Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Podešavanje pvc stolarije na zimski period

Jedna od interesantnih stvari koje treba znati kod montaže pvc stolarije je da ona može da se ponaša različito u odnosu na godišnja doba. Postoji razlika kako treba da bude podešena pvc stolarija kada su u pitanju letnji meseci a sa druge strane kada su u pitanju zimski meseci. Veoma je bitna razlika u spoljašnjoj temperaturi. Leti temperature mogu i da idu i preko 40 stepeni celzijusa, a zimi da se spuste i na minus 20 stepeni celzijusa. Temperatura itekako utiče na pvc stolariju. Pa samim tim što je ovo raspon od nekih 60 stepeni, logično je da se plastika u nekoj manjoj meri deformiše. Opšte je poznato da se tela na povišenoj temperaturi šire a na niskim temperaturama skupljaju. Ovde treba razlikovati dve stvari. Prva je ponašanje same plastike to jest ponašanje pvc-a od koga je izrađena pvc stolarija. Druga stvar je guma koja dihtuje.

Blog ilustracija: Podešavanje pvc stolarije na zimski period


Foto: Mirandre

Da pogledamo prvo ponašanje pvc stolarije. Ovde naravno govorimo o kvalitetu. Ako imamo pvc stolariju koja je lošijeg kvaliteta, ona će biti i podgložna krivljenju u odnosu na spoljašnju temperaturu. Kada su u pitanju zimski meseci pvc stolarija će se skupljati do neke mere. A kada dođe toplije vreme ona će krenuti da se širi. Sve to dovodi do toga da se pvc stolarija u nekoj meri deformiše. I može doći do zakrivljenja. I to naročito kod većih i dužih pvc elemenata, a to su na primer pvc balkonska vrata. Ova situacije se reševa tako što kupujete kvalitetniju pvc stolariju. A kvalitetnija pvc stolarija znači i skuplja pvc stolarija. Treba izdvojiti više novca. Međutim, kada pogledate na duge staze to se isplati. Pričali smo u nekom od ranijih tekstova da je ugradnja pvc stolarije jedna od strateških investicija u renoviranju stana ili renoviranju kuće. Pa tako gledajući dugoročno, više nam se isplati i da platimo neku veću sumu novca, ali da nam traje par desetina godina duže pvc stolarija, nego da kupujemo nešto što je jeftino. Pa onda za par godina zbog razlike u spoljnoj temperaturi i zimskom režimu i letnjem režinu, dolazi do zakrivljenja balkonskih pvc vrata. A onda ta pvc vrata ne mogu lepo da se zatvore, pa onda i zimi duva.

Druga stvar koja je bitna za zimski režim kod podešavanja pvc stolarije je guma. To je ustvari guma koja dihtuje. A to znači da dobro zatvara. Kada se kaže da nešto dobro dihtuje u majstorskom rečniku u građevinarstvu, to ustvari znači da će se neko krilo od na primer pvc prozora ili pvc vrata lepo zatvarati. Guma koja dihtuje je guma koja se nalazi između dva pvc dela kod pvc prozora i pvc balkonskih ili pvc ulaznih vrata. Nikada ne ide krilo direktno na štok. Uvek između njih postoji guma. Koja omogućava da se kada su pvc prozor ili pvc vrata u zatvorenom položaju, da krilo lepo naleže na štok i da nema zazora. Samim tim neće moći ni vazduh da struji. Ovo je naročito bitno u zimskom periodu ili zimskom režimu rada. Veoma je bitno da hladan spoljašnji vazduh ne ulazi u unutrašnje prostorije i ne hladi ih. Jer u suprtotnom dobili bi smo neku vrstu stare drvene stolarije kojoj je loše dihtovanje i prolazak hladnog vazduha u stan ili kuću bila jedna od glavnih mana. Tako da cela priča o podešavanju na zimski režim kod pvc stolarije je ustvari štelovanje gume. A guma je obično zalepljena na okvno. Da li je u pitanju okno od pvc prozora ili okno od pvc balkonskih vrata. Od samog kvaliteta gume imamo i osećaj lepog zatvaranja. Kada zatvaramo krilo a ono lepo prijanja za štok. Tako da podešanje pvc stolarije na zimski režim iliti podešavanje gume koja dihtuje svodi se na zatezanje ili odpuštanje šrafa koji kontroliše tu gumu. A to se radi sa imbus ključem. U principu imamo četiri ili tri položaja, koje će više zategnuti ili odpustiti gumu. Ti šrafovi se nalaze negne u poziciji u kojoj je kvaka. Laganim zaokretima imbus ključa za nekih 50 stepeni menja se i položaja gume za dihtovanje. Kada smo promenili režim može sve i proveriti da li lepo funkcioniše. To se radi uz pomoć papira. Uzmemo jedan običan A4 papir i postavimo između krila i štoka. Ali ga postavimo tako da samo naleže na gumu. I to ga postavljamo tako u procesu zatvaranja vrata ili prozora. Ako sada papir lagano da ne kažem previše lagano izvučemo, pvc vrata ili pvc prozor ne dihtuju dobro. Ovo je u principu lenji režim za pvc stolariju. Dotezanjem sa imbus ključem prelazimo u zimski režim. Sada će taj isti papir teže da se izvuče. Ne treba da bude u takvom položaju da se papir pocepa. Nego samo da se veoma polako može izvući. Sada smo naštelovali pvc stolariju na zimski režim.

Ne treba zaboraviti da kada prođe zima i kada dođu topliji prolećni dani a pogotovo letnji meseci, da se tada pvc stolarija vrati na standardan režim rada a to je letnji režim. Kada krene temperatura da raste nema potrebe da nam prozori budu toliko zatvoreni i guma toliko da dihtuje. Treba omogućiti da se strujanje vazduha bar ono minimalno dešava. Jer ako ostavite zimski režim pvc stolarije vazduh kada zatvorite pvc prozor ili pvc balkonska vrata neće uopšte ulaziti u prostoriju. A to kada su visoke temperature, pogovoto u julu i avgustu uopšte nije poželjno. Za prebacivanje pvc stolarije na letnji režim rada dovoljno je da uradimo kontra proces od onoga što smo uradili za zimski režim. Znači opet uzimamo imbus ključ i preko njega rotacijom šrafa na diht gumi rotiramo za jedan pomeraj ili dva, to jest za 90 stepeni. Ovime ćemo napraviti da bude slabije dihtovanje gume, a samim tim će biti i lagano strujanje spoljašnjeg vazduha ka unutrašnjosti prostorija u stanu ili kući. Ovo je još jedna prednost pvc stolarije u odnosu na drvenu stolariju i pokazatelj koliko je ugradnja nove pvc stolarije jedna od možda i najbitnijh investicija u kuću ili stanu, kada su u pitanju građevinski radovi. Samo naravno treba izabrati kvalitetnu pvc stolariju i sve prednosti koje ona pruža ćete uvideti u vremenu koje dolazi.

Pročitajte još:

- Kako da ugradimo pvc vrata

M. K.
Back to Top