Mirandre

Registruj se
Prijavi se

SIGURNOSNA VRATA ODLIČNA IZOLACIJA I ZAŠTITA

Postoji više klasa i modela sigurnosnih vrata na našem tržištu. Raspon cena dosta varira u odnosu na više faktora. Svim vratima je osnovna funkcija da pruže dodatnu bezbednost koja štiti Vaš prostor od neželjenih upada i provala. Koji god model sigurnosnih vrata da je u pitanju, zaštita koju će Vam ona pružiti sigurno je veća u odnosu na to šta dobijate s običnim vratima. Međutim, sigurnosna vrata pružaju i više od toga – zvučnu i termo izolaciju. Zavirićemo u njihovu unutrašnjost da vidimo šta je to što ih čini posebnim i drugačijim od običnih vrata.

Da bismo opisali sigurnosna vrata mogli bismo za primer da uzmemo neki od najpopularnijih i najtraženijih modela koji su u ponudi na tržištu. Na iznenađenje nekih, to nisu najjeftinija sigurnosna vrata kojima je cena veoma povoljna, već su to vrata srednje klase, najčešće domaće proizvodnje, napravljena po uzoru na neke uspešne modele sa zapadnoevropskih tržišta, ili u potpunosti prema zamislima domaćih dizajnera i projektanata.

 SIGURNOSNA VRATA ODLIČNA IZOLACIJA I ZAŠTITA


CENA SIGURNOSNIH VRATA SREDNJE KLASE

Kada je reč o najprodavanijim modelima sigurnosna vrata cena je veoma povoljna u odnosu na kvalitet i ono što dobijate kupovinom ovih vrata. Cena ovakvih vrata kada su na akciji može biti čak nešto preko 200 evra, dok se vanakcijske cene mogu kretati od 300 do 600 €. Ako Vam se čini da je ovaj raspon suviše velik, to je zato što smo sve modele vrata inicijalno podelili u 3 klase: jeftinija sigurnosna vrata, sigurnosna vrata srednje klase i luksuzni modeli sigurnosnih vrata. Ako bismo se bavili detaljima, mogli bismo napraviti mnogo potklasa, ali to bi samo zbunjivalo kupce. Dovoljno je da naglasimo da naravno postoje razlike kada su u pitanju modeli koji se cene oko 300€ i modeli koji su duplo skuplji, iako se i jedni i drugi mogu svrstati u srednju klasu. Međutim, veoma su česte akcijske ponude kod naših proizvođača i prodavaca, tako da dobro „promerite“ i pogledajte, sigurno ćete naići na odličan model koji baš Vama odgovara, a da ga ne platite po punoj ceni.

SIGURNOSNA VRATA ISKUSTVA kažu da pažljivo birate


OD ČEGA SE PRAVE SIGURNOSNA VRATA I ŠTA IH ČINI POSEBNIM

Kao i svaka druga vrata i ova vrata treba da imaju adekvatan štok. S tim što kod običnih vrata štok je najčešće od drveta ili nekog sličnog materijala, ali kod sigurnosnih vrata on ima posebnu funkciju tako da je izrađen od čeličnog lima debljine nešto preko 1 mm. Štok se dodatno plastificira tako da se na kraju dobija ravan štok koji ima debljinu oko 90 milimetara. Što se tiče njegove boje ona je takva da je ili identična boji oplate vrata ili joj je kompatibilna. vrata takođe poseduju šarke koje omogućavaju rotaciju od 180 stepeni. Prag se takođe izrađuje u boji vrata. kada je upitanju krilo vrata ono se najčešće kod odela srednje klase izrađuje od čeličnog lima različite debljine, koji se na kraju oblaže posebnim pločama, takođe različite debljine. Ploče se finalno oblažu dekorativnom folijom kako bi se postigla željena nijansa i boja sigurnosnih vrata. Kada je u pitanju brava, na tržištu su zastupljeni italijanski proizvođači Mottura i Cisa. Ove brave nadaleko su čuvene po svom kvalitetu, roku trajanja i pouzdanosti koju pružaju. Vrata mogu imati jednu ili dve brave. u nekim slučajevima druga brava se može naknadno ugraditi po želji kupca, ali je najbolje da prilikom kupovine kupac odmah izabere koje rešenje mu najviše odgovara. Brava može biti i sa kodiranim cilindrom, poput poznatih Titan brava. Još jedan dodatak funkcionalnosti, bez kog ne mogu da se zamisle ulazna vrata je špijunka. Postoje modeli klasičnih špijunki (koje su širokougaone), ali postoje i posebne elektronske špijunke koje imaju male monitore na kojima se vidi slika. Ove druge naročito su pogodne za decu koja nisu dovoljno visoka da pogledaju na špijunku.

 SIGURNOSNA VRATA ODLIČNA IZOLACIJA I ZAŠTITA


ZVUČNA IZOLACIJA

Kako bi se postigla dodatna kvalitetna zvučna izolacija trebalo bi izabrati jedan od modela sigurnosnih vrata koji imaju posebnu ispunu. Ova ispuna se sastoji od kartonskog saća ili ekstrudirane iverice. Ovakvi modeli vrata su idealni za ulazna vrata u stanove koji se nalaze u zgradama, kako bi Vas dodatno zaštitila od spoljašnje buke, i sprečila da se zvukovi iz Vašeg stana čuju na hodniku.

TOPLOTNA IZOLACIJA

Za ulazna vrata na kućama, koja su direktno izložena spoljašnjim atmosferskim uticajima, treba birati druge materijale. Pre svega to bi trebalo da budu vrata koja su obložena drvetom, kvalitetnim PVC-om ili aluminijumom. Veoma je važno u ovim slučajevima postići kvalitetnu toplotnu izolaciju tako da se kao ispuna kod ovakvih ulaznih vrata koristi staklena vuna.

DEZENI I BOJE

Kao što je već naglašeno, postoje različiti dezeni i boje sigurnosnih vrata koje se postižu tako što se koriste razne dekorativne folije kojima se oblažu ploče od kojih je izrađena oplata. Ovo je dobra informacija jer na taj način ćete sigurno naći vrata koja se uklapaju u okolni prostor. Mnogi modeli izrađeni su u neutralnim bojama, raznim nijansama braon, bež, crne i bele, ali postoje i modeli koji mogu imati poseban dezen ili teksturu. Sve je stvar ukusa, ali ipak su najprodavanija sigurnosna vrata koja su u neutralnijim nijansama ili ona koja imitiraju razne nijanse boje drveta.

DEZENI I BOJE

Prilikom izbora modela sigurnosnih vrata posavetujte se sa proizvođačem/prdavcem u vezi sa njihovom namenom i tako odredite pre svega od kog materija treba da budu, da li treba da imaju posebnu ispunu i koliko brava treba da imaju. Što se tiče dezena, izaberite onaj koji će se najbolje uklopiti u okolinu, ali naravno da Vam se pri tom najviše dopada, jer ćete ih dugo gledati.

M. K.
Back to Top