Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Struka u okviru struke – auto bravari

Ne moramo biti pasionirani filmofili koji se mogu pohvaliti ogromnim brojem odgledanih filmova. Sledeće scene iako antologijske, ne moraju nužno biti snimljene kamerom. Možemo ih videti ili doživeti svakog dana, na svakom koraku. Automobil stoji parkiran na ulici. Pored njega čuči uplakana vlasnica i besomučno nešto traži po sadržaju svoje torbe, koji se uveliko rasuo po trotoaru...Poslovna mega garaža u srcu poslovnog centra. Najnoviji model automobila, sjajan još od fabričkog poliranja ponosno stoji pored serije novih, najmodernijih automobila, kao što se moglo očekivati. Pored automobila stoji prebledeli vlasnik, u isto tako reprezentativnom odelu i pretura po džepovima istog...otac porodice vodi za ruku svoju nestrpljivu decu prema porodičnom karavanu, uredno garažiranom u sveže obojenu garažu, u tonu sa porodičnom kućom, opervaženom cvećem svih boja. Stavlja ključ u bravu svog automobila, okreće ga i – krc! Ključ se polomio na dva dela! Jedan deo ostao je preneraženom tati u ruci a drugi deo zaglavio se u bravi…

Možda ste se našli u nekoj od ovih situacija. Možda nisu bile ovako živopisne ali osećaj koji su proizvele je identičan, zar ne? Bez obzira kakav je bio vaš lični scenario, potrebni su vam auto bravari i to hitno! Auto bravari vam nude svoje usluge koje su sledeće:

-izrada ključeva za svako vozilo, automobil, kamion, kombi, terensko vozilo, motocikl, skuter…

- izrađuju standardne ključeve

- izrada savremenih ključeva savremenim kompjuterski vođenim mašinama

- izrada i kodiranje transponderskih ključeva i ključeva sa daljinskim upravljanjem

- otvaraju i otključavaju vaš automobil bez da ga oštete

- menjaju šifre na auto bravama ukoliko brave rade na taj način

- popravljaju sve vrste auto brava

- otklanjaju kvarove sa daljinski upravljanih ključeva i brava, kartica koje služe kao ključevi, smart ključeva i svih vrsta savremenih načina zaključavanja vašeg vozila i otklanjanje kvarova sa daljinskih komandi

Pretpostavka je da sve više automobila koristi ključeve sa elektronskim kodom, čipom odnosno transpondrom. Ipak to su osetljivi mehanizmi i može se desiti da ne rade kako treba ili ne rade uopšte. Koji su to najčešći modeli kojima se nude usluge ovog tipa? Nabrojaćemo samo neke, one najčešće.

Alfa Romeo, Abarth, Acura, Asia Motors, Aston Martin, Audi
BMW, Buic, Bentley
Citroen, Cadillac, Chrysler, Chevrolet
Dodge, Dacia, Daewo, Daihatsu
Fiat, Ford, Ferrari
GMC
Hyundai, Holden, Hammer
Lincoln, Lotus, Lexus
Mitshubitshi, Mini, Mg, Maserati,Maybach, Mazda, Mercedes Benz
Nissan
Opel
Peugeot, Pontiac, Piaggio, Proton, Porsche
Renault, Rover, Rolls – Royce
Skoda, Seat, Saab, Smart, Subaru, Suzuki
Tata, Talbot, Toyota
Volkswagen. Volvo
Blog ilustracija: Auto bravari Foto: Andreas Lischka, Pixabay
Bez obzir na sve češće tvrdnje da je dupliranje ključeva stvar prošlosti, ne treba ovu tvrdnju uzimati kao kriterijum. Mnogo auto bravara koji se oglašavaju na tržištu nude usluge upravo izrade ključeva, pa sad bili ono rezervni, duplirani ili ne.

Ključevi koji se izrađuju su sledeći:

- obični ključevi
- rupičasti ključevi
- kasa ključevi
- frezovani ključevi
- kodirani ključevi
- tubularni ključevi
- auto ključevi svih vrsta
- ključevi sa čipom
- ključevi za kamione, svih vrsta
- ključevi za sve vrste vozila

U prilog tvrdnji da je duplikacija ključeva stvar prošlosti može se reći da su kompjuterski vođeni uređaji koji sada narezuju ključeve sa daleko većom preciznošću nadmašili ljudsku ruku. Pri izradi ključeva novije generacije, uzima se broj kartice koja se dobija uz novokupljeno vozilo ili broj šasije i na osnovu njih se izrađuje ključ svojstven samo vašem vozilu i nijednom drugom. Na ovaj način izrađuje se potpuno nov ključ. Ili više njih. Iskopiran ključ je kopija već istrošenog ključa i nikako se ne može nazvati novim. Kada je ključ izrađen po fabričkim standardima i datim merama, e to je ključ sa garancijom kvaliteta.
Blog ilustracija: Auto bravari Foto: Tumisu, Pixabay
Nije obim posla auto bravara ograničen samo na ključeve i njihovu izradu. Često se kvare i same auto brave i auto bravari u svom delokrugu nude usluge izlaska na teren, da bi na licu mesta popravili tvrdoglavu bravu na vašem vozilu. Često se dešava da se zablokiraju vrata na automobilima. Možda zvuči banalno ali blokirane brave na auto kasetama mogu napraviti vlasnicima ogroman problem. Razume se, u zavisnosti šta ste stavili u kasetu, čiji poklopac ni da se pomeri. Na primer, usred saobraćajnog špica zaustavlja vas saobraćajna policija. I traži dokumenta na uvid. A vaša dokumenta uredno složena u zaglavljenoj kaseti…

Obili su vam vozilo. Nekoliko puta...Žalosno, ali se dešava. I odlučili ste da promenite šifru koja će odgovarati novom ključu.
Imate na svom vozilu centralno zaključavanje. Složen mehanizam upravljanja bravama, dešava se da mu „crkne“ motor…
Većina brava, naročito novijih ima u svom sklopu mikroprekidače na svim postojećim bravama. Laici baš i nisu upućeni u njihov rad…
Često je potrebno zameniti sajle za unutrašnja vrata…
Podizači stakala su takođe pokretani osetljivim mehanizmima a često se koriste pa ih je potrebno ili periodično servisirati ili često popravljati…

Kao što je već rečeno, poslednjih dve decenije sve više se proizvode vozila sa kodiranim bravama i ključevima. Nije nikakvo čudo da su postigli primat po zastupljenosti, prosto su se sami nametnuli svojim izvanrednim tehničkim rešenjima koja pružaju u zaštiti vozila od krađe, između ostalog.
Kupili ste vozilo. Uz njega ste dobili pripadajući set ključeva. Svaki pripadajući ključ sadrži u svom kućištu elektronski čip a koji opet sadrži kod, kojim je povezan sa komandama vozila. Transponder je elektronski uređaj čija je funkcija bežično slanje i primanje elektronskog signala. Na taj način omogućuje se daljinsko otključavanje i zaključavanje brava na vozilu, uz pomoć najčešće tri komande. Vrlo bitan momenat kod kodiranih ključeva i brava je taj što je kod, sam po sebi generički vezan za funkciju paljenja motora i njegovog pokretanja. Bez odgovarajućeg ključa otključavanje ali ni pokretanje vozila nije moguće pa je ovaj, siguran u svojoj osnovi sistem brzo podigao nivo zaštite od krađa vozila nekoliko stepenika naviše.
Blog ilustracija: Auto bravari Foto: HomaDerBoss, Pixabay
Još jedna prednost ovih mehanizama je u mogućnosti bezkontaktnog otključavanja vozila. Ovo je ogromna prednost, naročito u zimskom periodu kada se sve, pa i brave smrzavaju i većina vlasnika ima problem da otključa svoje vozilo a da pri tom ne slomi dragoceni ključ. Dovoljno je da ključ priđe vozilu, računar u vozilu prepoznaje kod, projektovan od strane ključa i sistem ga verifikuje kod samog pokretanja motora.

Korisno bi bilo navesti neke od glavnih razloga zbog kojih se ključevi kvare i šta je potrebno uraditi ukoliko nam se neka od ovih situacija dogodi.

Najčešće gubimo ključeve i tu nam niko ne može pomoći, osim nas samih. Najčešći kvar do kog smo sami doveli je nedostatak struje u mehanizmu. Ključ već neko vreme ne radi kako treba, ne otključa svaki put vozilo, komande slabije reaguju.

Savet: ako ste pri zameni „raskodirali“ daljinski komandu, stavite ključ u bravu za pokretanje motora, dajte kontakt, pritisnite dugme za otključavanje i držite ga utisnutog desetak sekundi i onda ključ izvadite iz kontakt – brave. Zamena baterija je jednostavna – staru zamenite istom ali novom. Kada otvarate kućište, ne radite to ničim oštrim.

Ukoliko ste videli da na instrument – tabli vašeg vozila treperi lampica koja ima oblik ključa, to je znak da da se oštetio čip u kućištu ključa. Čip prenosi podatke sa ključa do kompjutera i ukoliko je ključ često ispadao, čip ne vrši svoju funkciju.

Savet: potražite auto bravara. Zamena čipa nije komplikovana, radi se svakodnevno, usluga je brza i relativno jeftina.

Kućišta ključeva izrađuju se od plastike. Često se događa da se kućišta polome a da daljinske komande nastave da rade. Ključ – kartice su posebno osetljive i ne trba ih nositi u zadnjem džepu, polomiće se kada sednete.

Savet: Odnesite oštećene ključeve auto bravaru. Presadiće daljinske komande u novo kućište i posavetovati vas da malo više pazite na svoje ključeve, sasvim dobronamerno. Ukoliko niste sami odabrali, pomoći će vam da odaberete i kupite odgovarajuće kućište za svoje ključeve, jer ih na tržištu ima mnogo različitih tipova. Usluga nije skupa ali bi malo više novca mogli da izdvojite samo u slučaju da svoje odgovarajuće kućište poručujete iz inostranstva. Samo kućište nije preterano skupo, ali transport jeste.
Blog ilustracija: Auto bravari Foto: leobil, Pixabay
Izlizao se ključ. Ne okreće se u bravi. Šta sad? Svaka ovlaštena auto bravarska radionica bez problema zameniće metalni deo ključa odgovarajućim. Ni ta usluga ne iziskuje od vas mnogo novca.

Često se kvare tasteri odnosno mikroprekidači postavljeni na kućištu daljinskog upravljača. Potrebno je iste zameniti. Svaki dobar majstor zna da spoljašnja oštećenja na samom dugmetu tastera doprinose kvarenju unutrašnjih delova ključa. Popravak se sastoji od zamene tastera, promene mikroprekidača, lemljenja nove komponente i pre zatvaranja, testiranja ispravnosti ključa. I da ne bi bilo zabune, sve ovo rade auto bravari u svojim radionicama! U gornjem tekstu naveli smo mnogo modela novijih ili novih vozila. Ali, nisu samo ona prisutna na našim putevima. Još uvek se kod nas mogu videti dobro očuvana, očigledno voljena i negovana stara vozila, polovna vozila kojih vlasnici ne žele da se odreknu, ne još...Pa, takva vozila još uvek se otključavaju i zaključavaju starim ključevima. Da biste mogli da napravite duplikat potrebno je da na osnovu broja šasije od uvoznika ili proizvođača dobijete takozvani mehanički kod, a to je šifra po kojoj mašina narezuje fabrički oblik ključa. Ukoliko ovo rešenje iz bilo kog razloga nije moguće, ključ se može napraviti „po bravi“. Za ovaj postupak su obučeni stari majstori i oni iskusni. Pazite kome prepuštate ovaj marginalni postupak, veoma je delikatan!

Kada vam je potreban duplikat kodiranog ključa, postupak je isti kao kod izrade kopije „starog“ ključa. Od uvoznika nabavljate kod, s tim što ćete dobiti dva – elektronski kod i mehanički kod. Kada je ključ izrađen, majstor ga kodira. I to je to.

Novi modeli automobila svakodnevno pristižu na puteve. Nova oprema ih u stopu prati. Novi kodirani ključevi stižu u najnovijem, rasklopivom obliku. Auto bravarima ovi ključevi i nisu toliko novi jer je mehanizam potpuno isti a i postupak njihove izrade i kodiranja takođe. Neke komande kao na primer centralno zaključavanje nalaze se i na ovim novim ključevima ali i neke prateće, inovirane i poboljšane.

Ključ kartice su zasada, najnoviji način otključavanja ili zaključavanja, naravno najnovijih vozila. Kao i sve kartice i ove kartice sadrže podatke o automobilu ili na zahtev, o vlasniku. Auto bravari koji su osavremenili svoj rad i prate svojim radom savremena dostignuća i u skladu sa tim i potrebe svoje klijentele, mogu vam napraviti vašu ključ karticu. Kartice takođe sadrže ključ koji je prvo potrebno narezati i zatim kodirati, mada ovaj posao, kada je kartica u pitanju nevidljiv...Ovo zadovoljstvo je skuplje od ostalih usluga koje vam nude auto bravarske radionice.

Na osnovu svega prethodno rečenog, možete biti mirni. Auto bravarske radionice „pokrivaju“ sve vrste usluga koje su vam potrebne, od starog do najnovijeg. Ipak, budite oprezni. Nemojte gubiti svoje ključeve, pazite da se ne polome, imajte na umu koliko su osetljivi mehanizmi na novim automobilima i pripadajućim ključevima. Kao i sa svim ljubimcima, tako i sa ovima, sa mnogo pažnje i ljubavi...
J. S.
Back to Top