Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Reči i slike na papiru - Servisi štampača

Savremena tehnološka dostignuća omogućuju nam ogromnu uštedu prostora. Ranije smo imali pune police i regale sa knjigama . Drage fotografije smo uramljivali i vešali po zidovima i stavljali na vidna mesta, pored kreveta ili na stolovima i komodama. Višak smo odlagali u kutije, onaj koji nije uspeo da se složi u brojne albume sa fotografijama. U današnje vreme to su elektronski podaci spremljeni u memorije elektronskih uređaja pa je dovoljno otvoriti fajl koji vam je potreban. Ipak, često smo u situaciji da nam je potreban odštampan tekst, obrazac, formular ili uplatnica, mada nas ima još koji volimo slovo na papiru, živo i uverljivo, živopisne i razigrane slike koje možemo po želji i u skladu sa trenutnim raspoloženjem menjati u svom enterijeru i priuštiti sebi zadovoljstvo veće nego ono koje nam pružaju ekrani različitih dimenzija. Sve ovo omogućuju nam štampači. Kad se nešto pokvari, za sve vrste štampača tu su servisi stampaca da reše sve vaše poteškoće u vezi sa njima. Štampači su elektronski uređaji preko kojih se slike ili tekst ( ili oba ) prenose sa računara na papir ili neku drugu ravnu podlogu. Većina savremenih štampača koristi tehnologiju zasnovanu na štampanju iglicama – ispis koji se dobija je raster tačaka ili kao kontinuirani tonski prelaz. Oba načina podržavaju ispisivanje i teksta ali i fotografija ili nekih drugih slikovnih dokumenata.

Štampače i njihove vrste možemo podeliti na nekoliko načina – prema načinu na koji funkcionišu, po rezoluciji odnosno razlučivosti koja je iskazana brojem tačaka po inču, da li je ispis u boji ili crno – beli, prema formatu podloge, najčešće papira, prema brzini kojom ispisuju, prema troškovima koji nastaju tokom ispisa, prema ciklusu štampanja i mnoge druge.
Blog ilustracija: Servisi štampača Foto: PublicDomainPictures, Pixabay
Laserski štampači su najčešći u upotrebi. Oni funkcionišu uz pomoć lasera koji osvetljava bubanj, čija površina se tako naelektriše. Naelektrisani bubanj prolazi kroz toner i tu se na naelektrisani deo bubnja zalepe sitne, fine čestice tonera odnosno mastila koje je u prahu. Mehanizam povlači papir preko bubnja i prah mastila ostaje na papiru. Poslednja faza u postupku je kada papir prođe kroz grejač čija uloga je da zapeče otisak praha na papiru. Najviše se koristi za ispisivanje tekstova jer postiže veliku brzinu u ispisu, 5 – 20 stranica u minutu. Laserski štampači mogu biti crno-beli ili u boji.

LED štampači su svojim karakteristikama slični laserskim osim što ne koriste laser nego red svetlosnih dioda i što ih čini manjim, jednostavnijim, lakšim i cenovno prihvatljivijim za svakodnevnu upotrebu.

Jednako zastupljeni kao i laserski štampači su mlazni eng. inkjet štampači. Oni u svom sklopu sadrže rezervoare sa mastilom eng. cartridge iz kojih se mlazom gađa podloga – papir. I oni su vrlo efikasni jer se svake sekunde rasprši više od 50.000 kapljica mastila. Rezervoari se pune crnim ili mastilima u bojama pa su vrlo efikasni i za štampanje tekstova a pogotovo za štampanje fotografija.

Matrični ili iglični štampači još uvek se koriste i oni štampaju uz pomoć iglica koje sa trake sa bojom prenose tekst na papir, udarajući u traku koja se nalazi između. Dobri su kada nam je potrebna veća količina kopiranih primeraka teksta. Ovi uređaji polako izlaze iz upotrebe.

Kao što nije stala sa razvojem i unapređenjem na ostalim poljima, tehnologija je uznapredovala i na polju modernizovanja štampača bilo da su u pitanju oni kućni ili oni koji služe u profesionalne svrhe. Jedan od modernih štampača je takozvani sublimaciji štampač koji boju nosi na tankom polimernom filmu a koja se na papir nanosi tako što se pisaća glava sa grejućim elementima pritiska preko filma na papir. Ovi štampači omogućuju vrhunski kvalitet ispisa ili otiska jer se količina boje prilagođava temperaturom grejnih elemenata i trajanjem pritiska pa je moguće dobiti veoma kvalitetne otiske ili ispise.

Kada se radi o fotografijama, želimo da one budu u prirodnim bojama i visoke rezolucije. Digitalni laserski fotografski štampači uz pomoć lasera osvetljavaju fotografski papir crvenim, zelenim i plavim svetlom pa se fotografija dobijena na ovaj način dobija hemijskim putem, kao i klasičnim fotografskim postupkom dobijanja fotografija.

Sve prisutniji su 3D štampači, čak i oni za kućnu upotrebu. Oni se koriste kada želimo da napravimo trodimenzionalne predmete različitih svrha i namena za upotrebu. 3D štampači ravnomerno nanose tanke slojeve praškastih ili nekih drugih materijala koji se učvršćuju na nekoliko načina, polimerizacijom, topljenjem laserom, svetlosni putem ili nekim drugim načinima.

Računarska tehnologija omogućila nam je još jednu prednost u korišćenju a to su skeneri. Skeneri su optički ulazni uređaji uz pomoć kojih se tekst, fotografija, crtež, štampani tekst, rukopisi tekst pretvaraju u kod koji odgovarajući računarski programi podržavaju, obrađuju, prikazuju na ekranima ili štampaju, već u zavisnosti šta nam je potrebno. Skeneri se često nalaze u sklopu štampača, integrisani u kućištima i sistemski povezani ali mogu funkcionisati nezavisno jedan od drugog.

Ploteri su takođe elektronski uređaji koji se koriste za vektorsko crtanje. Ploteri svoj otisak izrađuju preko pera sa bojom koje se pokreće po podlozi – papiru i na taj način stvara crtež. Ploteri nisu dizajniran da bi se njima štampale slike ali zato crtaju tehničke crteže velike preciznosti i planove koji treba da budu pregledni i detaljni. Ovaj termin se koristi i za označavanje štampača koji daju svoje otiske na velikim formatima podloge – papira.

Kao i svi elektronski uređaji tako su i štampači vrlo osetljivi i ako njima ne rukujemo kako treba ili nepažljivo, odnosno ako se njihovom dugotrajnom upotrebom jave problemi, potrebno je da znate da ih prepoznate. Neke sitnice možda možete i sami da otklonite mada je preporuka da se ipak u takvim slučajevima obratite za pomoć servisima za popravak štampača. Najvažnije je da kada ste kupili svoj štampač, ne zaobiđete uputstva koja vam je proizvođač obezbedio. Pridržavanjem uputstava o korišćenju i održavanju štampača produžićete im radni i životni vek.
Blog ilustracija: Servisi štampača Foto: Gino Crescoli, Pixabay
Kada počnete da primećujete pruge ili pozadinu na ivicama papira koji se ispisuje a javlja se u istim vremenskim intervalima, potrebno je da na svom laserskom štampaču obratite pažnju na bubanj. Potrebno je da znate kako da svoj laserski ali i sve ostale štampače dobro očistite. I tu vam servisi štampača mogu pomoći – edukacija korisnika sastavni je deo usluga koje vam nude. E sad, ako ste sigurni da ste svoj laserski štampač dobro očistili a on i dalje otiskuje linije i i pruge, bubanj je jedan od delova koji ako ga je načeo zub vremena ili se pokvario obavezno treba zameniti.

Laserski štampači imaju svoje komponente u koje kao najzastupljenije spadaju optički elementi – sočiva, ogledala i prizme. Ovi elementi lako pucaju pri nestručnom ili nepažljivom rukovanju ali kada je laserski štampač pun prašine. Čišćenje optike je jedino rešenje i ukoliko niste sigurni kako se optika čisti, pravac u servis štampača. Osim saveta kako najbolje očistiti optiku na svom laserskom štampaču možete u servisima kupiti odgovarajuća sredstva za čišćenje proizvedena i preporučena od strane proizvođača vašeg štampača.

Česta greška koja vam pri štampanju može napraviti veliki problem je upotreba neadekvatnog tonera. Svaki model laserskog štampača zahteva kompatibilne tonere i ukoliko to nije slučaj, štampanje neće biti onoliko kvalitetno koliko je to potrebno pa je potrebno proveriti kompatibilnost uređaja i tonera.

Tanak metalni filament u obliku štapa a koji se nalazi pružen duž ose rotacije bubnja zove se korotron. On služi ublažavanju zaostalog stresa nakon završetka potrebnih radnji svih ostalih komponenata. Ukoliko korotron ne radi kako treba, dolazi do pojave dupliranja slike i štampanja vodoravnih pruga. Potrebno ga je zameniti u servisima štampača.

Potrebno je da obraćate pažnju na nivo količine boje u toneru. Stariji modeli prosto nisu dovoljno dobro štampali, ispisi su bili nepravilni, tamniji ili skoro nevidljivi ali noviji modeli sa display uređajima automatski vam pokazuju količinu boje u toneri i potrebno je samo da ne zaboravite da proveravate.

Ukoliko na odštampanom materijalu postoje mrlje razlivenog mastila ili otisnuta slova nisu dovoljno jasna to je znak da postoji kvar na jedinici koja topi mastilo prilikom nanošenja na papir. Dijagnostika celog sklopa grejača pokazaće da li takav kvar postoji i kako ga otkloniti, znači servisi štampača će vam i u ovom slučaju biti od dragocene pomoći.

Potrebno je da papir ravnomerno klizi u unutrašnjost štampača i kada to nije slučaj problemi mogu biti hardverski ali i ako softver nije pravilno konfigurisan. Ovaj problem se mora pravovremeno rešiti i preporuka je da sami ne pokušavate da ga rešite, koliko god bili edukovani po tom pitanju. Potrebno je i da očistite valjak koji vodi papir van uređaja. Ukoliko ni to ne „upali“, serviseri će vašem štampaču zameniti komponentu novom.

Senzor za registrovanje količine papira koji se nalazi u pretincu je komponenta koju imaju svi štampači. Povremeno dolazi do njenog kvara ili oštećenja pa ne daje validne podatke. Ako vam se ovo dogodi, potrebno je komponentu zameniti novom.

Inkjet štampači nisu manje osetljivi od laserskih. I njima smeta neodgovarajuće mastilo i naprosto odbijaju da sarađuju. Obavezno koristite samo kompatibilna mastila!

Kod ovih štampača, koje naravno treba pre svega pravilno koristiti i njima znati rukovati, mastilo teče iz uloška do glave koja služi za štampanje kroz prilagođene rupice koje se vremenom mogu začepiti pa štampanje prosto nije moguće.
Blog ilustracija: Servisi štampača Foto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
Neophodno je malo stručnog znanja ukoliko želite da koristite štampače. Osnovno održavanje i čišćenje možete i sami uraditi. Ipak, ukoliko niste sigurni šta radite bolje je obratiti se ovlaštenom serviseru koji zna svoj posao. Serviseri su u obavezi da prate tehnološki razvoj i novine na tržištu da bi bili u stanju da servisiraju i popravljaju i najmodernije elektronske uređaje pa nemate razloga da se brinete.

Dijagnostika je osnovni i početni deo procesa servisiranja na osnovu koje se odvija dalji tok njihovog rada. Većina servisa poseduje odgovarajuće tonere i uloške sa bojama za štampače većine proizvođača čiji štampači se prodaju na našem tržištu. Takođe imaju i većinu odgovarajućih rezervnih delova i komponenata koji su originalni i proizvedeni od strane proizvođača štampača pa se mogućnost zamene ne dovodi u pitanje.

Veliki je broj servisa štampača koji se oglašavaju i zaista je teško odabrati „onaj pravi“. Mirandre.com je tu da vam u tome pomogne. Pretragom sajta ustanovićete da su servisi štampača koji su predstavljeni samo oni pouzdani i vredni poverenja. Posvetite svoje dragoceno vreme da biste pronašli svoj servis štampača. Počevši od adrese, mape „kako do nas“, pripadajućih brojeva telefona, e-mail adresa, preko opisa usluga i njihovih specifikacija, pa do cenovnika...Važno je napomenuti da većina akreditovanih servisa štampača pruža i informativne usluge. Ukoliko se ispostavi da postoji loša konekcija između štampača i računara, ono što i sami znate da uradite je da proverite ispravnost kabela koji ih povezuje. A šta ako je u pitanju drajver štampača? Ili ako se pokvario printer port na računaru? Šta ako vam je računar zahvatio virus? Serviseri štampač su i ove mogućnosti na vreme predvideli pa zapošljavaju i programere koji će vas ili posavetovati ili otkloniti postojeće kvarove i greške koje su u njihovom domenu rada. Dovoljno je da pozovete korisničku službu, izložite im svoj odnosno problem koji imate sa svojim štampačem i obučeni serviseri će vam pomoći – savetom, orijentacionom dijagnostikom, uputstvo, već onako kako je potrebno da biste odlučili koji je vaš sledeći korak. Mirandre.com vam omogućuje i pruža samo proverene informacije kada su vrhunski ovlašteni servisi štampača u pitanju.
J. S.
Back to Top