Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šalu na stranu, to je Alfa Romeo

Ne morate biti pasionirani vozač. Ne treba da znate mnogo o automobilima, brendovima, proizvođačima…Ipak, svakodnevno ste okruženi automobilima. I niko vam neće verovati ako kažete da nikada niste čuli za Alfa Romeo!

Alfa Romeo je proizvođač takozvanih premium automobila sa sedištem u Italiji. Alfa Romeo kao brend najpoznatiji je kao proizvođač sportskih automobila, naročito onih koji su učestvovali u svim kategorijama auto trka, po čemu je ovaj proizvođač i najpoznatiji. Vozila ovog svetski poznatog proizvođača uključila su se u auto trke još davne 1911. godine. Od tada ova vozila sa svojim vozačima uspešno učestvuju na takmičenjima kao što su Gran pri, Formula jedan i većini svetski priznatih trka automobila.

Svojim neprestanim razvojem kvaliteta i praćenjem tehnološkog razvoja, ova kompanija je tokom dugih decenija bila i ostala vodeća u svetu proizvodnje automobila. Uvođenjem mnogih tehnoloških inovacija, kompanija je često bila među prvim korisnicima novih i savremenih tehnološki naprednih rešenja.

Nije na odmet pomenuti da kompanija Alfa Romeo proizvodi osim sportskih i drumskih automobila i kamione, laka dostavna i komercijalna vozila, autobuse, trolejbuse, avionske motore i brodske motore.

Ukoliko ste ponosni vlasnik jednog od tipova Alfa Romeovih vozila ili planirate da to postanete, preporuka je da se dobro informišete o potrebama svog automobila. Nije lako ali nije ni nemoguće održati bar približan standard svog automobila koje je imao onog momenta kada je sišao sa proizvodne trake. Kada se dovoljno dobro informišete o potencijalnim „slabim tačkama“ svog automobila, preporuka je da odaberete odgovarajući servis i naravno, da pronađete najbolju mogućnost nabavke delova za svoje vozilo, koji treba da budu originalni auto delovi Alfa Romeo napravljeni vrlo precizno i u skadu sa originalnim tehničkim specifikacijama. Takozvani bezbednosni trougao čine kočnice, amortizeri i pneumatici. Ukoliko sinhrono i efektivo „rade“, ova tri elementa vašeg automobila mogu vam obezbediti da zakočite onda kada je to neophodno bez posledica po sebe ili oštetite automobil na bilo koji način. Takođe na taj način garantujete bezbednost i drugim učesnicima u saobraćaju. Da biste bili sigurni da ste bezbedno pošli na put i apsolutno nije bitno da li je taj put dug ili nije, potrebno je da redovno proveravate sve komponente koje sačinjavaju kočioni sistem. Kočioni sistem sačinjavaju pedala za kočenje, glavni kočioni cilindar, kočione pločice, kočioni diskovi ili papuče, kočione cevi i kočiona tečnost, kao i kočioni doboš.
Blog ilustracija: Auto delovi Alfa Romeo Foto: T Mazzarol, Pixabay
Bez obzira da i se u saobraćaj uključujete tokom dana ii noći, važno je da je više vozilo adekvatno osvetljeno. Zato je neophodno da imate sijalice koje odgovaraju vašem tipu vozila. Bilo da se radi o LED sijalicama, inkandescentnim sijalicama ili sijalicama sa emisijom gasa, sve one moraju biti napravljene uz poštovanje UN-EE propisa i to je jedan od osnovnih uslova koje treba da zadovoljite pri uključivanju u saobraćaj.

Svetla su takođe veoma važan deo automobila, neizostavan, jer naprosto morate biti dobro osvetljeni. Morate dobro videti ali i biti dobro vidljivi kada ste za upravljačem. Prednja, zadnja i bočna svetla nisu jedina. U sklopu sa njima je i kontrolna jedinica, elektromotor koji niveliše prednje farove, sistem za pranje farova i treće stop svetlo.

Jedan od delova koji se veoma često menja je akumulator. Ovaj svojevrsni energetski rezervoar vam omogućuje da kao prvo, pokrenete svoj automobil. Zatim, dozvoljava da pristupite celokupnoj ugrađenoj opremi u vaše vozilu. Bez kvalitetnog ali i odgovarajućeg akumulatora nije moguć pravilan rad električnih uređaja i delova kao i sistema elektronske kontrole. Pravilan električni balans je preduslov dobrog rada vašeg vozila i zato nije svejedno koji i kakav akumulator ugrađujete u svoje vozilo.

Još jedna kategorija delova bez kojih vaše vozilo ne može – filteri. Uz pomoć filtera štitite prvenstveno sebe i svoje zdravlje, zatim svoje vozilo i ne manje važno – štitite životnu sredinu. Uz pomoć filtera koji služe za pročišćavanje vazduha u putničkoj kabini možete da dišete punim plućima. Oni vas štite od neposrednih zagađivača kao što su polen, fina i ultra fina prašina i mnogi drugi zagađivači koji su u stanju da prodru u sistem za klimatizaciju ili grejni sistem vozila. Vazdušni filter pomaže sprečavanju habanja motora a koje nastaje pri dodiru motora sa prašinom i istovremeno održava nizak nivo buke. Filter za ulje služi tome da neprestano pročišćava motorno ulje dok filter za dizel gorivo sprečava krupne ili sitne nečistoće koje se u gorivu mogu naći da prodru u motor i time poboljšavaju rad motora.

Izborom originalnih filtera i njihovim redovnim kontrolisanjem umnogome podužujete život svom vozilu.
Blog ilustracija: Auto delovi Alfa Romeo Foto: Tan Nguyen, Pixabay
Amortizeri i sistem za vešanje su odgovorni za stabilnost vašeg vozila u krivinama. Svi delovi ovog sistema treba da rade sinhronizovano da bi postigli što učinkovitiji efekat. Točkovi se održavaju u stalnom kontaktu sa putem upravo posredstvom sistema za vešanje. Ovu artikulisanu jedinicu čine amortizeri, opruge, viljuškaste spone, ležajevi točkova, homokinetički zglobovi i sam gume. Preporuka je da uvek tražite originalne, ako je moguće fabričke delove za svoj Alfa Romeo. Ne dozvolite da nižom cenom koštanja delova koji nisu originalni rizikujete dodatne kvarove ili nedovoljnu efikasnost bilo kog sistema svog vozila. Rizik može biti mnogo veći nego što pretpostavljate.

Iskustvo nas uči da nema manje ili više važnih delova kada je vozilo u pitanju. Svaki deo koji se istroši ili ne vrši svoju funkciju iz bilo kog razloga potrebno je što hitnije zameniti. To važi za doslovno svaki deo vozila. Kada je reč o metlicama brisača, one su specijalno dizajnirane za svaki model pojedinačno. Znači, dostupne su i potrebno ih je redovno menjati. Svaka „šoferšajbna“ ima svoj nagib kao i zadnje staklo. Pa, prema tome i metlice brisača , koje sa stakala čiste vodu, sneg, prljavštinu, polen, prašinu i slično, treba da su odabrane po tipu vozila da bi mogle da postignu pun radni efekat.

Svećice i grejači su delovi koji su na vrhu liste delova koji se najčešće menjaju. Tim više odlučite se da uvek sa sobom imate riginalne svećice.. Što kvalitetnije svećice odaberete, lakše će vam biti da pokrenete motor svog vozila. Kod benzinskih motora svećice su te koje pokreću sagorevanje u motoru, stvarajući varnicu koja pali smešu goriva i vazduha. Dizel motori su ti koji rade na principu samostalnog paljenja. Kada je smeša vazduha i goriva dostigla temperaturu samostalnog paljenja, tada se unosi gorivo.

O karoserijama koje proizvodi kompanija Alfa Romeo može da se piše nadugačko i naširoko. One su prepoznatljive pre svega bojama i dizajnom. Iako je moderan i nadasve ukusan dizajn neporeciv, važno je naglasiti da su upravo ove karoserije proizvedene vrhunskim tehnologijama i testirane kako bi karoserije bile zaštićene od uticaja rđe, vremenskih nepogoda, hemijskih uticaja i mnogih drugih faktora koji mogu oštetiti karoseriju i ubrzati njeno propadanje.. Ponekad je korisno „zakrpiti“ neko oštećenje. Ali to je kratkoročno. Na duge staze, ne bi li vaše vozilo što duže zadržalo prvobitne standarde, preporuka je obratiti se ovlaštenom serviseru i/ili nabaviti, kupiti odgovarajući ali originalni deo ili delove karoserije.

Jedina tačka kontakta između vašeg vozila i puta su pneumatici. Stabilnost vozila u velikoj meri zavisi od trenja na putu i od optimalnog prianjanja pneumatika na podlogu. Takođe od istog zavise i ponašanje vozila u krivinama, kvalitet reakcije u hitnim situacijama, put kočenja kao i držanje zadate rute – putanje. Ne treba zanemariti višedecenijska iskustva Alfa Romea u proizvodnji ali i svakodnevnom poboljšavanju performansi pneumatika za svoja vozila. Među vodećima su u proizvodnji trkačkih modela, sa dobrim razlozima, bez svake sumnje!
Blog ilustracija: Auto delovi Alfa Romeo Foto: Michael Kauer, Pixabay
Pošto je u ovom tekstu reč o vozilima nove i najnovije generacije, sistem za upravljanje klimatizacijom u putničkoj kabini više ne predstavlja nikakav luksuz. Sada je klimatizovana putnička kabina stvar svakodnevnog pa samim tim zahteva svakodnevnu kontrolu kvaliteta. Odabirom originalnih Alfinih delova podržavate primarnu ideju proizvođača o kvalitetu proizvoda za koji ste se njegovom kupovinom opredelili.

Bez motora nema ni vozila. Dobar rad motora između ostalog omogućuje sistem za sinhronizaciju, koji sinhronizuje otvaranje i zatvaranje usisnih i izduvnih ventila. Svaki ovlašteni Alfin serviser rado će vas uputiti u tajne rada motora te ovom prilikom preporuka je da taj delikatan posao prepustite stručnjacima koji su se opredelili ali i usko specijalizovali u okviru struke da se bave isključivo Alfa Romeovim motorima, čak i ako ste zaista u stanju da dijagnostikujete kvar na ovom delu vašeg četvorotočkaša.

Bar oni koji su izvesno vreme proveli za upravljačem bilo kog vozila znaju šta je kvačilo. Ali, da li znate koliko se ono često kvari? I zašto se kvari? Kvačilo je prenosnik snage, one koja se nalazi između menjača i motora. Kvačilo vam dopušta da menjate stepene prenosa odnosno da stojite na mestu, kada vozilo stane. Kvačilo, odnosno njegov sistem sastoji se od tri komponente a to su potisni ležaj, lamela ili frikciona spojnica i potisna ploča. Kada sinhronizovano rade, ove komponente kao celina ubrzavaju ili usporavaju vaše vozilo već prema izabranoj brzini. Pošto su i ovi delovi „ na udaru“ i time skloniji habanju, zamenom istih originalnim delovima pomoći ćete svom vozilu više nego što možete da zamislite.

Svakom motoru je neophodan sistem za njegovo hlađenje koji služi regulaciji temperature motora. Motor tokom svog rad može da dostigne vrlo visoke temperature, od 1700 do 2500 stepeni Celzijusa. Jedan deo ove temperature prenosi se na delove motora kao što su zidovi cilindra,, klipovi, glava motora, ventili. Visoke temperature lako mogu oštetiti ove delove bez kojih motor staje, u najboljem slučaju. Visoke temperature smanjuju se zahvaljujući rashladnoj tečnosti koja cirkuliše kroz kanale specijalne namene u sastavu motora. Ova specijalna tečnost smanjuje visoke temperature u motoru i kroz hladnjak ih otpušta u vazduh.
Blog ilustracija: Auto delovi Alfa Romeo Foto: ArtTower, Pixabay
Inovacije su ono po čemu je Alfa Romeo poznat širom sveta. Da li ste znali da su Alfini stručnjaci unapredili i dalje unapređuju svoje retrovizore? Mnogostruka sofisticirana rešenja koja su unapredila retrovizore mogu biti na primer ugrađeni senzori temperature i kontrole iste, električno spuštanje prozorskih stakala, pokazivači pravca integrisani u kućištu retrovizora, memorija položaja sedišta, grejanje sedišta, unutrašnje osvetljenje kabine i mnoga druga kreativna rešenja vredna pažnje.

Nabrojani delovi samo su deo zaista opsežne ponude auto delova za skoro sve modele alfa Romeovih vozila koja se kreću našim drumovima. Ukoliko su vam potrebni, možete na našem tržištu auto delova za Alfina vozila pronaći još i alternatore, anlasere, karoserije cele ili njene delove, sve pojedinačne delove svetlosne grupe, hladnjake vode, klime i kabine, termostate, ventilatore, reostate, interkulere, brisače, filtere, ulja, antifriz, karike, klipove, bregaste, dihtunge, semeringe, ventile, vođice, zupčaste kaiše, rolere, spanere, kanalne kaiše, set lanaca lančanika ako baš insistirate, creva za vodu i kočnice, pumpe za gorivo sa ulošcima, pumpe za vodu, kočione pločice iliti pakne, kočione diskove tj. doboše, lamele, korpe, druklager, nosače motora, nosače menjača, zglobove do točkova ili do menjača, manžetne, viljuške, ramove, stabilizatore, opruge, auspuhe sa ili bez lonca, ležaje, podizače stakala, bobine, kablove raznorazne, grejače, protokomerače, senzore, sajle, cilindre kakvi god da su vam potrebni…

i šta još reći ili napisati? Ako ste se odlučili za Alfa Romea, nema problema! Servisi su dostupni, auto delova koliko vam srce hoće, cene su u razumnom rasponu, artikli dostupni...Sada je na vama da svom omiljenom četvorotočkašu pokažete koliko vam je do njega stalo.
J. S.
Back to Top