Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Vodič kroz lajsne

Nije potrebno konsultovati stručnu literaturu i navoditi preciznu definiciju lajsne. Ipak, bilo bi dobro napraviti reda kada o lajsnama razmišljamo ili o njima razgovaramo. Jer, kada imamo potrebe da postojeće zamenimo novima, zamenimo samo deo koji se oštetio ili na nove površine treba da postavimo i nove lajsne, e tu počinje zbrka. Pošto je pomoć pri izboru uvek dobrodošla, pokušaćemo da vam pomognemo u izboru najadekvatnijih lajsni za vaš prostor u skladu sa namenom istog, vrstama materijala od koga se lajsne izrađuju i postavljaju da bi podržale svoju osnovnu tehničku ali ne manje važnu, estetsku ulogu.

Lajsne uopšteno zastupljene su u svakodnevnom životu na mnogo polja. Očigledan primer su auto lajsne. Svi automobili na vratima imaju zaštitne lajsne, neophodne da bi se vrata automobila mogla pravilno zatvoriti i time nam omogućuju bezbednu vožnju. One su uglavnom elastične, gumene ili silikonske, koje zaptivaju vrata i onemogućavaju da se ista otvore tokom vožnje. Većina automobila, naročito noviji modeli imaju na svojoj haubi ukrasne lajsne, izrađene od prohroma ili nekog drugog materijala. Zašto vaš automobil ne bi još bolje izgledao? Svi proizvođači auto lajsni trude se da na tržište svakodnevno „izbace“ sve kvalitetnije i privlačnije dizajnirane auto lajsne.

Lajsne se izrađuju od najrazličitijih materijala u zavisnosti na koju podlogu se postavljaju.

Osnovna podela lajsni prateći podlogu na koju se postavljaju bila bi sledeća:
-lajsne za laminat
-lajsne za pločice
- lajsne za parkete
-lajsne za itisone
-lajsne za PVC ploče
-lajsne za drvo
-lajsne za mozaik i beton

Podela u skladu sa materijalom od koga se izrađuju to su:
-lajsne izrađene od drveta
-PVC lajsne
-aluminijumske lajsne
-lajsne izrađene od medijapana, obojene ili prelepljene dekorativnim dezeniranim folijama
-lajsne izrađene od stiropora
-gumene ili silikonske lajsne

Podela lajsni u skladu sa namenom su:
-lajsne za kupatila
-lajsne za kuhinje
-lajsne za podove
-lajsne za zidove
-lajsne za stepeništa
-ugaone lajsne
-lajsne za sanitarne potrebe
-lajsne za uramljivanje

Posebnu pažnju treba obratiti na lajsne sa specijalnom namenom. U tu kategoriju spadaju.
-dilatacione lajsne
-kant lajsne
-zaobljene lajsne
-prelazne lajsne
- nivelacione lajsne
-dekoracione lajsne
-završne lajsne

Lajsne za laminat postavljaju se kada ste pod već pokrili laminatom, sklopili odgovarajuću šaru ili dezen i potreban vam je „finiš“. Obavezno premerite prostoriju ili više njih, i uračunajte uvek malo više rezervnog materijala, ko zna… Kada su u pitanju lajsne za laminat, preporuka je da to budu diht lajsne ili cokla lajsne. Takođe je preporuka da se odlučite za lajsne koje su izrađene od medijapana a boja, nijansa ili dezen zavise od vašeg ukusa, jer, osim zaštitne, lajsne imaju i funkciju podizanja celokupnog estetskog utiska prostorije. Na tržištu možete pronaći i PVC lajsne za laminate, ukoliko se za njih opredelite a proizvode se u različitim bojama i u mnogo nijansi.

Lajsne se postavljaju tako da pokrivaju prelaz između zidova i poda. Dobro postavljenim lajsnama možete zamaskirati i pokriti greške u krojenju laminata ili greške koje se potkradu ali isto tako iza njih možete sakriti kablove ili žice koji vam mogu zasmetati ali ne možete bez njih.

Lajsne se pričvršćuju na zid neposredno iznad poda. Time ste osigurali podu da sačuva slobodan hod, kao neophodnu karakteristiku drvenih ili podova od laminata. Lajsne možete na zid prikucati ekserima, najbolje što tanjim jer ćete time izbeći potencijalno pucanje lajsni. Takođe, jedan od načina je da lajsnu zalepite za zid uz pomoć silikonskog lepka.

Kada su u pitanju lajsne za kuhinje i kupatila, njihova primarna uloga je da zaštite površine od prodora vode i prljavštine, masti, ulja, hemikalija… Opredelite se za diht lajsne koje se izrađuju od PVC materijala koje se proizvode već ojačane fleksibilnom antibakterijskom gumicom. Proizvode se tako da možete kupiti različite profile i oblike ali i odgovarajuće završetke odnosno uglove lajsni. Naše tržište vam nudi alternativno rešenje iste namene u vidu takozvanih fugen profila. To su lajsne široke lepeze primenjivosti. Dozvoljavaju horizontalno i vertikalno postavljanje i proizvode se sa pripadajućim uglovima i završecima.

Lajsne predviđene za parkete se unekoliko razlikuju od PVC ili aluminijumskih lajsni. Prave se od drveta, najčešće smrekovog i oblažu se prirodnim furnirima u oko sto drvenih profila i dekora i na taj način omogućuju da vaš parket dobije savršen završni element. Takođe se izrađuju drvene prelazne i završne lajsne, neophodno potrebne da bi parket bio kvalitetno i funkcionalno ali i estetski dobro postavljen.

Ukrasne, bele lajsne kao osnova mogu osvežiti i najbezličniji prostor. Bilo da su sjajne ili mat, bilo da odlučite da ih ne dirate ili ih obojite nekom živom bojom, ove bazične lajsne su sve popularnije na našem tržištu.

Ako je vaš pod već obložen itisonom, u jednom komadu ili sastavljen iz više komada, preporuka je da postavite PVC lajsne za laminat koje mogu i bojom ali i tehničkim osobinama najbolje podržati osobine itisona sa kojim ih kombinujete. Takođe, ako se odlučite da postavite ili obnovite već postojeći pod koji je obložen Vinil pločama, najbolje rešenje su PVC lajsne ili PVC trake za vinil koje se postavljaju kao lajsne i izvanredno zamenjuju klasične lajsne svim svojim osobinama.

Posle nekog vremena upotrebe svi mi poželimo promenu u svom domu. Još ako nas muka na to natera, dotrajali podovi, oštećeni, nefunkcionalni, ugibaju se...Većina nas tada pušta svojoj mašti na volju. Kombinacija raznovrsnih materijala često je i funkcionalno ali i maštovito osmišljeno i atraktivno rešenje. Sad, kombinovati možemo mnogo različitih materijala – pločice, vinil ploče, laminat, mozaik pločice, iskrojene komade itisona...Ali, različiti materijali imaju različite radne osobine i potrebno ih je majstorski spojiti. Prelaznim lajsnama „ubijamo dve muve jednim udarcem“. Vizuelno kreativna i u isto vreme vrlo funkcionalna kombinacija naglašena je ravno profilisanom lajsnom koja sastavlja materijale u smislenu celinu i u isto vreme koriguje potencijalne estetske nedostatke zaokružujući podnu celinu u smislenu i ugodnu.

Pre nego što počnemo radove na podovima, bilo novim ili renoviranja postojećih, potrebno je da u skladu sa željenim materijalom kojim pod oblažemo u obzir uzmemo neminovno ugibanje poda. Pod mora imati prostora za ugibanje inače puca. Ispucali pod niko ne želi ni u domu ni na radnom mestu. Ne izgleda nimalo lepo, pukotine je nemoguće „zakrpiti“, šire se vremenom i pod se urušava. Dilatacione lajsne su velika pomoć podovima bilo da je reč o alu ili PVC lajsnama. Ove lajsne dozvoljavaju podu da „radi“ a ne dozvoljavaju pucanje tokom sleganja ili daljeg korišćenja poda. Bočni zidovi često nisu savršeni ili savršeno završeni. Dilatacione lajsne i u ovim slučajevima umnogome pomažu jer sprečavaju i koriguju spojeve koji nisu dovoljno dobro urađeni. Ove lajsne preporučuju se i kod površina koje su pokrivene pločicama, mozaik pločicama ili dekorativnim betonima.

Poslednjih decenija sve više su u upotrebi aluminijumski i PVC profili za izradu lajsni različitih dimenzija i namena koje se koriste za različite podove ili zidove. Alu i PVC profili su elegantna rešenja bilo da ih postavljate spolja ili iznutra. Kada su u pitanju zdravstvene ustanove i sve one koje u svom radu zahtevaju izuzetno visok stepen higijenskog održavanja, ovi materijali su se pokazali kao idealni pri svojoj upotrebi. Alu i PVC profili pogodni su za postavljanje preko svih vrsta podova. Pogodni su za sve vrste podova i zidova u svim pojavnim vidovima. Posebno su prikladni kada nivelišemo dve ili više površina. Takozvane nivelacione lajsne osim što vrše svoju primarnu funkciju vrlo su dekorativne pri sastavljanju, ukrašavanju i završnom efektu podova ili zidova, stepeništa ili terasa. Ove lajsne potrebno je krojiti i seći pod uglom od 90 stepeni. Dodatni elementi kao ugaonici i krajevi ali i kstentori olakšavaju montažu i samo ugrađivanje ovih laganih i izdržljivih ali pre svega lakih za održavanje, vrlo modernih lajsni. Naročito se preporučuju u svim sanitarnim jedinicama, oko sanitarnih uređaja, toaleta i kada.

Noviji i sve popularniji proizvod na našem tržištu su lajsne izrađene od stiropora. Lake, različitih dimenzija, dekorativne, osobene po svom dizajnu, lagane za ugradnju, prelepo se održavaju, mogu se obojiti u željenu boju ako to želite… navedene su samo neke od prednosti ovih izuzetnih i sve traženijih lajsni koje možete kombinovati sa svim, da, baš svim podovima i zidovima. Iskoristićete lajsne sa svim svojim osobinama u primarne svrhe a možete, uz malo mašte i kreativnog planiranja i izrade u svom domu imati pravo malo remek – delo!

Digitalna tehnologija u zamahu sve više nam omogućuje da svoje drage fotografije skladištimo u virtuelnom svetu i prostoru. Ali, još neki od nas vole da imaju uramljene fotografije koje će krasiti naše zidove. Umetničke slike, reprodukcije ili naprosto slike koje želimo da uramimo i imamo ih u svom vidnom polju svakoga dana imaju emotivnu vrednost i zaslužuju da budu uramljene na najbolji moguć način. Drvene, alu ili PVC lajsne ali i one od medijapana presvučene dezeniranom ili obojenom folijom, izbor je ogroman i samo vaša posvećenost i ljubav prema istima opredeliće vas da svoje drage slike uramite nekom od ovih kvalitetnih i nadasve prelepo dizajniranih lajsni.

Kada su lajsne u pitanju, potrebno je reći nekoliko reči o specijalnim lajsnama – lajsnama za nameštaj. Najpoznatije i najpopularnije su rezbarene lajsne odnosno lajsne u duborezu. Pošto se stotinama godine koriste u izradi nameštaja, svima su nam dobro poznate. Ovakve lajsne su se proizvodile ručno i bile iako savršeno dizajnirane, izuzetno skupe. Poslednjih decenija mašine su preuzele ovaj precizni posao i unapredile konstantni kvalitet i spustile cene koštanja, ne gubeći na dizajnu ili estetici. Savremene rezbarene lajsne od drveta izrađuju se u više širina i mnoštvu dezena kao što su oni klasični, pletenica ili takozvano bivolje oko ali i u obilju savremenih dezena. Upravo ovo osavremenjavanje dozvoljava nam da iste te lajsne koristimo u svakodnevnom životu i njihova upotreba više nije rezervisana samo za stilski nameštaj, naprotiv. Ove lajsne mogu biti u funkciji kant trake koja služi za oblaganje ivica sveg nameštaja. Pošto su ove lajsne dobrim delom savitljive, njima možete kantovati i lučne komade nameštaja. Ove lajsne lepe se na svoje mesto klasičnim stolarskim lepkom ili kontakt lepkom. Uz malo istrajnosti lako možemo da stari ili neugledan komad nameštaja „podignemo“ ukrasnom izrezbarenom lajsnom tako što ćemo je postaviti tako da izgleda kao sastavni deo datog komada. Obložiti možemo i kuhinjske elemente i time svojim elementima dati i viši nivo zaštite ali i vizuelno moderan, nov ili elegantniji izgled. Na frontalnim delovima možemo iskrojiti i zalepiti različito dizajnirane lajsne i time običan, bezlični element pretvoriti u svakodnevno zadovoljstvo korišćenjem istog.

Na našem tržištu u vremenu sadašnjem zaista možete pronaći svaku od opisanih lajsni ali mnogo više. Osnovni tipovi obuhvataju varijacije koje će se svojim osobinama prilagoditi svim vašim potrebama ili prohtevima bilo da je u pitanju materijal od kog su izrađene, boje i dezeni, osnovna svrha, prostor na koji treba da se postave ili bilo koji drugi opredeljujući faktor. I raspon cena je veliki pa je preporuka da prvo izmerite i znate koliko metara lajsne vam treba. Posle toga procunjajte po katalozima proizvođača lajsni. Možda jednu ideju zamenite drugom, prikladnijom ili jeftinijom. Uz proizvod uglavnom dobijate i preporuku šta da radite ukoliko želite da lajsne postavite sami . Ukoliko želite da taj posao iz nekog razloga prepustite stručnjacima, možete lako pronaći licencirane radionice ili pojedince koji će vam postaviti željene lajsne u najkraćem roku, stručno i kvalitetno.
J. S.
Back to Top