Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Pravilno čuvanje svežine hrane

Kada pripremamo ukusne poslastice bilo da su slatke ili slane, treba da vodimo računa kako da čuvamo ono što ćemo da ostavimo za posle. Koliko god izgledalo da držanje hrane u frižideru ne može da predstavlja neku specijalnu filozofiju, ipak postoje neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati kako bi smo na najbolji način očuvali ukus i kvalitet.

Blog ilustracija Pravilno čuvanje svežine hrane


PLASTIČNA AMBALAŽA ZA HRANU

Kada je odlaganje i čuvanje namirnica u pitanju tu naravno plasticna ambalaza stupa na scenu. Većina namirnica i gotovih jela koja ste pripremili zahteva čuvanje u frižideru ako ne nameravate odmah da ih konzumirate. Hranu treba što pre odložiti u prostor sa optimalno niskom temperaturom kako se ne bi pokvarila. Ovo je naročito važno naročito sada, u letnjim mesecima, kada su temperature znatno više. To svi znamo i šta je tu novo? Pre svega važan je način na koji to radite. Ako ste primetili da niste baš ljubitelj jela koja su bila u frižideru i da su ona izgubila svoju svežinu i ukus vrlo brzo, znači da ih niste pravilno skladištili. Ovo naravno, govorimo pod pretpostavkom da se radi o ostacima od ručka koje želite da jedete za večeru, ili eventualno neko jelo koje može dva dana da stoji u frižideru (kao što je većina čorbastih kuvanih jela iz naše tradicionalne kuhinje). Ako su kuvana jela u pitanju najbolje je ostaviti ih u šerpi ili loncu, ali obavezno staviti poklopac. Ako ih ne poklopite, mirisi će se širiti frižiderom i mešati sa mirisima drugih namirnica što može svemu da pokvari ukus. Ako je posuda prevelika za frižider, ili Vam je ostalo malo tog jela, onda ga preručite ili u manju šerpu ili u plastičnu posudu sa vakumskim poklopcem, izrađenu od tvrde plastike. Najbolje je da ovu vrstu ambalaže za hranu, koja je pogodna i za čvrsta i za tečna jela, upotrebljavate tako da iskoristite sve njene prednosti, a to je mogućnost istiskivanja viška vazduha. to se čini tako što se posuda u koju je već sipano jelo, ili ostavljena neka namirnica, poklopi skroz i potom se deo gde je jezičak na poklopcu blago podigne da se napravi mali prostor za vazduh. Potom se pritisne sredina poklopca i zaklopite skroz posudu. U tom trenutku ste istisnuli višak vazduha i posuda skoro da je vakumirana. Znaćete da ste postupak obavili kako treba ako vidite da se sredina poklopca blago ugnula nakon zaklapanja. Ovako se u ovim specijalnim plastičnim kutijama čuva svežina i ukus namirnica, a ujedno se štiti od spoljašnjih uticaja. U frižideru nemojte nikad ostavljati hranu na tanjiru, jer će izgubiti ukus, pomešaće se mirisi, izgubiće vlažnost itd. ukratko, malo je verovatno da ćete kasnije želeti da je konzumirate, a ako nemate izbora, neće biti ni približno ukusna. Ako već morate da ostavite hranu na tanjiru, umotajte ga skroz u streč foliju.

OPS ambalaža za torte i kolače

Svi sladokusci znaju koliko prija prošetati se do frižidera i odseći parče torte ili uzeti kolač. Često se dešava da torta pretekne posle neke proslave. Svi znamo koliko nam utisak pokvari kada ukusna torta nakon boravka u frižideru poprimi miris nekih drugih namirnica. Koliko god da je bila dobra, to više nije to. Kako se pravilno čuvaju torte i kolači. Ako nameravate da ih zamrznete, za to je idealna OPS ambalaža za torte i kolače. Izrađuje se u raznim oblicima i veličinama i otporna je na veoma niske temperature. Providna je, tako da odmah znate šta se unutra nalazi. Tortu i kolače je u frižideru ili zamrzivaču najbolje odložiti na najviše police, ako to nije rashladna vitrina koja je samo namenjena tortama i slatkišima. Nikad ih nemojte ostavljati otklopljene na tacni jer će izgubiti sočnost i poprimiti mirise. Ako su kupovni, možete iskoristiti originalnu OPS plastičnu kutiju. Ako ste sami majstor, treba da uvek da koristite plastično zvono za torte i kolače. Kod naših najboljih proizvođača plastične ambalaže sada se može naći više novih modela zvona, okruglih ili četvrtastih. Pored onih od tvrde plastike, postoje i noviji modeli koji su neprozirne peskirane plastike, teško se lome i pucaju, a imaju čak kopče sa strane kako bi se poklopac pričvrstio za tacnu, kao i drške za lakše nošenje. Ukoliko Vam je ostalo malo torte ili kolača i ne treba Vam celo zvono, obavezno ih spakujte u bilo koju plastičnu kutiju sa poklopcem, to može biti i PET ambalaža ili već pomenute vakumske kutije. U krajnjoj liniji umotajte tanjiru streč foliju, što je nezgodno za torte i kolače jer se lepi za šlag i ako je poslastica mekana, folija je dodatno pritiska.

KORISTITE RAZNE VRSTE PLASTIČNE AMBALAŽE

Bilo da je reč o hrani i namirnicama koja treba da stoji u zamrzivaču, frižideru ili može da stoji i na sobnoj temperaturi, pravilo je da je što bolje izolujete od spoljašnje sredine. Time se čuva aroma, kvalitet i ukus. Nikad nemojte da budete lenji kada je odlaganje hrane u pitanju jer ćete kasnije sami sebi biti zahvalni. Treba da se trudimo budemo ekonomični i da tako isplaniramo obroke da što manje hrane bacamo. Ali bez obzira na ovo, često smo u situaciji da zbog drugih obaveza moramo ranije da pripremimo obrok, koji ili ostavljamo za kasnije ili nosimo sa sobom kako bismo ga konzumirali na poslu. U svim tim situacijama treba da se pridržavamo ovih pravila čuvanja i nošenja u kojima jednu od glavnih uloga igra ambalaža od plastike. Budite ekološki svesni i trudite se da ponovo upotrebljavate ambalažu koja je za to predviđena. Kada bacate plastičnu ambalažu, iako kod nas nije razvijena reciklažna mreža, ipak postoje mesta gde se može odložiti PET ambalaža. Raspitajte se gde su ta mesta blizu Vas i kako možete da doprinesete. Koliko god Vam to delovalo kao suvišno, nepotrebno ili neučinkovito – ako se odgovorno ponašate činite mnogo jer Vi ste kap u okeanu koji se sastoji od bezbroj kapi čije je delovanje bitno.

M. K.
Back to Top