Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Srce u srcu - kuhinje

U svakom domu ili bar onom stambenom prostoru koji doživljavamo svojim mestom pod Suncem svaka prostorija je važna. Njena funkcija, atmosfera koju smo kreirali u skladu sa namenom nam je dragocena. U nekim prostorijama provodimo manje vremena, iz nekih drugih nas je opet teško isterati. U ovu drugu kategoriju omiljenih prostorija u kući ili stanu sigurno spadaju kuhinje. Kuhinju kao prostoriju sa višestrukim namenama ne koriste samo oni koji u njoj pripremaju hranu, mada je to osnovna namena svake kuhinje. Kuhinja kao sociološki fenomen bila bi dostojna malo obimnijeg razmatranja sa više aspekata. U kuhinji se najčešće porodično okupljamo.

Zajednički ručak za kuhinjskim stolom je divna prilika za razmenjivanje dnevnih novosti i utisaka. Pošto je kuhinjski sto najčešće i najveći sto koji imamo u svom domu, na njemu se rade domaći zadaci, likovni radovi, tehnički crteži, kreativno ostvarivanje projekata i sve ono što nas opušta i čini zadovoljnima. Kuhinje imaju tu specifičnu kućnu, relaksirajuću atmosferu, toliko potrebnu svakome od nas.
Blog ilustracija: Kuhinje Foto: Rudy and Peter Skitterians, Pixabay
Kuhinjski nameštaj često nije lako uklopiti u postojeći prostor. Ukoliko naš kuhinjski prostor nije pravilno dimenzioniran neće biti lako uklopiti standardni kuhinjski nameštaj. I za ovaj problem na sreću postoji rešenje. Većina proizvođača kuhinjskog nameštaja omogućila je preradu postojećeg ili izradu kuhinjskog nameštaja po meri. Na taj način lako možemo iskoristiti neki ugao koji je do juče ostajao prazan i neiskorišten kada na to mesto postavimo otvorenu ili zatvorenu ugaonu policu koja savršeno koristi prostor i daje nam mnogo više mesta za odlaganje.

U svojoj kuhinji treba da nam je sve na dohvat ruke. Pripremanje obroka je umetnost, priznaće svako ko se time bavi. Pravilno raspoređeni kuhinjski elementi olakšavaju nam svakodnevnu pripremu obroka ali i uštedeti vreme i snagu. Svaka kuhinja zahteva da se njeni elementi logično poređaju jedan do drugog. Viseći elementi se lako mogu postaviti na željenu visinu, jer nismo svi jednako visoki niti su naši kuhinjski zidovi podjednaki. Ali, oni elementi koji stoje na podu mogu ali i ne moraju biti jednako visoki ni duboki. Uz pomoć nosećih podupirača koji se mogu podizati ili spuštati i oni najviši među nama ne moraju se više saginjati više nego što je potrebno.

Brojne su tehnike i metode kada je uređenje prostora u pitanju. Kuhinje zahtevaju da se posebno pozabavimo principima uređenja da bi naš posao u kuhinji bio bezbedan i lak. Princip kuhinjskog trougla je neophodno poštovati i odnosi se na prostor između frižidera, štednjaka i sudopera. Sudoper je polazna tačka u odnosu na koju se postavljaju frižider i štednjak tako da je jednako jednostavno prići i jednom i drugom elementu. Na ovaj način naša kuhinja biće efikasnija za rad i bezbednija za upotrebu jer se ovako skraćuje razdaljina koju je potrebno preći tokom kretanja kroz kuhinju. Kuhinja može biti jednostrana, dvostrana, u obliku slova L, slova U, sa ili bez ostave. Onog momenta kada nam je potrebna dobro organizovana i opremljena kuhinja, najbolje je prostorno je isplanirati – nacrtati. Tada više nije problem izabrati neku od već gotovih, pripremljenih kuhinja. To znači da su kuhinjski elementi već unapred sortirani i sastavljeni u skladu sa standardima i opremljeni osnovnim električnim uređajima bez kojih ni jedna kuhinja ne postoji.
Blog ilustracija: Kuhinje Foto: Jesse Bridgewater, Pixabay
Potrebno je sebi obezbediti dovoljno radnih površina u kuhinji. Mnogo je radnih procesa tokom pripreme hrane pa nje lako baš sve organizovati. Između sudopera i štednjaka je najbolje mesto za radnu ploču, što veću to bolje. U neposrednoj blizini treba da stoji i mesto za odlaganje otpada i mašina za pranje sudova. Koje je to mesto koje najviše koristimo u kuhinji? Kada to znamo, najbolje bi bilo da oko tog mesta isplaniramo prostor tako da sve one „špecije“ alat i pribor koji koristimo postavimo što bliže ali i što preglednije. Police, otvorene ili zatvorene, držači za tiganje i poklopce, viseći nosači za kuhinjski pribor, fioke za šerpe i lonce i sav onaj pribor koji koristimo pri pripremanju hrane treba da bude u neposrednoj blizini da bismo mu što brže i jednostavnije pristupili onda kada nam je nešto potrebno. Isto važi i za fioku ili policu sa začinima koja treba da je uredna, pregledna i dobro organizovana.

Koji su to kuhinjski uređaji bez kojih ne možemo ni zamisliti kuhinju? Pre svega, štednjak i frižider...Na našem tržištu, u specijalizovanim prodavnicama nameštaja ili onim koje prodaju isključivo kuhinjski nameštaj i prateću belu tehniku postoji ozbiljan izbor frižidera i zamrzivača svih dimenzija i gabarita pa neće biti teško uskladiti potrebe i mogućnosti. Štednjaci, samostojeći i ugradni, indukcione ploče, pećnice, sve nam je ovo na raspolaganju i dovoljno je da izaberemo. Mašine za pranje posuđa, ugradne ili samostojeće olakšavaju nam život poslednjih decenija, jer su osavremenjene bio potrošnjom bilo kapacitetom. Aspirator je preporučljiv u svakom kupatilu i kuhinji jer izbacuje višak vlage i ne dozvoljava mirisima da se šire po ostalim prostorijama. Mikrotalasna pećnica možda nije osnovni kuhinjski aparat ali je dobro došla pomoć ukoliko nemamo dovoljno vremena. Sve i da nismo zaljubljenici u kuvanje, svi oni manji ili veći električni uređaji su toliko primamljivi – mikseri, blenderi, pekači, kukeri, aparatići za kuvanje jaja, bakine kolače i galete, tosteri, aparati za kokice, mafine, sendviče, mini grilovi...mnogo ih je i vaša kupovina zavisi od ukusa.

Svaka kuhinja može biti kuhinja iz snova ako se dobro isplanira i odabere. Neke kompanije i proizvođači kuhinjskog nameštaja nude nam odlično rešenje – 3D planiranje i alat – planer kako i sami možemo da isprobamo da li naše ideje egzistiraju u praksi i koliko su ostvarive. Ukoliko i dalje nismo sigurni u svoje mogućnosti, uvek se možemo obratiti stručnjacima, dizajnerima koji se bave upravo dizajniranjem kuhinja i kuhinjskog prostora. Takođe je još jedna usluga, veoma dragocena za neke od nas na raspolaganju a to je izlazak na teren od strane stručno obučenih lica. Oni će na licu mesta, u našem domu izmeriti naš kuhinjski prostor i dokumentovati dimenzije i u skladu sa njima i našim željama kreirati upravo onu savršenu kuhinju koju smo odavno želeli. Važno je da znamo, da smo sigurni u svoj prepoznatljivi stil kojim želimo da naša kuhinja odiše.

Ukoliko smo se napokon odlučili za neku od kuhinja, potrebno je da je kupimo, pre svega. Naručiti je online takođe nije više nikakav problem. Kada nam je kuhinja isporučena, ukoliko ne umemo sami da je montiram, stručne službe dostave i montaže obezbediće nam i ovu vrstu usluge. Zbog toga je važno biti u kontaktu sa korisničkim službama i servisima, jer nam oni pružaju najbolju moguću pomoć, od izbora, dimenzioniranja, uslova i načina plaćanja pa do transporta na našu adresu i montaže.
Blog ilustracija: Kuhinje Foto: user32212, Pixabay
Bilo da smo odlučili da nam je potrebna ona „ po porudžbini“ kuhinja, neka od onih koje su momentalno spremne da se montiraju i počnu da se koriste, vredi razmotriti one prelepe blok kuhinje ili možda kuhinje nešto novije generacije a to su modularne kuhinje koje se sastoje od pojedinačnih delova koji se mogu samostalno sastavljati i uzajamno kombinovati po želji i potrebi.

Osnovna kuhinjska osobina ipak treba da bude – funkcionalnost. Bez obzira za koju vrstu ili tip kuhinje da se odlučimo, ne treba da zaboravimo da nam je potrebno dovoljno prostora za odlaganje namirnica i kuhinjskog pribora ali i za kretanje po kuhinji. Funkcionalan kuhinjski sto podrazumeva da je adekvatnih dimenzija. Udobne kuhinjske stolice ili praktična ugaona klupa upotpunjuju svaku kuhinju. Ipak, ne treba zaboraviti koliko je dizajn kuhinjskog nameštaja važan. S obzirom da je ponuda kuhinjskog nameštaja izuzetno bogata, potrebno nam je malo više vremena, strpljenja i kreativnosti da bismo kreirali svoju idealnu kuhinju. Želimo li visoki sjaj ili mat površine, boje i nijanse su nam dostupne. Uzorci i dezeni su veoma traženi pa ih je lako odabrati i iskombinovati sa ostatkom kuhinjskog nameštaja. Ukoliko raspolažemo relativno malim kuhinjskim prostorom, uređenje istog će možda biti malo zahtevniji posao. Preporuka je – papir i olovka ili sada, 3D planer!

Pošto sebi želimo najbolje, nije svejedno od kog ili koji materijala će biti izrađena – proizvedena naša kuhinja iz snova. Znamo da je kuhinjski nameštaj svakodnevno izložen promenama temperature, vodi, masnoći, manje ili više agresivnim sredstvima za pranje, čišćenje i održavanje, vlazi, učestalom naprezanju prilikom otvaranja i zatvaranja...Ranijih godina u upotrebi je često bila iverica ili oplemenjena, iveral iverica. Sve manje se koristi, jer je zamenjena materijalima koji bolje podnose sve izazove koje jedna kuhinja može da nametne. Česte su u upotrebi medijapan ploče ili MDF ploče, koje su dugotrajnije i izdržljivije, mogu se proizvoditi u svim zamislivim bojama, nijansama i dezenima, a nisu preterano zahtevne kada je njihovo održavanje u pitanju. Lako se obrađuju, nije ih potrebno kantovati pa su vizuelno mnogo prihvatljivije od većine materijala. Akril je još jedan od novijih materijala koji se koriste kada se izrađuje kuhinjski nameštaj. Sloj sjajnog i glatkog materijala debljine do 2 mm postavlja se na podlogu od iverice ili medijapana i dobija se sjajan efekat, zamalo kao ogledalo. Otporan na udarce i vlagu, toplotne i hemijske uticaje, lak za održavanje, pa ako volimo sjajnu, blještavu kuhinju, akril je pravo rešenje. Drvo je neprolazan i svevremenski materijal Ipak, ne preporučuje se izrada kompletnog kuhinjskog nameštaja od punog drveta zbog velike sposobnosti upijanja vlage. Ukoliko smo ljubitelji drveta, furnir je odlično rešenje. Listovi furnira lepe se na podlogu i tako se stvara onaj prefinjeni izgled drveta koji vole pravi poznavaoci. Stilovi su raznovrsni pa se mogu pronaći i oni kuhinjski elementi sa ukrasima, staklom, ručicama i hvataljkama od mesinga, čelika, sa inkrustacijama, vitražima...Ponuda je tolika da može zadovoljiti ukuse i najzahtevnijih od nas.
Blog ilustracija: Kuhinje Foto: ErikaWittlieb, Pixabay
Nekoliko osnovnih stilova je potrebno navesti da bi nam bilo lakše da se opredelimo. Ruralni odnosno seoski stil podrazumeva klasične elemente koji naglašavaju seoski šarm i domaću, toplu atmosferu koju daje drvo sa najčešće urezanim detaljima. Potrebno je razlikovati modernu od savremene kuhinje. Moderna je minimalistički opremljena, uglavnom prostrana, elegantna i jarkih boja. Savremena kuhinja prati savremene trendove koji se periodično menjaju pa ih je potrebno pratiti. Složene rezbarije, kovano gvožđe, ukrasni detalji, elegancija sa dodirom tradicionalnog odlike su francuskih kuhinja. Metalik kuhinje nisu izašle iz mode od vremena kada su se pojavile. Klasične bele kuhinje su još jedan od trendova koji se samo nadopunjuju ili se menjaju detalji ali osnova, profinjena i istančana ostaje za sva vremena. Ukoliko smo jedan od onih retkih sretnika kojima se sa svog kuhinjskog prozora pruža pogled u prirodu, zašto ne zadržati prirodni dizajn, čistih površina, pravih linija, prirodnih boja i materijala?

Mirandre.com će nas povesti u jedan raskošni svet kuhinja i svega onog što nam u kuhinji treba ili naprosto želimo da imamo. Od kuhinjskog nameštaja, električnih uređaja do dekorativnih elementa, pribora za jelo, posuđa, da bi naša kuhinja bila savršena i naše srce na mestu. Mirandre.com daće nam najverodostojnije informacije u vezi kuhinje i svega onoga što se na nju odnosi. Proizvođači i distributeri kuhinja i kuhinjskih elemenata i potrepština sa svojim ponudama, obiljem prelepih fotografija i obaveznim cenovnicima sada su na jednom mestu i jedino što nam je potrebno je malo više vremena za razgledanje, pod uslovom da smo apsolutno sigurni u to kako naša idealna kuhinja treba da izgleda.
J. S.
Back to Top