Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Privatni mali raj - pergole

Većina nas uživa u boravku u prirodi ili bar napolju. Ukoliko nemamo dovoljno vremena ili mogućnosti da uživamo u dugim šetnjama kroz šumu, trčanju pored reke, mirisu tek pokošene livade ili nekim drugim aktivnostima koje bismo tako rado sebi priuštili, pa izađimo u svoje dvorište. Možda je vreme da se dvorište malo „utegne“. Možda vam je dosadio raspored postojećih sadržaja ili naprosto želite da nešto promenite. Osvrnite se oko sebe. Šta je to što biste rado promenili? Želite li da svoj omiljeni kutak u svom dvorištu oplemenite, proširite, ukrasite, dovedete do njega više hladovine? Možda su baš pergole pravo rešenje za vas. Većina nas koji nismo stručnjaci kada je pejzažna arhitektura u pitanju nismo baš sasvim sigurni da li su senice, pergole, paviljoni jedno te isto i ako nisu, u čemu je razlika. Pergola je latinski naziv za balkon. E, sad u vreme starog Rima i balkoni su malo drugačije izgledali nego danas. Naziv pergola danas se koristi za označavanje vrste otvorene senice koja je sačinjena od niza vertikalnih nosećih elemenata sastavljenih horizontalnim, ravnim gredama. Pergole su uglavnom nosači oko kojih rastu biljke penjačice odnosno puzavice, najčešće vinova loza.
Blog ilustracija: Pergole Foto: JamesDeMers, Pixabay
Renesansa je dala svoj neverovatan doprinos razvoju nauke, tehnologije i umetnosti. Spoj lepog i korisnog, toliko očit u pergolama može se pratiti u mediteranskim zemljama, zemljama Sredozemlja od renesansnih vremena do današnjih dana. Pošto je kamen bio i ostao najčešći građevinski materijal sredozemnih i mediteranskih zemalja tako su i pergole uglavnom građene od kamena, čineći ih tako prepoznatljivima po dizajnu.

Prefinjene upravo zbog svojih ravnih linija i jednostavnosti, pergole se mogu videti i kao ostaci nekih dalekih, romantičnih vremena ali i mnogo savremenih varijacija na istu temu. Na primer, funkcionalistička arhitektura zastupa pergole kao često korišćene elemente krovnih terasa. Sada je već jasno da je pergola sastavljena od dva najvažnija elementa – od potpornih stubova i krovne rešetke, koja može biti otvorena ili zatvorena, što zavisi od vas koji želite i volite pergole i tačno znate kakvu želite u svom dvorištu. Neke pergole predviđene su tako da se mogu učvrstiti na postojeću objekat pored sebe ali one uglavnom stoje kao samosvojne konstrukcije. Kamen nije više jedini materijal od koga se izrađuju pergole. U upotrebi su razni materijali koji dizajnerima daju mnogo slobode kada su u pitanju dimenzije same pergole jer osnovni dizajn je upravo ono što pergolu čini onim što ona zaista jeste i nema mnogo odstupanja od njega. Veoma interesantan detalj koji je u svojoj suštini osavremenjena verzija standardne pergole je ona koja se uklopi na samu terasu, ispred ili iza kuće čineći tako direktan nastavak stambenog prostora, intimnog i udobnog svojim vlasnicima.

Da bi se izbegla zabuna potrebno je naglasiti da pergole možete ali ne morate natkriti. One mogu a ne moraju imati zatvoren krov, to zavisi od vas. Paviljoni imaju isključivo zatvorene, pune krovove. Senice mogu biti višeugaonog oblika, elipsaste ili okrugle dok su pergole kvadratne ili pravougaone. Senice imaju povišen pod dok su pergole u ravni sa podlogom.

Pergole su idealno rešenje za svo one koji žele da postignu bioklimatski efekat u svom neposrednom okruženju. Ovaj efekat se postiže tako što se u obzir uzimaju svi oni faktori koji su vezani za neposredne uslove, klimatske i vremenske tokom godine okoline gde je pergola postavljena. Pergole su napravljene tako da se uz pomoć njih lako daju izbeći zavisnosti o bilo kakvim mehaničkim sistemima a istovremeno postižu balans – štite od kiše, vetra i drugih vremenskih nepogoda i istovremeno dozvoljavaju pozitivne uticaje Sunca, svežeg vazduha i svega ostalog u čemu uživamo kada smo napolju.

Po svojoj nameni i pergole se unekoliko razlikuju. U zavisnosti od vaših želja i potreba postavićete pergolu da bude mesto gde ćete boraviti i uživati, družiti se, odmarati se… Takođe mogu biti prilaz vrtu ili bašti, ili jednostavno potpora biljkama puzavicama koje ste posadili uz pergolu.

Pergolom možete odvojiti dva dela bašte i time na veoma dekorativan način stvoriti dve celine ali i sastaviti dve celine u jednu, obuhvaćenu stilski i sa ukusom. Pergole koje su uske, toliko da se kroz njih lako prolazi ali ne više od toga, duge i raskošne postižu efekat dinamike u prostoru i na taj način usmeravaju pažnju i privlače pogled prema nekom interesantnom delu bašte koju ste sa ljubavlju osmislili. U svakom slučaju, kako god da u svoju baštu ili dvorište postavite pergolu, postižete onaj prijatni efekat koji budi želju da se ispod nje prođe ili pod njom boravi.

Ulaz u kuću takođe može biti pod pergolom. Ukoliko ih postavite kao nadstrešnicu, dobićete izvanredno ugodan prostor koji može da vam posluži u više namena. Dobrim odabirom mesta gde ćete pergolu postaviti možete napraviti malo čudo – unutrašnji prostor na koji se nadovezuje prostor pod pergolom izgledaće prostraniji, svetliji i prozračniji nego ranije. Prolazi, staze, prilazi, kada su nadsvođeni pergolama celom prostoru daju dodir ljupkosti i elegancije. Još ukoliko ste ljubitelj zelenila i ako ste svoje pergole obavili nežnim zelenilom puzavica, bilo da su cvetnice ili ne, stvorićete ugodnu hladovinu u kojoj možete uživati tokom većeg dela godine.

U zavisnosti od položaja odnosno mesta na koje želite da postavite svoju pergolu i naravno od njene namene zavisi i koje biljke ćete posaditi uz nju. Treba da ste svesni da neke biljke puzavice tokom vremena i svog rasta postižu vrlo veliku biljnu masu i na taj način mogu prilično opteretiti konstrukciju pergole i time je dovesti u opasnost od pucanja i urušavanja. Ukoliko se vaša pergola nalazi na južnoj strani potrebno je da posadite puzavice koje brzo rastu, lako se šire i za kratko vreme stvaraju hladovinu. Kada je severna strana u pitanju odaberite biljke koje nisu brzo rastuće. To su biljke koje će više radosti doneti cvetom, opštim izgledom i mirisom nego zaštitom od sunčevih zraka, koji i nisu neka pretnja na severnoj strani. Klematis je jedna od biljaka koja se često može videti na pergolama jer je od onih koje cvetaju u izobilju tokom cele sezone. Ukoliko se odlučite da vaša pergola bude zelena cele godine onda odaberite neku od biljaka koja ne gubi svoje lišće a to mogu biti neke od mnogih vrsta bršljana, na primer. Rast puzavica potrebno je kontrolisati i omeđavati, što zbog vizuelnog efekta što iz praktičnih razloga, da se prostor ispod pergole ne bi preterano zamračio i zatvorio. Solanum, medljika, glicinija, bignone, jasmin, kivi, orlovi nokti su još neke biljke koje se četo mogu videti na pergolama.
Blog ilustracija: Pergole Foto: Markéta (Machová) Klimešová, Pixabay
Boja, oblik i veličina pergole zavise od pozicije, namene i naravno svih ostalih elemenata bašte i stila kuće pored koje se pergola nalazi. Nije svejedno da li ćete se odlučiti za drvenu, aluminijumsku pergolu ili onu od kovanog gvožđa ili nekih drugih materijala koji dizajnom treba da prate stil celokupne kompozicije eksterijera.

Viševekovnom upotrebom osnovna funkcija pergole nije se mnogo promenila, samo je dobila na karakteristikama bilo da je u pitanju dizajn, materijal od koga se izrađuje ili prosto namena. Savremene pergole su zaista postale multifunkcionalne. Po potrebi služe kao priručne ostave. Neke su namenjene boravku na otvorenom ali ipak zatvorenom pa su one praktično sobe za uživanje ili trpezarije, kako ko voli.

Moderna arhitektura uzela je pergole „pod svoje“ i sada na tržištu možete pronaći elegantne konstrukcije od savremenih materijala koje natkriljuju restorane i bašte kafića, prostore na otvorenim bazenima, ispred trgovačkih centara i sportskih dvorana… Po parkovima i šetalištima možete videti i one drvene, opervažene cvetajućim biljem, mirisne i romantične, kao daleki odjek nekih prohujalih vremena…

Savremene pergole su zaista izvanredno rešenje za sve one koji traže maštovitost i tračak ekskluzivnog u prostoru koji žele da urede ili preurede. Savremeni proizvođači pergola sada nam mogu ponuditi pergole proizvedene po visokim standardima proizvodnje, različitih po svom obliku i veličini, sa mogućnostima prilagođavanja prostoru rasporedom i dizajnom.

Materijal od koga je pergola izrađena nije nipošto zanemariv – ne može i ne sme vam biti svejedno! Veoma je važno da sada, ovog trenutka uzmete papir i olovku i napravite prostorni plan svog dvorišta ili prostora u kome će se nalaziti vaša odabrana pergola. Dimenzije prostora su prvo što morate uzeti u obzir. Udaljenost od objekta je sledeća važna stavka. Ili možda planirate pergolu da nadovežete na kuću? Nacrtajte! Od kog materijala, u kom stilu, koje boje je objekat? Na kom mestu želite svoju pergolu? Koja bi bila njena primarna uloga u vašem životu i životnom prostoru? Da li vaš eksterijer dozvoljava i ona inovativna rešenja, kao što su pergole napravljene od PVC materijala? Aluminijuma? Biljke? Koje? Cvetnice? Na kojoj strani se pergola nalazi? Koliko sunčeve svetlosti tokom dana dobija prostor na kome se pergola nalazi tj. na kome treba da se postavi? Želite li savremenu pergolu koja ima u svom sklopu i osvetljenje? Možda onu koja ima mogućnost podešavanja udaljenosti krovnih letvica pa možete kontrolisati priliv svetlosti i temperaturu? Takođe vas štite od kiše… Masivno drvo je neprolazna kategorija, šta god od njega da se napravi. Isto važi i za pergole. Ipak, to baš i nije najjeftinija varijanta pa o tome isto treba razmisliti ili još bolje, staviti na papir. Savremene terase i minimalistički opredeljena dvorišta odlično se slažu sa aluminijumskim pergolama, elegantnim, ravnih linija koje idu uz moderne stilove uređenja.

Ukoliko odlučite da ne želite pergolu sa cvećem i puzavicama, uvek je možete dekorisati na neki drugi način, estetski prihvatljiv i funkcionalan u isto vreme. Dobar izbor zavesa ili draperija učiniće u tom slučaju „pun pogodak“. Nameštaj koji odgovara vašem ukusu i stilu izvedbe same pergole je još jedan od neophodnih elemenata koji će vaš eksterijer podići na znatno viši nivo. Preferirate li prirodne materijale, poigrajte se kombinacijom prirodnog kamena i punog drveta. Kamene konstrukcije daju onaj grubi šarm koji vam daje osećaj postojanosti i sigurnosti u svom intimnom okruženju.

Bambus je jedan od veoma često korištenih materijala i njegova vekovna upotreba dokazuje kvalitet i sebi svojstven stil. Ipak, potrebno je da ove pergole upravo stilski dobro ukomponujete u skladnu celinu. Kada posežete za bojama, preporuka je da dobro odaberete kvalitetne boje ali i one koje stilski podržavaju celokupan prostor. Ne dozvolite da vam pogrešan odabir boja kvari raspoloženje, jer pergole pre svega služe da se u njenom prostoru zaista dobro osećate.
Blog ilustracija: Pergole Foto: marcdenning, Pixabay
Kako god da želite da opremite svoju pergolu, najvažnije je da je ona kvalitetno urađena, od dobrih materijala koji će potrajati. Naše tržište nudi vam već gotove pergole, koje je dovoljno montirati na odabrano mesto. Takođe, možete ih i naručiti, po vašim ličnim kriterijumima, od odbranih dimenzija do detalja koji bi bili svojstveni samo vašoj pergoli. Ako ste sve ove stavke zapisali, nacrtali i isplanirali, vreme je da krenete u potragu za svojom tendom.

Mirandre.com je vaš prijatelj i vodič na koga se zaista možete osloniti. Pretragom sajta uverićete se da nije više tako teško pronaći pergolu koja će zadovoljiti sve vaše male i one malo veće zahteve. Ekskluzivni zastupnici uvoznici pergola koje se proizvode na stranom tržištu, domaći proizvođači, radionice za izradu pergola po narudžbini, sve je na jednom mestu uz obilje prelepih fotografija koje će vam možda „zagolicati“ maštu i pomoći vam da pronađete i u svom prostoru napravite svoje gnezdo, svoj mali raj u hladu pergole.
J. S.
Pročitajte još:
- Ni Sunce, ni kiša, ni vetar ne mogu nam ništa – tende
Back to Top