Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Plastična ambalaža – važna karika za uspeh prodaje

Od kada je osvojena tehnologija proizvodnje plastične ambalaže, ona je našla veoma široku primenu i postala najzastupljeniji način pakovanja u mnogim industrijama. Za njenu veliku popularnost zaslužne su jedinstvene karakteristike, fleksibilnost, prilagodljivost, brza i jeftina proizvodnja i mogućnost pakovanja raznih vrsta proizvoda.

Blog ilustracija PLASTIČNA AMBALAŽA 1


Proizvođači su nastojali da odgovore svim zahtevima savremenog tržišta tako da je plasticna ambalaza i sve što ona podrazumeva postala veoma širok pojam. Među najtraženijima i najpopularnijima su plastična ambalaža za hranu i plastična ambalaža za kozmetiku.

KUTIJE, FLAŠE, ČAŠE OD PLASTIKE

Kada je reč o plastičnoj ambalaži tu postoji bezbroj mogućih kombinacija oblika, boja i veličina (tj. zapremina). Proizvođači, već imaju veoma veliku i raznovrsnu ponudu u koju spadaju OPS posude, PET posude, plastične boce raznih vrsta i namena, plastične tegle, plastični kanisteri, PP posude i još mnogo toga. Ako ste poljoprivredni proizvođač, imate proizvodnju hrane, kolača, ketering službu, vršite dostavu hrane iz sopstvenog restorana … onda Vam je kao partner potreban neko od naših renomiranih proizvođača plastične ambalaže. Sigurno ćete za Vašu robu pronaći kvalitetnu i odgovarajuću ambalažu. Svi proizvodi nude se u više varijanti različite zapremine, tako da i Vi imate mogućnost formiranja više cena vaših proizvoda, u skladu sa veličinom pakovanja. Plastična ambalaza je veoma praktična i iz razloga zato što posebne vrste plastike mogu biti otporne na neke jake hemikalije, a neka jedinjenja se čak moraju čuvati u ambalaži od plastike. Ova vrsta ambalaže našla je primenu u poljoprivredi, prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj, hemijskoj industriji, industriji boja i lakova i još puno toga. Možda bi lakše bilo nabrojati privredne grane u kojima nema plastične ambalaže jer je taj spisak mnogo kratak. Šta god da proizvodite i želite to da plasirate, izaberite pouzdanog partnera kada je reč o proizvođačima plastične ambalaže i uspostavite saradnju na obostrano zadovoljstvo. Nije važno da li imate malu kućnu radionicu u kojoj pravite torte i kolače, pa su vam potrebne plastične kutije, ili imate ili planirate da otvorite veću proizvodnju. Ako ste poljoprivrednik i imate domaćinstvo, možete razmisliti o tome da li da proširite svoju proizvodnju i da brendirate neki od Vaših proizvoda.

PLASTIČNA AMBALAŽA KAO DEO VAŠEG BRENDA

Svi znamo za prepoznatljiv izgled plastične flaše za neka od najpoznatijih svetskih brendova bezalkoholnih napitaka. On se skoro nije menjao i možemo ga prepoznati čak i kad nema etiketu. To nije slučajno. Oblik pakovanja je postao deo brenda, zaštitni znak. Ambalaža od plastike to omogućava. Da bi se napravio novi oblik, npr. plastične kutije, potrebno je da postoji napravljen specijalni kalup koji se izrađuje u alatnicama. Ako se odlučite za ovakav korak, možete dobiti finalni proizvod od plastike koji je dizajniran na način na koji Vi želite, a Vaš proizvod će imati jedinstveno i prepoznatljivo pakovanje, ako reklamni deo uradite kako treba. Plastična ambalaža je fleksibilna i u bukvalnom i u figurativnom smislu. Daje Vam slobodu da kreirate i smišljate nove dizajne, što upotpunjeno sa praktičnošću – donosi siguran uspeh.



Blog ilustracija PLASTIČNA AMBALAŽA 2


JEFTINA PLASTIČNA AMBALAŽA – CENE AMBALAŽE

Ogromna primena i globalna zastupljenost plastične ambalaže, činjenica da je ona preuzela primat od drugih načina pakovanja je u velikoj meri zato što je plastična ambalaža jeftina. Činjenica da su cene plastične ambalaže niske ne znači da je ona manje kvalitetna od drugih tipova, ili da ona svojim karakteristikama ne nudi zadovoljavajući rezultat. Naprotiv. Plastična ambalaža je veoma jeftina zato što je njena izrada jeftina, kao što su i jeftine sirovine koje se koriste za njenu proizvodnju. Takođe, za proizvodnju većeg broja komada nekog modela plastične kutije, ili flaše (na primer) potrebno je malo vremena, jer je serijska proizvodnja uz korišćenje moderne tehnologije to omogućila. Bez obzira na nisku cenu, ambalaza od plastike zadovoljava sve standarde i ima sve potrebne karakteristike koje omogućavaju očuvanje kvaliteta upakovane namirnice, robe ili proizvoda. Tako na primer, plastične flaše koje se koriste za pakovanje kozmetičkih proizvoda imaju dovoljnu čvrstoću i stabilnost, ukoliko je proizvod osetljiv na uticaj svetlosti, flaše su od obojene plastike, a što se oblika tiče, dizajn treba da bude dopadljiv, ali i praktičan. Atraktivan dizajn pakovanja doprinosi kompletnom utisku, čak Vam može dati za pravo da podignete cenu finalnog proizvoda. Svedoci smo koliko puta se u industriji kozmetike desilo da se reklamira poznati brend šampona, sa akcentom na – „od sada u novom pakovanju“. Nekad uz vo ide i „nova, unapređene formula“, ali ne nužno. Novo ruho poznatog proizvoda navodi kupce da pomisle da je proizvod nov i unapređen, a može da se desi da nije. Na ovaj način se veliki proizvođači štite i od kopiranja i plagijatora, a ujedno unose svežinu u svoj asortiman.

VAŽNO JE DA AMBALAŽA BUDE PRAKTIČNA

Nekada nismo ni svesni u kolikoj meri je praktičnost pakovanja (ili bolje rečeno njeno odsustvo) presudno za to da li će se neki kupac vratiti i ponovo upiti naš proizvod. Sigurno Vam se bar jednom dogodilo da kupite nešto što je samo po sebi zadovoljavajućeg kvaliteta, ali da ima veoma nepraktičnu ambalažu (teško se otvara, zatvara, drži u ruci …) do te mere da je to uticalo na Vašu odluku da više ne kupujete taj proizvod već da isprobate isti taj ali od konkurentske firme. Na primer, to mogu biti plastične flaše za ulje, flaše od jogurta, mleka … Kada je o hrani reč, a isto važi i za kozmetiku, ne treba ni da spominjemo situacije u kojima ste se ispolivali nekom tečnošću jer niste mogli da otvorite plastičnu flašu, pa ste morali da upotrebite nož ili neki drugi deo escajga, klješta … i znate i sami rezultat. Zato birajte za Vaš proizvod uvek proverenu kvalitetnu i praktičnu ambalažu. Sami se uverite da biste i vi da ste kupac, rado pazarili ponovo proizvod zato što se sa lakoćom otvara i zatvara i sl. Takođe, kupce privlači i ergonomski oblik, pakovanje koje se lako nosi i drži. Nekada ih dodatno možete osvojiti nekom inovativnom idejom koja je samo deo pakovanja a ne inovacija vezana za sam proizvod.

M. K.
Back to Top