Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sigurnost i elegancija - auto gume

Savremeni način života vrlo teško može da se zamisli bez automobila. Sve i da nam je radno mesto preko puta stana ili kuće, automobil je neophodan. Odlazak u kupovinu, onu malo veću, razvoženje članova porodice, odlazak na letovanje ili odmor, vikendima ili praznicima, i mnogo različitih razloga nametnuli su nam potrebu za automobilom. O onim drugim vozilima bez kojih bi svakodnevica bila nezamisliva da se i ne govori. Transportna vozila, vučna, dostavna, kamioni, autobusi...spisak je podugačak. Šta je osnovni uslov koji sva vozila moraju zadovoljavati onog momenta kada se uključuju u saobraćaj? Moraju biti ispravna jer je bezbednost na putu osnovni postulat kretanja u saobraćaju. Svi delovi vozila treba da su ispravni a ova tvrdnja se odnosi i na auto gume. Jedna od osnovnih komponenata koje čine vozilo,izrađuju se u obliku prstena koji se postavlja na rub točka, gume imaju zaštitnu ulogu i omogućuju vozilu bolje performanse. Od guma zavisi vučni momenat snage između vozila i puta. Gume pružaju veću fleksibilnost, svojim osobinama prianjanja apsorbuju pritisak vozila i udare na neravnom putu.
Blog ilustracija: Auto gume Foto: geraldoswald62, Pixabay
Savremene pneumatske gume izrađuju se od najrazličitijih materijala koji pomažu da gauto gume razviju svoje najbolje osobine. Različite tkanine, žica i mnogobrojni hemijskim putem proizvedeni materijali zamenili su stare načine izrade. Auto gume sastoje se od gaznog dela odnosno sloja i tela gume. Gazni sloj je onaj koji sigurno prianja uz telo gume i zadržava potrebnu količinu komprimiranog vazduha u svojoj unutrašnjosti. Prvobitni točkovi pravili su se od drveta, sa spoljne strane obloženi metalnim trakama da se ne bi prebrzo istrošili. Osavremenjavani, kombinovanjem različitih materijala i otkrićem izuzetnih osobina pneumatskih guma, iz decenije u deceniju točkovi vozila su sve više dobijali na kvalitetu i omogućili vozilima da postignu sve bolje i bolje performanse.

U svojim počecima, točkovi su se oblagali kožom, železnim trakama ili sirovom gumom koja se na vatri grejala i postavljala na okvire točkova i na taj način postizala bolji efekat od pređašnjih načina. Gume kakve danas koristimo pčele su da se javljaju prom polovinom devetnaestog veka i do kraja istog veka pojavile su se u Engleskoj i pneumatske gume koje poznajemo.

1844. godine Goodyear Robert William Thomson je prvi koji je ptentirao prirodne gume. U laboratorijama Bayera proizvele su se sintetičke gume dvadesetih godina dvadesetog veka. Michelin je u proizvodnju stavio i na tržište izbacio rdijalne gume, čiju tehnologiju je rzvijao i usavršio daleke 1946. godine.

Kao što nama ni na pamet ne pada da nosimo čizme tokom leta ili sandalice ili papuče tokom zime, tako i naši četvorotočkaši zaslužuju da im se gume menjaju u skladu sa godišnjim dobima. Letnje i zimske auto gume razlikuju se po obliku i sastavu gazne površine. Ova površina se prilagođava u skladu sa površinom preko koje voze, temperature kojoj su izložene i atmosferskim prilikama. Letnje i zimske gume različito reaguju na sve uslove kojima su izložene pa se izrađuju od različitih materijala i to nije jedino po čemu se razlikuju. Osnovni uslov koji auto guma mora da zadovolji je da što bolje prianj na podlogu, asfalt ili betom, u zavisnosti od situacije. U današnje vreme postoje auto gume svršeno prilagođene različitim izazovima puteva po kojima treba da se kreću. Šare na svim gumama su one koje automobilima ili vozilima uopšte daju stabilnost tokom vožnje i dobrim izborom guma bićemo sigurni da naše vozilo neće posrtati ni proklizavati. Važno je pomenuti da postoje i gume koje se mogu koristiti tokom cele godine.
Blog ilustracija: Auto gume Foto: RoamerDiary, Pixabay
Letnje gume namenjene su vožnji kada je temperatura iznad deset stepeni. Ove gume imaju kraći zaustavni put od zimskih i iznosi od 35 do 40 metara, u zavisnosti od vrste, tipa i proizvođača. Letnje gume su sigurnije kada je potrebno kočiti na mokroj podlozi. Kada vozilo razvija veće brzine, letnje gume su pouzdanije jer vozilu daju veću stabilnost. Definitivno bolje prianjaju na afalt od zimskih guma. Kada su temperature napolju visoke, letnje gume uveliko utiču na smanjenu potrošnju goriva. Proizvode značajno manju količinu buke od zimskih.

Letnje gume najbolje od sebe daju u letnjim uslovima vožnje. Svojim osobinama i dizajnom one svoj pun potencijal mogu razviti pri velikim brzinama, naročito u krivinama jer je gazni sloj na letnjim gumama izrađen od relativno mekših materijala. Li iz tog razloga, kraće traju i ovu činjenicu treba imati naumu i proveravati stanje svojih letnjih guma i menjati ih često.

Letnje auto gume idealne su za vožnju po suvim putevima. Utori na njigovoj spoljašnjoj strani su relativno plići u odnosu na ostale vrste auto guma ali i to zavisi od tipa i proizvođača pa je preporuka podrobno se raspitati u distributivnim centrima gde smo odlučili da kupimo auto gume.

Proizvođači auto guma, samim tim i letnjih trude se da svojim kupcima obezbede sve ono što se od savršenih auto guma očekuje. Letnje gume načelno imaju bolju sposobnost prilikom kočenja. Specijalni slojevi koji čine gazni sloj, fleksibilni materijali koji odlično prianjaju na put, plitki utori koji osiguravaju veću stabilnost vozila i mnoge druge karakteristike letnjih guma dodate su brojnim već postojećim performansama koje su potrebne ali i poželjne. Pojavile su se na tržištu i letnje gume koje dobro podnose i vodu odnosno mokre puteve, koje imaju specifičan gaz na svom spoljašnjem omotaču i na taj način odstranjuju vodu i daju vozilu dodatnu stabilnost čak i pri većim brzinama kretanja.

Zimske gume su neophodne svima nama koji posedujemo automobil bez obzir na to koliko često sedamo za volan. Ove gume su svojim sastavom materijala, dizajnom i karakteristikama takve da omogućuju sigurnu i bezbednu vožnju pri temperaturam ispod deset stepeni. Svojim sastavom, kvalitetom i dizajnom one su prilagođene vožnji po niskim temperaturama, snegu, ledu i poledici. Omogućuju stabilnost vozila na putevima pri svim zimskim uslovima. Zimske gume ne treba da se koriste tokom leta i visokih temperatura jer se pri takvim uslovima veoma brzo istroše pa vožnja više nije sigurna ni bezbedna. U zavisnosti od proizvođača zimske gume su obeležene ka su prilagođene uslovima kada im snega ili blata na putevima ili oznake važe za oba slučaja. Nije na odmet da se raspitamo o svim pa i ovim performansama kada je potrebno da kuimo svoje zimske gume. Zimske gume na svojoj deklaraciji ili na sebi nose oznake koje su u vidu slova ili simbola. Slovo M označava d su prilagođene za vožnju po blatu ( mud ). One koje imaju oznaku S su bolje za sneg ( snow ). Iste mogu imati i simbol pahuljice ili zvezdice. Često zimske auto gume imaju oba ili sva tri simbola. Svesni smo da zimski uslovi vožnje mogu biti vrlo rizični i opasni pa je preporuka da dobro pazimo koje i kakve zimske gume kupujemo. Ukoliko o ovoj temi ni sami ne znamo dovoljno, najbolje je konsultovati se i upitati za savet i preporuku nekog nama bliskog iskusnog vozača ili osoblje koje je zaposleno u prodavnicama ili distributivnim centrima auto guma.
Blog ilustracija: Auto gume Foto: VenV, Pixabay
Neke zimske gume specijalno su dizajnirane za umetanje lanaca. Ovi lanci su izrađeni od volfram karbida na primer ili nekih drugih tvrdih materijala i daju vozilu dodatnu sigurnost kada su putevi prekriveni snegom i naročito, ledom. Oni smanjuju trenje između gaznog sloja na gumi i leda na putu.

Mud gume ili gume za upotrebu po blatu, blatnim putevima ili terenu su specijalne auto gume koje imaju veliki, zrnasti gazni sloj. Ove gume imaju široke utore koji omogućuju da se blato iz njih lako i brzo čisti. Ova vrsta specijalnih guma su unekoliko deblje od ostalih time sprečavaju da automobil tone u blato. Potrebno je da znmo koji su to tereni odnosno putevi kojima najčešće vozimo pa će tako i izbor zimskih guma biti lakši.

Možda nam može pomoći jedno kratko objašnjenje o upotrebi zimskih i univerzalnih guma, a to su one koje su predviđene da se koriste tokom cele godine. U periodu od 1. novembra do 1. aprila svi automobili moraju biti opremljeni zimskom opremom AKO i samo AKO su vremenske prilike takve, znači da na kolovozi ima snega i leda, odnosno poledice. Univerzalne auto gume se preporučuju u onim područjima gde su zime relativno blage. Kakve zime kod nas znaju da budu, e to i sami dobro znamo.

Univerzlne, one celogodišnje auto gume imaju prilično slabije performanse u odnosu na letnje i zimske gume pojedinačno. Preporučuju se onima od nas koji ne prelazimo neku impozantnu količinu kilometara a i ne izlažemo se vožnji tokom ekstremnih vremenskih uslova.
Blog ilustracija: Auto gume Foto: HutchRock, Pixabay
Zimske gume su mekše od letnjih i tokom viših temperatura brže se troše i habaju. Znači da sa rastom temperature i one gube svoju elementarnu sposobnost da dobro prianjaju na kolovoz i time direktno i neposredno ugrožavaju bezbednost pri vožnji jer narušavaju kontrolu nad vozilom. Na letnjim i zimskim gumama veoma se razlikuj sastav, tvrdoća, šare, dubina šara pa je preporuka da svakodnevno poveravamo stanje svojih auto guma.

Nema preciznog odgovora na pitanje koliko često je potrebno menjati gume na svom automobilu. Njihovo trošenje zavisi od više činilaca, kao što su pravilna montaža, kvalitetno balansiranje, redovna kontrola pritiska u pneumaticima, načina vožnje, terena preko kojih se vozi, vremenskih prilika i neprilika i naročito, od načina sezonskog odlaganja odnosno skladištenja. Većina proizvođača će nam savetovati da auto gume koje su starije od 5 godina pre upotrebe pregleda osposobljeni stručnjak odnosno da zatražimo mišljenje samog proizvođača dok gume koje su starije od 10 godina treba obvezno zameniti novima.

Kada kupujemo auto gume treba da obratimo pažnju na slovo „E“ na deklaraciji koje označava da je guma ispunila propise donete od strane Evropske unije koje se odnose na kvalitet, odnosno da poseduje E sertifikat ( homologaciju ). Broj koji se nalazi iza slova E je šifra zemlje koja je sertifikat izdala i nema nikakve veze sa kvalitetom same gume. U našoj zemlji ova oznaka je E10.

Gruba podela auto guma može dase svede na ekonomičnu, srednju i premijum klasu odnosno kategoriju. Za koju kategoriju ćemo da se odlučimo to zavisi od naših potreba. Da li su naše potrebe za vožnjom svakodnevne ili ne, kakvi su kolovozi, u kom su stanju, kakve su klimatske promene i okolnosti, da li vozimo na „duge staze“ ili ne, i brojni drugi faktori su oni o kojima treba da povedemo računa kada kupujemo svoje auto gume.

Nije potrebno da smo dugogodišnji vozači. I oni najmanje iskusni od nas dobro su svesni da su dobre, kvalitetne uto gume neophodne svakom vozilu. Mirande.com nudi nam najveću ponudu i izbor auto guma. Renomirani proizvođači se oglašavaju sada na jednom mestu i nema potrebe da gubimo svoje dragoceno vreme. Svako od nas ima svoje potrebe pa nije više problematično pronaći neki poseban tip, model, dimenziju, vrstu ili tip auto guma koji zadovoljavaju sve naše potrebe. Uz pomoć Mirandre.com lako ćemo se upoznati sa vrhunskim proizvođačima auto guma ali sa distributivnim centrima, prodajnim mestima kao i sa svim neophodnim detaljima. Svaki proizvod uz prateću fotografiju poseduje i deklaraciju proizvođača, sertifikat i obaveznu cenu koštanja. Pošto je ponuda auto guma na našem tržištu zaista bogata, potrudimo se da uz Mirandre.com za sebe izaberemo samo najbolje od najboljeg.
J. S.
Back to Top