Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sveprisutni, neizostavni - Chevrolet

Početkom 20. veka, tačnije 1900. godine popularni švajcarski automobilista, perspektivni vozač trkačkih automobila i samouki automehaničar Luj Ševrole imigrirao je u Severnu Ameriku. Iskoristio je svoje znanje, kapital koji je stekao i svoje ugledno ime i 1911. godine osnovao je kompaniju koja se bavila ali i do dana današnjih se bavi proizvodnjom automobila. Ubrzo po osnivanju, 1918. godine kompanija se pripaja koncernu Dženeral Motors. Ševrole, kako se pravilno izgovara je član koncerna Dženeral Motors i danas. Prepoznatljivi su po svom kvalitetu. Od davnih dana pa sve do danas, vozila ševrolet uživaju ogromnu popularnost, te su stoga i auto delovi Chevrolet svugde u svetu veoma traženi. Sedište kompanije nalazi se u Detroitu, Mičigen, SAD. Slogan ove popularne kompanije glasi „Find New Roads“! Prepoznatljivi znak kompanije Ševrole oblika stilizovanog leptira pojavio se 1913. godine i od tada se nije promenio. Poreklo ovog znaka ne zna se pouzdano ali postoji teorija koja objašnjava ovaj znak kao stilizovani švajcarski krst, a sve u znak sećanja na švajcarsko poreklo i domovinu osnivača ove legendarne kompanije.
Blog ilustracija: Auto delovi Chevrolet Foto: anSICHThoch3, Pixabay
Samo nekoliko decenija nakon osnivanja, Ševrole je dominirao američkim tržištem, najviše tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Na samom početku stogodišnje istorije kompanija Ševrole je proizvodila klasične američke automobile, sa snažnim motorima velike zapremine i prepoznatljivog dizajna. Interesantan podatak je da su tri od deset automobila u to vreme prodatih na američkom tržištu bili upravo automobili koji su proizvedeni u Ševrole pogonima. Kompanija Ševrole je već tada proizvodila sve tipove automobila. Tih godina popularni „Ševi“ je izgradio svojevrsnu reputaciju ambasadora američkog stila i načina života i važio je kao statusni simbol. Ipak, vredno je pomenuti neke od najpopularnijih tipova vozila proizvedenih u to vreme . To su – SABERBAN koji je od 1936 godine bio karavan automobil nazivan Saberban Kariol, a od 1980 godine naziv Saberban ponosno nose najveća terenska vozila koju kompanija Ševrole ima u svojoj ponudi.

- KORVETA 1953 godine kompanija Ševrole je na tržište izbacila ovaj model sportskih automobila koji je preko noći postao planetarno popularan. Dovoljno je reći da je dosada proizvedeno čak sedam generacija ovog modela automobila.

-KAMARO je još jedan nezaobilazni sportski model automobila, i u periodu od 1967. godine do 2002. godine proizvedene su četiri generacije ovog takođe veoma popularnog modela automobila.

2005. godine evropsko tržište automobila Ševroleovim vozilima počinje da snabdeva južnokorejski Daevu.

Ova renomirana kompanija igra vrlo značajnu ulogu vodećeg globalnog brenda koncerna Dženeral Motors i ostvaruje godišnju prodaju svojih vozila od blizu 4 miliona prodatih vozila u više od 130 zemalja na svetu. Po broju prodatih automobila Ševrole je visoko pozicionirana kao kompanija četvrta na svetu. Prodorom na evropsko tržište a naročito pripajanjem Daevu kompanije uspeh je na evropskom tržištu vrtoglavo porastao. U prilog tvrdnji idu podaci da je 2008 do 222010 godine kompanija ostvarila značajan tržišni udeo na evropskom tržištu sa ostvarenom prodajom od oo 430.000 prodatih vozila i mrežom od blizu 3.000 zastupnika i sofisticiranih servisnih centara širom Evrope.

Neki od starijih Ševroleovih modela su Bel Er, Avalanč, Blejzer, Ventura, Monte Karlo, SSR, Aplander, Kapris i drugi. Noviji modeli, samo neki od brojnih su Aveo, Bot, Spark, Kavalir, Kaptiva, Kruz, Kolorado, Impala, Malibu, Montana, Niva, Oniks, Orlando, Traks, Trevers, Ekvinoks, Silverado, Taho, Trejblejzer i drugi.
Blog ilustracija: Auto delovi Chevrolet Foto: Ardo Farhan, Pixabay
Analiza tržišta prve decenije dvadesetog veka je pokazala da je jedan od deset najprodavanijih automobila na domaćem tržištu bio Ševrole Spark 0,8. Ako izuzmemo neka vozila domaće proizvodnje, u to vreme popularni Spark je bio jedan od najjeftinijih automobila, pa samim tim i jedan od najdostupnijih široj populaciji manje zahtevnih kupaca. Ovaj simpatični automobil odlikuje se solidnim unutrašnjim prostorom ali i dobrim i štedljivim motorom snage 52 KS. Upravo ovaj motor omogućuje Spark modelu da prosečno potroši 5,5 litara goriva na 100 pređenih kilometara. Maksimalna brzina koju postiže je 150km na čas a ubrzanje od 18,2 swkude postiže od 0 do 100 km na čas. Ipak, nije savršen. Auditorijum se izjasnio da ovaj model ima relativno skromnu serijsku opremu i prilično mali prtljažni prostor od svega 170 litara zapremine. Pa ipak, nekoliko godina je ovaj model uz još neke Ševroleove modele bio jedan od deset najprodavanijih modela automobila koje ste mogli videti na našim drumovima.

Uspeh kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom vozila, bila kompanija mala ili velika, zavisi, naravno od prodaje svojih modela. Čak i jedan ševrole ne može sebi dozvoliti pad u prodaji, bar ne drastičan pad. S obzirom na ekonomsku situaciju u Evropi početkom dvadeset prvog veka, koncern Dženeral Motors je zabeležio pad u prodaji Ševroleovih modela. Tih godina preduzeo je veliki korak da prestane da izvozi svoja vozila na prostore zapadne i centralne Evrope, gde je pad prodaje u odnosu na ostatak Evrope zabeležen kao najveći. I, 2015 16. godine zaista je obustavljena prodaja Ševroleovih vozila i kod nas, u Srbiji . Međutim, kao i sve visokoorangirane kompanije, ni Ševrole svoje kupce nije „ostavio na cedilu“ Ševrole je raskinuo ugovor o prodaji i distribuciji svojih vozila na naše tržište. Ali, nije raskinuo ugovor o nekim drugim vidovima saradnje, kao što je ugovor kojim se kompanija obavezuje da će ostati posvećena pružanju usluga servisa i obezbeđivati potrebne originalne rezervne delove i svu ostalu stručnu pomoć i podršku za kojom se ukaže potreba. U zapadnoj i centralnoj Evropi postoji čitava mreža od preko 2000 ovlaštenih servisa koji zapošljavaju visoko stručno obučen kadar, automehaničare, električare, elektroničare i druge stručnjake koji su obučeni za rad na svim tipovima Ševroleovih vozila. U Srbiji postoji više od deset ovlaštenih servisa koji su nastavili da rade nepromenjeno, u skladu sa potrebama korisnika njihovih usluga, a kojih nije mali broj.

Ukoliko imate želju ili potrebu da svojim Ševrole vozilom krenete na nešto duži put, van granica naše zemlje, možete biti sigurni da, čak i ako se vašem vozilu dogodi kvar, nećete ostati pored druma. Bar ne dugo… Ševrole Euroservis vam garantuje svaku moguću pomoć koja vam je potrebna. Ova usluga dostupna je u preko 40 evropskih zemalja. Usluge koje vam Ševrole Euroservis nudi su pomoć na putui / ili šlepanje vozila, ili u drugom slučaju rentiranje drugog vozila za nastavak putovanja, bilo do birane destinacije ili za povratak kući sa smeštajem u hotelu koji je deo ove usluge.

Nakon prestanka prodaje novih Ševroleovih vozila na domaćem tržištu, ipak je veliki broj istih nastavio da se kreće našim drumovima. Neka istraživanja pokazala su da su na našim prostorima najtraženiji odnosno najbrojniji upravo sledeći modeli – Aveo, Spark, Kalos, Cruze, Captiva, Epica i Lacceti, Matiz, Orlando.

Bez obzira koji model Ševroleovog vozila posedujete, kad – tad zatreba vam deo. Ili više njih. Bilo da se u delove automobila veoma doro razumete ili nemate pojma, preporuka je da se obratite ovlaštenim servisima – distributerima koji će vam pomoći da tačno i precizno odaberete one delove koji tačno i precizno odgovaraju upravo vašem četvorotočkašu sa znakom Ševrole. Još jedna preporuka je da uvek kupujete originalne delove uz koje ćete dobiti račun i garanciju.
Blog ilustracija: Auto delovi Chevrolet Foto: Brigitte Werner, Pixabay
Naravno da su polovni delovi mnogo jeftiniji u odnosu na nove. Ali… za nove delove proizvođač vam pruža garanciju. Polovni? Možda i nisu loši, ali kako to dokazati, biti siguran da ste zaista sigurni tokom vožnje, da ne ugrožavate ni sebe ni ostale učesnike u saobraćaju? Takozvani delovi za prvu ugradnju su odgovarajući delovi proizvedeni od strane akreditovanog proizvođača koji neposredno sarađuje sa matičnom Ševrole kompanijom. Na taj način, ako se odlučite za ovu vrstu delova takođe ste napravili dobar izbor, kao sa originalnim delovima. Kompanija svojom garancijom stoji iza kvaliteta delova koje distribuiše pa možete biti mirni.

Većina ovlaštenih servisa nudi kompletan asortiman auto delova za većinu tipova i modela Ševroleovih vozila a ne samo za one najpopularnije ili najprodavanije. Bilo da su vam potrebni amortizeri, hladnaci, sert kvačila, farovi, filteri, ulja, sve što vam treba za veliki ili mali servis moguće je pronaći na prodajnim veb stranicama ili pomoću odgovarajućih programa koji pretražuju ponudu. Ukoliko vam je lakše uvek se možete obratiti nekom akreditovanom servisu čiji korisnički ili call centri zapošljavaju stručno osoblje koje će vam rado izaći u susret i pomoći vam ne samo da odgovarajući deo pronađete. Pomoći će vam i da odaberete, da se odučite između velikog broja proizvođača i brendova auto delova za Ševroleova vozila, koja se međusobno razlikuju i cenom i kvalitetom. Neki od servisa imaju u svojoj ponudi blizu 100 aftermarket proizvođača Ševroleovih auto delova pa je preporuka da se obratite nekom stručno osposobljenom serviseru za pomoć pri odabiru, koji sigurno neće biti lak.

Vlasnici Ševroleovih automobila ne treba da brinu ada je u pitanju nabavka auto delova. Kompanija Ševrole obećala je da će obezbeđivati auto delove za svoja vozila najmanje deset godina nakon što se proda poslednji automobil marke Ševrole u Srbiji.
Blog ilustracija: Auto delovi Chevrolet Foto: Elad, Pixabay
Sledi nekoliko preporuka iskusnih servisera koji su, radeći dugi niz godina stekli reputaciju renomiranih stručnjaka za Ševroeova vozila. Pošto trenutno baš nije jednostavno kupiti novo Ševroleovo vozilo, pa ste na taj nači sigurni da su u njemu novi i originalni delovi, tada možete ispoštovati preporuke date od strane proizvođača pa odraditi veliki servis nakon pređenih oko 150.000 kilometara ili nakon 5 godina vožnje ako se niste mnogo vozili pa dosegli tu kilometražu. Mnogi od nas odlučili su se za kupovinu polovnog automobila. E, tada odmah uradite veliki servis, u ovlaštenom auto servisu. Prvo što je neophodno da uradite bilo bi da zamenite set zupčastog kaiša / lanca. Ukoliko počnu da pucaju, može doći do ozbiljnih kvarova na vašem Ševrole vozilu. I ne zaboravite, originalni fabrički delovi uvek su višeg kvaliteta od bilo kakvih zamenskih.

Kupovina delova za naše automobile često predstavlja veliko opterećenje našeg budžeta. Ipak, redovnim održavanjem automobila i servisiranjem, kao i pridržavanjem saveta o sigurnoj i bezbednoj vožnji možemo pomoći svom automobilu da nam duže „živi“ Na taj način možemo takođe izbeći skupe popravke raznih sistema u svom automobilu, od rashladnog, preko sistema prenosa, pogonskog sklopa, i svih drugih komponenti koje sačinjavaju skladnu celiu vašeg Ševrole vozila. Preventivno ophođenje prema svom automobilu uveliko smanjuje oštećenja i habanja ne samo motora već i do mnogih drugih komponenti. Na taj način možete produžiti vek trajanja svog omiljenog Ševroleovog četvorotočkaša.

Dragi vozači, činjenica je da potraga za odgovarajućim auto delom / delovima često jeste vrlo naporna. Takođe je činjenica da želite da deo / delovi koje kupujete za svoj automobil budu pre svega kvalitetni a i da im cena bude povoljna, ako je moguće. U današnje vreme internet nam omogućuje obilje podataka, dostupnih ali i sa mogućnošću da dobijene proverimo u praksi. Pa, ne bi bilo na odmet malo istraživati, upoređivati, nešto o tome i naučiti ili, pojednostaviti stvar i obratiti se ovlaštenom servisu. Kako ga naći? Pa na internetu, kako drugačije?
J. S.
Back to Top