Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zašto su spoljašnje fasade lepše sa novom pvc stolarijom

Zamena dotrajale stolarije sa novom pvc stolarijom, ne samo da menja funkciju koja je najosnovima a to je da dobijamo nove pvc prozore i nova pvc balkonska vrata nego se menja i spoljašnji izgled, spoljašnjost fasade. I tu treba razlikovati dva slučaja, ugradnja nove pvc stolarije na kuće i ugradnja nove pvc stolarije to jest zamena stare na zgradama. U pitanju su zgade koje su građene pre nekih 40 do 50 godina, pošto je trenutno za novogradnju standard da se ugrađuje nova pvc stolarija.

Ako na primer gledamo velike stambene blokove koji su deo svakog velikog grada, na primer u Beogradu veliki stambeni blokovi nalaze se na Novom Beogradu, a ima ih u više delova grada, na Voždovcu na primer ili Zvezdari. Isto tako i Zemunu, na Dorćolu...U principu sve ono što se gradilo posle 50-tih godina a tada je bilo novogradnja to su bili veliki stambeni blokovi, u vidu solitera ili zgrada koje su visine od pet do deset spratova. I na sve njih u to vreme se ugrađivala drvena stolarija sa drvenim roletnama. Kako je vreme prolazilo ona je propadala i došlo se do trenutka u kome je trebalo masovno tu stolariju zameniti sa novom pvc stolarijom. To se sve dešavalo postepeno. Prvo su to bili pojedinačni slučajevi. I tačno se lepo videlo po zgradama kada se pogledaju cele sa ulice kako štrči neka novo ugrađena pvc stolarija. Zgrade su od sivih betonskih blokova. Stara stolarija je bila u raznim bojama, negde čak i crvena, ali se ona vremenom stopila sa fasadom. Zamenom stolarije u novu pvc stolariju u nekome od stanova automatski se to odrazilo i na spoljašnjost zgrade. Pogotovo što je to po pravilu bela boja. Kada imate na primer zgradu od 10 spratova i kada se u par stanova zameni u gradi nova bela pvc stolariju to jest ono što se vidi spolja to će biti beli pvc prozori, to će se spolja videti. Ali na toliko veliku zgradu promena fasade neće biti drastična. Međutim, kako su vremenom stanari zgrada počeli masovno da menjaju staru stolariju u novu i to pretežno belu pvc stolariju to je dovelo do toga da se i sama fasada menja, da se menja celokupan izgled zgrade. I odjednom te sive fasade i nisu toliko više sive. I kada zamenite većinu prozora pojedinačno u stanovima, to dovodi do toga da se i sama zgrada celokupno prolepša. A kada se to primeni na nekoliko zgrada, onda imamo da su čitavi blokovi zgrada i njihove fasade dobile novi izgled. Lepši izgled. Može se reći da je pvc stolarija prolepšala Novi Beograd. Treba naravno napomenuti da je veoma bitna činjenica da je masovan izbor bela pvc stolarija. I nije to bio neki dogovor između stanara zgrada da se bira bela pvc stolarija. Jednostavno tako se desilo. Ispada kao da je bilo sinhronizovano. Ali zbog te uniformnosti u odabiru boje mi smo dobili jednu usklađenost, a time i jednakost. Na kraju fasade više i nisu tako sive, a blokovi zgrada su postali lepši.

Blog ilustracija: Zašto su spoljašnje fasade lepše sa novom pvc stolarijom


Foto: Mirandre

Ista promena se dešava i kada na kući menjamo stolariju i kada se odlučujemo za novu pvc stolariju. Opet je u najvećem slučaju u pitanju bela boja. Bela boja će ulepšati i fasadu kuće. Veliki beli prozori će imati uticaj na celokupan spoljašnji izgled. Fasada može biti od raznih materijala i raznih boja. To su obično boje koje su prikladne. Od raznih nijasni sive, braon kada su u pitanju tamne boje. Do svetlijih boja kao na primer neke nijanse oker, svetlo braon itd. Uz sve te fasade i uz sve njihove boje uklapa se jedna univerzalna boja, a to je bela. Tako da, ugrađujući belu pvc stolariju dovodimo do toga da spoljašnjost deluje skladno i kompletno. Ovo je vezano za pvc prozore a i za pvc balkonska vrata. Ostaju samo ulazna vrata. Ovde možemo staviti bela ulazna pvc vrata, ali i ne moramo. Izbor može da bude potpuno drugačiji. Ali šta god da izaberemo, kada je u pitanju kuća, najbitniji su prozori. Prozora ima mnogo i oni će biti najupadljiviji. Ako na kući imamo od nekim sedam do deset prozora i ako se odlučimo za pvc prozore bele boje, taj izbor će sigurno imati veliki uticaj na izgled celokupne fasade i celokupne kuće. A sa pvc stolarijom sigurno nećemo pogrešiti.

Takođe bih spomenuo i još jednu veoma interesantnu stvar kada je u pitanju izgled fasada sa belom pvc stolarijom. U pitanju su obrazovne ustanove, srednje i osnovne škole. A i zdravstvene ustanove kao što su domovi zdravlja i bolnice. U stvari svi objekti koji su građeni posle 50-tih godina. Pvc stolarija se veoma lepo uklopila na sve te objekte koji su je pojavili tokom tog perioda. Na primer na Novom Beogradu ima jako mnogo osnovnih škola. Vremenom je i na njima drvena stolarija koja je bila inicijalno ugrađena propala. Fasade i sam izgled spolja delovali su sveukupno da su u nekom stanju u kome je potrebno kompletno renoviranje. I onda se pojavila promena samo prozora. I kada se na osnovnim i srednjim školama promeni celokupna stolarija, kao da se ceo objekat preporodio.

Ugradnja i zamena celokupne stolarije na velikim objektima, na kojima treba da se zameni nekoliko stotina prozora odjednom zahteva dobru organizaciju i planiranje. Izlazi se na teren i uzimaju se mere. Pristupa se izradi pvc prozora. Najpraktičnije je da se zamena vrši u nekom periodu u kome u objektu nema učenika, ako je u pitanju škola. Tako da u obzir dolaze letnji meseci kada je raspust. Trebalo bi angažovati firme koje imaju velikog iskustva u masovnoj zameni pvc prozora.

Uzimajući sve ove primere može da se izvede zaključak da je pvc stolarija jedan od najiteresantnijih novih proizvoda koji se našao u širokoj primeni u oblasti građevinarstva. Velika zastupljenost, relativno jeftina cena, dugotrajnost, izuzetno dobra toplotna izolacija i u krajnjoj liniji lep estetski izgled. Brzina ugradnje koja iznosi par dana. Pvc stolarija je ustvari izraz koji generalno označava vrata koja su izrađena od pvc-a, i ono što je najviše u upotrebu a tu su pvc prozori. Pvc stolarija je proizvod za svaku preporuku, investicija koja se dugoročno isplati.

Pročitajte još:

- Manja kutija za roletne i elektro podizači kod pvc stolarije

M. K.
Back to Top