Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Za leto u gradu preporuka su dečije igraonice

Mnogi ovo leto provode u gradu. Večito pitanje kako ga učiniti kvalitetnim i zabavnim deci, ima nekoliko jednostavnih odgovora. Čak i ako planirate negde da odete, verovatno spadate u većinu koja će od gradske vreve pobeći na nedelju ili dve, a ostatak vremena bićete u svom gradu. Kako kvalitetno organizovati dan uz pomoć dečijih igraonica?

One nisu tu samo da u njima slavimo rođendane ili da idemo na tuđe proslave. Ponuda koju imaju decije igraonice mnogo je veća. Svi znamo da se ona odnosi i na dnevno igranje. Ali, ponekad na to zaboravimo. Kako da najbolje iskoristimo ponudu koju dečije igraonice imaju i da provedemo par sati u njima sa svojim najmlađima? Uvek kada razmišljamo o tome na koji način da se organizujemo i najbolje iskoristimo vreme, pred nas se postavlja zadatak u kome treba rešiti više pitanja. Hoćemo da idemo negde gde će prijati i nama i deci. Od posla i svakodnevnih obaveza smo umorni i maštamo o tome da se bar malo opustimo. Svako ko je roditelj mlađeg deteta ili dece zna da to nije tako lako izvodljivo. Najmlađi u uzrastu oko treće ili četvrte godine imaju toliko energije da nam se nekad učini da su neumorni i nezaustavljivi. Ako odemo sa njima u javni park, od našeg odmora nema ništa, pošto ih stalno moramo juriti i bdeti nad njima. Jedan razlog je što su parkovi javne površine na kojima može bilo ko da se pojave, pa iz tog aspekta nisu bezbedni, a drugi je da se deca ne povrede igrajući se na igralištima. Razne penjalice i tobogani mogu da budu bezbedni za malo stariju decu, na primer predškolskog uzrasta, ali za onu mlađu svakako mogu da predstavljaju veliku opasnost. U svakom slučaju, bilo da je dete mlađe ili starije, iz raznih razloga se ne sme ni na tren ostavljati bez nadzora kada su javne površine, parkovi i igrališta u pitanju. Neki kafići, koji nisu u okviru dečijih igraonica, imaju svoja pripadajuća igrališta. Ona su simpatično opremljena i imaju plastične kućice, tobogane, ljuljaške, klupice i klackalice. Možemo reći da je oprema kvalitetna i bezbedna, ali da li to znači da ako ste mama, možete sesti sa svojim suprugom ili sa prijateljicom i na miru piti kafu, potpuno bezbrižno. Naravno da ne. Morate motriti ko se tu mota okolo i da li se neko mota. Isto tako, koliko god da je igralište bezbedno samo po sebi, deci svašta pada na pamet. Desi se da se posvađaju i guraju. Ua razliku od dečijih igraonica u kojima ima hostesa koje ih čuvaju i nadziru, na ovakvim mestima nema nikog osim roditelja ko će da vodi brigu o tome šta dete radi. Lepo je da se deca druže i igraju na ovakvim mestima, ali roditelje to više zamara nego što ih opušta.

Blog ilustracija: Rođendani na otvorenom u dečijoj igraonici


Foto: Pixabay
Ako bi se neko našao pametan i rekao da su važna samo deca i na to imamo repliku. Da bi dete imalo srećno i ispunjeno detinjstvo, ono mora da ima zadovoljnog roditelja. Misli se na opšte životno zadovoljstvo. Na razne situacije svako gleda drugačije. Neko je optimističan, neko je zahvalan za sve što ima, a nekom je fokus na nečemu što nedostaje. Srećno dete ima srećne roditelje, koji imaju pravo i na odmor i na opuštanje. To ne znači da im nije dozvoljeno da nekad budu nervozni i loše raspoloženi. To samo znači da frustracija ne treba da bude način života. S tim u vezi, zašto ne biste proveli vreme negde gde ćete i vi uživati potpuno opušteno dok se vaše dete igra? Idealno mesto su dečije igraonice, odnosno odlazak na dnevno igranje u njima. Raspitajte se o pravilima. Neke igraonice imaju kapacitete da prime decu mlađu od četiri godine na igranje, a da pri tom vi ne budete u obavezi da ih nadzirete dok se igraju. U nekim, malo većim dečijim igraonicama, gde je često i veća gužva, pravila ponekad nalažu da samo deca preko 4 godine starosti mogu da se ostave sama da se igraju u lavirintima i slično. To je zato što tu nema osoba koja je direktno zadužena za svako dete. Zato, ako ste roditelj mlađeg deteta, raspitajte se o tome kakva su pravila i da li možete da sednete i popijete kafu, dok se ono igra pod nadzorom devojaka koje su za to zadužene.

Ima još raznih varijanti kada je leto u pitanju, a vi i vaša porodica ste u gradu. Gradsko kupalište ili bazen su jedna od njih. Ali, za to je potrebno više vremena i duža priprema. Obično, su ovakve akcije rezervisane samo za vikend, u većini porodica. Radnim danima, nakon posla, ostaje slobodno nekoliko sati. Možete ih provesti u šetnji, ali ako želite da se vidite s nekim ili sednete i prelistate šta ima novo na telefonu, dečija igraonica je idealno mesto. Lepo je i detetu i vama i svako uživa i opušta se na svoj način. Karte za dnevno igranje ne ograničavaju provedeno vreme u samoj igraonici. Možete ostati tu koliko god hoćete. Obično to vreme ne bude duže od dva sata jer je to sasvim dovoljno da se dete izigra, a vi malo ispričate sa drugaricom, na primer.

U toplim letnjim danima, šetnja prija, ali često vam bolje paše da ste u klimatizovanom prostoru. Kada kažemo klimatizovan, moramo naglasiti da većina dobrih dečijih igraonica ima sistem klima uređaja koji su tako postavljeni da ne smetaju nikome i da ne narušavaju zdravlje. Hladan vazduh ne struji direktno po gostima, tako da nema bojazni. Atmosfera je prijatna i osvežavajuća. Čak i kada ostanete kod kuće, to nije isto jer detetu je potrebno a malo promeni sredinu i da se igra drugim igračkama. Nakon kafe i igranja u dečijoj igraonici, taman kad malo padne temperatura, pravo je vreme za večernju šetnju sa porodicom. Svako je imao svoje vreme, a dečije igraonice su, zasigurno, kutak namenjen i deci i roditeljima.

Pročitajte još:

- Zašto su sve popularnije tematske dečije igraonice

M. K.
Back to Top