Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Pojam, značenje, uživanje - ketering

U zavisnosti od one osobe koja ga govori, naš jezik sadrži manje ili više stranih reči i izraza. Poslednjih decenija u naš jezik „uvuklo“ se dosta engleskih reči, jer engleski jezik je prerastao u jedan od najčešće korištenih jezika širom sveta pa tako i kod nas. Engleski jezik koristi se u poslovnoj ali sve više i u privatnoj komunikaciji pa smo spontano poprimili i koristimo neke reči i izraze u svakodnevnom govoru. Jedna od takvih je i ketering. Ova reč u našem jeziku nema adekvatnu zamenu ali ni precizan prevod pa smo je usvojili uz njeno veoma jednostavno objašnjenje.

Pojam ketering označava uslugu serviranja i posluživanja hrane koja je pripremljena na dugom mestu, znači serviranje i posluživanje se obavlja izvan objekta gde se ista priprema. Kada je ketering u pitanju, razlikuju se tri osnovne varijante ove uslužne delatnosti.
Blog ilustracija: Ketering Foto: buffetcrush, Pixabay
Prva podrazumeva da naručilac već raspolaže pogodnim prostorom, ima pripremljen inventar, pripremio je hranu, piće i napitke i potrebno mu je da unajmi personal – osoblje koje je u stanju da sve što je potrebno profesionalno pripremi, posluži i nakon odgovarajuće prigode pospremi sve što je potrebno. Potrebno je samo malo podrobnije objasniti ovu varijantu keteringa. Osoblje treba da pripremi hranu od namirnica koje naručilac obezbeđuje, donosi je na željenu adresu, servira, poslužuje i rasprema nakon konzumacije.

Druga varijanta keteringa odnosi se na potrebu naručioca za pripremom hrane, snabdevanjem pićem i napicima a sve ostalo naručilac usluga organizuje i sprovodi sam, u svom adekvatnom prostoru.

Postoji i ona treća, zahtevnija varijanta keteringa i usluga koje se na njega odnose. Naručiocu usluga potrebno je mnogo više – sve osim prostora. Potrebno je da se u dogovoru pripremi hrana, obezbedi piće i napici, takođe je potrebno prostor snabdeti odgovarajućim inventarom, organizovati i vremenski uskladiti serviranje i posluživanje u skladu sa događajem koji se obeležava, obezbediti dovoljan broj osoblja, stručno osposobljenog da iznese sav posao i naravno, pospremi sve kada je ceremonija završena.

Potrebno je naglasiti da se usluge keteringa koriste u prevozu putnika, naročito u avionskom prevozu, gde avio kompanije angažuju ketering službe i koriste ove usluge da bi zadovoljile potrebe svojih putnika, naročito kada su u pitaju duži letovi.
Blog ilustracija: Ketering Foto: andreaegger, Pixabay
Mobilni ketering je već uobičajen kod nas, samo smo mu dali novo ime. Odnosi se na na uslugu ponude hrane, pića i napitaka direktno iz namenskog vozila a najčešće se obavlja na koncertima, atraktivnim turističkim lokacijama, sportskim susretima, utakmicama i sličnim manifestacijama.

Iz iskustva nam je poznato koliko prilike za unajmljivanje usluga keteringa mogu biti brojne. Venčanja, krštenja, proslave rođendana, obeležavanja različitih godišnjica, veridbe, korporativne proslave, različite prilike lične ili poslovne prirode najjednostavnije je osmisliti uz pomoć usluga keteringa. Tip keteringa definišemo primarno u skladu sa povodom ali i u skladu sa preferencijama potreba naručioca, odnosno na osnovu koncepta samog događaja.

Koristeći sada već uobičajenu terminologiju, ketering usluge delimo na event i business ketering. Event ketering je namenjen svima, dakle bilo kome ko to poželi, i nije pri tom važno da li su u pitanju fizička ili pravna lica niti o kojoj vrsti eventa se radi. Business ketering se po svojoj organizacionoj koncepciji unekoliko razlikuje. Ovu vrstu keteringa koriste kompanije koje organizuju korporativne proslave. Uzevši u obzir ciljanu grupu učesnika na ovakvim skupovima, one uslužne kompanije koje se bave dostavom hrane – keteringom najčešće sačinjavaju nekoliko menija koje nude svojim klijentima ali isto tako i klijentima ostavljaju mogućnost sačinjavanja i odabira koncepta koji se čini najpogodniji za određenu priliku.

Želje klijenta su na prvom mestu pa tako u zavisnosti od prilike možemo razlikovati i način posluživanja hrane. Švedski sto je jedan od načina koji je često korišten. Dalje, to može biti hrana koja se aranžira na poslužavnicima koje ili zaposleni u restoranu ili osoblje angažovano od strane ketering kompanije.

Koju vrstu hrane će dostaviti ketering kompanija, to zaista zavisi isključivo od naručioca. Da li će to biti oni delikatesi u vidu zalogaja, kanape sendviči, mini pecivo, mini roštilj, salate, sendviči, mafini… na klijentu je da odluči šta će izabrati od široke ponude ketering kompanija. Sitni kolači ili svadbena torta, palačinke, voćne salate...zavisi od proslave i naravno, apetita konzumenata.

Bilo da smo odlučili da nam je potrebna delimična ili kompletna usluga keteringa, već sada je jasno koliko vremena, muke i brige nam štedi ova fantastična vrsta usluge.

Možda je upravo sada pravi momenat da stavimo prst načelo i razmislimo da li nam se isplati keternig kao takav. Da vidimo – treba da nam dođu gosti. Više njih. Da li naš životni prostor može da opsluži više od naše primarne porodice? Šta ako ne može? U redu, zakupićemo prostor – restoran, klub, terasu. I? Napravićemo spisak zvanica, s tim da uvek postoji mogućnost da neko nešto ne voli, alergičan je, dijabetičar, i slično. Potrebno je kupiti sve namirnice. Sve znači meso, povrće, pecivo, materijal za slatkiše… pa čak i ako ništa nismo zaboravili, koliki je račun za to – sve? Onda kuvanje, mešenje, pečenje, dekoracija… koliko dana unapred treba početi pripremati? Koliko struje i vode smo potrošili? A da li iko od nas razmišlja o vremenu koje smo utrošili? Koliko ono košta? Pa još sva ona muka da li će sve dobro uspeti, da li će se testo dobro podići, da li će meso bit dobro pečeno, da li će kiflice biti vazdušaste, da li će se krem na torti dobro stvrdnuti...posle toliko posla, kad nam gosti napokon stignu, da li ćemo biti premoreni i neraspoloženi? Jer ne bi treblo da budemo. Ketering je zaista mnogo lakša opcija za svaku domaćicu ali i za ostatak porodice.
Blog ilustracija: Ketering Foto: PublicDomainPictures, Pixabay
Koliko god domaćica bila vrsna, svakoj od njih bar po nešto baš ne ide od ruke. I to je normalno. Znači, ketering kompanije angažuju profesionalce, vrhunske stručnjake u pripremanju hrane, čak i one najzahtevnije koja iziskuje vrhunsko kulinarsko umeće. Prema tome, ukoliko smo se odlučili za usluge keteringa možemo biti sigurni da će naše posluženje biti vrhunskog kvaliteta i aranžirano u skladu sa svim standardima koje je potrebno poštovati.

Vreme je novac, to je opštepoznata činjenica. Pa zašto onda ne uštedeti i vreme i novac uz pomoć dobre ketering usluge? Dovoljno je da pozovemo neku od brojnih ketering kompanija, izložimo svoje potrebe ideje o samom j konceptualnoj osnovi svog događaja, i veoma lako i brzo možemo dobiti povratnu informaciju o svemu što nam je potrebno i što nas interesuje. Od vrsta usluga, vrsta ponuda hrane, pića i napitaka do onog vrlo važnog momenta, cena. Na taj način sebi obezbeđujemo dovoljno vremena da se pripremimo za svoj važan događaj. Jedino tako u njemu možemo zaista uživati i prepustiti se onom osnovnom, moći ćemo sa dragim ljudima u potpunosti podeliti značaj događaja koji organizujemo.

Korporativne proslave se već tradicionalno obeležavaju uz pomoć ketering usluga. Kompanije, male ili velike najmanje jednom u godini organizuju neku vrstu proslave za svoje zaposlene i trude se da svi budu zadovoljni. Ovo se prvenstveno odnosi na izbor hrane ali i način posluživanja pa se ketering kompanije trude da udovolje svim zahtevima koji se pred njih postavljaju. Neke kompanije imaju ispostave svojih preduzeća u više gradova pa kada okupe svoje zaposlenike, ako nikako drugačije a ono da bi se proslavila godišnjica postojanja kompanije, ove proslave su se pročule svojim izvanrednim posluženjem – keteringom.

Većina kompanija koje se bave keteringom sastavljaju nekoliko vrsta menija za neke prilike pa su ove ponude donekle standardizovane. Potrebno je držati se nekih tradicionalnih detalja koji su svima nama veoma dragi i značajni. Kada se priprema obeležavanje krsne slave, ispraćaj u vosku, venčanje ili čak i ručak nakon sahrane, tradicionalna ponuda hrane i pića je veoma važna. I tu su se majstori keteringa pokazali na delu kao vrhunski poznavaoci pripreme hrane ali i naše tradicije i običaja.

Svi mi koji imamo decu znamo koliko je stresno organizovati proslavu dečijeg rođendana. Klinci više puta dnevno menjaju raspoloženja pa u skladu sa raspoloženjem i ono šta žele da obuku, jedu, koga žele ili ne žele da pozovu na svoju proslavu i sve ostalo. Ukoliko smo uspeli da svoje potomstvo ubedimo da se pridržava jedno odabrane koncepcije, najjednostavnije je da nam ketering kompanija dopremi sve što nam je potrebno. Čak i ako nismo zadrti pristalice zdravog načina ishrane, ketering kompanije nude nam i veoma ukusne grickalice, koje su pri tom i zdrave. Ceđeni sokovi, zdravi kolači, sve ovo ulazi u ponudu koja će svojim dizajnom oduševiti svu decu, pa i našu. Ni jedna ketering kompanija neće nam uskratiti mogućnost da sami odaberemo meni, ili da bar prilagodimo već postojeći u skladu sa svojim željama.

Kada nemamo dovoljno vremena za pripremu hrane, u malim ili velikim količinama, kada želimo da sve odlično protekne, da svi budu zadovoljni, već smo doveli sebe do ivice stresa. I nije tada najpametnija ideja da iz najbolje namere sami sebe dovedemo do pucanja. Veliko je pitanje da li će sve ono što želimo da pripremimo biti dovoljno dobro jer za pripremu hrane potrebno je vreme, prostor ali i volja i udeo talenta. Dekorisati hranu koliko god nam se činilo lako nije ni malo jednostavan posao. Zašto ga onda ne prepustiti majstorima svog zanata?
Blog ilustracija: Ketering Foto: stokpic, Pixabay
Najčešće očekujemo od ketering posluženja je to da se uzima sa poslužavnika i direktno konzumira. Nema tanjira, samo salvete. Nama sečenja, prosipanja, nema prljavih ruku. Uz razgovor i druženje, šalu i smeh, diskretnu muziku u pozadini nemamo utisak da smo uopšte jeli, jer je akcenat bio na zabavi i druženju. Vešto aranžiranje i serviranje hrane tako da nas navede da posegnemo za hranom više nego jednom cilj je svakog keteringa.

Sve ketering kompanije koje drže do sebe i svog renomea posebnu pažnju posvećuju održavanju higijenskih standarda na najvišem mogućem nivou. Kvalitet i svežina namirnica su neosporni. Pribor koji se koristi i posude u kojima se dostavlja hrana su specijalno prilagođene vrstama namirnica koje se u njih pakuju. Ketering kao usluga je jedna od onih koje su veoma brzo stekle široku popularnost pa je potrebno ispuniti očekivanja klijenata a to je ništa manje nego savršena usluga.

Obratimo pažnju i na prirodu događaja na koji se doprema ketering usluga. Ukoliko je to seminar ili poslovna konferencija, imajmo u vidu da će učesnici imati jednu ili dve pauze i verovatno biti – gladni. Pa, ketering treba da udovolji i toj vrsti potrebe. Jutarnji ili popodnevni meni se unekoliko razlikuju, priznajmo. Večernji zalogaji ne moraju biti manje ukusni ako su po svojoj prirodi nižeg kalorijskog indeksa. Proslave na kojima će se možda popiti koja čaša ili čašica više traže i neku malo jaču hranu. Svaka prilika ima neku svoju osobenost koju ketering kompanije veoma dobro poznaju i poštuju, pa se možemo prepustiti njihovim sigurnim rukama.

Mirandre.com preporučuje nam vrlo uspešne kompanije koje se bave keteringom već neko duže vreme. U ovom slučaju neophodne informacije su nam dragocene. Brojevi kontakt telefona, e-mail adrese, brojevi i mogućnosti 24 časovne podrške za klijente, sve postoji i lako ga je pronaći. Da bismo bili još sigurniji, treba da pregledamo galerije sa fotografijama prelepo aranžirane hrane i lako ćemo se odlučiti kako treba da izgleda naše ketering posluženje u nekoj prilici koja nam je životno važna i želimo savršeno posluženje za sebe i svoje goste.
J. S.
Back to Top