Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta je to što nas čini lepima – manikir

Da bismo se dobro osećali „u svojoj koži“, posežemo za raznovrsnim rešenjima koja su nam na dohvat ruke. Svako od nas želi privlačan izgled a to pre svega znači da treba da negujemo sve ono što nam je majka priroda dala na raspolaganje jer negovan izgled je najprivlačniji izgled. Sve ostalo je nadgradnja. Manikir je jedan od najzastupljenijih načina kako dolazimo do cilja jer svako od nas zapaža baš ruke. Bez obzira kojim poslom se bavimo, kog smo pola i uzrasta, manikir nam je svima potreban i to ne samo estetike radi. Razloga je mnogo, kao i tehnika i alata kojima se služi majstori praktičari dobrog manikira.

Kozmetički tretman ruku i noktiju korišćenjem brojnih tehnika, sredstava i alata je ono što svi poznajemo pod terminom manikir. Manikir možemo grubo podeliti na medicinski i kozmetički. Postoji razlika a ona je u tome da osobe koje praktikuju kozmetički manikir moraju imati medicinsko znanje iz oblasti anatomije i nege ruku i noktiju. Medicinsko osoblje stručno za oblast manikira može ali ne mora da u svom radu praktikuje kozmetičke zahvate i sredstva.
Blog ilustracija: Manikir Foto: Bruno /Germany, Pixabay
Bez obzira da li ste se odlučili za posetu nekom od brojnih kozmetičkih salona koji u svojoj ponudi imaju uslugu manikira, specijalizovanom salonu koji se bavi isključivo manikirom ili licenciranoj, stručno osposobljenoj osobi koja vam manikir može uraditi i u vašem domu, osnovni postupak je isti. Sastoji se od tri faze u radu. Prva je dezinfekcija nekim delotvornim dezinfekcijskim sredstvom. Druga je nega kože ruku i noktiju. Treća faza je ona koja se odnosi na estetski efekat celog procesa.

Prvo što je potrebno uraditi nakon temeljne dezinfekcije ruku i noktiju je detaljan pregled i analiza stanja kože i noktiju i dogovor kako klijent želi da njegovi nokti izgledaju na samom kraju postupka. Čišćenje noktiju podrazumeva skidanje prethodno nanetih slojeva laka, odstranjivanje prljavštine sa površine ili ispod ploče noktiju. Nokte je zatim potrebno skratiti, poravnati, izjednačiti, isturpijati i dati im željeni oblik.

Neki od osnovnih oblika koje nokti mogu imati su šiljasti, ovalni, bademasti, okrugli, kvadratni, kvadratni ovalni, kvadratni sa zaobljenim uglovima i ravni sa zaobljenim vrhom. Skvoval je oblik nokta koji je u suštini varijacija kvadratnog ovalnog oblika nokta, koji je kao oblik čvrst i ne smeta osobama koje svoj posao rade isključivo uz pomoć ruku.

Kada su nokti oblikovani, tada se na njih nanosi ulje za negu zanoktica ili gel koji pomaže pri njihovom odstranjivanju ili potiskivanju. Potrebno je zatim nokte dobro nakvasiti. Sledeći je postupak rada sa na zanokticama. Obavezna je masaža dlanova, nadlanica i svakog prsta pojedinačno. Ruke se zatim dobro očiste od svih tragova gela, ulja ili krema i osiona koji su se u prethodnim postupcima koristili. Na redu su svi oni postupci koji su estetski završetak elementarne nege ruku i noktiju i koji su stvar ličnog izbora.

Svi oni koji se bave manikirom koriste manje ili više isti alat i pribor u svom radu. Osim stola za manikir potrebna je posuda sa toplom vodom. Alat za kutikula – makaze, nož, štipaljke, klješta su obavezni deo alata. Bez potiskivača za zanoktice u nekoliko veličina se posao i ne počinje. Turpije za nokte različite finoće, makazice, često više pari, grickalice za nokte su neophodne i uglavnom jednoobrazne. Sav ostali arsenal jastučića, krema, ulja, losiona, gelova, lakova za nokte, i svih onih dodataka za nadogradnju, lepljenje, nalepnica, cirkona i svega onog što ovi zaljubljenici u svoj posao koriste teško je nabrojati jer pravi poznavaoci imaju svoje tajne zanata i teško ih otkrivaju.

Postoji još jedna podela manikira na klasičan – mokri i suvi manikir, francuski, muški, dečiji i parafinski.

Klasičan manikir podrazumeva oblikovanje noktiju i potiskivanje ili odstranjivanje zanoktica, koje ako prerastu mogu pucati i biti vrlo bolne i neprijatne i postoji mogućnost infekcije.
Blog ilustracija: Manikir Foto: Bruno /Germany, Pixabay
Nokti nakon francuskog manikira imaju vrlo prirodan izgled, bez veštačkih boja. Beli su jedino slobodni vrhovi nokta. Osnova nokta se polira ružičasto ili u neku prirodnu odgovarajuću nijansu dok se vrhovi nokta mogu naglasiti belom olovkom. Zatim se ceo nokat prelakira providnim lakom. Takođe se ovaj efekat može postići i veštačkim noktima. Takođe se ovaj efekat može proizvesti uz pomoć gel laka, gela, nadogradnje noktiju i izlivanja. Najčešće se koriste podloge u boji kože odnosno nokta a samo se ivice premazuju belom bojom.

Žene nemaju ekskluzivno pravo na manikir, naprotiv. Privlačne ruke, negovane, pravilnih i lepo oblikovanih noktiju nisu privilegija nijednog pola, već stvar odluke i opredeljenja da vaše ruke privlače pažnju svojom dopadljivošću. Manikir je dostupan svima pa ako su vaše ( muške ) ruke izložene svakodnevnom uticaju hemikalija, mašinskog ulja, stvaraju se naslage kože na dlanovima, preporuka je da obradujete svoje ruke jednim dobrim manikir tretmanom. Izborićete se sa zanokticama, suvom kožom ruku, naslagama nečistoće ispod noktiju, viškom kože i žuljevima. Ruke govore mnogo o svakome od nas. Negovane muške ruke su privlačne i govore o higijeni, uglađenosti i profinjenosti. Preporuka je da svaki muškarac koji drži do sebe i koji vodi računa o svom izgledu i imidžu priušti sebi redovan manikir.

Manikir namenjen deci je uglavnom vezan za negu ruku i noktiju, zanoktica i oblikovanje samih noktiju. Saveti i preporuke vezani za svakodnevnu negu ruku i noktiju primarni su u ovom delu usluge manikira.

Parafinski manikir je preporučljiv svakome. Ruke se potapaju u parafinsku masku koja je na bazi pčelinjeg voska, shea butera i sojinog ulja, mada neki praktičari imaju svoje recepture. Ruke se zatim spakuju u termo rukavice i nakon dvadesetak minuta maska se skida sa ruku. Ova blagotvorna maska preporučljiva je naročito tokom zimskih meseci kada je koža ruku izložena hladnoći i samim tim sklona da se isuši i popuca. Isto važi i za one ruke koje su izložene uticajima hladnoće usled rada na takvim mestima ili uticajima hemikalija koje proizvode na koži slične razorne efekte. Koža je nakon ovog tretmana mnogo mekša i zdravija pa se preporučuje svakome od nas.

Klasičan manikir tretman preporučljivo je raditi jednom u dve do tri nedelje češće ako imate potrebu za njim. Sve ostale tehnike izlivanja i nadogradnje noktiju traže održavanje ali stručnjaci koji se ovim poslom bave daće vam sve potrebne savete vezane za negu vaših novih noktiju.

Ako želite da vaši nokti budu kraći i imaju onaj prirodni izgled, nenametljiv i jednostavan, nanesite gel lak. Ovi lakovi su hibridni, jednostavni za upotrebu jer se na nokte nanose kao i svi ostali lakovi za nokte. Njihova prednost je što su dugotrajniji od standardnih lakova za nokte a imaju u sebi i sredstva za negu krtih i lomljivih noktiju koji lako pucaju ili se listaju. Kvalitetno nanet gel lak na noktima može trajati i do mesec dana ali se može i češće menjati na noktima upravo zbog svoje jednostavne primene.

Tehnika nanošenja gela na nokte je vrlo česta u upotrebi kod manikira. Može se nanositi i na prirodne ali i na veštačke nokte. Takođe se može aplicirati i na duge i na kratke nokte. Kod dugih noktiju je upotreba gela obavezna i tu se razlikuje od primene gel laka. Traje po mesec dana po primeni ali i duže, uz obaveznu kontrolu.
Blog ilustracija: Manikir Foto: Yana Miller, Pixabay
Nadogradnja noktiju je već duže vreme vrlo popularna tehnika jer je pokazala da ima višestruke prednosti. Nokti se produžuju tipsama – veštačkim najčešće plastičnim noktima koji se lepe na prirodne nokte specijalnim lepilima da bi se postigla željena dužina noktiju. Grickate li svoje nokte? Ovo je pravo rešenje za vas! Ovako uređeni nokti takođe traju do mesec dana po postavljanju.

Izlivanje noktiju je još jedna često korišćena tehnika. Razlikuje se u postupku od nadogradnje noktiju. Uz pomoć šablona koji se postavi ispod prirodnih noktiju izliva se nokat do željene dužine i oblika i to od gela. Nema lepljenja na prirodne nokte. I ovako urađeni nokti traju do mesec dana.

Jedan od novijih tretmana koji sve više dobija na popularnosti kada je manikir u pitanju je prah u koji jednostavno umačete svoje nokte. Nokti koji su unapred pripremljeni oblikom i dužinom premazuju se baznim smesama i nokti se umaču u akrilni prah, više puta. Ovaj prah na noktima se prirodno suši na vazduhu i nije potrebno izlagati nokte uticajima UV/LED lampe. Akril je, kao materijal jači, čvršći i otporniji od gela i samim tim i dugotrajniji. Ovako tretirani nokti dozvoljavaju i više od mesec dana do korekcije ali je i u ovom slučaju korekcija neophodna.

Želite baš duge nokte? Akril je namenjen izradi zaista dugih noktiju ili u slučajevima da su prirodni nokti izuzetno loši. Četkice koje se koriste prilikom ovog postupka umaču se prvo u tečnost zatim u akrilni prah i kada se napravi kuglica od smese dve komponente, razvlači se i ravnomerno nanosi na nokte. Suši se na vazduhu i vrlo je snažna i otporna. Ovi nokti takođe mogu potrajati i duže od mese dana ali ni njima se ne treba igrati. Korekcija je obavezna.

Takozvani ruski manikir i nije neka naročita novina na našem tržištu. Ovaj manikir u svojoj osnovi ima potpuno uklanjanje zanoktia da bi nokti bili istaknuti u prvi plan. Klasični manikir podrazumeva negu zanoktica i/ili njihovo delimično uklanjanje. Ruski manikir uz pomoć alata i specijalno dizajniranih mašina sasvim uklanja zanoktice. Ovaj prilično pipav i zahtevan postupak zaista je neophodno prepustiti profesionalcima koji neće oštetiti vaše nokte ali ni kožu koja ih oivičava. Naravno da je tu i oblikovanje noktiju, njihovo poliranje ali primarni cilj ovog manikira nije estetski, bar ne samo taj. Više je važno zdravlje nokta, njegova obrada i dopadljivost od izbora stila. Prirodni efekat je onaj na kome počiva ruski manikir.
Blog ilustracija: Manikir Foto: Alehandra13, Pixabay
Svaki od ovih postupaka zahteva korekciju. U dogovoru sa osobom koja vam je „odradila“ neku od prethodnih tehnika potrebno je da „remontujete“ svoje nokte u zavisnosti od stanja vaših prirodnih noktiju i tehnike za koju ste se odlučili. Nemojte da „probijate“ zakazane termine. Može doći do gubljenja jednog ili više noktiju, oštećenja koja mogu izazvati komplikacije koje nikako sebi ne želite.

Ukoliko ste skloni izazovima, možda je eksperimentisanje sa nail art tehnikama dobra mogućnost da svoju maštu nesputano oslobodite. Ukrasite svoje nokte najrazličitijim uzorcima, formama, bojama, materijalima koji će vam omogućiti slobodan umetnički izraz. Štras, nitne, perlice, cirkoni, akrilne boje, gelovi u boji samo su mali deo u paleti materijala koji koriste nail dizajneri u svom radu koji iz dana u dan dobija na popularnosti. Iscrtavanje noktiju, njihovo oslikavanje, 3D tehnike apliciranja šablona, sve ove i još mnogo više možete sebi priuštiti jer savremeni manikir majstori su pravi umetnici u svom poslu.

Vreme je da sebi obezbedite svoj manikir. Brojna su mesta gde možete dobiti ovu uslugu. Ali, treba vam samo proveren stručnjak koji radi sa najkvalitetnijim materijalima koje naše tržište može da ponudi, neko ko ima i znanje i iskustvo da bi bio u stanju da udovolji vašim zahtevima, željama i potrebama. Mirandre.com je tu da vam preporuči upravo takve majstore manikira.

Pretragom sajta uverićete se da su sve potrebne informacije dostupne na jednom mestu. Bez obzira na vaše lične motive koji vas vode da pronađete svog manikir stručnjaka, Mirandre.com je neprocenjivi izvor znanja koje vrlo lako možete iskoristiti i uživati u blagodatima vrhunskog manikira.
J. S.
Back to Top