Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ugodnu vožnju pruža vam vaša auto klima

Do pre samo par decenija vožnja automobilom ponekad je bilo pravo mučenje. Čak i kada su uslovi na putu bili za ono vreme besprekorni, novi putevi ili stari ali obnovljeni i održavani, očišćeni, saobraćaj dobro regulisan, nismo mogli a ni danas ne možemo uticati na vremenske prilike ili bolje rečeno, neprilike. Kada je napolju zaista hladno, ni najbolje grejanje nam ne pomaže baš mnogo. I najkraće relacije učine nam se mnogo duže nego što zaista jesu. Zamrznuta brava, zaleđena stakla, zamagljena iznutra, sve to i još mnogo neprijatnosti koje tada možda i nismo mogli da izbegnemo. A tek leti, kada su temperature često ekstremno visoke! Otvoreni prozori tokom vožnje, to znamo iz iskustva, mnogo više odmažu nego što pomažu. Uzmimo za primer odlazak porodičnim automobilom na letovanje. Prosečna porodica sa dvoje male dece svojim automobilom, nakon svih obavljenih priprema seda u automobil i kreće na put. Dug i zamoran. Još ako je inostranstvo u pitanju, čekaju ih sati čekanja na graničnim prelazima, za vreme kojih ne treba da napuštaju svoje vozilo. A u to doba godine temperature rastu, rastu, rastu… Nastavak priče nam je svima itekako poznat. I dosetili smo se kako da sebi omogućimo prijatnu vožnju.

Većina vlasnika automobila u današnje vreme odlučila je da u svom vozilu ima auto klimu. Klima uređaj se pokazao kao izvanredan saputnik. Činjenica da auto klime kontrolišu temperaturu u samoj kabini vozila, znači neposredno nam boravak čine udobnijim, lakšim ali i zdravijim. Iz dana u dan pojavljuju se inovacije na tržištu koje našu vožnju iz dana u dan olakšavaju ali i dodatno obogaćuju ne samo održavanjem zdrave i ugodne stalne temperature. Mogućnost smanjivanja vlažnosti vazduha je velika prednost kao i sprečavanje prodora neprijatnih mirisa na koje su mnogi osetljivi tokom vožnje. Budući da se na ovaj način vazduh isušuje, korisno je da nam naša auto klima omogući stakla koja nisu zamagljena.

Da bismo mogli što pravilnije a i duže koristiti klima uređaj u svom automobilu, korisno je znati osnovne mehanizme rada auto klima. Pre svega, potrebno je znati da se ranije korušćeni gas Freon R-12 zamenio Freonom R-13, koji je ekološki prihvatjiviji i ne šteti ozonskom omotaču tako da i u starijim tipovima vozila sve više štetni Freon zamenjuje mnogo manje štetnim gasom.
Blog ilustracija: Ugodnu vožnju pruža vam vaša auto klima Foto: Karolina Grabowska, Pixabay
Auto klimama možemo upravljati automatski ili manuelno odnosno ručno. Ručno upravljanje podrazumeva da vozač odnosno putnici biraju temperaturu i vlagu na koju se klima ručno podešava. Automatski način podešavanja obavlja se kompjuterski, uzimajući u obzir sve faktore koji opredeljuju najkomforniji boravak u kabini tokom vožnje.
Auto klime ili klima uređaji su sistemi zatvorenog tipa. Sastavljeni su od dve strane – stranu niskog i stranu visokog pritiska. Osnovni delovi svake auto klime su kompresor, kondenzator ili hladnjak, isušivač vlage i sistem cevi koje ih povezuju i ovi delovi čine stranu visokog pritiska. Ekspanzioni ventil, isparivač i sistem cevi koje ih povezuju čine stranu niskog pritiska klima uređaja.
Klima uređaji u automobilima su komplikovani mehanizmi i njihovim popravkama, servisiranjem i ugradnjom bave se specijalizovane radionice i obučeni stručnjaci ali ovom prilikom ipak treba reći bar osnovno o najvažnijim delovima svake auto klime.
Isparivač je deo klima uređaja koji je izgledom sličan kao hladnjak i nalazi se u kabini vozila. Ventilator postavljen u kabini vozila uvlači topao vazduh iz kabine koji se hladi u isparivaču i hladan se vraća u kabinu. Jedna od vitalnih funkcija isparivača je i ta da smanjuje vlažnost vazduha u kabini.
Jedan od osnovnih delova koji čini svaki klima uređaj na vozilima je svakako kompresor auto klime. Njegova uloga je u povećavanju pritiska gasa koji izlazi iz isparivača. Radi na pogon samog vozila. Kompresor je predviđen da po svojoj nameni sabija gas ali to ne važi za tečnosti. Osnovni kvar na kompresoru dešava se kada dođe do takozvanog hidroudara, koji može sasvim uništiti kompresor i do koga dolazi kada se gas i tečnost pomešaju.
Kondenzator ili hladnjak u samom vozilu nalazi se iza kompresora. Sistem klima uređaja predviđa da se kondenzator smesti u blizinu tečnosti koja služi za hlađenje motora. Kondenzator hladi gas koji skuplja toplotu iz kabine vozila i otpušta istu u atmosferu. Sabijanjem, gas se ugreje. Hladan gas je tečan i ostaje pod visokim pritiskom.
Kada gas izlazi iz hladnjaka, on prolazi kroz sledeći veoma bitan deo sistema klimatizacije vozila – isušivač vlage. Isušivač vlage ispunjen je granulama koje upijaju višak vlage, odnosno vodu koja je potencijalno ušla i zaostala u sistemu. I to je jedan od glavnih uzroka kvarova na auto klimama.

Ekspanzioni ventil je mesto gde se odvija prelazak sistema u stanje niskog pritiska. Ovaj specijalni ventil pretvara tečnost pod visokim pritiskom u dvokomponentni fluid odnosno u smešu tečnosti i gasa. Osnovna namena ventila je regulacija pritiska tečnosti. Postoje takozvani termostatski ventili i ventili sa podešenim otvaranjem. Sistemima koji u svom sklopu imaju ekspanzione ventile sa podešenim otvaranjem imaju nešto drugačiji sistem eliminacije viška vlage. Često se desi da kod ovih sistema u isparivač uđe previše vode koja nema mogućnost isparavanja i koja se obavezno mora ukloniti.
Blog ilustracija: Ugodnu vožnju pruža vam vaša auto klima Foto: Dayron Villaverde, Pixabay
Na našim prostorima možete pronaći mnogo servisa koji se bave servisiranjem, popravkama ili ugradnjom klima uređaja u vaše vozilo. Većina automehaničarskih radionica, specijalizovanih ili opšteg delokruga rada imaju u sklopu usluga koje nude i uslugu najčešće otklanjanja kvarova sa auto klima. Ipak, preporuka je obratiti se specijalizovanim servisima čija primarna i prioritetna delatnost je upravo rad na klima uređajima za vozila, od početka do kraja.
Jednom godišnje uzmite sebi u zadatak da odvezete svoje vozilo u akreditovani servis da biste bili sasvim sigurni da klima uređaj u vašem vozilu besprekorno radi. Osposobljeni stručnjaci koje akreditovani servisi zapošljavaju uz pomoć vrhunske opreme počev od dijagnostičke do svih potrebnih mašina i specijalnih alata pružiće vam garanciju kvalitetno urađenog servisa klima uređaja. I preporučljivo je da servis auto klime uradite u proleće, neposredno pre nego što auto klimu pustite u „pun pogon“. Servis auto klime podrazumeva sledeće aktivnosti:

- zamena freona, zamena ulja, vakumiranje celokupnog sistema
- provera i/ili zamena filtera koji stoje na sušaču a koji je potrebno promeniti u periodu od dve ili tri godine
-analiza stanja kompresora
- analiza i provera u kom su stanju kvačilo i ležaj remenice
- detaljno proveravanje stanja pogonskog remena kompresora
- detaljna analiza i proveravanje rada sveukupnog sistema klima uređaja, precizna provera temperature vazduha u kabini vozila
Blog ilustracija: Ugodnu vožnju pruža vam vaša auto klima Foto: Pexels, Pixabay
Još jedan vrlo predvidiv momenat je kada klima uređaj izgubi količinu gasa neophodnu za normalan rad. Prihvatljiv gubitak gasa tokom godine je prosečno 2 – 5%. Svaki gubitak preko toga predstavlja ozbiljnu pretnju hlađenju kompresora koji može pregoreti ili čak, do pregorevanja celog klimatizacionog sistema. Servisi vam obezbeđuju sledeće usluge u ovom segmentu rada auto klime:

- čišćenje celokupnog sistema od nakupljenih nekondenzujućih gasova i/ili vode
-dopunjavanje ulja u sistemu auto klime na odgovarajući radni nivo
- dopunjavanje sistema auto klime freonom a na osnovu modela i tipa vozila sa svim svojim specifičnostima
- poslednja celokupna provera rada sistema klimatizacije vašeg vozila kao garancija da vaš klima uređaj savršeno radi

Ponekad je potrebno da, uz uslugu servisiranja potražite pomoć mehaničara da bi popravio vašu auto klimu koja je prestala da radi ili radi otežano. Uzroci mogu biti različiti, od freona koji ističe jer su dihtunzi na kompresoru loši ili stari, Visoke temperature oštećuju osetljive delove sistema kao što su cevi i creva i ostale prateće instalacije bez kojih je rad celokupnog sistema onemogućen. Svaki servis auto klima brzo će ustanoviti da li je na vašem vozilu potrebno zameniti ili prosto uraditi remont kompresora ili „pretresti“ freonske instalacije i popraviti eventualni kvar.

Svako vozilo je priča za sebe i ponosni vlasnici to najbolje znaju. Ali mehaničari još bolje znaju da svako vozilo zahteva cevi kao neophodne delove sistema auto klima svojstvene određenom modelu i tipu vozila. U skladu sa tim servisi vam nude zamenu ali i izradu cevi koje odgovaraju upravo vašem vozilu.

Dešava se da, iako je naše tržište veoma dobro snabdeveno rezervnim delovima za klima uređaje, neki delovi nisu dostupni, a vama se žuri. Ili su naprosto veoma skupi pa morate da tražite alternativno rešenje. Majstori – praktičari nude vam vrlo kvalitetnu uslugu varenja aluminijumskih delova koji su oštećeni, pukli ili istrošeni zubom vremena. Često se ovo praktično rešenje pokazalo kao vrlo efikasno a ujedno i mnogo jeftinije.
Blog ilustracija: Ugodnu vožnju pruža vam vaša auto klima Foto: Gerd Altmann, Pixabay
Došli smo do veoma važnog momenta, nezaobilaznog u svakom pogledu a to je potreba za dezinfikovanjem sistema klimatizacijskog uređaja u našem vozilu. Aerobne bakterije žive svuda oko nas. Gljivicama i plesnima uglavnom pogoduje vlažna i topla sredina. Neprijatni mirisi koliko su neprijatni toliko su i štetni po naše zdravlje. I sve su to razlozi da svoju auto klimu morate održavati besprekorno čistom i dezinfikovati je vrlo često. Dezinfekcija klima uređaja je još jedna od primarnih usluga svakog ovlaštenog klima servisa i ako iole vodite računa o svom zdravlju, ovu uslugu koristićete najmanje dva puta tokom godine. Postoji cela lepeza sredstava za čišćenje i dezinfekciju sistema klimatizacije vozila i neka od njih su „pogodna“ za samostalnu dezinfekciju ili čišćenje sistema auto klime. Ne treba se upuštati u raspravu ni da li su sredstva dostatna ili pouzdana ni u našu vlastitu stručnost da auto klimi samostalno damo „visoki sjaj“. Najpametnije rešenje je prepustiti ovaj naizgled jednostavan ali ipak nezaobilazno važan zadatak stručno osposobljenim tehničarima kojima se greške neće desiti. Ima više metoda koje uspešno otklanjaju sve ono što u sistemu klimatizacionog sistema može da vam tokom vožnje proizvede iritiranost i crvenilo očiju, curenje nosa, kijavicu, crvenilo, nadraženost i oticanje sluzokože disajnih organa ili alergijske reakcije jačeg ili slabijeg intenziteta sa ili bez otoka, urtikarije i crvenila kože.

Svakome od nas može se desiti da nam auto klima iz nekog razloga zataji ili prestane sa radom. Nije dobro nagađati, treba biti siguran šta je u pitanju i da li se kvar može otkloniti. Naše područje ima vrlo razgranatu mrežu nabavke i dopremanja delova za klimatizacione uređaje za sve tipove vozila. Auto klime su zatvoreni sistemi koji se sastoje od mehaničkih i električnih delova i većinu tih delova moguće je zameniti. Servisi koji se bave svim aspektima funkcionisanja auto klima sada nude nabavku originalnih delova koje nabavljaju direktno od proizvođača tako da možete biti sigurni da će deo koji se menja biti odgovarajući prema modelu i tipu i vozila i ugrađene auto klime, stručno zamenjen od strane sertifikovanih frigo mehaničara.

Nezaobilazni je i savetodavni momenat u radu servisa koji se bave rashladnim sistemima na vozilima. Svaki frigo mehaničar rado će odgovoriti na sva vaša pitanja vezana za rad i održavanje auto klime u vašem vozilu. Daće vam dragocene praktične savete i ukoliko ih se budete pridržavali, moći ćete još dugo da uživate u bezbrižnoj vožnji, udobno i provereno zdravo.

Bez obzira što nijedan proizvođač motornih vozila zvanično ne obavezuje vlasnike da moraju servisirati klima uređaje u svojim vozilima, možda kao preporuka o proveri ispravnosti, svakome od nas iz svih razloga navedenim u prethodnom tekstu jasno je koliko ova potreba postoji i koliko je važno servisirati redovno i ovaj sistem u sklopu svog vozila, makar i ne bila obavezna. Pre nego što odaberete servis koji će se „pozabaviti“ klima uređajem u vašem vozilu, pogledajte i uporedite cene i delova ali i usluga. Možda su akreditovani servisi nešto skuplji ali daju vam garanciju i na kupljene delove ali na svoj rad i to bi trebalo da vas opredeli a ne potencijalno niske cene usluge.
J. S.
Back to Top