do maksimuma.
Blog ilustracija: Liftovi Foto: Kai Sender, Pixabay
Prvi liftovi kretali su se na parni pogon. Elektrifikacija koja je preuzela primat i liftovima je omogućila lakše pokretanje tako da i današnje liftove pokreću najčešće elektromotori. Liftovi u svom sklopu imaju ove osnovne elemente – pogonsku užnicu, kabinu, užad na kojima visi kabina i protivtegove. Neposredni električni pogon kome reduktor nije potreban postavlja se na liftove u poslovnim zgradama iznad 10 spratova i stambenim zgradama iznad 30 spratova. Ovi liftovi imaju dižuću brzinu od oko 3 metra u sekundi. Kada su u pitanju televizijski tornjevi dižuća brzina je oko 7 metara u sekundi. Liftovi koji se nalaze u sklopu zgrada manje spratnosti imaju svoju dižuću brzinu od oko 2 do 3 metra u sekundi.

Teretni liftovi svoju dižuću brzinu prilagođavaju u skladu sa težinom tereta koji nose. Stepen opterećenja teretnog lifta propisan je standardima koji se strogo moraju poštovati.

Putnički liftovi su prilagođeni broju osoba prosečne težine pa je njihova nosivost uglavnom od 500 do 2000 kilograma.

Hidraulički pogon koji podiže kabinu lifta uz pomoć hidrauličkog klipa i cilindra predviđeni su i koriste se za odizanje na relativno manje visine, do oko 20 metara, sa dižućom brzinom od oko 1 metra u sekundi.

Osim užadi i čeličnih sajli i hidrauličnog pogona, kabine liftova mogu imati lančani pogon kretanja.

Svi liftovi u svom sklopu imaju specijalne uređaje koji omogućavaju kočenje kabine koji je osiguravaju u slučajevima da dođe do pucanja užadi i sajli ili prekomernog povećanja brzine kretanja. Svakom liftu pripadaju i automatski uređaji za upravljanje kabinom koji obezbeđuju siguran ulazak i izlazak putnika u kabinu lifta i usporeno kretanje kabine prilikom pokretanja ili zaustavljanja kabine na željenom punktu. Liftovi se mogu zaustavljati samo na za to predviđenim punktovima – stajalištima i u međuprostoru vrata kabine nije moguće otvoriti.

Osim užastih i hidrauličnih liftova postoji još jedan veoma interesantan tip a to su kružeći liftovi. Ovi liftovi na svom putu celom dužinom i na jednakom razmacima imaju svrstane kabine koje kruže bez prestanka i u koje se ulazi i izlazi dok vožnja liftom traje. Pokreću ih sistemi lančanika koji kabine veoma precizno navode jer kabine ovih liftova nemaju vrata. Kreću se brzinom od oko 0,3 metra u sekundi. Ovi liftovi imaju neka ograničenja kojih se treba pridržavati a to znači da u kabini smeju biti najviše dve osobe, ne sme se u njima prenositi roba, nisu predviđeni za invalide, i uz njih se uvek postavljaju i klasični liftovi. Ovi liftovi nikada se ne postavljaju kada je visina koju dosežu veća od 10 spratova. U praksi su se ovi liftovi pokazali kao korisni da prenose spise, knjige, lekove i sitan inventar.
Blog ilustracija: Liftovi Foto: StockSnap, Pixabay
Građevinski liftovi su priča za sebe. Građevinski radovi zahtevaju podizanje velikih količina materijala, alata i opreme na velike visine. I radnici nekako treba da stignu na iste te velike visine pa građevinski liftovi moraju biti „naoružani“ merama za zaštitu ljudi koje prevoze. Ovi liftovi se uglavnom montiraju na spoljašnjim stranama građevina čija izgradnja je u toku. Brojne su varijacije građevinskih liftova, od onih malih, do onih sa oknom i brzih. Građevinski liftovi sa oknom imaju slobodno stojeću skelu na koju su pričvršćene dve vodilice za vozni prostor – koš. Pogonski mehanizam samog lifta smešten je na zemlji i ima svoj bubanj na koje se namotava čelična sajla. Pošto ovi liftovi mogu imati veću nosivost od većine ostalih građevinskih liftova – do 2 tone i dižuću visinu do 50 metara, vrlo česti su u upotrebi kada se zidaju veoma visoke zgrade. U tom slučaju, pri nosivosti od 1,5 tone ovi liftovi dosežu i do 200 metara dižuće visine.

Brzi građevinski liftovi su vrlo praktična rešenja kada je potrebno ispoštovati rokove gradnje a vremena ima malo. Vrlo su jednostavni, platforma sa ogradom čine koš lifta a vodi se po jednom ili dva uvezana i blizu postavljenim kolosecima. Vitlo sa bubnjem koje pokreće elektro ili dizel motor je postavljen na zemlju a spušta se slobodnim padom uz pomoć ograničavajuća brzine.

Postoji čitav niz specijalnih liftova čija brzina, nosivost i kapacitet zavise od namene. Pozorišni, aerodromski, stanični, rudarski, hotelski i još mnogi tipovi liftova upotrebljavaju se svakodnevno na mnogo mesta oko nas. Jedan od ovih specijalnih tipova su bolnički liftovi, koji osim gabarita odnosno prostora koji omogućavaju prevoz nepokretnih pacijenata koje je potrebno premestiti sa bolničkim krevetom i pratećim osobljem, vrlo često raspolažu i specijalnom opremom kao što je dovod kiseonika i oprema za hitne intervencije, na primer ona za oživljavanje.

Svesni smo koliko nam liftovi znače i trebaju i koliko vremena i snage štedimo zahvaljujući njima. Koliko li je samo lakše osobama koje imaju teškoće u kretanju, neki od stepena invaliditeta, mamama sa malom decom ili starijoj populaciji građana.

Većina nas se liftom vozika svakog dana, više puta. Da li smo ikada obratili pažnju kako su naši liftovi uređeni, osim ako je spremačica imala slobodan dan ili unutar kabine nešto u najboljem slučaju neprijatno miriše? Ukoliko niste imali priliku da ih uživo vidite, prisetite se romantičnih scena iz filmova čija radnja se odvija polovinom devetnaestog veka. Liftovi čije kabine su bile sastavljene od kovanog ili livenog gvožđa, pravi umetnički radovi čija tanana a ipak čvrsta konstrukcija koja izgledom podseća na filigransku izradu ili tananu čipku još uvek se mogu videti u kućama iz tog vremena a neki su još u funkciji.

Savremena tehnologija je, kada su liftovi u pitanju zadovoljila nekoliko veoma važnih uslova da bismo se u njima dobro osećali. Pre svega, komandni mehanizam lifta nalazi se u samom vrhu tunela lifta. Kabina je pogonskim mehanizmom i sajlama i kabelima spojena sa upravljačkim mehanizmom. Na svom zidu lift ima integrisanu upravljačku tablu iz koje, odabirom komande signal putuje kabelom do upravljačkog mehanizma koji šalje kabinu tamo gde je potrebno. Sigurnost ovih liftova je mnogo bolja nego ranije. Mogućnost pucanja sajli je minimalna a u slučaju da se to ipak dogodi, specijalni sistemi kočenja i zaustavljanja kabine lifta bezbedno će je zaustaviti ili spustiti zajedno sa nepovređenim putnicima u svom prostoru. Alarmni uređaji u samoj kabini povezani su sa upravljačkim mehanizmom pa tako reaguju na dodir na taster alarma. Na najmanji nagoveštaj dima aktivira se protivpožarni alarm. Ovi alarmi istovremeno obaveštavaju nadležne službe da postoji problem i one u najkraćem mogućem roku intervenišu u skladu sa svojom nadležnošću. Bezbednost u korišćenju savremenih liftova je na veoma visokom nivou i to je jedan od prioriteta kojih se pridržavaju svi proizvođači liftova.

Enterijer savremenih liftova zaslužuje da se na njega obrati pažnja. Luksuzne hotelske liftove, opremljene debelim tepisima, ogledalima sa pozlaćenim ramovima i livrejisanim osobljem još ništa nije zamenilo. Naravno da nije za očekivati ovaj stepen luksuza u liftovima stambenih zgrada, koliko god one raskošne bile. Ipak, idući u korak sa savremenim tendencijama, prateći stilove gradnje same građevine u kojoj se lift nalazi, odbacivanjem nepotrebnog a zadržavanjem funkcionalnog, dizajneri enterijera svakodnevno poboljšavaju ugođaj koji imamo kada se vozimo liftom.
Blog ilustracija: Liftovi Foto: Annick Vanblaere, Pixabay
Strah od zatvorenog prostora u manjoj ili većoj meri je prisutan kod velikog broja ljudi. Da bi pomogli ovoj populaciji, dizajneri u saradnji sa stručnjacima koji se ljudskom psihom i ponašanjem profesionalno bave osmislili su i objasnili ulogu pojedinih elemenata koji doprinose lagodnijoj upotrebi lifta. Ogledalo u liftu ima višestruki efekat. Uspavali ste se i u liftu popravite šminku i frizuru ii centrirate kravatu. Ogledalo vam stvara utisak većeg prostora. Uz njega niste sami u liftu. Odvlači vam pažnju i strah ili više njih nisu više u prvom planu“. Ventilacija je u savremenim liftovima mnogo bolja, jača i funkcionalnija nego ranije. Nema šanse da u liftu ostanete bez vazduha, jer savremeni ventilacioni sistemi ubacuju kontrolisanu količinu planinskog povetarca, svežeg i čistog. Klimatizacija je takođe važan deo opremljenosti liftova. Prijatna temperatura u liftu pomoći će vam da se dodatno opustite. Zadovoljavajuće osvetljenje prilagođeno tako da nije prejako ali ni preslabo ili čak ono koje možete kontrolisati u skladu sa svojim potrebama na kontrolnoj tabli lifta daće dodatnu dozu sigurnosti osobama koje možda imaju problema sa vidom. Neki od proizvođača u svoje kabine postavljaju zvučnike preko kojih se reprodukuje tiha muzika. Zašto da ne? Pa svi znamo koliko muzika ima uticaja na naš život, naročito ako je tiha i umirujuća. Nekadašnji liftovi bili su prilično bučni, naročito oni modeli čije kabine su bile lančano podizane i spuštane. Osavremenjavanjem nosećih konstrukcija savremeni liftovi su praktično bešumni. Zadovoljavajuća brzina, bestrzajno podizanje i zaustavljanje su takođe osobine novih generacija liftova.

Dizajn kabina liftova menjao se iz decenije u deceniju. Savremeni zahtevi doveli su ponudu liftova do neslućenih razmera. Budući da ljudskoj radoznalosti kraja nema, većina veoma visokih poslovnih zgrada sa ogromnom spratnošću ima restorane – vidikovce na svojim krovovima. Do njih često vode oni prelepo dizajnirani stakleni liftovi pejzažnog tipa, iz kojih možete posmatrati gradove iz sasvim drugačije perspektive nego ranije. Najnovija dostignuća su podvodni liftovi koji vas vode kroz biljni i životinjski svet najdubljih mora i okeana. Primera je zaista mnogo. Neosporno je da liftovi osim svoje primarne funkcije daju i neku novu vrednost, sasvim drugu dimenziju percepciji ljudskog bitisanja.

Ukoliko je lift, jedan ili više njih ono što vam je potrebno Mirandre.com je ovde, samo za vas i vaše potrebe. Distributivni centri, ovlašteni uvoznici, prodavnice, akreditovani servisi za ugradnju i servisiranje, imate sve informacije i to samo one proverene iza kojih stoje samo najbolji na našem tržištu. Adrese i brojevi telefona, e-mail adrese, kontakti korisničke podrške su tek početak dugog popisa ponuda koje vam obezbeđuje Mirandre.com. Svi oni koji se oglašavaju na sajtu predočiće vam specifikacije svojih proizvoda do najsitnijeg detalja a svi znamo da je sve u detaljima, nijedan nije mali ili zanemariv. Stoga, pretražite ovaj sveobuhvatni sajt koji će vam višestruko pomoći u potrazi. Pozabavite se galerijama sa obiljem fotografija, slike vam često mogu reći više od reči. Reference i preporuke su takođe nezaobilazni deo svake ponude. Važno je znati šta misle o nama, pa i o njima, zar ne? Ono što znamo o liftovima nije malo ali uvek se i o njima može još saznati i naučiti. Često nam se očigledne stvari, zastupljene svuda oko nas naprosto podrazumevaju. Liftovi ne bi smeli da budu deo njih.
J. S.
Back to Top