Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Preporuke za kupovinu sigurnosnih vrata

Pre kupovine sigurnosnih vrata, ustvari pre svake kupovine bilo čega, današnji trendovi su, a što je u neku ruku i logično, je da se kupci raspituju. Pojava se dešava iz tog aspekta da je ponuda velika, i to u svakoj vrsti poslovanja pa i u izradi i prodaji sigurnosnih vrata.

Samom činjenicom da postoji veliki broj firmi koje prodaju sigurnosna vrata, potencijalnom kupcu pruža se mogućnost izbora. Samo u Beogradu postoji sigurno preko 30 prodavnica i firmi za prodaju sigurnosnih vrata. I sve one sebe predstavljaju kao najbolji izbor za Vas. Kupac naravno u svojoj želji da kupi što bolji proizvod a i da prođe što jeftinije, pokušava da na neki način napravi sužavanje izbora, i na kraju da napravi kupovinu. Sa jedne strane, kupcu se sviđa da ima veliku količinu izbora, jer ko bi voleo da kupuje nešto a da toga nečega bude na primer samo dva ili tri i da je ponuda toliko sužena da se prodaja iz nedostatka ponude jednostavno nameće. A sa druge strane, u celoj toj velikoj količini ponude kako izabrati najbolje za sebe? Pogotovo ako kada se krene u kupovinu nemate iskustva? Jedno je kupovati nešto po ko zna koji put, a sasvim drugo ako je po prvi put. I recimo da je u pitanju prvi put. Svako će krenuti od preporuke.
Da li preko nekoga ko je već kupovao sigurnosna vrata? Pa da podeli iskustva sa Vama. Da Vam ukaže na neku firmu koja je po njegovom izboru najbolja. Ako se odlučite da preko ove vrste preporuka obavite kupovinu, onda naravno osnovno je da osoba koju pitate za njeno mišljenje predstavlja autoritet. Jer samo tako nešto što dobijate kao informaciju ima težinu. Inače, ako biste sada redom pitali bilo koga, dolazite u poziciju da Vam neko ko nije merodavan daje savete, a samim tim ćete kasnije biti nezadovoljni, ali tada će biti kasno jer kupovina je već završena i sigurnosna vrata su kupljena. Tako da, ako imate pravu osobu koja ume da da dobru procenu o ugradnji i kupovini sigurnosnih vrata Vi onda imate i dobru preporuku.

Blog ilustracija: Preporuke za kupovinu sigurnosnih vrata


Foto: Mirandre

U slučaju da ne znate nikoga ko je u skorije vreme naručio i kupio sigurnosna vrata, jedna od opcija su Vam komentari. I to komentari na društvenim mrežama i preporuke i ocene na sajtovima na kojima imate izloženu ponudu iz oblasti sigurnosnih vrata. U ovim slučajevima imate neke prednosti ali i neke mane ovakvih preporuka koje mogu biti i dobre i loše preporuke. Dobro je to što veća količina različitih osoba ostavlja svoje mišljenje a samim tim imate veći izbor. A samim tim što je veći broj komentara, preporuka ili lajkova povećava se i procenat tačnosti informacija. Ako neke firme imaju veći broj dobrih preporuka možemo pretpostaviti da je ipak u pitanju dobra firma koja vodi do svog imidža i kod koje vredi kupiti sigurnosna vrata. Ako se pak pojavi i da neka firma ima preveliki broj loših komentara na način njenog poslovanja, onda se može zaključiti da ta firma i nema neke preporuke i da tu ni ne treba kupovati sigurnosna vrata. Možemo pomisliti da su neki i od komentara i preporuka lažni. Dešava se firme same sebe hvale preko različitih osoba, a i da kada se napravi kupovina vrata, naglašavaju kupcima da napišu nešto o njima na društvenim mrežama. U svakom slučaju ako vidite da neka prodavnica sigurnosnih vrata ima prevelik broj komentara i preporuka koju su isključivo u superlativu i koji ih samo hvale, to sigurno budi sumnju. Još ako su im ocene tako dobre da je prosečna pet zvezdica, ustvari da je najbolja, to sigurno govori da su komentari malo verovatno verodostojni. Takođe, treba napomenuti i sledeći slučaj koji može da se desi a to je da nelojalna konkurencija namerno piše loše o nekoj firmi, kao na primer da kasne sa izradom vrata, da probijaju rokove, da su ih čekali po 20 dana da dođu da ugrade vrata, a da su sama vrata plaćena avansno. A može i da bude da sami kupci iako je sve proteklo u najboljem redu iako su vrata ugrađena na vreme, da iz nekog potpuno nerealnog razloga pišu suprotno. Ali to su retki slučajevi. U proseku, ako neka firma radi kako treba imaće i dobar glas o sebi a samim tim i dobre preporuke. Većina ljudi reaguje tako, a to je prirodno, da ako imaju dobar utisak da se razvija dobra emocija i da imaju potrebu da pohvale firmu sa čijom uslugom su zadovoljni. I da daju dobru preporuku. A ako nisu zadovoljni uslugom i vratima, a i to se dešava, da onda pišu negativno o tom konkretnom prodavcu sigurnosnih vrata.

Ono što je sigurno, prodavci sigurnosnih vrata treba itekako da vode računa kakvi utisci se generišu posle njihove ugradnje vrata, ili posle servisa ako dođe do zaglavljivanja brave na sigurnosnim vratima. Takođe, ako imaju reklamacije, kupci i na tu vrstu usluge imaće svoja neka mišljenja. Tako da, ako i ima nekih problema koji će se javiti posle ugradnje kada majstori odu, veoma je bitno da se nešto što smeta otkloni. Ako prodavac u veoma kratkom roku pristupi ispravljanju nečega od reklamacije, to će se onda računati kao pozitivno, bez obzira što je u početku možda i nešto bilo pogrešno ili nekvalitetno postavljeno.

Jedan od jako bitnih faktora, na koji treba umnogome obratiti pažnju jesu majstori. Obično su oni spoljni saradnici koji se angažuju po zahtevu za ugradnju sigurnosnih vrata na nekoj lokaciji. I oni često nisu stalno zaposleni u firmi, nego imaju svoju samostalnu preduzetničku radnju. Međutim, kupci njih vide kao deo firme, i to upravo one kod koje su kupili vrata. Ako ti majstori koji ugrađuju vrata ostave loš utisak, što zbog svog ponašanja, što zbog loše odrađenog posla ili nepravilno ugrađenih vrata, firma koja je prodala vrata imaće loše komentare, to jest neće imati preporuku. Iz tog razloga od velike je važnosti da prodavci sigurnosnih vrata angažuju najbolje majstore za ugradnju koji su trenutno na tržištu. Čak iako svoje usluge u proseku naplaćuju skuplje nego drugi majstori. To treba gledati iz ugla da će ti dobri i skuplji majstori ostaviti bolji utisak, napraviti bolju ugradnju. Kupac će biti zadovoljan, pa će Vas pohvaliti, čak i sam preporučivati drugim novim potencijalnim kupcima. A angažovanje skupljih ali iskusnijih i boljih majstora će se vratiti kroz nove prodaje.

I još jedan detalj koji bi trebalo spomenuti. Kada se ugrađuju sigurnosna vrata, majstori po pravilu nisu dužni da kada završe ugradnju da rade i fine radove na zidu. Sama ugradnja sigurnosnih vrata podrazumeva grube građevinske radove. I posle majstora koji su ugradili vrata treba da dođu drugi majstori koji će uraditi fine građevinske radove, da izravnaju zidove oko vrata i da ih okreče. Ovde može doći do malog zbunjivanja kupca, jer je on možda pomislio da kada se ugrade sigurnosna vrata, da ti majstori i te radove urade. Samo unapred kupcima treba skrenuti pažnju i taj aspekt. Jer ako se ne ukaže na vreme, može doći do toga da Vas neće preporučiti, a to prodavcima sigurnosnih vrata ne bi odgovaralo.

Pročitajte još:
- Uloga sigurnosnih vrata

M. K.
Back to Top