Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta nam to pružaju hidromasažne kade

Šta nam to pružaju hidromasažne kade Pored spavaće sobe, kupatilo je zaista najintimnija prostorija u našem domu. Osim one elementarne potrebe da operemo pojedine delove tela ili telo u celini, često nam navrat-nanos tuširanje baš i ne predstavlja osobit užitak. Kupanje u kadi, e to je već nešto drugo. Kada smo umorni, napeti fizički ili psihički ili naprosto volimo da se opružimo u kadi punoj tople vode, pa još sa dodatkom raskošne pene u oblaku mirišljave pare...ta slika je već sama po sebi primamljiva, priznaćete. Čak i one male, sedeće kade koje smo nekako uspeli da uglavimo u malecko kupatilo daće nam svoj doprinos uživanju. Svako kupatilo treba da nam obezbedi uživanje i svako kupatilo može da se opremi tako da iz njega izađemo preporođeni, bez preterivanja.

Većina nas bar jednom je posetila neki spa centar. I često nismo imali dovoljno vremena da isprobamo sve mogućnosti koje smo tamo zatekli, raznorazne masažere za razne delove tela, raznorazne mlaznice koje su usmeravale svoj mlaz tople ili hladne vode sa svih strana na raznorazne načine čineći posetu spa centrima nezaboravnim iskustvom koje bismo tako rado ponovili. Nema više potrebe da pretražujete koja banja ili spa centar može da vam pruži baš ono što vama pričinjava vrhunsko zadovoljstvo. Ne morate da mesecima unapred rezervišete svoj termin za par sati uživanja. Ne morate više da se vozite kilometrima do željenog mesta. Sada to sve možete imati i u svom domu, u svojoj najintimnijoj kućnoj zoni, u vlastitom kupatilu. Sve navedeno pa i više od toga imaćete ugradnjom hidromasazne kade i tako sebi omogućiti svakodnevni užitak u svom kućnom okruženju.
Živimo u vrlo brzom vremenu. Ubrzan tempo života je pre svega stresan i naporan. Ako želimo da održimo tempo i idemo u korak bilo na poslovnom ili privatnom planu moramo sačuvati zdravlje. Svi znamo koje zdravstvene benefite ostvarujemo dobrom masažom. Stres kao svakodnevna pojava vremenom ostavlja neizbrisiv trag na našem zdravlju. Svakodnevnom redukcijom stresa i smanjenjem nivoa istog na minimum daje dugoročno gledano izvanredne rezultate u očuvanju psihofizičkog zdravlja. Hidromasažne kade nam omogućuju redukciju stresa svakodnevnom upotrebom, koja nam je dostupna u našem domu.
Blog ilustracija: hidromasažne kade Foto: GregoryButler, Pixabay
Sedite na poslu? Radite fizički težak i zahtevan posao? Stojite svih osam ili više radnih sati? Svakodnevna upotreba hidromasažne kade opustiće vaše napete mišiće. Poboljšaće cirkulaciju krvi ne samo u udovima već u celom telu. Blagotvorna masaža vrata i kičme pomoći će vam da ispravite nepravilno držanje tela. Time rasterećujete i svoje noge, uklanjate mogućnost pojave proširenih vena, toliko čestog problema i kod mlađih ljudi. Dokazano je da upotreba hidromasažne kade pogoduje ublažavanju glavobolje i migrene. Samo onaj ko je ima zna koliko bolna i neugodna može biti, naročito ako traje neko duže vreme. Jedan te isti položaj tela koji zauzimamo kroz duži vremenski period često dovodi do deformacije zglobova ili kalcifikacije jednog ili grupe mišića, koji služe kao podrška ostatku tela i još je jedno u nizu bolnih stanja čije tegobe jedna kvalitetna hidromasažna kada i njena redovna upotreba značajno mogu olakšati.

Vaša koža uživaće i zablistati nakon redovnog izlaganja vodenoj ili vazdušnoj masaži. I nezaobilazno, popravljaće vam se raspoloženje svaki put kada sebi priuštite da ste sebi na prvom mestu. Hidromasažna kada je idealno mesto da „pustite mozak na pašu“. Udoban položaj omogućiće vam da počnete da se opuštate. Što se više opušta vaše telo i vaše misli postaće spokojnije. I vaš um će početi da se odmara. Hidromasažne kade različitih oblika i veličina, mogućnosti, opremljene po svetskim standardima, sa ili bez prateće opreme koju birate pretvoriće vaše kupatilo u oazu mira i spokoja, na dohvat ruke, svakog dana.

Hidromasažne kade mogu biti asimetrične, okrugle, ovalne, pravougaone ili ugaone. Izbor oblika i veličine kade zavisi pre svega od prostora u koji želite da je smestite. Naravno, ako vam prostor dozvoljava veći izbor onda ćete izabrati u skladu sa svojim očekivanjima i mogućnostima.

Hidromasažne kade asimetričnog oblika su veoma modernistički dizajnirane i idealno se uklapaju kako u manji tako i u veći prostor. Asimetričan oblik pruža sav komfor da se u malom kupatilskom prostoru udobno opružite u svojoj hidromasažnoj kadi. Za ljubitelje klasično opremljenog kupatila tu su četvrtaste, pravougaone kade toliko nalik klasičnim kadama. Pa, ako volite… Za dodir romantike u možda pomalo bezličnom prostoru, ovalne hidromasažne kade su prava stvar. Okrugle, ako imate pomalo specifičan ukus. Ugaone hidromasažne kade uspešno zamenjuju klasične tuš-kabine jer dizajnom i veličinom „upadaju“ i u najzabitije uglove i čine pravo rešenje u opremanju malog ili nefunkcionalno opremljenog kupatila. Prostorni raspored je neophodno uzeti u obzir kada želite da postojeću kadu zamenite hidromasažnom. Dobro isplaniran i precizno dimenzioniran prostorni plan kupatila umnogome će vam olakšati izbor pa tako i kupovinu hidromasažne kade.

Naše tržište nudi bogat izbor hidromasažnih ali i hidromasažnih aero kada. Hidromasažne kade masiraju vaše telo ili delove tela mlazevima vode koji izbacuju hidromlaznice. Aero hidromasažne kade u svom sastavu imaju aeromlaznice koje vaše telo ili pojedine delove masiraju toplim vazduhom. Kombinacija ovih mlaznica u sklopu hidromasažne kade obezbeđuje masažu celog našeg tela a efekte takve masaže nije potrebno posebno naglašavati.
Blog ilustracija: hidromasažne kade Foto: tonlonkhu, Pixabay
Odlična osobina hidromasažnih kada je da je njihova zapremina takva da u njoj može uživati i dvoje ili troje zainteresovanih, osim naravno onih za jednu osobu, ili dve. Postoje na našem tržištu i spa kade, hidromasažne sa ili aero opcije koje imaju tri do pet mesta, sedećih ili ležećih. Zašto ne omogućiti pravi mali kućni spa centar? Zašto se porodično druženje ne bi iz trpezarije ili iz dnevnog boravka preselilo u kupatilo? Uživamo svi u porodičnom ručku ili večeri. Ali, to ne mora biti ni ostati jedini vid aktivnog i kvalitetno provedenog vremena za celu porodicu. Zapremina hidromasažnih kada varira od tipa i veličine. Radna težina ili težina koju hidromasažne kade podržavaju takođe varira od 300 kg, 330 kg, 350 kg, 380-400 kg. Uključujući vodu, nosivost je odlična ali ne treba je preopteretiti.

Spoljašnji omotač hidromasažnih kada je uglavnom izliven od akrila debljine 6 mm, 8 mm ili 10 mm. Fiberglas omotači na nekim modelima daju dodatnu zaštitu od habanja usled trenja. U sam radni mehanizam svih hidromasažnih kada ugrađene su hidropumpe snage 1-3 KS, aeropumpe na modelima koji kombinuju hidro i aeromasažu koje ubrizgavaju zagrejan vazduh u vodom ispunjen prostor i cirkulacione pumpe neophodne svim tipovima hidromasažnih kada. Izolovane su visoko kvalitetnim slojem poliuretana i impregnirane slojem otporne aluminijumske folije i tako čine izolacioni sloj debeo od 10 do 30 mm. Ovakva izolacija mnogostruko smanjuje troškove električne energije koja odlazi na dogrevanje vode.
Blog ilustracija: hidromasažne kade Foto: Mike Gattorna, Pixabay
Hidromasažne kade uglavnom imanju čvrstu nosivu konstrukciju koja dozvoljava da se ove kade transportuju ali i premeštaju sa mesta na mesto bez uvijanja, izvijanja, lomljenja i torzionih deformacija. Sam ram u svom sklopu nosi pumpe koje su osnov rada svake hidromasažne kade pa je tako ram taj koji svoji osobinama ne dozvoljava da se buka koja nastaje pri radu pumpi priguši do nečujnog. Najmodernije, hidromasažne kade novije generacije osmišljene su da amortizuju buku koja se proizvodi radom pumpi takozvanom SILENT tehnologijom. Na taj način nema nepoželjnog eho-efekta jer su pumpe postavljene u samom središtu konstrukcije svake kade

Da bi voda i/ili vazduh bili željene temperature, u sklopu radnog mehanizma nalaze se grejači snage 2-3 KW. Temperatura vode može biti relativno niska ali nikad previsoka. Prosečno temperatura vode može biti od 15 do 55 stepeni po Celzijusu. Neke savremenije spa kade imaju i niže temperature vode, ali uglavnom se proizvođači drže optimuma visine temperature vode, iz bezbednosnih razloga.

I opet, u zavisnosti kog tipa i veličine je vaša željena hidromasažna kada, one na svom unutrašnjem delu imaju brojne hidro i aero mlaznice. Broj hidromlaznica varira od 12, 24 do 45. Broj aeromlaznica varira od 5 do 10 ili 15. Brojem i rasporedom mlaznica postiže se najoptimalniji masažni efekat i svaki proizvođač trudi se da svom proizvodu podigne nivo kvaliteta upravo kvalitetno izrađenim ali i estetski dizajniranim mlaznicama koje tako ukrašavaju samu kadu i boravak u njoj čine još ugodnijim.

Poseban osvrt zaslužuje higijena hidromasažnih kada u svim svojim aspektima. U svom sklopu hidromasažne kade imaju nekoliko sredstava kaja omogućuju da voda u njima bude i ostane čista, bistra i zdravstveno prihvatljiva. Prva je UV lampa koja emisijom UV zraka dokazano eliminiše veliki broj bakterija koje se mogu naći u vodi. Brojni filteri filtriraju vodu od mehaničkog materijala. Ugrađen je obavezni antibakterijski filter koji u svom sastavu sadrži aktivni ugalj. Neke novije hidromasažne kade podrazumevaju čist hemijski sistem koji deluje sa bromom u svojoj osnovi. Brom je u standardom ograničenoj koncentraciji neškodljiv našem organizmu a istovremeno je moćno sredstvo protiv mikrobioloških zagađivača, raznih vrsta često prisutnih bakterija, algi i gljivica a tako razlaže i škodljive organske materije, čineći vodu u hidromasažnoj kadi i boravak u njoj podesnim i zdravim.
Blog ilustracija: hidromasažne kade Foto: PublicDomainPictures, Pixabay
S obzirom da su presvučene sa svoje unutrašnje strane čvrstim zaštitnim slojem, ove kade nisu osetljive na taloženje skorene prljavštine, habanje pri trenju, i na većinu sredstava za čišćenje. Ako se dobro održavaju mogu dugo trajati. Ipak, treba se raspitati kod prodavca ili proizvođača da li unutrašnji sloj zahteva da ga se održava posebnim sredstvima za čišćenje ili postoje sredstva koja treba pri čišćenju izbegavati. Takođe je važna higijena i poročnost mlaznica i treba ih pregledati i kontrolisati njihovo rad svaki put pre upotrebe.

Veoma važna komponenta svake pa i najjednostavnije hidromasažne kade je pored dovodnih pumpi i ventila, odvodni odnosno drenažni sistem ventila i odvodnih cevi, specijalno prilagođenih da omoguće prvo efekat vode u kretanju, veoma prepoznatljive osobine svake hidromasažne kade a i siguran odvod vode nakon upotrebe.

Relativno nov proizvod na našem tržištu a koji se sve više preporučuje ali i koristi je ozon generator. Ovaj uređaj, koji uzima kiseonik iz neposrednog okruženja i pretvara ga u ozon ubrizgava ga u vodu čineći je na taj način besprekornom, bilo bakteriološki bilo vizuelno. Voda obogaćena ozonom dugo ostaje kristalno bistra i bakteriološki ispravna.

Čulo mirisa je najstarije među našim čulima. Na čulo mirisa se oslanjamo u većini životnih situacija. Ako želimo da upotpunimo, na neki način zaokružimo delovanje hidromasažne kade na naše telo i um, aromaterapeutski proizvodi daće nam baš ono što tražimo, raskošne mirise, zanosnu kožu, ublažavanje bolova, opuštanje mišića i celokupnu relaksaciju na svim nivoima.

I ostala naša čula teže da budu zadovoljena. Novije hidromasažne kade u svom sklopu imaju ugrađeno led osvetljenje i najnovije, pametno led osvetljenje. Možete odabrati omiljenu boju osvetljenja ili više njih u kombinaciji i prepustiti se čaroliji igre mehurića koji ne samo da nežno masiraju vaše telo već svojim bojama upotpunjuju doživljaj.

Sveprisutna je muzička podloga u našoj svakodnevici. Zašto bismo je izbegavali u kupatilu? Većina hidromasažnih kada proizvedenih u poslednje vreme ima u svom sklopu sistem ozvučenja sa već integrisanim nosačima zvuka ili mogućnošću priključivanja na neki od već postojećih tehničkih pomagala.

S obzirom da se radi o savremenom načinu upotrebe, uređaji kao hidromasažne kade imaju elektroničku kontrolu koja više nije nepoznanica i svi je već uveliko koristimo u svakodnevnom životu. Regulacija stalne temperature, snage izlaznog mlaza, osvetljenja, muzike, ali i rad pumpi i filtera i sve ostale delove radne celine kontroliše integrisani elektronski regulator koji se vrlo jednostavno podešava i nije težak za rukovanje njime.

Brojni su proizvođači hidromasažnih i aero hidromasažnih kada, spa kada kao modernizovanih verzija već postojećih na našem tržištu. Pažljivim rukovanjem i obazrivom upotrebom do kvarova ili oštećenja bilo koje komponente ne dolazi baš lako. Ipak, ukoliko se i tako nešto desi, postoje ovlašteni serviseri koji će vam rado izaći i u susret i na teren. Tako, hidromasažne kade svojim osobinama oplemenjuju sve aspekte našeg dana, pa i života u celini.
J. S.
Back to Top