Mirandre

Registruj se
Prijavi se

ZAŠTO TREBA IMATI SIGURNOSNA VRATA I KAKO IH ODABRATI

U današnje vreme sigurnosna vrata nisu više luksuz, nego potreba. Veliki izbor modela, različitih karakteristika i cenovnog ranga, omogućava da svako može da pronađe vrata po svojoj meri.

Do pre samo par decenija kada se kaže sigurnosna vrata mislilo se na posebna blindirana vrata koja su imala znatno višu cenu od običnih ulaznih vrata. Smatralo se da ona nisu namenjena svima, a mnogi nisu mogli sebi da ih priušte niti su ih smatrali prioritetom. Danas je situacija potpuno drugačija. Globalno tržište učinilo je da ona postanu znatno dostupnija i preuzela primat u odnosu na obična ulazna vrata. Bezbednost porodice i sopstvena bezbednost treba da bude prioritet. Živimo u vremenu kada svačiji stan, kuća ili poslovni objekat može biti meta provalnika. Treba misliti na vreme i svakako – bolje sprečiti nego lečiti! Međutim, sigurnosna vrata pružaju mnogo više od zaštite od provala. Zbog svoje strukture ona obezbeđuju zvučnu izolaciju kakvu do sad niste imali sa običnim vratima. Toplotna izolacija takođe ne može da se meri sa onom koju su pružala Vaša stara vrata.
Ako ih do sad niste nabavili, odgovor na pitanje – da li treba imati sigurnosna vrata je, nesumnjivo, DA. Sledeće pitanje koja se postavlja je kako izabrati odgovarajuća, kada je sada toliko modela u ponudi.
Ovde smo za Vas sastavili mali upitnik, koji će Vam pomoći u odabiru, odnosno usmeriće Vas na određeni tip sigurnosnih vrata koji je najpogodniji za Vaše potrebe, na taj način suzićete izbor pri kupovini i biće Vam lakše da odlučite.

Sigurnosna vrata za stan

Ako živite u stanu onda treba da vodite računa o sledećim karakteristikama sigurnosnih vrata. Naime, važno je da proverite koji modeli nude najbolju zvučnu izolaciju. Ovo je naročito bitno ako zgrada ima lift, a pogotovo ako su Vaša vrata tik uz njega. Međutim, čak i u zgradama bez lifta, zvučna izolacija veoma je važna, jer se u njima stvara druga vrsta buke. Komšije stalno prolaze hodnikom i stepeništem, a Vama je verovatno dosta da slušate njih, niti želite da oni čuju Vas. Iako za stanove u zgradi nije ključan stepen toplotne izolacije koju pružaju vrata, nije na odmet da se raspitate i o njoj. Dodatno Vas podsećamo da se pobrinete o kompletnoj bezbednosti Vašeg stana. Ukoliko stanujete u prizemlju, neophodno je da obezbedite sve druge potencijalne ulaze u Vaš stan, odnosno prozore i terase. Kada napravite uži izbor, sledeći opredeljujući faktor može biti kakve brave imaju konkretna vrata. Nekada je zgodno imati dve brave od kojih gornja ima poseban integrisani ključ. Na taj način, kada ste kod kuće, lako zaključate i otključate vrata, a da ne morate da tražite ključ od donje brave. Kod ovakvih brava, ne morate da brinete da li je neko od Vaših ukućana ostavio ključ u bravi, pa vi kad dođete ne možete da otključate spolja (na primer ako dolazite kasno s posla dok ostali spavaju, i slično). Postoje i modeli vrata sa „lancima“ (koji su sada u obliku šipke). Možete da provirite ko je a da ne otvarate skroz vrata.

Sigurnosna vrata za kuću

Kada kažemo sigurnosna vrata za kuću, mislimo, pre svega na ulazna vrata koja su manje ili više izložena atmosferskim prilikama. Bez obzira da li imate zastakljenu verandu ili su Vaša vrata direktno na udaru kiše, snega i vetra, treba da vodite računa o posebnim karakteristikama Vaših budućih vrata. Pre svega, treba da proverite da li je materijal od kog su vrata napravljena otporan na vodu, odnosno, da li ima posebne zaštitne slojeve zahvaljujući kojima vrata neće biti oštećena iako su konstantno izložena promenama temperature, vlazi, kiši, snegu…
Živimo u podneblju umerene ili izražene kontinentalne klime i znamo da leta mogu biti izuzetno topla, a zime jake. Zato treba brinuti o toplotnoj izolaciji. Ukratko, treba naglasiti prodavcu da su u pitanju spoljna vrata za kuću i proveriti koji sve modeli imaju neophodne karakteristike. Kada kupujete ovu vrstu vrata, treba da mislite i o njihovoj osnovnoj nameni - bezbednosti. Ona treba da spadaju u višu klasu vrata, sa posebnim bravama. Sagledajte više elemenata: da li kupujete vrata za kuću koja se nalazi u naselju gde je velika buka, da li su Vam komšije blizu ili su udaljene, da li je u pitanju izolovana vikendica…
Odgovori na ova pitanja uputiće Vas na to koliko stepen sigurnosti da tražite. Za neka vrata treba više od pola sata bučnog rada da se obiju. Ako su pored Vas komšije one to mogu čuti i eventualni provalnici se teže upuštaju u ovakve avanture. osigurajte sve prozore, terase i zadnja vrata ako ih imate.

Sigurnosna vrata za poslovni prostor

Ova vrata najčešće zahtevaju najviši stepen sigurnosti. Treba odgovoriti na više pitanja kao što su: da li je su to spoljna ili unutrašnja vrata, šta se nalazi u okruženju, da li u Vašem poslovnom prostoru imate skupu opremu, mašine, vrednosti … Odgovori na ova pitanja usmeriće Vas ka modelima koji su od odgovarajućih materijala i imaju potrebne tehničke i bezbednosne karakteristike.
Ako niste sigurni, konsultujte se sa stručnjacima koji se bave prodajom i ugradnjom sigurnosnih vrata.

Estetski momenat

Kada suzite izbor u odnosu na neophodne tehničke karakteristike i namenu vrata (za stan, kuću, kancelariju…) tek tad treba dase pozabavite izgledom vrata. Izaberite ona koja se adekvatno uklapaju uz okruženje. Na svu sreću, izbor je velik. U ponudi ima više nijansi, tako da smo sigurni daćete naći savršena za Vas.

Cena

Cena ne bi trebalo da bude primarni opredeljujući faktor. Gore opisane tehničke karakteristike imaju prioritet. ne vredi da kupite jeftinija vrata i postavite ih kao spoljna, ako ona nisu otporna na padavine. Ali, ako su tehnički i bezbednosni uslovi zadovoljeni, dolazimo do cene sigurnosnih vrata. One su raznolike, a naš Vam je savet da proverite zašto su neka vrata skuplja od drugih i šta time dobijate.
Takođe, savetujemo Vam da dobro razmislite i da izaberete skuplja vrata ako treba, a ukoliko Vam se čini da ne možete da ne možete odmah da ih priuštite, raspitajte se o mogućnosti plaćanja karticom na rate ili čekovima.

U svakom slučaju, ako do sad niste kupili sigurnosna vrata, ili ste iz nekog razloga nezadovoljni postojećim, nemojte odlagati kupovinu novih. Dobićete mnogo više od mirnog sna.

D. K.

Foto: ilustracija: Mirandre.com
Back to Top