Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Struka unutar struke - autoelektričar

Svakodnevno se krećete po mestu u kome živite i pri tom susrećete mnogo ljudi. Da li ste se ikada upitali ko su ti ljudi? Kojim poslom se bave? Da li ste u stanju da na osnovu nečije fizionomije odredite njegovu profesiju? Kako biste prepoznali autoelektričara?

Da bi neko dobio ovo zvanje i uopšte mogao da počne obuku za bavljenje poslom koji radi autoelektričar važno je da ima nekoliko ključnih osobina. Mora da ima odličan vid. Mora razlikovati boje jer je to veoma bitan segment njegovog rada. Potreban mu je izoštren sluh. Potrebne su mu razvijene motoričke sposobnosti uopšte a naročito se ovo odnosi na spretnost kada su ruke u pitanju. Spretnost sitne muskulature ruku i prstiju je često presudan faktor u ovom poslu. Ukoliko osoba ima problema sa pojačanim znojenjem dlanova, to mu može predstavljati smetnju u radu. Dobro čitanje i pamćenje kao i sposobnost logičko – matematičkog opažanja i zaključivanja neophodne su ako želite da radite posao autoelektričara. Predanost poslu nije na odmet. Visok stepen koncentracije i fokusiranosti na problem stiče se stručnim obučavanjem i osposobljavanjem. Psihofizičko zdravlje je jedan od osnovnih uslova koji treba da je zadovoljen.
Blog ilustracija: Autoelektričar Foto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
Šta to konkretno rade autoelektričari? Održavanje električnih i elektroničkih uređaja, sklopova i sistema vozila je osnovni deo njihovog posla. Montaža i demontaža rasvete i kontrola paljenja je sledeći i ne manje važan deo. Auto dijagnostika je neophodna – dijagnostikovati kvar na električnim i elektronskim delovima, sistemima i sklopovima i otklanjanje i zamena potrebnih delova ili sklopova je svakodnevni deo posla svakog autoelektričara. Ukratko, održavanje, dijagnostikovanje i popravak svih delova koji imaju veze sa električnom energijom u jednom automobilu, od instalacija do kompjuterskih komponenata u rukama je autoelektričara.

Moderna, savremena vozila imaju sve više elektronskih funkcija i sistema pa je i dijagnostička oprema koja se koristi sve savremenija i naravno, neophodno je ići ukorak sa vremenom, tehničkom podrškom i znanjem i primenom istog u praksi. Bilo da se radi o kočionom sistemu, prenosnom mehanizmu, upravljačkom mehanizmu, klima uređajima, sistemu ubrizgavanja goriva, sve više modela automobila poseduje integrisane elektronske sisteme koji pokreću, kontrolišu, omogućuju besprekoran rad vozila, sinergijom svih sistema i udobnu, sigurnu i bezbednu vožnju za sve učesnike u saobraćaju.

Osposobljeni za poznavanje principa rada svih električnih i elektronskih sistema i sklopova u vozilima, autoelektričarima je prepoznavanje uzroka problema, otklanjanje i zamena postojećih novima je važan segment rada. Osvetljenje i saobraćajna signalizacija vozila kao i sistem paljenja su bitni momenti koji kao i svi ostali treba da funkcionišu bez greške.

U današnje vreme veliki broj tipova i modela vozila svih kompanija koje se bave proizvodnjom vozila imaju integrisane sisteme koji su elektronski. Sistem koji automatski prilagođava brzinu automobila u kretanju na osnovu prepoznavanja signalizacije, uz pomoć radara ili pokretan na neki drugi način je neophodna pomoć vozačima ali vrlo osetljiv.

Sistem koji kontroliše svetla, njihovo usmeravanje rotiranjem pod zadovoljavajućim uglom je još jedan od sistema koji vozačima olakšava noćnu vožnju.

Asistent pri parkiranju se pokazao kao vrlo koristan sistem bilo da ceo postupak izvede samostalno ili savetuje vozača kako da se parkira na najbolji moguć način.
Blog ilustracija: Autoelektričar Foto: RitaE, Pixabay
Mnogobrojni senzori i kamere detektuju slepe tačke i „mrtve uglove“ i informišu vozače o njima onda kada sami nisu u mogućnosti da da ih uoče na drugi način. Zvučno ili svetlosno, alarmiraće vozaču da mu preti neposredna opasnost. Na istim principima počiva rad sistema za izbegavanje sudara u slučaju da se ispred automobila nađe bilo kakva prepreka koja može izazvati sudar. Neki od ovih sistema preduzimaju i neke druge sigurnosne mere kao što su na primer zatezanje sigurnosnog pojasa.

Vožnja sama po sebi može biti monotona pa se dešava da je nakon nekog vremena vozač jednostavno pospan. Savremeni sistemi za detekciju tog stanja vozača su tu da ga upozore da nije dovoljno pribran da bi nastavio vožnju.

GPS navigacija je već duže vreme sastavni deo većine automobila i postala je uobičajen saputnik vozačima.

Pomoćnik pri vožnji na uzbrdici je sistem detekcije terena kojim se automobil kreće i vrlo je sofisticiran sistem koji zahteva brižljivo održavanje.

Sistem koji zadržava automobil u saobraćajnoj traci je jedan od važnih i sada već sveprisutnih elektronskih sistema većine automobila.

Pomoćni sistemi koji vozačima omogućuju stalni protok vitalnih informacija kao što je onaj koji kontroliše pritisak vazduha u pneumaticima i neki drugi podležu istoj vrsti servisa i održavanja od strane akreditovanih autoelektričara.

Većina velikih proizvođača automobila koji svakodnevno unose inovirane modele automobila sa sve savremenijim elektronskim sistemima organizuju periodične obuke za svoje zaposlene autoelektričare. Na taj način su autoelektričari u toku savremenih tokova na svom delovodnom području funkcionisanja, dijagnostike i otklanjanja kvarova na ovim osetljivim sistemima. Ukoliko su autoelektričari zaposleni u akreditovanim servisima od strane neke od svetskih kompanija za proizvodnju automobila, tada su dužni da prate i poštuju specifikacije u radu predviđene od strane matične kompanije. Savremeni tehnološki tokovi uvode sve više automobila koji se kreću na hibridni ili električni pogon. Osnovna razlika između ova dva tipa je u izvoru snage samog vozila. Hibridni automobili imaju benzinske motore i elektromotore koje pokreću baterije sa automatskim punjenjem i neprekidno se prebacuju sa jednog na drugi izvor. Motor električnog automobila pokreću struja isključivo iz baterija. Električna energija koja je sačuvana u punjivim visokonaponskim baterijama pokreće elektromotor koji je pretvara u mehaničku pogonsku snagu. Baterije se jednostavno pune preko kabla koji vam se isporučuje sa automobilom i koji jednostavno priključujete na električnu mrežu.
Blog ilustracija: Autoelektričar Foto: Chris Readin, Pixabay
Ukoliko već posedujete neki od tipova novih električnih automobila, tada vam je dobro poznato da ste se rešili dvadesetak mehaničkih komponenti koje zahtevaju redovno servisiranje a koje su u sklopu automobila koje pokreću dizel ili benzinski motori. Ali, dobili ste za uzvrat neke druge komponente koje, osim onih standardnih kao što je pritisak vazduha u pneumaticima, zamena filtera, metlica brisača, dopuna tečnosti za pranje vetrobranskih stakala podrazumeva i neke vrlo specifične servise koje treba da vam urade isključivo akreditovani i visoko stručno osposobljeni autoelektričari. Pošto je na našim putevima sve više hibridnih i električnih automobila i potreba za uslugama autoelektričara je poslednjih godina u evidentnom porastu.

Baterije su okosnica svih električnih automobila. One nisu neuništive, već polako ali sigurno vremenom degradiraju i gube svoj kapacitet. Od modela do modela razlikuje se domet, pa varira od 15 do 300 km koji se pređu nakon jednog punjenja baterije. Ukoliko vam se ipak desi da primetite kvar ili posumnjate da sa baterijama vašeg električnog automobila nešto nije kako treba, obratite se isključivo ovlaštenim autoelektričarima koji su prošli obuku od strane kompanije koja je proizvela vaš automobil. Ovo je jedini način da svoj automobil održite u voznom stanju kao kada ste prvi put seli za upravljač svog električnog četvorotočkaša.

Električni i hibridni automobili nisu novost na našem tržištu ali su u usponu kada je korišćenje moderne tehnologije u pitanju. Nije svejedno koga ćete izabrati da servisira vaš električni automobil. Potrebno je poznavanje tehnoloških dostignuća, posedovanje veština i kontinuirana obuka pri rukovanju specijalnim dijagnostičkim uređajima ali i posebnim alatima koji se koriste u servisiranju. Naravno, potrebno je da povedete računa o tome da ako su vašem automobilu potrebni rezervni delovi, da oni budu samo originalni i novi.

Jedan od najvažnijih momenata u servisiranju električnih ali i hibridnih automobila je servisiranje visokonaponske baterije koja je najbitniji deo vašeg električnog automobila i koju je potrebno redovno kontrolisati. Morate biti sigurni da je baterija u stanju da osigura dovoljan priliv energije tokom celog svog veka trajanja. Provera ispravnosti baterije podrazumeva ispitivanje jedinica koje kontrolišu temperaturu, proveru i zamenu tečnosti i kontrolu izbalansiranosti baterije. Neophodna je specijalna oprema za servisiranje baterije i ovaj posao poverite sertifikovanim autoelektričarima.

Do sada se već moglo ustanoviti koliko je važan asortiman usluga koje vam pružaju autoelektričari. Bilo da se radi o redovnom servisiranju automobila, bilo da ste sami ustanovili kvar, bilo da želite da budete zaista sigurni u ispravnost svih električnih i elektronskih instalacija, sklopova i sistema u svom automobilu, birajte samo pouzdane serviser i autoelektričare koji su svoje poslovne akreditacije, licence i sertifikate zaslužili znanjem, iskustvom i korišćenjem samo vrhunske opreme u dijagnostikovanju, servisiranju i otklanjanju kvarova ali i upotrebom samo originalnih zamenskih materijala i fabrički proizvedenih delova po instrukcijama kompanije koja je vaš automobil proizvela. To je siguran put da vaša bezbednost ali i bezbednost svih ostalih učesnika u saobraćaju bude zagarantovana. Takođe je jedina garancija da će vaše vozilo besprekorno funkcionisati u većini saobraćajnih situacija bile one predvidljive ili ne. Takođe na taj način možete biti sigurni da će vaš automobil raditi „kao nov“ i jedino tako ćete mu produžiti radni ali i životni vek.
Blog ilustracija: Autoelektričar Foto: SplitShire, Pixabay
Ceo spektar usluga autoelektričara vam kad-tad može zatrebati. Auto elektrika i elektronika, kompjuterska dijagnostika, saobraćajna signalizacija, paljenje, auto alarmi, auto svetla, klime, ugradnja senzora i kamera, ugradnja auto multimedija, ugradnja i servisiranje sistema koji pomažu vozačima, samo su neke od brojnih usluga kojima se bave sve bolje auto električarske radionice i servisi. Postoje na našem tržištu i specijalizovani servisi koji se bave pojedinim sklopovima ili sistemima čiji kvarovi su vrlo zahtevni za otklanjanje i zahtevaju zaista specijalnu obuku i posebnu opremu uz pomoć koje se takvi kvarovi mogu otkloniti.

Mirandre.com je sajt na kome možete pronaći sigurne i pouzdane servise i autoelektričare koji znaju svoj posao i rade ga u skladu sa svetskim standardima sigurnosti i kvaliteta. Pretragom sajta uverićete se da su samo proverene informacije dostupne i vezane za celokupno tržište u našoj zemlji. Potrudite se, odvojite malo više svog vremena i pronađite baš ono što vam je potrebno i što će vas zadovoljiti. Ponude usluga autoelektričara, adrese sa mapama „kako nas pronaći“ u cilju lakšeg snalaženja, pripadajući brojevi kontakt telefona, kontakti sa korisničkom podrškom koja vam stoji na usluzi, e-mail adrese, sve ćete pronaći na Mirandre.com. I više od toga. Specifikacija usluga je veoma bitna. Potrebno vam je da znate da li je servis autoelektričarskih radova ili radionica koja se istima bavi akreditovana. Važno je znati koja od njih je ovlaštena od strane proizvođača. Koji tip i model automobila imate i koje je marke? Kada je proizveden? Da li je serija ograničena? Pređena kilometraža? Broj šasije? Pripremite listu podataka i time olakšajte serviserima autoelektričarima posao a sebi uštedite dragoceno vreme. Svi ovi podaci i još neki su neophodni da bi onaj ko preuzme vaše vozilo što brže i bolje, kvalitetnije i pouzdanije mogao da odradi svoj deo posla. Pronaći ćete informacije koje se odnose na to koji su proizvođači automobila podržani od strane autoelektričara u ponudi. Preporuke od strane zadovoljnih klijenata takođe vam mogu pomoći u izboru. Kada ste sigurni da autoelektričari koriste samo najkvalitetniju i najsavremeniju opremu u svom radu, bezbrižno možete svoj automobil prepustiti njihovim sigurnim rukama. Neki od servisa vam nude i uslugu izlaska na teren. Možda vam je tako nešto potrebno? Proverite! Kada se uverite u stručnost i profesionalnu osposobljenost autoelektričara koji se na sajtu oglašavaju a to vam Mirandre.com omogućava, izbor će vam biti mnogo lakši. Nemojte čekati da vaš automobil stane. Redovna dijagnostika kao preventivno delovanje je uvek najbolja preporuka. Za sve marke, tipove i modele automobila koji saobraćaju našim ulicama i cestama možete lako i jednostavno pronaći svog autoelektričara.
J. S.
Back to Top