Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta bi bilo kada bi svi masovno ugradili pvc stolariju

Ugradnje nove pvc stolarije nešto je o čemu se sve više priča. Prijatelji i poznanici se pitaju za iskustva i mišljenje, traže se najpovoljnije cene i najbolje ponude. Sezona je počela uveliko. Pvc nudi mnoštvo prednosti, ali šta bi bila globalna posledica masovne zamene stare stolarije, novom od pvc-a? Kako bismo svi mi to osetili?

Postalo je opšte poznato da je pvc stolarija standard u novoizgrađenim objektima, ali isto tako se vrlo dobro zna da je još uvek mnogo starogradnje koja nema nove prozore u balkonska vrata. Tu su i dalje stari prozori i vrata od drveta, koji imaju loše dihtovanje i mikro pukotine na sve strane. Neke rupe na ovakvoj stolariji nisu uopšte mikro, već se jasno uočavaju golim oko. Nastale su nakon decenija upotrebe, svakodnevnog otvaranja i zatvaranja. Načeo ih je zub vremena, što znači da je za njihovo postojanje zaduženo više faktora. Razne vremenske prilike, koje uključuju kišu i ostale padavine, uticale su da polako ovi prozorska, kao i okna od vrata od terase postanu porozna i nedovoljno zaptivena kada su zatvorena. Stara stolarija koja ima lošu izolaciju, razlog je zašto se sve više ljudi odlučuje da je zameni novom od pvc-a.

Blog ilustracija: U planinskim krajevima najzahvalnije je imati pvc stolariju


Foto: Pixabay

Jedno od najistaknutijih prednosti pvc stolarije ogleda se u tome da ona pruža dobru toplotu izolaciju, tako da automatski štedi energiju. Činjenica da imate pvc stolariju najviše se odražava na to da štedite novac, bili vi toga svesni ili ne. Stanovnici stambenih zgrada koje imaju daljinsko centralno grejanje, mogu reći da se to njih ne tiče, jer svakako tokom cele godine plaćaju račune za infostan. Ali, ipak, većina njih vam to neće reći, već će svesrdno potvrditi da je istina da otkad imaju nove pvc prozore i balkonska vrata, itekako štede na računima za struju. Bez nove stolarije morali su svoje stanove da dogrevaju grejalicama. Grejalice su veliki potrošači. Stari tip grejalica i kalorifera nema termostat i može da radi non-stop. O tome koliko je to nebezbedno, ćemo malo kasnije. Novije grejalice zauzimaju manje prostora, imaju termostat, ali i dalje jedu struju. Postojanje termostata nekim ljudima ne odgovara. Kada je u stanu hladno, prijalo bi im da grejno telo isijava toplotu stalno, a ne sa prekidima. Zato je potražnja za tim starim grejalicama porasla. Ali, teško se mogu naći i mnogo su lošijeg kvaliteta od skupljih novih. Što se tiče bezbednosti, jasno je da je veoma opasno ostaviti ih upaljene bez nadzora. Zato, ako ih imate i koristite u stanu tokom zime, obavezno proverite da li ste ih isključili kad izlazite napolje ili se premestite na duže vreme u drugu prostoriju. Međutim, najbolje pitanje je šta će vam uopšte bilo kakva grejalica, ako već cele godine morate da plaćate visoke račune za grejanje. Na šta to liči da se smrzavate zimi? Zarad štednje energije i iz razloga očuvanja životne sredine, podstanice u zgradama imaju termostate. Kada se dostigne određena temperatura, radijatori se gase. Zgrade i stanovi u kojima su radijatori vreli non-stop sada su veoma retki, i skoro da ne možete više da čujete kako se neko hvali da je cele zime u šortsu jer je u stanu pretoplo. Nasuprot tome, termostat postavlja granicu, u trenutku kada se dostigne zadata temperatura, grejanje se gasi.

Kako se ovo odražava na osećaj u stanu? Mnogi se žale da im je hladno. Najveći razlog je loša stolarija. S njom je toliko teško zagrejati stan, naročito kada duva hladan vetar. U takvim danima čini vam se da je to nemoguće. Zato su veliki računi za struju. Grejalice i klime rade stalno. Imate osećaj da grejanje ukupno preskupo plaćate. To je tačno. Zašto ne biste uštedeli? Ako mislite da je nova pvc stolarija skupa, grdno se varate. Ona, ne samo što nije skupa, već je toliko jeftina da je, praktično, besplatna. Kako to? Lepo. Štedi novac za dogrevanje zimi i rashlađivanje prostora leti, i to u tolikoj meri da se posle samo nekoliko godina isplati, kao da ste je dobili za džabe. Njen vek trajanja meri se decenijama, tako da ste na ogromnom dobitku.

Kada je potrošnja struje u pitanju, svako gleda svoj džep. Mada, ima i onih odgovornih građana, koji misle na ekologiju i životnu sredinu. Da bi se napravila struja koriste se razni izvori. Neki od njih zagađuju vazduh. Zašto se tokom akcija za spas naše planete praktikuje običaj da se pogase sva svetla i da se, barem na sat vremena odreknemo nekih tekovina moderne civilizacije kao što su električni uređaji? Zato što je i mala pojedinačna ušteda, ustvari ogromna na globalnom nivou. Poput kapi u okeanu, svaka pojedinačna kap možda ne misli za sebe da je važna, ali one sve zajedno čine okean i bez njih, on ne bi ni postojao. Isto tako, i mala ušteda struje, koja podrazumeva da gasite svetla za sobom, da isključujete uređaje koji ne moraju da imaju stalno napajanje, onda kad ih ne koristite, da perete veš noću, kad je struja jeftinija i slično – ustvari znači mnogo više nego što mislite. To su sve te važne kapi, koje kad se udruže čine okean. Okean je ovog puta spas planete.

Onaj ko za to ne mari (iako nema logike kako neko može da ne brine o jedinoj kući koju ima) barem mari za svoj novčanik. Neka mu dovoljan motiv bude štednja sopstvenog novca, ako to već nije kvalitet vazduha koji diše on i njegova deca. Nova pvc stolarija u celom stanu ili kući doneće sa sobom veoma značajne uštede. Deo novca koji bi otišao na račune, ostaće u džepu.

Kada bi svi oni, koji dosad to nisu učili, sada zamenili kompletnu stolariju i ugradili novu od pvc-a, ne samo da bi došlo do kolektivne uštede para, već bi se osetila jedna mnogo važnija posledica. Zbirni utrošak energije bi se smanjio. Vazduh bi postao kvalitetniji. Kada bi se, pored toga podigla ekološka svest ljudi, došli bismo u tačku gde su sada najpozitivniji primeri mesta u kojima je briga o očuvanju životne sredine apsolutni broj jedan.

Pročitajte još:

- Gde se kupuje pvc stolarija

M. K.
Back to Top