Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Preventivni pregledi u urološkim ordinacijama

Briga o zdravlju važna je za sve nas. Često čujemo u medijima da lekari podsećaju kako treba ići na preventivne preglede. Ženama se daju preporuke u vezi sa kontrolama kod ginekologa, a muškarcima se u izvesnom dobu preporučuju redovne kontrole kod urologa.

Naše najbolje privatne uroloske ordinacije svojim pacijentima nude usluge pregleda lekara specijalista urologije, bez gužvi, čekanja i u prijatnom ambijentu. Ovo je važno iz razloga što se na taj način izbegavaju mnoge peripetije u držvnim ustanovama koje se odnose na zakazivanje i predugo čekanje na dobijanje termina. Kada neko ima neke tegobe, ovako dugo odlaganje je gotovo neizdrživo, a može skupo da košta. S druge strane, ovakav sistem odbija sve one koji bi rado otišli na preventivni pregled i odazvali se apelima lekara da samostalno i odgovorno brinu o svom zdravlju. Informacija da treba sačekati mesec dana ili više na pregled specijaliste, svakoga odbija i dovodi do toga da pacijenti mogu i da zaborave da su uopšte zakazali preventivni pregled. Šalu na stranu, kada se odlučite da uradite urološki pregled iz preventivnih razloga zato što Vas je na to potakla neka informacija koju ste čuli na televiziji ili pročitali na internetu, treba brzo da delujete, tako da ne biste zaboravili ovu odluku i kako je ne bi zamenili drugi prioriteti. Gvožđe se kuje dok je vruće, te shodno tome, ako ste u nekom TV gostovanju lekara specijaliste urologije čuli da muškarci preko pedesete godine treba da idu jednom godišnje na pregled prostate, treba odmah da se latite telefona i zakažite u jednoj od privatnih uroloških ordinacija. Na taj način, pregled ćete uraditi brzo, i samim tim obavićete jedan veoma važan zadatak za Vaše zdravlje.

Blog ilustracija: Preventivni pregledi u urološkim ordinacijama
Foto: Pixabay
Ukoliko već osećate tegobe u vidu učestalog mokrenja, postoji verovatnoća da je reč o uvećanoj prostati. Ovo je naročito svojstveno starijoj dobi, ali uzroci uvećanja prostate moraju se utvrditi i pravilno dijagnostikivati na urološkom pregledu. Treba podsetiti na ono što je već dobro poznato, a to je da preventivni pregledi i rana dijagnostika tumora prostate bukvalno spašava život. Kada bi svi oni koji su oboleli od ovog oblika kancera i nisu ga otkrili u ranoj fazi, mogli da vrate vreme, sve bi bilo drugačije. Nekada Vas nemar i lenjost mogu koštati zdravlja, pa čak i života. S druge strane, obavijanje pregleda neće Vas skoro ni malo omesti u Vašoj svakodnevnoj rutini, a dobićete puno toga. Pre svega, dobićete uvid u zdravstveno stanje vašeg uro-genitalnog trakta, bubrega i bešike. Ako lekar ustanovi da je sve u redu ili da imate neka stanja koja nisu opasna i lako se leče, onda ćete odlaskom na pregled dobiti i željeni mir. Imaćete veliku satisfakciju znajući da ste zdravi i da za to imate potvrdu stručnjaka. Nemojte ovo shvatati zdravo za gotovo, jer neko bi dao sve da se nađe na Vašem mestu u tom trenutku. Ako urolog detektuje povećanje prostate, koje je često u kasnijim godinama, prepisaće Vam terapiju uz pomoć koje će se Vaše tegobe smanjiti, a kvalitet života povećati.

Muškarci u poznijim godinama koji imaju problema sa prostatom žale se u koliko j meri ih remeti i opterećuje često mokrenje, a naročito učestalo noćno mokrenje. Buđenje tokom noći i stalno seckanje i prekidanje sna, predstavlja stres za organizam. stres je dalje odgovoran za lučenje hormona kortizola koji utiče na slabljenje imunog sistema. Odatle potiče i verovanje, koje ustvari nije verovanje, već naučna činjenica da bolesti dolaze od stresa. Imuni sistem jača se zdravim načinom života, zdravom i izbalansiranom ishranom i pozitivnim stavom prema životu. Jedna od stavki koja koju treba ispuniti na listi koja podrazumeva šta sve treba raditi kako bismo živeli zdravije, jeste da imamo neprekidan i neometan san tokom noći, kako bi se naš mozak i čitav organizam regenerisao, opustio i odmorio od svih prethodnih napora. Zdrav život podrazumevaju i zdrave navike koje se odnose sve ono što treba da radimo shodno godinama i zdravstvenim stanju. Tu se podrazumeva umerena i redovna fizička aktivnost, boravak na suncu i na čistom i svežem vazduhu kako bi se stvarao vitamin D i kako bi nam se provetrila pluća. Izbegavanje zatvorenih i zadimljenih prostorija kako ne bismo bili pasivni pušači. O aktivnom pušenju je bespredmetno govoriti jer svi znamo koliko je ono štetno.
Dalje, zdrava ishrana podrazumeva manje i izbalansirane obroke, a dijetu, tj jelovnik sastavljen tako da prati preporuke lekara u odnosu na ograničenja koja diktira zdravlje pacijenta. Osobama u zrelijim i kasnijim godinama često se iz raznih razloga savetuje da izbegavaju slanu i masnu hranu, a svima se savetuje da se drže prirodnih neprerađenih namirnica i da konzumiraju obroke koje ne čini gotova konzervirana hrana, već sveže namirnice spremljene na zdrav način.

Sve su to kockice u slagalici koje treba tačno posložiti kako bismo imali sve uslove da ostvarimo dug, zdrav i kvalitetan život. kada neka izostane onda se pre ili kasnije osete posledice. Pravila zdravog života u svakom smislu treba da se pridržavaju sve generacije, a ne samo stariji. Mladost može puno toga da podnese, ali danak se plaća u starosti, kada nema nazad i ne postoji mogućnost ispravljanja starih grešaka.

Kultura brige o zdravlju i prevencije kod nas nije dovoljno razvijena. Vaspitani smo tako da kod lekara idemo samo kad moramo, a neki iz nerealnog ili neopravdanog straha i tada izbegavaju da odu na pregled. Preventiva u urologiji veoma je važna, ali ona je bitna i u svim drugim oblastima koje se bave ljudskim zdravljem. Kada su urološki pregledi u pratnju na njih treba obratiti posebnu pažnju i edukovati stanovništvo da je od velikog značaja sticanje navike da se jednom u toku godine ode na pregled. Kada bismo se svi savesnije ponašali prema sebi i prosečan životni vek znatni bi se produžio.

Medicina je veoma uznapredovala i daje nam u 21. veku da živimo kvalitetnim životom o kakvom su naši preci pre sto godina ili više mogli samo da sanjaju. Ali da bismo osetili benefite tog napretka veliki deo odgovornosti snosimo sami. Važno je naše gledište, svest koju imamo i stav koji će nas zaštiti ako uvidimo značaj preventive, ili će nas pustiti niz vodu ako smo nemarni i ponašamo se lakomisleno.
M. K.
Back to Top