Mirandre

Registruj se
Prijavi se

PLASTIČNA AMBALAŽA JE VEOMA PRAKTIČNA

Od kada se razvila tehnologija izrade proizvoda od plastike, njihova primena postala je veoma široka. Zbog svojih specifičnih osobina plastika je postala prijemčiva u mnogim granam industrije. Porast proizvodnje raznih dobara na globalnom nivou, kao i brzina komunikacije uveli su potrebu za brzim, jeftinim, bezbednim i kvalitetnim transportom i skladištenjem.

Tu je plasticna ambalaza odigrala glavnu ulogu. Njena primena toliko je široka da bismo mogli da nabrajamo skoro sve grane industrije. Pored svih ostalih, naročito je interesantna za prehrambenu industriju, odnosno plastična ambalaža za pakovanje hrane i pića.

Blog ilustracija PLASTIČNA AMBALAŽA JE VEOMA PRAKTIČNA


PLASTIČNA AMBALAŽA ZA HRANU

Kada je reč o ambalaži za hranu, ona je izrađena od više vrsta plastike. U zavisnosti od namene, mogli bismo napraviti podelu na ambalažu za jednokratnu upotrebu ili ambalažu koja se može duže koristiti. Važno je da istaknemo da, pogotovo kada je reč o jednokratnoj ambalaži, uvek imamo visok nivo svesti u vezi sa očuvanjem prirode i naše planete. Sve vrste ambalaže koje se mogu reciklirati treba odlagati u posebne kontejnere. Na žalost, koda nas nije još uvek dovoljno razvijena mreža i sistem recikliranja razne vrste otpada. Postoji mogućnost odlaganja PET ambalaže u posebne kese koje se izdvajaju od ostalog smeća i odnosi ih posebno vozilo u postrojenje za reciklažu. Mnoge ustanove koje su ekološki odgovorne, imaju razdvojene kante za plastiku, papir, metal, staklo i ostali otpad. Treba ceniti ovakve inicijative i ponašati se u skladu sa uputstvima. Plastične flaše, kutije i slična ambalaža koje se mogu reciklirati, imaju utisnut poseban simbol u obliku strelica koje formiraju trougao.

Za pakovanje i čuvanje raznih vrsta namirnica koristi se plastična ambalaža koja može biti izrađena u raznim oblicima i veličinama. Upotreba ove vrste ambalaže u prehrambenoj i konditorskoj industriji je od krucijalnog značaja. Plastične kutije za pakovanje hrane veoma su popularne zato što su jeftine, a obezbeđuju zaštitu namirnica od spoljašnje sredine i kontaminacije koja može doći spolja. Plastika je pogodan materijal za izradu ambalaže zato što je veoma prilagodljiva poraznim osnovama. Naime, plastične kutije mogu biti četvrtaste, okrugle (kao kutije za tortu), trouglaste (za neka modernija pakovanja određenih brendova), ili bolje rečeno, mogu biti bilo kog oblika. U zavisnosti od količine koju treba spakovati, pakovanja mogu biti napravljena u bezbroj veličina i litraža. Mogu biti providna ili ne, u zavisnosti da li treba namirnicu zaštiti od svetlosti i da li treba da se vidi šta je unutra spakovano. Kutije za hranu koje se koriste u domaćinstvu, mogu biti napravljene od posebne plastike koja s može koristiti za zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici. Plastične kutije za domaćinstvo prave se na poseban način i mogu imati i specijalne poklopce koji su dizajnirani tako da se nakon poklapanja može istisnuti višak vazduha, što doprinosi boljem očuvanje svežine u frižideru ili na kuhinjskoj polici.

PLASTIČNA AMBALAŽA ZA KOZMETIKU

Kao što je već napomenuto plastika toliko široku upotrebu da nema grane industrije u kojoj se ne koristi. Pored ambalaže za prehrambenu industriju, veoma je tražena plastična ambalaža za kozmetiku i farmaceutsku industriju. Proizvodi za ličnu higijenu, kao i mnogi kozmetički proizvodi pakuju se u kutije i flaše izrađene od posebne plastike, koja ima sve neophodne osobine kako bi se sadržaj zaštitio od uticaja svetlosti i kako bi bio skladišten i očuvan u optimalnom stanju do isteka roka. Ova plastika čuva svežinu i obezbeđuje kvalitet. Na kutijama u kojima se pakuju npr. pomade i kreme, možemo videti da je istaknut rok trajanja koji varira u odnosu na činjenicu kakav je sastav neke kreme i da lis u i u kolikoj meri korišćeni konzervansi, tako da on može biti npr. 3 meseca od datuma pakovanja, a može biti i 3 godine. Ovakvi dugi rokovi trajanja su mogući i, između ostalog, jer plastične kutije čuvaju svojstva sastojaka. Međutim, pored ovog dužeg roka trajanja, postoji i simbol koji možete videti na kozmetičkim pakovanjima koji pokazuje koliki je rok trajanja u odnosu na momenat otvaranja i on je najčešće 6 ili 12 meseci. Znači da plastična ambalaža za kozmetiku čuva proizvode od uticaja spoljašnje sredina i zato je njena upotreba toliko velika i u ovoj vrsti industrije.

Velike kozmetičke kompanije, ali i male kućne manufakture svoje proizvode pakuju u plastične flašice i kutije raznih oblika i veličine. Dizajn ovih pakovanja mora biti osmišljen na poseban način kako bi bio originalan, atraktivan i dopadljiv kupcima. Čitavi timovi učestvuju u stvaranju proizvoda i dizajniranju pakovanja kako bi se dobio uspešan finalni proizvod.

Blog ilustracija PLASTIČNA AMBALAŽA JE VEOMA PRAKTIČNA


AMBALAŽA OD PLASTIKE U HEMIJSKOJ INDUSTRIJI

Razne vrste hemikalija i hemijskih proizvoda pogodne su da se pakuju u ambalažu od plastike. Važno je da je sastav takav da ne reaguje sa plastičnom masom i da je ovaj materijal pogodan za zaštitu spoljnih uticaja. Neprozirna plastika štiti od svetlosti. Kada govorimo o plastičnoj ambalaži, jasno je da postoji više vrsta plastike i jedinjenja koja su u upotrebi. Njihova klasifikacija prema nameni i osobinama je takva da se tačno zna kakva ambalaža odgovara određenoj supstanci. Plastika kao materijal ima prednost u odnosu na neke druge, između ostalog i zbog cene. Osim toga, plastika ima i druge osobine usled kojih je postala globalno popularna. Staklo je krhko i može se razbiti, a plastika ne tako lako.

Plastična ambalaži bi bila savršena kada bi postojao način da se izbegne zagađivanje životne sredine. Reciklaža je jedno od rešenja, ali nije idealno, pošto je cena reciklirane plastike viša od cene nove plastike. Ne postoji globalni i centralizovan pravilnik i zakon o ophođenju prema plastičnom otpadu, kao ni mere ograničenja upotrebe plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu. Međutim, zahvaljujući internetu i brzom širenju informacija, sve više se podiže svest o problemu koji se javlja usled zagađenja plastičnim otpadom. Korišćenja plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu treba ograničiti i staviti pod nadzor institucija kako bi se zaustavilo zagađivanje svetskog mora i zemljišta.

M. K.
Back to Top